YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 35 - 39 / syyskuu 2010

 

viikko 35:

 

KAALI-SISKONMAKKARAKEITTO

8 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

1 laakerinlehti

500 g valkokaalia

3 sipulia

4 porkkanaa

500 g siskonmakkaroita

1 venäläistä suolakurkkua

1 dl silputtua persiljaa

1 dl smetanaa tarjoiluun

Suikaloi kaali. Kuori ja suikaloi kasvikset. Laita kasvikset kiehuvaan kasvisliemeen ja keitä 15 min. Purista joukkoon siskonmakkarat pieninä nokareina. Kuutioi suolakurkku ja lisää keittoon. Lisää persilja ja tarkista suolaisuus. Tarjoa smetanan kera.

 

MAKSAPIHVIT OMENA-KASVISHÖYSTÖN KERA

500 g nuoren naudan maksaa

½ tl suolaa

mustapippuria rouheena

50 g voita

höystö:

300 g omenaa

200 g sipulia

1 paprika

2 rkl öljyä

½ dl vettä

1 tl juoksevaa hunajaa

½ tl suolaa

Valmista höystö. Kuori ja viipaloi sipuli. Suikaloi paprika ja lohkoa omenat. Kuullota niitä öljyssä hetki ja lisää vesi ja mausteet. Hauduta 5 min. Valmistele maksa. Viipaloi maksa ja poista siitä kalvot. Mausta se ja paista voissa molemmin puolin noin 2–4 min paksuudesta riippuen. Laita höystö loppuvaiheessa pannulle maksojen päälle. Tarjoa keitettyjen perunoiden kera.

 

CURRYPYÖRYKÄT BROILERISTA

500 g jauhettua broilerinlihaa

1 dl korppujauhoja

2 dl kermaa

1 kananmuna

1 sipuli kuutioituna

50 g suolapähkinöitä

1½ rkl tomaattisosetta

1½ rkl tuoretta timjamia

3 tl currya

½ tl mustapippuria

1 tl suolaa

Sekoita korppujauhot ja kerma. Lisää silputtu sipuli, kananmuna ja mausteet. Sekoita ja lisää jauheliha. Sekoita taikina tasaiseksi ja tee siitä 3 pötköä. Leikkaa ne tasakokoisiksi ja pyöritä pienehköiksi pyöryköiksi. Kypsennä uunissa +225 C:ssa uunissa noin 15 min. Tarjoa kermaviilikastikkeen ja keitetyn riisin kera.

 

PUNAJUURI-SINIHOMEJUUSTOVUOKA

500 g raakoja punajuuria

2 porkkanaa

100 g sinihomejuustoa

3 dl ruokakermaa

1/3 tl mustapippuria

Kuori ja raasta juurekset. Murusta sinihomejuusto. Yhdistä kaikki ainekset ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä +175 C:ssa uunissa 45 min, ota folio pois ja jatka kypsentämistä +225 C:ssa uunissa vielä noin 15 min. Tarjoa esim. paistetun tai grillatun lihan kera.

 

KEKSIHERKKU

150 g kaurakeksejä

1 dl hapanta puolukkasurvosta

1½ dl sokeroitua puolukkahilloa

2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

koristeeksi:

1 dl puolukoita

kaurakeksejä muruina

Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi. Sekoita puolukkasurvos ja hillo. Levitä kulhon pohjalle kerros keksejä. Kokoa kerroksittain keksien päälle puolukka ja vaniljakastiketta. Ja laita toinen kerros keksejä, puolukkaa ja vaniljakastiketta. Koristele.

 

viikko36:

 

TOMAATTINEN JAUHELIHAKASTIKE PASTALLE

400 g naudanjauhelihaa

1 purjo

1 iso punainen paprika

500 g tomaattimurskaa

1 lihaliemikuutio

 1 tl jauhettua mustapippuria

1 tl basilikaa

1 tl oreganoa

1 tl paprikajauhetta

½ tl chilijauhetta

Halkaise, huuhdo ja suikaloi purjo sekä paprika. Ruskista jauheliha padassa omassa rasvassaan. Lisää purjo ja paprika. kuullota hetki. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Keitä 15 min. Tarjoa keitetyn pastan ja salaatin kera.

 

JOGURTTIBROILERI

400 g suikaloitua broilerin lihaa

1 sipuli

2 rkl öljyä

2 dl ruoanvalmistusjogurttia

1 rkl vehnäjauhoja

1 rkl juoksevaa hunajaa

½ tl suolaa

½ tl inkivääriä

¼ tl jauhettua korianteria

½ tl jauhettua neilikkaa

1 dl suikaloituja korianterin tuoreita lehtiä

Kuori ja silppua sipuli. Ruskista lihat ja sipuli. Sekoita ruoanvalmistusjogurttiin jauhot, hunaja ja mausteet. Kaada seos pannulle lihojen päälle. Hauduta 5 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

KALAMUREKE

500 g pakaste seitä tai kalaa fileenä

4 dl turkkilaista jogurttia

1½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

¼ tl chilimaustetta

1 dl hienonnettua tilliä

1 rkl vehnäjauhoja

1 rkl perunajauhoja

2 kananmunaa

Jauha kalat monitoimikoneessa yhdessä jogurtin kanssa hienoksi massaksi. Lisää mausteet, jauhot ja munat. Kaada massa voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan. Peitä foliolla ja kypsennä vesihauteessa +200 C:ssa uunissa noin 50 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden, kastikkeen ja salaatin kera.

 

SIENICAPPUCINO

1 sipuli

300 g herkkutatteja

3 rkl voita

¾ dl vehnäjauhoja

8 dl vettä

2 dl ruokakermaa

3 rkl riista-kanterellifondia

½ tl suolaa

¼ tl mustapippurijauhetta

vaahto: 2 dl rasvatonta maitoa

Kuori ja silppua sipuli. Puhdista ja silppua sienet. Kuullota ne voissa. Lisää jauhot ja sekoita. Lisää vesi, kerma ja mausteet. Keitä 10 min. Vaahdota rasvaton maito sauvasekoittimella kapeassa astiassa. Annostele keitto kulhoihin ja laita maitovaahtoa keiton päälle. Tarjoa paahtoleivän kera.

 

KURKKUSALAATTI

400 g tuorekurkkua

1 punasipuli

marinadi:

2 rkl valkoviinietikkaa

1 rkl kalakastiketta

1 rkl fariinisokeria

2 pientä chilipalkoa

1 dl tuoretta korianteria silputtuna

vadille: salaatinlehtiä

Halkaise kurkku pituussuunnassa. Leikkaa se ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja suikaloi punasipuli. Laita kasvikset kulhoon. Valmista marinadi. Silppua chilit pieniksi. Sekoita kaikki marinadin ainekset ja sekoita hetki. Kaada marinadi kulhoon ja anna marinoitua jääkaapissa noin ½ tuntia. Levitä laakean vadin pohjalle salaatinlehdet ja kumoa kurkkuseos sen päälle. Tarjoa kylmänä.

 

MANTELI-OMENANYYTIT

400 g pakaste murotaikinaa

600 g kotimaista omenoista tehtyjä lohkoja

täyte:

1 dl mantelirouhetta

2 rkl sokeria

30 g voita

voiteluun:

 kanamunaa

Valmista täyte. Sulata voi ja lisää siihen muut aineet. Kauli taikinan molemmat palat 12 x 36 cm:n levyksi. Jaa ne kolmeen osaan. Laita jokaiselle taikinan palalle omenan lohkoja ja täytettä. Nosta taikinan reunat ylös ja nipistä kiinni. Asettele nyytit leivinpaperille uunipellin päälle. Voitele munalla ja kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 35 min. Tarjoa lämpiminä kylmän vaniljakastikkeen tai jäätelön kera.

 

viikko 37:

 

KABANOSSIA PASTAN KERA

400 g kabanossia

1 iso punasipuli

150 kirsikkatomaatteja

300 g tagliatelle-pastaa

kastike:

2 dl ruokakermaa

3 valkosipulinkynttä

½ tl mustapippuria

1 ruukku basilikaa

1 dl hienonnettua persiljaa

½ tl suolaa

3 dl mozzarella-juustoraastetta

Leikkaa kabanossi noin ½ cm:n viipaleiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista sipuli ja makkaraviipaleet makkaran rasvassa kevyesti. Valmista kastike. Kuumenna ruokakerma. Purista sinne valkosipulin kynnet, lisää mausteet ja juustoraaste. Hauduta kunnes juusto on sulanut. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta kypsä pasta. Sekoita siihen halkaistut kirsikkatomaatit, makkara ja sipulisilppu. Kaada kastike päälle ja tarjoa heti.

 

POSSUA MERIMIEHEN TAPAAN

600 g porsaan sisäfileetä

2 sipulia

2 rkl öljyä

1 kg perunaa

1½ tl suolaa

1 tl timjamia

15 maustepippuria

2 laakerilehteä

2 dl vettä

1 pullo keskiolutta (miel. tummaa)

Kuori ja viipaloi sipuli. Kuori ja viipaloi perunat. Viipaloi liha. Ruskista lihaviipaleet ja sipulit öljyssä. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain lihat, sipulit, perunat ja mausteet. Kaada päälle vesi ja tummaolut. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä loppuvaiheessa foliolla ja anna tasaantua 15 min pöydällä folion alla. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

MAUSTEISET PECANPÄHKINÄ LIHAPULLAT

500 g paistijauhelihaa

½ dl korppujauhoja

1 dl kermaa

1 kananmuna

½ tl suolaa

½ tl rouhittua mustapippuria

1 rkl tomaattisosetta

1 rkl tuoretta hienonnettua timjamia

200 g fetajuustomuruja

1 dl pecan-pähkinöitä rouheena

Sekoita korppujauho, kerma, muna ja mausteet. Lisää seokseen jauheliha, feta ja pähkinät. Muotoile massasta keskikokoisia pyöryköitä. Kypsennä ne +225 C:ssa uunissa 15–20 min. Tarjoa juuressoseen kera.

 

JUURESSOSE

300 g bataattia

500 g perunaa

300 g palsternakkaa

2 dl kuohukermaa

1 kasvisliemikuutio

vettä keittämiseen

Kuori ja kuutioi kaikki juurekset. Laita ne mahdollisimman vähään kasvisliemellä maustettuun veteen kiehumaan. Keitä kypsäksi. Kaada liemi kulhoon. Soseuta juurekset hienoksi soseeksi. Lisää kiehautettu kerma ja maista suolaisuus. Lisää tarvittaessa keitinlientä, jos sose vaikuttaa liian sakealta.

 

KAURA-OMENAPAISTOS

1 kg happamia omenoita

2 dl puolukoita

1 tl inkivääriä

130 g voita

4 dl pieniä kaurahiutaleita

kastike:

2 dl maitoa

2 dl kuohukermaa

1 kananmuna

1 rkl perunajauhoja

2½ rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

Valmista kastike. Mittaa kattilaan maito, kerma, munat, sokeri ja perunajauho. Vatkaa hyvin sekaisin ja kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Ota pois liedeltä ja lisää vaniljakastike. Jäähdytä. Valmista paistos. Kuori ja lohkoa omenat. Lado omenalohkot voideltuun uunivuokaan puolukoiden kanssa sekaisin ja ripottele inkivääri päälle. Sulata voi kattilassa ja sekoita hiutaleet voihin. Sekoita. Kaada seos vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Tarjoa kylmä kastike haalean paistoksen kera.

 

viikko 38:

 

MELONI-MOZZARELLASALAATTI

1 rasia friseesalaattia

1 ruukku jääsalaattia

300 g mozzarellapalleroita

400 g siemenetöntä vesimelonia

kastike:

200 g maustamatonta jogurttia

2 tl sitruunamehua

½ dl appelsiinimehua

1 rkl rouhittua rosépippuria

½ dl sokeria

Revi salaatit laakean vadin pohjalle. Kuutioi vesimeloni. Asettele mozzarellat ja vesimelonit salaattien päälle. Sekoita kastikkeen kaikki ainekset sekaisin ja kaada salaatin päälle.

 

PARSAKAALIPIIRAS

pohja:

150 g voita

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 dl kermaviiliä

täyte:

500 g parsakaalinkukintoja

vettä ja suolaa kiehauttamiseen

2 munaa

2 dl smetanaa

½ tl suolaa

½ rkl vehnäjauhoja

2 rkl karkeaa dijon-sinappia

200 g juustoa raasteena

Valmista pohja. Sekoita pehmeään voihin keskenään sekoitetut kuivat aineet. Sekoita kermaviili ja taputtele taikina suorakaiteen muotoiseksi. Anna levät jääkaapissa hetki. Valmistele täyte. Kiehauta vesi ja suola. Lisää parsakaalinkukinnot ja keitä 3 min. Valuta hyvin. Sekoita muniin smetana, mausteet ja juustoraaste. Taputtele taikina isohkon piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Lado parsat pohjan päälle ja kaada munaseos pintaan. kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 30–35 min. Tarjoa raikkaan salaatin tai iltateen kera.

 

TOMAATTINEN KALAKEITTO

1 iso omena

1 sipuli

2 rkl öljyä

1 rkl currytahnaa

400 g tomaattimurskaa

2 dl ruokakermaa

1 kalaliemikuutio

½ tl sokeria

¼ tl valkopippuria

1 dl hienonnettua tilliä

400 g kalafilettä

Kuori ja kuutioi omena ja sipuli. Kuumenna öljy kattilassa ja paista siinä hetki currytahnaa. Lisää omena ja sipuli. Kuullota ne ja lisää tomaattimurska, kerma ja mausteet. Keitä 10 min. Lisää kalafileet suikaloituna ja hauduta 2 min. Tarjoa paahtoleivän kera.

 

PALSTERNAKKA-PORKKANARÖSTIT

400 g porkkanaa

400 g palsternakkaa

4 rkl vehnäjauhoja

1 dl sinihomejuustomurusia

2 munaa

½ tl suolaa

1 rkl öljyä

Kuori ja raasta juurekset hienoksi raasteeksi. Sekoita keskenään kaikki ainekset. Lado massasta pihvejä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 35–40 min. Tarjoa grillatun broilerin kera.

 

JAUHELIHATORTILLA

jauhelihaseos:

400 g paistijauhelihaa

1 pussi fajitas-mausteseosta

400 g ruskeita papuja tölkistä

400 g tomaattimurskaa

lisäksi:

1 pussi tortilloja

1 tölkki cheddar-juustokastiketta

Valmista jauhelihaseos. Ruskista jauheliha ja lisää mausteet, pavut ja tomaattimurska. hauduta 15 min. Kuumenna tortillat. Levitä tortillalle jauhelihaseosta ja juustokastiketta ja rullaa tarjolle. Tarjoa vihersalaatin kera.

 

viikko 39:

 

STROGANOFF

600 g naudan sisäpaistia

1 sipuli

2 rkl öljyä

3 rkl vehnäjauhoja

5 dl pannun huuhdelientä

2 rkl tomaattisosetta

½ dl valkosipulisuolakurkun lientä

1 lihaliemikuutio

1 tlk smetanaa

100 g valkosipulisuolakurkkua

100 g etikkapunajuurta

Kuutioi liha. Kuori ja kuutioi sipuli. Ruskista lihat öljyssä pieni erä kerrallaan. Huuhtele pannu joka ruskistuskerran jälkeen. Ota huuhdeliemi talteen. Laita pataan ruskistelut lihat, sipulit ja vehnäjauhot. Sekoita ja lisää huuhdeliemi, tomaattisose, valkosipulisuolakurkun liemi ja lihaliemikuutio. Sekoita hyvin ja keitä tiiviin kannen alla 1 tunti. Lisää smetana, kuutioitu suolakurkku ja punajuuri. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

SAVUKALA-PERUNATORTILLA

4 kypsää perunaa

1 sipuli

1 vihreä paprika

1 punainen paprika

½ dl öljyä

5 kananmunaa

½ dl maitoa

½ tl suolaa

½ dl silputtua persiljaa

400 g perattua lämminsavukalaa

Kuori ja kuutioi kypsät perunat. Kuutioi paprikat. Ruskista ainekset pannulla öljyssä. Riko kulhoon munat ja lisää maito ja mausteet. Kun pannulla seos on rusehtavaa, lisää kala ja sekoita. Kaada pannulle kananmunaseos ja kypsennä kannen alla kunnes munaseos on hyytynyt. Tarjoa salaatin kera.

 

ERILAINEN LIHA-MAKARONILAATIKKO

300 g makaroneja

1½ litraa vettä

2 kasvisliemikuutiota

300 g jauhelihaa

200 g raejuustoa

2 porkkanaa

1 sipuli

munaseos:

3 munaa

7 dl maitoa

1 tl suolaa

1 tl pippuriseosta

3 rkl silputtua ruohosipulia

Keitä makaronit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta ne. Kuori ja raasta porkkana. Kuori ja kuutioi sipuli. Ruskista jauheliha, sipuli ja porkkana. Lado kaikki ainekset sekaisin voideltuun uunivuokaan. Valmista munaseos. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää loput aineet. Kaada seos vuokaan. Paista + 200 C:ssa uunissa noin 1 tunti.

 

PUNAJUURIPASTA

punajuurikastike:

600 g tuoretta, raakaa punajuurta

1 sipuli

2 rkl öljyä

3 dl vettä

ripaus pippuria

170 g yrttituorejuustoa

(suolaa)

lisäksi pastaa ja parmesanjuustoraastetta

Valmista kastike. Kuori ja raasta punajuuret karkealla raastinterällä tai suikaloi ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja kuutioi sipuli. Kuullota kasvikset öljyssä. Lisää vesi, pippuri ja tuorejuusto. Hauduta 30 min. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Tarjoa se punajuurikastikkeen ja parmesanjuustoraasteen kera.

 

KESÄKURPITSAGRATIINI

600 g kesäkurpitsaa

4 tomaattia

1 punasipuli

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

pinnalle:

2 kananmunaa

½ dl kermaa

150 g mozzarellajuustoraastetta

Viipaloi kesäkurpitsa, tomaatit ja sipuli. Lado ne voideltuun uunivuokaan vuorotellen. Mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita munien rakenne rikki, lisää kerma ja juusto. Kaada seos vuokaan. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 20–25 min.

 

PUOLUKKAINEN VISPIPUURO

1½ litraa vettä

2 dl mannasuurimoita

½ dl kauraleseitä

5 dl puolukoita

2 dl sokeria

Kiehauta vesi ja puolukat. Vatkaa niiden joukkoon kauraleseet ja mannasuurimot. Lisää sokeri ja keitä 10 min. Jäähdytä puuro kylmässä vesihauteessa esim. tiskialtaassa. Vatkaa jäähtynyt puuro isossa kulhossa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tarjoa maidon kera.