YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 1 - 4 / tammikuu 2011

 

Viikko 1:

 

POSSU-NUUDELIWOKKI

400 g possun suikaleita

150 g munanuudeleita

½ kesäkurpitsaa

2 porkkanaa

1 paprika

1 sipuli

½ tuorekurkkua

2 valkosipulinkynttä

½ dl öljyä

kastike:

2 dl vettä

1 rkl maissitärkkelystä

2 rkl soijakastiketta

3 rkl chilikastiketta

1 tl jauhettua inkivääriä

½ dl tummaa sokeria

Suikaloi kaikki kasvikset. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Laita puolet öljystä pannulle ja ruskista lihat. Laita loppu öljy pannulle ja kuumenna se. Paista öljyssä kasvikset rapsakoiksi. Lisää pannulle lihat. Sekoita keskenään kaikki kastikkeen ainekset ja kaada pannulle. Kuumenna ja lisää nuudelit. Kiehauta ja tarjoa.

 

KIINANKAALISALAATTI

1 pieni kiinankaali

½ punaista paprikaa

½ keltaista paprikaa

pala purjoa

kastike:

2 dl kermaviiliä

1 sitruunan mehu

1 rkl sokeria

1 tl suolaa

Suikaloi kiinankaali, paprikat ja purjo. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

KASVISRAASTELAATIKKO

700 g perunaa

400 g porkkanaa

300 g palsternakkaa

200 g juuriselleriä

1 tl kirveliä

1 tl rakuunaa

4 dl ruokakermaa

1 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

Kuori ja suikaloi kasvikset. Laita ne kerroksittain voideltuun uunivuokaan yhdessä yrttien kera. Kiehauta kerma ja vesi. Liuota liemikuutiot nesteeseen. Kaada neste vuokaan. Kypsennä laatikkoa +175 C:ssa uunissa noin 70–80 min.

 

SINAPPI-RIISI-LOHI

2 dl pitkäjyväistä riisiä

5 dl vettä

1 kalaliemikuutio

500 g lohifileetä

2 dl ranskankermaa tai smetanaa

2 rkl makeaa vahvaa sinappia

1/4 tl cayennepippuria

½ tl suolaa

Kiehauta vesi ja liuota kalaliemikuutio siihen. Laita voidellun uunivuoan pohjalle riisit ja kalaliemi. Kypsennä vuokaa foliolla peitettynä +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Ota folio pois ja lisää riisin päälle annospaloiksi leikattu lohi. Sekoita ranskankermaan sinappi, cayenne ja suola. Levitä seos kalapalojen päälle. Kypsennä uunissa vielä noin 20–25 min. Tarjoa keitettyjen vihannesten kera.

 

HERKKUPANNARI

1 litra vettä

2 dl maitojauhetta

4 dl vehnäjauhoja

1½ tl suolaa

4 munaa

1 dl mantelilastuja

1 tlk persikanpuolikkaita

½ dl juoksevaa hunajaa

Sekoita veteen maitojauhe, jauhot, suola ja munat. Anna turvota 1 tunti. Laita voidellun leivinpaperin päälle reunalliseen uunivuokaan kuutioidut persikanpalat, valuta hunaja paloille ja ripottele mantelilastut kaiken päälle. Kaada taikina pellille. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 35–40 min. Tarjoa jäätelön kera.

 

 

viikko 2

 

JANSSONIN KIUSAUS

1,5 kg jauhoisia perunoita

2 prk anjovisfileitä

2 isoa sipulia

6 dl juuston makuista ruokakermaa

¼ tl rouhittua mustapippuria

Kuori ja suikaloi perunat. Huuhdo ne vedessä ja kuivaa hyvin. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota ne kevyesti pannulla. Lado 2/3 osaa perunoista voideltuun uunivuokaan. Lisää sipulit perunoiden päälle. Lisää anjovikset perunoiden päälle vieri viereen. Ripottele pippuri päälle. Lisää päälle loput perunasuikaleet. Kaada puolet kermasta vuokaan ja kypsennä +225 C:ssa uunissa puoli tuntia. Lisää loppu kerma ja hauduta vuokaa +175 C:ssa uunissa vielä noin 45 min. Peitä loppuvaiheessa foliolla. Tarjoa suolakurkun ja punajuuren kera.

 

JAUHELIHAPIHVI ENGLANTILAISITTAIN

700 g paistijauhelihaa

1½ tl suolaa

½ tl valkopippuria

2 kananmunaa

Leivittämiseen:

1 dl vehnäjauhoja

Pinnalle:

170 g amerikan pekonia suikaleina

1 iso sipuli

1 dl kaprismarjoja

1/3 tl suolaa

Sekoita jauhelihan joukkoon mausteet ja muna. Muotoile seoksesta 8 pihviä ja kierittele ne vehnäjauhoissa. Paista pihvit voissa ja laita ne vadille kuumaan (+200C) uuniin. Valmista sillä välin pekoniseos. Kuori ja suikaloi sipuli. Ruskista pekonia pannulla hetki ja lisää sipuli. Paista seosta hetki ja lisää kaprikset sekä suola. Laita pekoniseos pihvien päälle ja tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.

 

BROILERIPATA

6 maustamatonta broilerin rintapalaa

2 porkkanaa

100 g hillosipuleita

200 g tuoreita herkkusieniä

1 isohko rosmariinin tuore oksa

1 kanaliemikuutio

3 rkl hillosipuleiden lientä

5 dl punaviiniä

½ dl karpalohyytelöä

Kuutioi liha suurehkoiksi kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Viipaloi sienet. Lado lihat, porkkanat, sienet, hillosipuli ja riivitty rosmariinin oksa kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Mittaa kattilaan kanaliemikuutio, hillosipulien liemi, punaviini sekö karpalohyytelö. Kuumenna seos kuumaksi ja kaada se vuokaan. Peitä vuoka kannella tai foliolla. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1 ½ tuntia. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kera.

 

PALSTERNAKKASOSEKEITTO

600 g kuorittua palsternakkaa

1 sipuli

3 rkl öljyä

1 litra vettä

1 kasvisliemikuutio

2 tl hunajaa

¼ tl mustapippuria

150 g Koskenlaskija sulatejuustoa

Raasta palsternakat ja suikaloi sipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää kasvisliemikuutio ja vesi. Keitä ne pehmeiksi. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää keittoon mausteet ja sulatejuusto. Keitä seosta hiljalleen koko ajan sekoittaen vielä noin 5 min. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.

 

VILLIRUCOLA-KAALISALAATTI

300 g valkokaalia

100 g (1 rasia) villirucolaa

1 tlk (227g) ananasmurskaa

1 dl saksanpähkinöitä

Kastike:

4 rkl öljyä

1 valkosipulin kynsi

2 rkl makeaa chilikastiketta

½ tl suolaa

ripaus pippuria

Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi esim. juustohöylällä. Revi villirucola. Yhdistä salaatin kaikki ainekset keskenään. Valmista kastike sekoittamalla keskenään öljy, murskattu valkosipulinkynsi, chilikastike, suola ja pippuri. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

PUOLUKKAINEN KAHVIKAKKU

200 g voita

2½ dl sokeria

3 munaa

3½ dl vehnäjauhoja

1 dl perunajauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Täyte:

3½ dl pakaste puolukoita

½ dl sokeria

2 rkl perunajauhoja

Valmista kakku. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä puolet taikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Sekoita puolukat, sokeri ja perunajauhot. Levitä seos taikinan päälle. Levitä loppu taikina puolukkaseoksen päälle. Paista kakkua +175 C:ssa uunissa noin 45–50 min. Tarjoa haaleana vaniljajäätelön kera.

 

 

viikko 3

 

NOPEA KASVISGRATIINI

2 pussia (1,2 kg) pakaste uunijuureksia tai muita kasviksia

3 dl ruokakermaa

1 tl suolaa

ripaus pippuria

3 dl voimakkaan makuista juustoa raasteena

Sulata kasvikset. Laita ne voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele juusto pintaan ja paista +225 asteisessa uunissa noin 25 min.

 

MERELLINEN SIKAPATA

300 g porsaan sisäfileetä

300 g katkarapuja kuorittuina

2 rkl öljyä

3 dl ruokakermaa

1 tlk tomaattimurskaa

1 pieni punainen chili

2 rkl hienonnettua persiljaa

2 rkl hienonnettua ruohosipulia

2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria

Poista porsaan lihan kalvot ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi. Sulata katkaravut. Suikaloi chili. Ruskista lihaviipaleet pannulla. Lisää tomaattimurska, chili ja ruokakerma. Hauduta 10 min. Lisää kaikki loput aineet ja hauduta vielä 3 min. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kera.

 

VÄRIKÄS KALAVUOKA

1 kg tilapia kalaa

2 dl valkoviiniä

suolaa ja pippuria

½ sitruunan mehu

½ dl oliiviöljyä

1 purjo

1 punainen paprika

1 keltainen paprika

Laita kalat voideltuun vuokaan. Kaada päälle valkoviini ja sitruunamehu. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Suikaloi purjo ja paprikat. Hauduta niitä hetki öljyssä pannulla ja kaada seos kalojen päälle vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

BROILERIVARTAAT

8 broilerin rintafileetä

4 rkl makeaa soijakastiketta

4 rkl suolaista soijakastiketta

2 rkl öljyä

kastike:

1 tlk maapähkinävoita

½ dl ruokakermaa

1 dl maapähkinöitä rouhittuna

Suikaloi lihat ja laita ne muovipussiin. Kaada pussiin myös molemmat soijakastikkeet ja öljy. Anna maustua yön yli pussia välillä käännellen. Valmista kastike. Laita maapähkinävoi kulhoon ja kuumenna sitä mikrossa heti, että se notkistuu. Vatkaa sen joukkoon kerma ja lisää maapähkinärouhe. Kaada tarjoilukulhoon. Ota liha jääkaapista tuntia ennen lämpiämään, pujottele ne vartaisiin ja kypsennä +200 C:ssa uunissa 20 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

MARINOITU MOZZARELLA SALAATTIPEDILLÄ

2 pussia minimozzarelloja

2 rkl hienonnettua ruohosipulia

3 rkl hienonnettua pistaasipähkinöitä (niitä vihreitä manteleita)

2 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa ja pippuria

1 ruukku rapeaa salaattia

Puolita mozzarellapalloset. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Revi salaatinlehdet laakealle vadille ja kaada mozzarellaseos vadille salaatin päälle.

 

KUNINGATARKUKKO

225 g voita

1 dl sokeria

3½ dl ruisjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

4 dl pakastemustikoita

4 dl pakastevadelmia

1 dl sokeria

½ dl perunajauhoja

Tarjoiluun vaniljajäätelöä

Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Voitele uunivuoka, taputtele 2/3 osaa taikinasta vuoan pohjalle ja hiven reunoillekin. Laita vuokaan keskenään sekoitetut mustikat, vadelmat, sokeri ja perunajauhot. Taputtele lopusta taikinasta kansi vuokaan marjojen päälle. Paista +200 C:ssa uunissa noin 40 min. Tarjoa haaleana jäätelön kera.

 

 

viikko 4

 

KYLJYSVUOKA

5 kpl porsaan kyljyksiä

4 rkl soijakastiketta

1 tl rouhittua mustapippuria

3 rkl öljyä

300 g sipulia

400 g omenoita

1 prk (2½ dl) tomaatti-vuohenjuustoranskankermaa

1 dl kermaa

1 tl rosmariinia

Ruskista kyljykset ja mausta ne soijakastikkeella ja pippurilla. Kuori ja lohkoa sipulit ja omenat. Kuullota niitä öljyssä hetki. Laita kyljykset pataan yhdessä sipulien ja omenoiden kanssa. Kaada päälle keskenään sekoitettu ranskankerma, kerma ja rosmariini. Kypsennä +175 C:ssa uunissa 1 tunti. Tarjoa uuniperunoiden ja salaatin kera.

 

 VAALEANPUNAINEN BROILERI

6 broilerin rintafilettä

2 rkl öljyä

1 tlk ranskankermaa

1 dl ruokakermaa

1 tlk valutettuja kokonaisia säilyketomaatteja

2 tl paprikajauhetta

2 dl kivettömiä mustia oliiveja

suolaa ja pippuria

Paloittele broileri annospaloiksi. Ruskista lihat padassa ja hauduta hetki. Sekoita keskenään ranskankerma, kerma, tomaatit, paprikajauhe sekä mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada seos pataan ja anna hautua 10 min. Tarjoa keitetyn pastan ja salaatin kera.

 

NOPEA PORKKANASOSEKEITTO

5 dl vettä

½ kasvisliemikuutio

400 g pakasteporkkanaa viipaleina tai babyporkkanaa

n. 10 cm:n pala purjoa

2 dl ruokakermaa

2 rkl makeaa chilikastiketta

½ dl hienonnettua persiljaa

Kiehauta vesi, lisää kasvisliemikuutio, porkkanat ja paloiteltu purjo. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kerma ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää chilikastike ja persilja. Kuumenna keitto ja tarjoa lämpimien juustovoileipien kera.

 

TOMAATTI-KORIANTERISALAATTI

1 ruukku romainesalaattia

4 isoa kypsää tomaattia

2 valkosipulin kynttä

1 dl hienonnettua lehtikorianteria

2 rkl oliiviöljyä

ripaus suolaa ja pippuria

Kuutioi tomaatit ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita ne keskenään. Sekoita seokseen korianteri, öljy, suola ja pippuri. Revi salaatti vadille ja kaada tomaattiseos salaatin päälle.

 

HERKKUVOHVELIT

3 munaa

200 g maitorahkaa

½ sitruunan raastettu kuori

¼ tl suolaa

2 rkl sokeria

3½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 dl maitoa

1 dl voisulaa

lisuke:

1 prk maustettua rahkaa

3 rkl juoksevaa hunajaa

3 dl hedelmäpaloja, esim. banaani

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää rahka, keskenään sekoitetut kuivat aineet, maito ja voisula. Anna taikina turvota hetki. Valmista lisuke. Sekoita rahkan joukkoon hunaja ja hedelmäpalat. Paista vohvelit. Ja tarjoa ne hedelmärahkan kera.