YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 27 - 30 / heinäkuu 2010

 

viikko 27:

 

JUUSTO-KANTARELLI-JAUHELIHAMUREKE

500 g jauhelihaa

¾ dl korppujauhoja

1½ dl vettä

1 sipuli

2 rkl öljyä

2 kananmunaa

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

täyte:

3 dl juustoa raasteena

1 litra kantarelleja

3 rkl öljyä

Valmista murekeseos. Sekoita korppujauhot ja neste. Anna turvota hetki. Kuori ja silppua sipuli. Laita sipuli ja öljy kulhoon ja paista niitä mikroaaltouunissa noin 3 min täydellä teholla. Sekoita korppujauhoseokseen jäähtynyt sipuli, kananmunat ja mausteet. Lisää jauheliha ja sekoita murekemassa sekaisin. Valmistele täyte. Paloittele ja paista kantarellit öljyssä. Jäähdytä ne. Muotoile leivinpaperin päälle murekemassasta suorakaiteen muotoinen, noin ½ cm paksu levy. Levitä juustoraaste ja kantarellit levyn päälle. Rullaa kuten käärötorttu. Paista murekekääröä +175 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

RAIKAS KESÄSALAATTI

½ ruukkua rapeaa salaattia

½ ruukkua frisee-salaattia

1 keltainen paprika

1 pieni punasipuli

10 kivetöntä musta oliivia

10 kivetöntä vihreää oliivia

Suikaloi tai revi salaatit. Suikaloi paprika ja sipuli. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja valuta hieman öljyä ja balsamicoa päälle. Tarjoa heti.

 

PAISTETUT AHVENFILEET SITRUUNATILLIVOILLA

 600 g ahvenfileitä

1 tl suolaa

sitruuna-tilli-voi:

50 g voita

½ sitruunan mehu

½ dl tillisilppua

ripaus suolaa

Valmista voiseos. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sitruunamehu tipoittain ja sekoita siihen tilli. Tee kelmun tai voipaperin sisällä voista pötkö ja anna sen kohmettua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Mausta ahvenfileet suolalla ja pariloi tai paista ne juuri ja juuri kypsiksi. Leikkaa maustevoista ohuita viipaleita kalafileiden päälle. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

 

AMERIKKALAISEN RAPEAT BROIELRINKOIVET

4 maustamatonta broilerin koipi-reisipalaa

mausteseos:

2 rkl öljyä

3 rkl hunajaa

1 tl suolaa

1 tl currya

1 tl paprikajauhetta

pinnalle:

2 dl juustoraastetta (kermajuustoa)

2 dl maissihiutaleita

Sekoita mausteseos ja sivele se lihoihin. Anna koipi-reisien maustua yön yli. Nosta koipi-reidet uunivuokaan ja kaada mausteseos niiden pinnalle. Sekoita kulhossa juustoraaste ja hieman murskatut maissilastut. Ripottele seos koipi-reisien päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 55 - 60 min. Tarjoa grillatun maissin ja kaalisalaatin kera.

 

PEHMEÄ MARJAJÄÄTELÖ

2 dl vaahtoutuvaa vaniljakstiketta

1 litra vaniljajäätelöä

5 dl paloiteltuja mansikoita tai muita marjoja

lisäksi vohvelikeksejä ja marjoja

Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Anna jäätelön sulaa vain hieman ja sekoita siihen vaniljakastike ja marjat. Annostele jälkiruoka annosmaljoihin ja koristele kekseillä ja marjoilla.

 

VIHREÄT SIEMENSÄMPYLÄT

4 dl maitoa tai vettä

50 g hiivaa

2 tl sokeria

1½ tl suolaa

1 dl ryöpättyä nokkossilppua

1½ dl kuorittuja auringonkukan siemeniä

2 tl basilikaa

2 dl vehnäjauhoja

noin 8 dl hiivaleipävehnäjauhoja

3 rkl öljyä

Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva. Sekoita siihen sokeri, suola, nokkoset, auringonkukansiemenet ja basilika. Vatkaa vehnäjauhot joukkoon. Lisää hyvin alustaen loput jauhot ja öljy. Kohota kaksinkertaiseksi. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se 25 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota ne liinan alla. Paista sämpylät +225 C:ssa uunissa noin 12 min.

 

 

viikko 28:

 

JUUSTOKAKKU

pohja:

130 g Marie-keksejä

75 g voita

täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1 dl sokeria

2 rkl vaniljasokeria

3 liivatelehteä

1 dl maitoa

3 dl kuohukermaa

päälle:

5 dl halkaistuja kirsikoita

1 dl mantelilastuja

Valmista pohja. Murenna keksit ja lisää seokseen sulatettu voi. Taputtele seos irtopohjavuoan pohjalle. Anna kovettua jääkaapissa pari tuntia. Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Kuumenna maito kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuuston joukkoon sokerit, liivateseos ja sekoita kermavaahto nostellen. Kaada seos keksien päälle. Anna hyytyä muutama tunti jääkaapissa. Ota kakku pois vuoasta, laita kirsikan puolikkaat kakun päälle ja ripottele mantelilastut pinnalle. Tarjoa.

 

LOUNASSALAATTI AASIALAISEEN TAPAAN

½ rapeaa keräsalaattia

400 g vihreitä pitkiä papuja (pakaste)

1 keltainen paprika

3 dl kuorettomia katkaravun pyrstöjä

1 dl hienonnettua lehtipersiljaa

kastike:

2 cm pala inkivääriä

1 valkosipulinkynsi

3 rkl makeaa chilikastiketta

2 rkl öljyä

1 limetin mehu

Suikaloi salaatti ja paprika. Sulata pavut ja puolita ne. Sulata katkaravut. Yhdistä kaikki ainekset keskenään. Valmista kastike. Kuori ja raasta inkivääri ja sekoita siihen muut ainekset. Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

KANTERELLIKEITTO

50 g voita

1 litra perattuja ja revittyjä kanterelleja

2 rkl vehnäjauhoja

1 ½ litraa vettä

1 kanaliemikuutio

100 g sulatejuustoa kuutioina

ripaus pippuria

Sulata voi ja hauduta sieniä siinä hetki. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja sulatejuustokuutiot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiehuu. Keitä 5 min. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.

 

NOPEAT YRTTI-CURRYSILAKAT

500 g silakkafileitä

1 tl suolaa

3 dl ruokakermaa

2 rkl makeaa sinappia

2 rkl currya

3 rkl tillisilppua

1 rkl silputtua timjamia

3 rkl silputtua ruohosipulia

Suolaa silakkafileet ja käänne ne takaisin kalan muotoon. Nosta ne voideltuun uunivuokaan. Sekoita kermaan sinappi, curry, tilli, timjami ja ruohosipuli. Kaada seos kalojen päälle ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden ja kesäisen salaatin kera.

 

KUKKAKAALI-SELLERI-HOMEJUUSTOSALAATTI

1 pieni kukkakaali

2 lehtisellerin vartta

1 keltainen paprika

1 ruukku rapeaa salaattia

1 hapahko omena

150 g sinihomejuustoa

kastike:

1 dl ranskankermaa

1 dl majoneesia

2 tl sitruunamehua

2 tl sinappia

½ tl sokeria

suolaa ripaus

Revi kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Suikaloi kasvikset ja murusta juusto. Yhdistä ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada salaatin päälle. Tarjoa heti.

 

 

viikko 29:

 

FETA-KASVISHÖYSTÖ

1 iso kesäkurpitsa

3 isoa pihvitomaattia

1 parsakaali

4 valkosipulin kynttä

2 rkl öljyä

1/3 tl suolaa

1 rkl sitruunamehua

200 g fetajuustoa kuutioina

Paloittele kasvikset ja kuullota ne pannulla. Kypsennä kasviksia pannulla kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää suola, sitruunamehu ja fetajuusto. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa, liha tai kalakin sopii mukaan.

 

VARHAISKAALIA JA NUUDELEITA

3 valkosipulin kynttä

500 g varhaiskaalia

400 g munanuudeleita

2 rkl öljyä

2 rkl sitruunamehua

2 dl ruokakermaa

150 g kylmäsavukirjolohta

Hienonna valkosipuli ja suikaloi kaali. Suikaloi kirjolohi. Kiehauta nuudelit. Kuullota kasvikset öljyssä. Lisää kerma ja keitä 5 min. Lisää nuudelit ja savukirjolohi. Kuumenna. Tarjoa heti.

 

BROILERIPASTA

400 g tuore pastaa

300 g broilerin rintafilettä

3 rkl öljyä

150 g kantarelleja

1 dl kivettömiä oliiveja

200 g ricottajuustoa

Ruskista suikaloidut broilerin rintafileet ja sienet. Lisää oliivit ja ricottajuusto. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada pasta pannulle broileri-sieniseoksen joukkoon. Sekoita. Tarjoa heti.

 

RAPUSALAATTI

2 dl pitkäjyväistä riisiä

500 g katkarapuja kuorittuina

3 porkkanaa

2 uuden sadon punasipulia

200 g pieniä herneenpalkoja

½ dl seesamöljyä

suolaa

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori ja suikaloi porkkanat ja sipuli. Kuullota sesamöljyssä kasviksia hetki. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Ripottele sormisuolaa salaattiin maun mukaan.

 

MAMMAN MUSTIKKAPIIRAKKA

1 pkt pakaste murotaikinaa

Täyte:

7 dl tuoreita mustikoita

1 dl kermaviiliä

1 dl ranskankermaa

1 dl kuohukermaa

1 dl mantelijauhetta

3 kananmunaa

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

1 tl sitruunamehua

Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kaada mustikat vuokaan. Valmista seos. Vatkaa kermaviilin joukkoon ranskankerma, kerma, mantelijauhe, munat, sokerit ja sitruunamehu. Kaada seos mustikoiden päälle. Kypsennä piirakkaa +200 C:ssa uunissa noin 35 – 40 min.

 

 

viikko 30:

 

PERUNA-SAVUKALARULLA

1 pussi perunasosejauhetta

3 keltuaista

100 g mozzarellajuustoa raasteena

¼ tl suolaa

ripaus mustapippuria

3 valkuaista

Täyte:

200 g tuorejuustoa, esim. piparjuuri

1 punasipuli

300 g lämminsavulohta perattuna

1 dl tillisilppua

Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää siihen keltuaiset ja juustoraaste. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele ne varovasti perunasoseen joukkoon. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista +200 C:ssa uunissa noin 15 min. Valmista täyte. Notkista tuorejuusto. Kuori ja silppua punasipuli. Hienonna haarukalla kala. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Levitä jäähtyneen perunalevyn päälle täyte ja rullaa tiukalle rullalle. Tarjoa salaatin kera.

 

GRILLIKYLJYKSET

6 grilli- eli talouskyljystä

Marinadi:

250 g ruoanvalmistusjogurttia

½ dl punaviinietikkaa

5 valkosipulin kynttä puristettuna

1 rkl mustapippuria

3 rkl salviaa

3 rkl fariinisokeria

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Tee kyljysten rasvareunoihin viiltoja ja laita ne marinadiin. Anna marinoitua yön yli. Ota kyljykset marinadista ja kuivaa ne talouspaperiin. Voitele ne ohuelti öljyllä ennen grillaamista. Ripottele suola valmiin kyljyksen päälle.

 

PAISTETUT SIIKAFILEET AURAKASTIKKEELLA

1 kg siikafileitä

hieman suolaa fileiden päälle

Kastike:

2 dl ruokakermaa

75 g sinihomejuustoa

1 tl dijon-sinappia

ripaus mustapippuria

Mausta kalafileet. Valmista kastike. Kuumenna kattilassa kerma kiehuvaksi. Lisää juusto pieninä muruina. Lisää sinappi ja pippuri. Keitä 5 min. Paista kalafileet pannulla kauniin rusehtaviksi ja tarjoile kastikkeen ja keitettyjen uusien perunoiden kera.

 

GRILLATTU BROILERI CURRY-BANAANIKASTIKKEELLA

1 valmis grillattu broileri tai noin 1 kg kypsiä broilerin paloja

Kastike:

1 sipuli

2 rkl öljyä

1 rkl currya

3 rkl vehnäjauhoja

5 dl vettä

1 kanaliemikuutio

2 banaania

2 dl ruokakermaa

Paloittele broileri ja poista lihoista luut. Valmista kastike. Hienonna sipuli. Kuumenna öljy ja kuullota sipuli. Lisää curry ja jauhot. Sekoittele hetki ja lisää vesi ja kanaliemikuutio hyvin sekoittaen. Keitä 5 min. Lisää soseutettu banaani, ruokakerma ja lihat. Keitä vielä 10 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

KYLMÄ VIHREÄ SOSEKEITTO

2 tuorekurkkua

5 dl villirucolaa

½ dl tillisilppua

1 vihreä pieni chilipalko

1 sipuli

3 dl vettä

2 rkl sitruunamehua

3 dl turkkilaista jogurttia

Raasta kurkku, silppua rucola ja chili. Mittaa kaikki ainekset isoon kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä ja tarjoa tuoreen patongin kera.

 

VOILEIPÄVANUKAS

1 iso paahtoleipä

4 munaa

6 dl maitoa

½ dl sokeria

5 dl vadelmia

50 g voita

Lisäksi:

1 litra vadelmia

vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Voitele uunivuoka. Voitele paahtoleivät ohuelti. Laita vuoan pohjalle kerros leipää. Levitä leipien päälle kerros marjoja. Tee toistaen, kunnes leivät loppuvat. Sekoita munat, maito ja sokeri. Kaada seos leipien päälle vuokaan. Laita vielä muutama nokare voita pinnalle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 40 min. Tarjoa tuoreiden vadelmien ja vaniljakastikkeen kera.