YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 31 - 34 / elokuu 2010
viikko 31:
QUICHE LORRAINE
pohja:
3 dl vehnäjauhoja
75 g kylmää voita
1 keltuainen
1 rkl kylmää vettä
täyte:
2 munaa
3 dl ruokakermaa
200 g raastettua gruyérejuustoa
130 g ilmakuivattua kinkkua
Valmista pohja. Nypi vehnäjauhot ja voi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää joukkoon keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi seokseksi. Laita taikina jääkaappiin lepäämään ½ tunniksi. Painele taikina jauhotetuin käsin piirasvuoan (matalareunainen irtopohjavuoka) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa +200 C:ssa uunissa noin 10 min. Valmista täyte. Sekoita munat ja kerma sekaisin. Lisää seokseen juusto ja kaada seos pohjan päälle. Asettele ilmakuivattu kinkku pinnalle. Kypsennä +175C:ssa uunissa vielä 35 min. Jäähdytä ennen tarjoilua. Tarjoa raikkaan vihannessalaatinkera.
PAAHTOPAISTISALAATTI
1 kerä lehtisalaattia
1 ruukku friseesalaattia
250 g erivärisiä kirsikka tomaatteja
3 avokadoa
2 rkl sitruunamehua
3 kesäsipulia
250 g paahtopaistin ohuen ohuita viipaleita
kastike:
½ dl öljyä
1 rkl vaaleaa balsamicoa
1 rkl juoksevaa hunajaa
suolaa ja pippuria myllystä
Valmista kastike maustumaan. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista. Huuhdo ja valuta salaatit. Halkaise avokadot ja viipaloi ne. Sivele avokadoviipaleet sitruunamehulla. Halkaise tomaatit. Suikaloi sipulit. Revi salaatit laakean vadin pohjalle ja asettele loput ainekset sen päälle. Valuta kastike pintaan ja tarjoa.
MAA-ARTISOKKAKEITTO
500 g maa-artisokkaa
1 iso jauhoinen peruna
1 sipuli
30 g voita
vettä
1 tl merisuolaa
3 dl ruokakermaa
Pese, kuori ja paloittele maa-artisokat ja peruna. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota kasviksia voissa. Lisää kattilaan vettä niin paljon, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kasvikset kypsiksi. Mausta suolalla ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista suola ja tarjoa paahtoleivän kera.
VANHANAJAN KAALILAATIKKO
1½ dl kokonaisia ohrasuurimoita
1½ kg valkokaalia
4 rkl siirappia
2 rkl öljyä
500 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 tl mustapippuria
1½ tl suolaa
3 porkkanaa
noin 7,5 dl lihalientä
Keitä ohrasuurimot lähes kypsiksi vedessä. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja kuullota padassa öljyssä. Mausta se suolalla ja siirapilla. Kumoa kaali uunivuokaan. Ruskista jauheliha ja sipuli. Mausta se suolalla ja mustapippurilla. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita kaaliin ohrasuurimot, jauheliha ja porkkana. Kaada laatikkoon lihalientä vajaa puolet vuoan korkeudesta. Paista +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti ja hauduta vielä foliolla peitettynä +150 C:ssa uunissa noin ½ tuntia.
KALATÄYTTEISET KESÄKURPITSAT
2 kesäkurpitsaa
täyte:
500 g kalafilettä, esim. lohi tai nieriä
1 keltainen paprika
½ litraa kanttarelleja
1 sipuli
1 rkl öljyä
1 prk smetanaa
4 dl juustoraastetta
Halkaise kesäkurpitsat pitkittäissuuntaan. Koverra siemeniä hieman pois. Paloittele kalafileet. Halkaise ja suikaloi paprika. Revi sienet pitkittäin. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuullota sienet ja sipuli öljyssä. Lisää smetana ja paprika. Hauduta hetki. Laita voideltuun uunivuokaan kesäkurpitsat. Asettele kala kesäkurpitsojen päälle. Lusikoi sieni-kasvistäytettä pintaan. Ripottele juustoraastetta jokaiselle kesäkurpitsalle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30–35 min.
TYRNI-PORKKANAHILLO
300 g kuorittuja porkkananoita
100 g tyrnimarjoja
2 dl hillosokeria
vettä keittämiseen
lopuksi 2 tl vaniljasokeria
Kuori ja raasta porkkanat. Keitä ne mahdollisimman vähässä vedessä todella pehmeiksi. Soseuta seos. Lisää tyrnit ja jatka soseuttamista. Lisää kattilaan hillosokeri ja kuumenna seos kiehuvaksi. Keitä 10 min. Ota kattila pois liedeltä ja lisää vaniljasokeri. Purkita hillo puhtaisiin tölkkeihin.
viikko 32:
KORIANTERI-BROILERIVARTAAT
500 g broilerin rintafileetä
mausteseos:
2 valkosipulin kynttä
½ ruukkua korianteria
½ sitruunan kuori
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
kastike:
½ sitruunan kuori
½ ruukkua korianteria
½ dl öljyä
1 sitruunan mehu
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
Valmista mausteseos. Kuori ja raasta valkosipulin kynnet. Silppua korianteri. Yhdistä ainekset. Paloittele broilerin lihat kuutioiksi ja hiero mausteseos niihin. Anna maustua pari tuntia. Valmista kastike. sekoittamalla sitruunamehuun silputtu korianteri ja mausteet. Pujottele lihat vartaisiin ja grillaa vartaita joka puolelta hetki. Sivele kastiketta grillauksen loppuvaiheessa vartaisiin ja sivele ne myös grillistä poisottamisen jälkeen kastikkeella. Tarjoa salaatin kera.
PISTAASIKUORRUTETUT AHVENET
500 g ahvenfileitä
kuorrutus:
2 dl pistaasipähkinöitä
1 dl ruohosipulisilppua
½ tl suolaa
paistamiseen öljyä
Hienonna pistaasipähkinät tehosekoittimessa hienoksi. Lisää siihen ruohosipuli ja suola. Kierittele ahvenfileet seoksessa ja paista öljyssä kullankeltaisiksi. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.
TOMAATTIKEITTO
2 sipulia
3 porkkanaa
4 valkosipulin kynttä
1 fenkoli
1 dl öljyä
5 viipaletta paahtoleipää
1 kg ylikypsiä tomaatteja
8 dl kanalientä
2 dl punaviiniä
1 dl hienonnettuja tuoreyrttejä, esim. basilikaa, timjamia ja oreganoa
2 rkl juoksevaa hunajaa
1 tl suolaa
1 dl raastettua parmesanjuustoa tarjoiluun
Kuori ja paloittele kasvikset. Kuullota ne öljyssä. Lisää kuutioitu leipä ja kuutioidut tomaatit. Sekoita ja lisää kanaliemi, punaviini, yrtit, hunaja ja suola. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarjoa parmesanjuuston kera.
JUUSTOISET PUNAJUURIMUFFINIT
1 dl öljyä
2 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl timjamia
3 rkl persiljasilppua
½ prk kermaviiliä
2½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
250 etikkapunajuuria
200 g fetajuustoa murusina
Sekoita öljy, munat, suola, yrtit ja kermaviili. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Raasta punajuuret ja sekoita raaste taikinaan. Sekoita fetajuustomuruset taikinaa. Jaa taikina 8 isoon tai 12 pieneen muffinivuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 - 30 min.
MAKEA KESÄKURPITSAPIIRAKKA
200 g kesäkurpitsaa
150 g voita
3 munaa
2 dl sokeria
½ dl fariinisokeria
3½ dl vehnäjauhoja
1 rkl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl leivinjauhetta
½ tl leivinsoodaa
1 dl appelsiinimehua
kuorrutus:
250 g maitorahkaa
250 g appelsiinituorejuustoa
1½ dl tomusokeria
2 rkl appelsiinimehua
Valmista taikina. Raasta kesäkurpitsa raasteeksi. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ainekset vuoronperään munavaahtoon ja sekoita nopeasti sekaisin. Levitä taikina piirasvuokaan ja paista 175 C:ssa uunissa noin 30–35 min. Jäähdytä ja valmista kuorrutus. Vatkaa rahkan joukkoon tuorejuusto ja muut aineet. Levitä seos jäähtyneen pohjan päälle. Koristele keltaisilla tai oransseilla nonparelleilla.
viikko 33:
RAIKAS SYYSSALAATTI
1 kerä rapeaa keräsalaattia
4 varsisellerin vartta
pala tuorekurkkua
nippu tilliä
2 rkl seesaminsiemeniä
kastikkeeksi öljykastiketta
Suikaloi salaatti, varsiselleri ja kurkku. Hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja kaada salaatinkastiketta päälle. Tarjoa kylmänä.
JUUSTOINEN JAUHELIHAKASTIKE PASTALLE
400 g paistijauhelihaa
1 sipuli
2 rkl öljyä
1 lihaliemikuutio
1 tl mustapippuria
1 tl basilikaa
1 tl timjamia
3 dl vettä
3rkl tomaattisosetta
200 g Koskenlaskija sulatejuustoa
Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli öljyssä. Lisää lihaliemikuutio, mausteet, vesi ja tomaattisose. Keitä 5 min. Lisää kuutioitu sulatejuusto ja keitä kunnes juusto on sulanut. Tarjoa keitetyn pastan ja salaatin kera.
KALA-VIHANNESPATA
1 sipuli
150 g siitakesieniä
1 keltainen tai oranssi paprika
1 pieni fenkoli
400 g kesäkurpitsaa
2 rkl öljyä
2 dl tomaattimurskaa
1 dl vettä
1 kalaliemikuutio
1 tl timjamia
200 g tonnikalaa purkista
200 g kuorittuja katkarapuja
1 dl suolakurkkua kuutioina
Kuori ja hienonna sipuli. Suikaloi sienet, paprika ja fenkoli. Kuutioi kesäkurpitsa. Kuullota öljyssä kasviksia ja sieniä hetki. Lisää tomaattimurska, vesi, kalaliemikuutio ja timjami. Hauduta 10 min. Lisää tonnikala ja katkaravut. Kuumenna. Lisää suolakurkkukuutiot. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
HELPPO MANGOBROILERI UUNISSA
800 g maustettuja broilerin koipinuijia
1 iso sipuli
1 paprika
2 porkkanaa
1 dl hienonnettua tuoretta korianteria
1 tlk (425g) mangoviipaleita
2½ dl pitkäjyväistä riisiä tai ohra-riisiseosta
3 dl vettä
½ tl suolaa
Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi paprika. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Lado voidellun kannellisen uunivuoan pohjalle kerroksittain kasvikset, mango ja riisi. Lado päälle lihat. Kiehauta vesi ja liuota suola siihen. Kaada vesi vuokaan, peitä kannella ja hauduta +175 C:ssa uunissa noin 40 min. Ota kansi pois ja anna ruoan saada hieman väriä pintaan.
JUUSTOSARVET
taikina:
7½ dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
200 g voita
2½ dl maitoa tai vettä
50 g hiivaa
sarvien sisälle:
200 g mozzarellajuustoa raasteena
100 g sinihomejuustoa muruina
voiteluun kanamunaa
Sekoita kuivat ainekset keskenään ja nypi ne voin kanssa ryynimäiseksi seokseksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Kaada maitoseos yhdellä kertaa kulhoon ja sekoita nopeasti sekaisin, älä vaivaa. Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa se kahteen osaan. Kauli palat pyöreiksi. Leikkaa taikinapyörällä kolmioita. Laita jokaisen kolmion keskelle sinihomejuustoa ja mozzarellaa. Kääri kolmiot rullalle alkaen leveämmästä päästä. Kohota sarvet kaksinkertaiseksi. Voitele munalla ja ripottele hieman juustoraastetta pintaan. Paista +225 C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa joko lämpiminä tai kylminä täytettyinä iltateen kera tai välipalana.
SYKSYINEN JÄLKIRUOKA
3 dl puolukoita, mustikoita, tyrniä tai hapanta omenaraastetta
¾ dl juoksevaa hunajaa
2 tl vaniljasokeria
1 dl talkkunajauhoja
2 dl kuohukermaa
Survo marjat kulhossa. Lisää hunaja, vaniljasokeri ja talkkuna. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se varovasti marja-talkkunaseoksen joukkoon. Tarjoa heti marjoilla koristeltuna.
viikko 34:
PORKKANAPIIRAS
pohja:
200 g porkkanaa
4 dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
2 tl leivinjauhetta
2 tl kuivattua minttua
2 tl vaniljasokeria
150 g murskattuja saksanpähkinöitä
3 munaa
100 g sulatettua voita
kuorrutus:
200 g appelsiinituorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
½ dl appelsiinimehua
1 tl vaniljasokeria
1½ dl tomusokeria
Valmista pohja. Sekoita keskenään kuivat aineet. Kuori ja raasta porkkanat ohuen ohueksi raasteeksi. Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita niihin sulavoi ja kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa 35 min. Valmista kuorrutus. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuustot sekaisin ja vatkaa seoksen joukkoon mehu ja vaniljasokeri. Kun seos on vaahtomaista, vatkaa siihen tomusokeri. Levitä seos jäähtyneen pohjan päälle ja anna maustua hetki. Koristele mintunlehdillä ja saksanpähkinöillä.
KASVIS COUSCOUS
2½ dl couscous-ryynejä
2½ dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 isoa punasipulia
1 isohko parsakaali
2 avokadoa
1 rkl sitruunamehua
2 rkl öljyä
2 dl vettä
½ tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
Kuori ja lohkoa punasipulit ja avokadot. Kostuta avokadoviipaleet sitruunamehulla. Viipaloi parsakaalin varsi ja paloittele kukinto-osa . Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää vesi (2 dl), parsakaali ja suola. Hauduta kannen alla 10 min. Kiehauta toisessa kattilassa toinen vesi. Lisää kasvisliemikuutio ja couscous-ryynit. Ota kattila pois liedeltä ja anna turvota kannen alla 3 min. Sekoita ryynien joukkoon liraus öljyä ja pippuri. Kaada ryynien joukkoon kaikki kasvikset ja sekoita. Kuumenna kaikki nopeasti ja tarjoa esim. grillatun lihan tai kalan kera.
MAKKARA-PERUNATORTILLA
4 isoa kypsää perunaa
1 sipuli
1 punainen paprika
1 vihreä paprika
400 g grillimakkaraa
3 rkl öljyä
5 kananmunaa
½ tl suolaa
1/3 tl mustapippuria
persiljaa silputtuna
Viipaloi perunat. Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi paprikat. Viipaloi makkarat. Riko munat kulhoon ja mausta seos. Ruskista pannulla makkarat. Ota ne pois ja ruskista perunat ja sipulit. Ota ne pois. Ruskista paprikat ja yhdistä kaikki ainekset pannulla. Sekoita ja kaada munaseos päälle. Anna hyytyä miedolla lämmöllä. Ripottele persilja päälle.
JAUHEMAKSAPIHVIT
150 g raakaa perunaa
100 g porkkanaa
1 sipuli
300 g jauhettua maksaa
1 kanamuna
1 tl suolaa
¼ tl mustapippuria
paistamiseen öljyä
Kuori ja raasta perunat ja porkkanat. Kuori ja silppua sipuli. Yhdistä kaikki ainekset. Paista pihvit lettupannulla miedolla lämmöllä kypsiksi. Tarjoa salaatin ja keitettyjen perunoiden kera.
LOPPUKESÄN SALAATTI
1 pussi italialaista salaattisekoitusta
1 dl pinjansiemeniä
1 dl kuivattuja karpaloita
1 dl oliiviviipaleita
1 pieni kesäkurpitsa
öljykastiketta
Suikaloi kesäkurpitsa. Yhdistä kaikki ainekset ja kaada kastiketta päälle. Tarjoa heti.