YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 31 - 34 / elokuu 2010

 

viikko 31:

 

QUICHE LORRAINE

pohja:

3 dl vehnäjauhoja

75 g kylmää voita

1 keltuainen

1 rkl kylmää vettä

täyte:

2 munaa

3 dl ruokakermaa

200 g raastettua gruyérejuustoa

130 g ilmakuivattua kinkkua

Valmista pohja. Nypi vehnäjauhot ja voi ryynimäiseksi seokseksi. Lisää joukkoon keltuainen ja vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi seokseksi. Laita taikina jääkaappiin lepäämään ½ tunniksi. Painele taikina jauhotetuin käsin piirasvuoan (matalareunainen irtopohjavuoka) pohjalle ja reunoille. Esipaista pohjaa +200 C:ssa uunissa noin 10 min. Valmista täyte. Sekoita munat ja kerma sekaisin. Lisää seokseen juusto ja kaada seos pohjan päälle. Asettele ilmakuivattu kinkku pinnalle. Kypsennä +175C:ssa uunissa vielä 35 min. Jäähdytä ennen tarjoilua. Tarjoa raikkaan vihannessalaatinkera.

 

PAAHTOPAISTISALAATTI

1 kerä lehtisalaattia

1 ruukku friseesalaattia

250 g erivärisiä kirsikka tomaatteja

3 avokadoa

2 rkl sitruunamehua

3 kesäsipulia

250 g paahtopaistin ohuen ohuita viipaleita

kastike:

½ dl öljyä

1 rkl vaaleaa balsamicoa

1 rkl juoksevaa hunajaa

suolaa ja pippuria myllystä

Valmista kastike maustumaan. Mittaa kaikki ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista. Huuhdo ja valuta salaatit. Halkaise avokadot ja viipaloi ne. Sivele avokadoviipaleet sitruunamehulla. Halkaise tomaatit. Suikaloi sipulit. Revi salaatit laakean vadin pohjalle ja asettele loput ainekset sen päälle. Valuta kastike pintaan ja tarjoa.

 

MAA-ARTISOKKAKEITTO

500 g maa-artisokkaa

1 iso jauhoinen peruna

1 sipuli

30 g voita

vettä

1 tl merisuolaa

3 dl ruokakermaa

Pese, kuori ja paloittele maa-artisokat ja peruna. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota kasviksia voissa. Lisää kattilaan vettä niin paljon, että kasvikset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kasvikset kypsiksi. Mausta suolalla ja soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista suola ja tarjoa paahtoleivän kera.

 

VANHANAJAN KAALILAATIKKO

1½ dl kokonaisia ohrasuurimoita

1½ kg valkokaalia

4 rkl siirappia

2 rkl öljyä

500 g naudan jauhelihaa

1 sipuli

2 tl mustapippuria

1½ tl suolaa

3 porkkanaa

noin 7,5 dl lihalientä

Keitä ohrasuurimot lähes kypsiksi vedessä. Leikkaa kaali ohuiksi suikaleiksi ja kuullota padassa öljyssä. Mausta se suolalla ja siirapilla. Kumoa kaali uunivuokaan. Ruskista jauheliha ja sipuli. Mausta se suolalla ja mustapippurilla. Kuori ja raasta porkkanat. Sekoita kaaliin ohrasuurimot, jauheliha ja porkkana. Kaada laatikkoon lihalientä vajaa puolet vuoan korkeudesta. Paista +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti ja hauduta vielä foliolla peitettynä +150 C:ssa uunissa noin ½ tuntia.

 

KALATÄYTTEISET KESÄKURPITSAT

2 kesäkurpitsaa

täyte:

500 g kalafilettä, esim. lohi tai nieriä

1 keltainen paprika

½ litraa kanttarelleja

1 sipuli

1 rkl öljyä

1 prk smetanaa

4 dl juustoraastetta

Halkaise kesäkurpitsat pitkittäissuuntaan. Koverra siemeniä hieman pois. Paloittele kalafileet. Halkaise ja suikaloi paprika. Revi sienet pitkittäin. Kuori ja suikaloi sipuli. Kuullota sienet ja sipuli öljyssä. Lisää smetana ja paprika. Hauduta hetki. Laita voideltuun uunivuokaan kesäkurpitsat. Asettele kala kesäkurpitsojen päälle. Lusikoi sieni-kasvistäytettä pintaan. Ripottele juustoraastetta jokaiselle kesäkurpitsalle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30–35 min.

 

TYRNI-PORKKANAHILLO

300 g kuorittuja porkkananoita

100 g tyrnimarjoja

2 dl hillosokeria

vettä keittämiseen

lopuksi 2 tl vaniljasokeria

Kuori ja raasta porkkanat. Keitä ne mahdollisimman vähässä vedessä todella pehmeiksi. Soseuta seos. Lisää tyrnit ja jatka soseuttamista. Lisää kattilaan hillosokeri ja kuumenna seos kiehuvaksi. Keitä 10 min. Ota kattila pois liedeltä ja lisää vaniljasokeri. Purkita hillo puhtaisiin tölkkeihin.

 

 

viikko 32:

 

KORIANTERI-BROILERIVARTAAT

500 g broilerin rintafileetä

mausteseos:

2 valkosipulin kynttä

½ ruukkua korianteria

½ sitruunan kuori

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

kastike:

½ sitruunan kuori

½ ruukkua korianteria

½ dl öljyä

1 sitruunan mehu

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

Valmista mausteseos. Kuori ja raasta valkosipulin kynnet. Silppua korianteri. Yhdistä ainekset. Paloittele broilerin lihat kuutioiksi ja hiero mausteseos niihin. Anna maustua pari tuntia. Valmista kastike. sekoittamalla sitruunamehuun silputtu korianteri ja mausteet. Pujottele lihat vartaisiin ja grillaa vartaita joka puolelta hetki. Sivele kastiketta grillauksen loppuvaiheessa vartaisiin ja sivele ne myös grillistä poisottamisen jälkeen kastikkeella. Tarjoa salaatin kera.

 

PISTAASIKUORRUTETUT AHVENET

500 g ahvenfileitä

kuorrutus:

2 dl pistaasipähkinöitä

1 dl ruohosipulisilppua

½ tl suolaa

paistamiseen öljyä

Hienonna pistaasipähkinät tehosekoittimessa hienoksi. Lisää siihen ruohosipuli ja suola. Kierittele ahvenfileet seoksessa ja paista öljyssä kullankeltaisiksi. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

TOMAATTIKEITTO

2 sipulia

3 porkkanaa

4 valkosipulin kynttä

1 fenkoli

1 dl öljyä

5 viipaletta paahtoleipää

1 kg ylikypsiä tomaatteja

8 dl kanalientä

2 dl punaviiniä

1 dl hienonnettuja tuoreyrttejä, esim. basilikaa, timjamia ja oreganoa

2 rkl juoksevaa hunajaa

1 tl suolaa

1 dl raastettua parmesanjuustoa tarjoiluun

Kuori ja paloittele kasvikset. Kuullota ne öljyssä. Lisää kuutioitu leipä ja kuutioidut tomaatit. Sekoita ja lisää kanaliemi, punaviini, yrtit, hunaja ja suola. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Tarjoa parmesanjuuston kera.

 

JUUSTOISET PUNAJUURIMUFFINIT

1 dl öljyä

2 kananmunaa

1 tl suolaa

1 tl timjamia

3 rkl persiljasilppua

½ prk kermaviiliä

2½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

250 etikkapunajuuria

200 g fetajuustoa murusina

Sekoita öljy, munat, suola, yrtit ja kermaviili. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Raasta punajuuret ja sekoita raaste taikinaan. Sekoita fetajuustomuruset taikinaa. Jaa taikina 8 isoon tai 12 pieneen muffinivuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 - 30 min.

 

MAKEA KESÄKURPITSAPIIRAKKA

200 g kesäkurpitsaa

150 g voita

3 munaa

2 dl sokeria

½ dl fariinisokeria

3½ dl vehnäjauhoja

1 rkl kardemummaa

1 tl inkivääriä

1 tl leivinjauhetta

½ tl leivinsoodaa

1 dl appelsiinimehua

kuorrutus:

250 g maitorahkaa

250 g appelsiinituorejuustoa

1½ dl tomusokeria

2 rkl appelsiinimehua

Valmista taikina. Raasta kesäkurpitsa raasteeksi. Sulata voi. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää ainekset vuoronperään munavaahtoon ja sekoita nopeasti sekaisin. Levitä taikina piirasvuokaan ja paista 175 C:ssa uunissa noin 30–35 min. Jäähdytä ja valmista kuorrutus. Vatkaa rahkan joukkoon tuorejuusto ja muut aineet. Levitä seos jäähtyneen pohjan päälle. Koristele keltaisilla tai oransseilla nonparelleilla.

 

 

viikko 33:

 

RAIKAS SYYSSALAATTI

1 kerä rapeaa keräsalaattia

4 varsisellerin vartta

pala tuorekurkkua

nippu tilliä

2 rkl seesaminsiemeniä

kastikkeeksi öljykastiketta

Suikaloi salaatti, varsiselleri ja kurkku. Hienonna tilli. Sekoita kaikki ainekset sekaisin ja kaada salaatinkastiketta päälle. Tarjoa kylmänä.

 

 JUUSTOINEN JAUHELIHAKASTIKE PASTALLE

400 g paistijauhelihaa

1 sipuli

2 rkl öljyä

1 lihaliemikuutio

1 tl mustapippuria

1 tl basilikaa

1 tl timjamia

3 dl vettä

3rkl tomaattisosetta

200 g Koskenlaskija sulatejuustoa

Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli öljyssä. Lisää lihaliemikuutio, mausteet, vesi ja tomaattisose. Keitä 5 min. Lisää kuutioitu sulatejuusto ja keitä kunnes juusto on sulanut. Tarjoa keitetyn pastan ja salaatin kera.

 

KALA-VIHANNESPATA

1 sipuli

150 g siitakesieniä

1 keltainen tai oranssi paprika

1 pieni fenkoli

400 g kesäkurpitsaa

2 rkl öljyä

2 dl tomaattimurskaa

1 dl vettä

1 kalaliemikuutio

1 tl timjamia

200 g tonnikalaa purkista

200 g kuorittuja katkarapuja

1 dl suolakurkkua kuutioina

Kuori ja hienonna sipuli. Suikaloi sienet, paprika ja fenkoli. Kuutioi kesäkurpitsa. Kuullota öljyssä kasviksia ja sieniä hetki. Lisää tomaattimurska, vesi, kalaliemikuutio ja timjami. Hauduta 10 min. Lisää tonnikala ja katkaravut. Kuumenna. Lisää suolakurkkukuutiot. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

HELPPO MANGOBROILERI UUNISSA

800 g maustettuja broilerin koipinuijia

1 iso sipuli

1 paprika

2 porkkanaa

1 dl hienonnettua tuoretta korianteria

1 tlk (425g) mangoviipaleita

2½ dl pitkäjyväistä riisiä tai ohra-riisiseosta

3 dl vettä

½ tl suolaa

Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi paprika. Raasta porkkana karkeaksi raasteeksi. Lado voidellun kannellisen uunivuoan pohjalle kerroksittain kasvikset, mango ja riisi. Lado päälle lihat. Kiehauta vesi ja liuota suola siihen. Kaada vesi vuokaan, peitä kannella ja hauduta +175 C:ssa uunissa noin 40 min. Ota kansi pois ja anna ruoan saada hieman väriä pintaan.

 

JUUSTOSARVET

taikina:

7½ dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

200 g voita

2½ dl maitoa tai vettä

50 g hiivaa

sarvien sisälle:

200 g mozzarellajuustoa raasteena

100 g sinihomejuustoa muruina

voiteluun kanamunaa

Sekoita kuivat ainekset keskenään ja nypi ne voin kanssa ryynimäiseksi seokseksi. Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Kaada maitoseos yhdellä kertaa kulhoon ja sekoita nopeasti sekaisin, älä vaivaa. Kaada taikina jauhotetulle leivinalustalle ja jaa se kahteen osaan. Kauli palat pyöreiksi. Leikkaa taikinapyörällä kolmioita. Laita jokaisen kolmion keskelle sinihomejuustoa ja mozzarellaa. Kääri kolmiot rullalle alkaen leveämmästä päästä. Kohota sarvet kaksinkertaiseksi. Voitele munalla ja ripottele hieman juustoraastetta pintaan. Paista +225 C:ssa uunissa noin 10 min. Tarjoa joko lämpiminä tai kylminä täytettyinä iltateen kera tai välipalana.

 

SYKSYINEN JÄLKIRUOKA

3 dl puolukoita, mustikoita, tyrniä tai hapanta omenaraastetta

¾ dl juoksevaa hunajaa

2 tl vaniljasokeria

1 dl talkkunajauhoja

2 dl kuohukermaa

Survo marjat kulhossa. Lisää hunaja, vaniljasokeri ja talkkuna. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita se varovasti marja-talkkunaseoksen joukkoon. Tarjoa heti marjoilla koristeltuna.

 

 

 viikko 34:

 

PORKKANAPIIRAS

pohja:

200 g porkkanaa

4 dl vehnäjauhoja

3 dl sokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl kuivattua minttua

2 tl vaniljasokeria

150 g murskattuja saksanpähkinöitä

3 munaa

100 g sulatettua voita

kuorrutus:

200 g appelsiinituorejuustoa

100 g maustamatonta tuorejuustoa

½ dl appelsiinimehua

1 tl vaniljasokeria

1½ dl tomusokeria

Valmista pohja. Sekoita keskenään kuivat aineet. Kuori ja raasta porkkanat ohuen ohueksi raasteeksi. Vatkaa munien rakenne rikki, sekoita niihin sulavoi ja kuivat aineet. Kaada taikina voideltuun piirasvuokaan. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa 35 min. Valmista kuorrutus. Vatkaa sähkövatkaimella tuorejuustot sekaisin ja vatkaa seoksen joukkoon mehu ja vaniljasokeri. Kun seos on vaahtomaista, vatkaa siihen tomusokeri. Levitä seos jäähtyneen pohjan päälle ja anna maustua hetki. Koristele mintunlehdillä ja saksanpähkinöillä.

 

KASVIS COUSCOUS

2½ dl couscous-ryynejä

2½ dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 isoa punasipulia

1 isohko parsakaali

2 avokadoa

1 rkl sitruunamehua

2 rkl öljyä

2 dl vettä

½ tl suolaa

1/3 tl mustapippuria

Kuori ja lohkoa punasipulit ja avokadot. Kostuta avokadoviipaleet sitruunamehulla. Viipaloi parsakaalin varsi ja paloittele kukinto-osa . Kuumenna öljy kattilassa. Kuullota sipulit öljyssä. Lisää vesi (2 dl), parsakaali ja suola. Hauduta kannen alla 10 min. Kiehauta toisessa kattilassa toinen vesi. Lisää kasvisliemikuutio ja couscous-ryynit. Ota kattila pois liedeltä ja anna turvota kannen alla 3 min. Sekoita ryynien joukkoon liraus öljyä ja pippuri. Kaada ryynien joukkoon kaikki kasvikset ja sekoita. Kuumenna kaikki nopeasti ja tarjoa esim. grillatun lihan tai kalan kera.

 

MAKKARA-PERUNATORTILLA

4 isoa kypsää perunaa

1 sipuli

1 punainen paprika

1 vihreä paprika

400 g grillimakkaraa

3 rkl öljyä

5 kananmunaa

½ tl suolaa

1/3 tl mustapippuria

persiljaa silputtuna

Viipaloi perunat. Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi paprikat. Viipaloi makkarat. Riko munat kulhoon ja mausta seos. Ruskista pannulla makkarat. Ota ne pois ja ruskista perunat ja sipulit. Ota ne pois. Ruskista paprikat ja yhdistä kaikki ainekset pannulla. Sekoita ja kaada munaseos päälle. Anna hyytyä miedolla lämmöllä. Ripottele persilja päälle.

JAUHEMAKSAPIHVIT

150 g raakaa perunaa

100 g porkkanaa

1 sipuli

300 g jauhettua maksaa

1 kanamuna

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

paistamiseen öljyä

Kuori ja raasta perunat ja porkkanat. Kuori ja silppua sipuli. Yhdistä kaikki ainekset. Paista pihvit lettupannulla miedolla lämmöllä kypsiksi. Tarjoa salaatin ja keitettyjen perunoiden kera.

 

LOPPUKESÄN SALAATTI

1 pussi italialaista salaattisekoitusta

1 dl pinjansiemeniä

1 dl kuivattuja karpaloita

1 dl oliiviviipaleita

1 pieni kesäkurpitsa

öljykastiketta

Suikaloi kesäkurpitsa. Yhdistä kaikki ainekset ja kaada kastiketta päälle. Tarjoa heti.