YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 27 - 30 / heinäkuu 2010
viikko 27:
JUUSTO-KANTARELLI-JAUHELIHAMUREKE
500 g jauhelihaa
¾ dl korppujauhoja
1½ dl vettä
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl paprikajauhetta
täyte:
3 dl juustoa raasteena
1 litra kantarelleja
3 rkl öljyä
Valmista murekeseos. Sekoita korppujauhot ja neste. Anna turvota hetki. Kuori ja silppua sipuli. Laita sipuli ja öljy kulhoon ja paista niitä mikroaaltouunissa noin 3 min täydellä teholla. Sekoita korppujauhoseokseen jäähtynyt sipuli, kananmunat ja mausteet. Lisää jauheliha ja sekoita murekemassa sekaisin. Valmistele täyte. Paloittele ja paista kantarellit öljyssä. Jäähdytä ne. Muotoile leivinpaperin päälle murekemassasta suorakaiteen muotoinen, noin ½ cm paksu levy. Levitä juustoraaste ja kantarellit levyn päälle. Rullaa kuten käärötorttu. Paista murekekääröä +175 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
RAIKAS KESÄSALAATTI
½ ruukkua rapeaa salaattia
½ ruukkua frisee-salaattia
1 keltainen paprika
1 pieni punasipuli
10 kivetöntä musta oliivia
10 kivetöntä vihreää oliivia
Suikaloi tai revi salaatit. Suikaloi paprika ja sipuli. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja valuta hieman öljyä ja balsamicoa päälle. Tarjoa heti.
PAISTETUT AHVENFILEET SITRUUNATILLIVOILLA
600 g ahvenfileitä
1 tl suolaa
sitruuna-tilli-voi:
50 g voita
½ sitruunan mehu
½ dl tillisilppua
ripaus suolaa
Valmista voiseos. Vatkaa pehmeän voin joukkoon sitruunamehu tipoittain ja sekoita siihen tilli. Tee kelmun tai voipaperin sisällä voista pötkö ja anna sen kohmettua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Mausta ahvenfileet suolalla ja pariloi tai paista ne juuri ja juuri kypsiksi. Leikkaa maustevoista ohuita viipaleita kalafileiden päälle. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.
AMERIKKALAISEN RAPEAT BROIELRINKOIVET
4 maustamatonta broilerin koipi-reisipalaa
mausteseos:
2 rkl öljyä
3 rkl hunajaa
1 tl suolaa
1 tl currya
1 tl paprikajauhetta
pinnalle:
2 dl juustoraastetta (kermajuustoa)
2 dl maissihiutaleita
Sekoita mausteseos ja sivele se lihoihin. Anna koipi-reisien maustua yön yli. Nosta koipi-reidet uunivuokaan ja kaada mausteseos niiden pinnalle. Sekoita kulhossa juustoraaste ja hieman murskatut maissilastut. Ripottele seos koipi-reisien päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 55 - 60 min. Tarjoa grillatun maissin ja kaalisalaatin kera.
PEHMEÄ MARJAJÄÄTELÖ
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakstiketta
1 litra vaniljajäätelöä
5 dl paloiteltuja mansikoita tai muita marjoja
lisäksi vohvelikeksejä ja marjoja
Vatkaa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Anna jäätelön sulaa vain hieman ja sekoita siihen vaniljakastike ja marjat. Annostele jälkiruoka annosmaljoihin ja koristele kekseillä ja marjoilla.
VIHREÄT SIEMENSÄMPYLÄT
4 dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
2 tl sokeria
1½ tl suolaa
1 dl ryöpättyä nokkossilppua
1½ dl kuorittuja auringonkukan siemeniä
2 tl basilikaa
2 dl vehnäjauhoja
noin 8 dl hiivaleipävehnäjauhoja
3 rkl öljyä
Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva. Sekoita siihen sokeri, suola, nokkoset, auringonkukansiemenet ja basilika. Vatkaa vehnäjauhot joukkoon. Lisää hyvin alustaen loput jauhot ja öljy. Kohota kaksinkertaiseksi. Muotoile taikinasta tanko ja jaa se 25 osaan. Pyörittele sämpylöiksi ja kohota ne liinan alla. Paista sämpylät +225 C:ssa uunissa noin 12 min.
viikko 28:
JUUSTOKAKKU
pohja:
130 g Marie-keksejä
75 g voita
täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl sokeria
2 rkl vaniljasokeria
3 liivatelehteä
1 dl maitoa
3 dl kuohukermaa
päälle:
5 dl halkaistuja kirsikoita
1 dl mantelilastuja
Valmista pohja. Murenna keksit ja lisää seokseen sulatettu voi. Taputtele seos irtopohjavuoan pohjalle. Anna kovettua jääkaapissa pari tuntia. Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Kuumenna maito kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuuston joukkoon sokerit, liivateseos ja sekoita kermavaahto nostellen. Kaada seos keksien päälle. Anna hyytyä muutama tunti jääkaapissa. Ota kakku pois vuoasta, laita kirsikan puolikkaat kakun päälle ja ripottele mantelilastut pinnalle. Tarjoa.
LOUNASSALAATTI AASIALAISEEN TAPAAN
½ rapeaa keräsalaattia
400 g vihreitä pitkiä papuja (pakaste)
1 keltainen paprika
3 dl kuorettomia katkaravun pyrstöjä
1 dl hienonnettua lehtipersiljaa
kastike:
2 cm pala inkivääriä
1 valkosipulinkynsi
3 rkl makeaa chilikastiketta
2 rkl öljyä
1 limetin mehu
Suikaloi salaatti ja paprika. Sulata pavut ja puolita ne. Sulata katkaravut. Yhdistä kaikki ainekset keskenään. Valmista kastike. Kuori ja raasta inkivääri ja sekoita siihen muut ainekset. Kaada kastike salaatin päälle ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
KANTERELLIKEITTO
50 g voita
1 litra perattuja ja revittyjä kanterelleja
2 rkl vehnäjauhoja
1 ½ litraa vettä
1 kanaliemikuutio
100 g sulatejuustoa kuutioina
ripaus pippuria
Sulata voi ja hauduta sieniä siinä hetki. Lisää vehnäjauhot ja sekoita. Lisää vesi, kanaliemikuutio ja sulatejuustokuutiot. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes kiehuu. Keitä 5 min. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.
NOPEAT YRTTI-CURRYSILAKAT
500 g silakkafileitä
1 tl suolaa
3 dl ruokakermaa
2 rkl makeaa sinappia
2 rkl currya
3 rkl tillisilppua
1 rkl silputtua timjamia
3 rkl silputtua ruohosipulia
Suolaa silakkafileet ja käänne ne takaisin kalan muotoon. Nosta ne voideltuun uunivuokaan. Sekoita kermaan sinappi, curry, tilli, timjami ja ruohosipuli. Kaada seos kalojen päälle ja kypsennä +200C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden ja kesäisen salaatin kera.
KUKKAKAALI-SELLERI-HOMEJUUSTOSALAATTI
1 pieni kukkakaali
2 lehtisellerin vartta
1 keltainen paprika
1 ruukku rapeaa salaattia
1 hapahko omena
150 g sinihomejuustoa
kastike:
1 dl ranskankermaa
1 dl majoneesia
2 tl sitruunamehua
2 tl sinappia
½ tl sokeria
suolaa ripaus
Revi kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Suikaloi kasvikset ja murusta juusto. Yhdistä ainekset. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada salaatin päälle. Tarjoa heti.
viikko 29:
FETA-KASVISHÖYSTÖ
1 iso kesäkurpitsa
3 isoa pihvitomaattia
1 parsakaali
4 valkosipulin kynttä
2 rkl öljyä
1/3 tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
200 g fetajuustoa kuutioina
Paloittele kasvikset ja kuullota ne pannulla. Kypsennä kasviksia pannulla kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää suola, sitruunamehu ja fetajuusto. Tarjoa keitettyjen perunoiden kanssa, liha tai kalakin sopii mukaan.
VARHAISKAALIA JA NUUDELEITA
3 valkosipulin kynttä
500 g varhaiskaalia
400 g munanuudeleita
2 rkl öljyä
2 rkl sitruunamehua
2 dl ruokakermaa
150 g kylmäsavukirjolohta
Hienonna valkosipuli ja suikaloi kaali. Suikaloi kirjolohi. Kiehauta nuudelit. Kuullota kasvikset öljyssä. Lisää kerma ja keitä 5 min. Lisää nuudelit ja savukirjolohi. Kuumenna. Tarjoa heti.
BROILERIPASTA
400 g tuore pastaa
300 g broilerin rintafilettä
3 rkl öljyä
150 g kantarelleja
1 dl kivettömiä oliiveja
200 g ricottajuustoa
Ruskista suikaloidut broilerin rintafileet ja sienet. Lisää oliivit ja ricottajuusto. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada pasta pannulle broileri-sieniseoksen joukkoon. Sekoita. Tarjoa heti.
RAPUSALAATTI
2 dl pitkäjyväistä riisiä
500 g katkarapuja kuorittuina
3 porkkanaa
2 uuden sadon punasipulia
200 g pieniä herneenpalkoja
½ dl seesamöljyä
suolaa
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata ja valuta katkaravut. Kuori ja suikaloi porkkanat ja sipuli. Kuullota sesamöljyssä kasviksia hetki. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Ripottele sormisuolaa salaattiin maun mukaan.
MAMMAN MUSTIKKAPIIRAKKA
1 pkt pakaste murotaikinaa
Täyte:
7 dl tuoreita mustikoita
1 dl kermaviiliä
1 dl ranskankermaa
1 dl kuohukermaa
1 dl mantelijauhetta
3 kananmunaa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1 tl sitruunamehua
Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Kaada mustikat vuokaan. Valmista seos. Vatkaa kermaviilin joukkoon ranskankerma, kerma, mantelijauhe, munat, sokerit ja sitruunamehu. Kaada seos mustikoiden päälle. Kypsennä piirakkaa +200 C:ssa uunissa noin 35 – 40 min.
viikko 30:
PERUNA-SAVUKALARULLA
1 pussi perunasosejauhetta
3 keltuaista
100 g mozzarellajuustoa raasteena
¼ tl suolaa
ripaus mustapippuria
3 valkuaista
Täyte:
200 g tuorejuustoa, esim. piparjuuri
1 punasipuli
300 g lämminsavulohta perattuna
1 dl tillisilppua
Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää siihen keltuaiset ja juustoraaste. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele ne varovasti perunasoseen joukkoon. Levitä seos leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Paista +200 C:ssa uunissa noin 15 min. Valmista täyte. Notkista tuorejuusto. Kuori ja silppua punasipuli. Hienonna haarukalla kala. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Levitä jäähtyneen perunalevyn päälle täyte ja rullaa tiukalle rullalle. Tarjoa salaatin kera.
GRILLIKYLJYKSET
6 grilli- eli talouskyljystä
Marinadi:
250 g ruoanvalmistusjogurttia
½ dl punaviinietikkaa
5 valkosipulin kynttä puristettuna
1 rkl mustapippuria
3 rkl salviaa
3 rkl fariinisokeria
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Tee kyljysten rasvareunoihin viiltoja ja laita ne marinadiin. Anna marinoitua yön yli. Ota kyljykset marinadista ja kuivaa ne talouspaperiin. Voitele ne ohuelti öljyllä ennen grillaamista. Ripottele suola valmiin kyljyksen päälle.
PAISTETUT SIIKAFILEET AURAKASTIKKEELLA
1 kg siikafileitä
hieman suolaa fileiden päälle
Kastike:
2 dl ruokakermaa
75 g sinihomejuustoa
1 tl dijon-sinappia
ripaus mustapippuria
Mausta kalafileet. Valmista kastike. Kuumenna kattilassa kerma kiehuvaksi. Lisää juusto pieninä muruina. Lisää sinappi ja pippuri. Keitä 5 min. Paista kalafileet pannulla kauniin rusehtaviksi ja tarjoile kastikkeen ja keitettyjen uusien perunoiden kera.
GRILLATTU BROILERI CURRY-BANAANIKASTIKKEELLA
1 valmis grillattu broileri tai noin 1 kg kypsiä broilerin paloja
Kastike:
1 sipuli
2 rkl öljyä
1 rkl currya
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
1 kanaliemikuutio
2 banaania
2 dl ruokakermaa
Paloittele broileri ja poista lihoista luut. Valmista kastike. Hienonna sipuli. Kuumenna öljy ja kuullota sipuli. Lisää curry ja jauhot. Sekoittele hetki ja lisää vesi ja kanaliemikuutio hyvin sekoittaen. Keitä 5 min. Lisää soseutettu banaani, ruokakerma ja lihat. Keitä vielä 10 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
KYLMÄ VIHREÄ SOSEKEITTO
2 tuorekurkkua
5 dl villirucolaa
½ dl tillisilppua
1 vihreä pieni chilipalko
1 sipuli
3 dl vettä
2 rkl sitruunamehua
3 dl turkkilaista jogurttia
Raasta kurkku, silppua rucola ja chili. Mittaa kaikki ainekset isoon kulhoon ja soseuta sauvasekoittimella. Jäähdytä ja tarjoa tuoreen patongin kera.
VOILEIPÄVANUKAS
1 iso paahtoleipä
4 munaa
6 dl maitoa
½ dl sokeria
5 dl vadelmia
50 g voita
Lisäksi:
1 litra vadelmia
vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
Voitele uunivuoka. Voitele paahtoleivät ohuelti. Laita vuoan pohjalle kerros leipää. Levitä leipien päälle kerros marjoja. Tee toistaen, kunnes leivät loppuvat. Sekoita munat, maito ja sokeri. Kaada seos leipien päälle vuokaan. Laita vielä muutama nokare voita pinnalle. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 40 min. Tarjoa tuoreiden vadelmien ja vaniljakastikkeen kera.