YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 1 - 4 / tammikuu 2011
Viikko 1:
POSSU-NUUDELIWOKKI
400 g possun suikaleita
150 g munanuudeleita
½ kesäkurpitsaa
2 porkkanaa
1 paprika
1 sipuli
½ tuorekurkkua
2 valkosipulinkynttä
½ dl öljyä
kastike:
2 dl vettä
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl soijakastiketta
3 rkl chilikastiketta
1 tl jauhettua inkivääriä
½ dl tummaa sokeria
Suikaloi kaikki kasvikset. Keitä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan ja valuta. Laita puolet öljystä pannulle ja ruskista lihat. Laita loppu öljy pannulle ja kuumenna se. Paista öljyssä kasvikset rapsakoiksi. Lisää pannulle lihat. Sekoita keskenään kaikki kastikkeen ainekset ja kaada pannulle. Kuumenna ja lisää nuudelit. Kiehauta ja tarjoa.
KIINANKAALISALAATTI
1 pieni kiinankaali
½ punaista paprikaa
½ keltaista paprikaa
pala purjoa
kastike:
2 dl kermaviiliä
1 sitruunan mehu
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
Suikaloi kiinankaali, paprikat ja purjo. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja kaada salaatin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
KASVISRAASTELAATIKKO
700 g perunaa
400 g porkkanaa
300 g palsternakkaa
200 g juuriselleriä
1 tl kirveliä
1 tl rakuunaa
4 dl ruokakermaa
1 dl vettä
2 kasvisliemikuutiota
Kuori ja suikaloi kasvikset. Laita ne kerroksittain voideltuun uunivuokaan yhdessä yrttien kera. Kiehauta kerma ja vesi. Liuota liemikuutiot nesteeseen. Kaada neste vuokaan. Kypsennä laatikkoa +175 C:ssa uunissa noin 70–80 min.
SINAPPI-RIISI-LOHI
2 dl pitkäjyväistä riisiä
5 dl vettä
1 kalaliemikuutio
500 g lohifileetä
2 dl ranskankermaa tai smetanaa
2 rkl makeaa vahvaa sinappia
1/4 tl cayennepippuria
½ tl suolaa
Kiehauta vesi ja liuota kalaliemikuutio siihen. Laita voidellun uunivuoan pohjalle riisit ja kalaliemi. Kypsennä vuokaa foliolla peitettynä +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Ota folio pois ja lisää riisin päälle annospaloiksi leikattu lohi. Sekoita ranskankermaan sinappi, cayenne ja suola. Levitä seos kalapalojen päälle. Kypsennä uunissa vielä noin 20–25 min. Tarjoa keitettyjen vihannesten kera.
HERKKUPANNARI
1 litra vettä
2 dl maitojauhetta
4 dl vehnäjauhoja
1½ tl suolaa
4 munaa
1 dl mantelilastuja
1 tlk persikanpuolikkaita
½ dl juoksevaa hunajaa
Sekoita veteen maitojauhe, jauhot, suola ja munat. Anna turvota 1 tunti. Laita voidellun leivinpaperin päälle reunalliseen uunivuokaan kuutioidut persikanpalat, valuta hunaja paloille ja ripottele mantelilastut kaiken päälle. Kaada taikina pellille. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 35–40 min. Tarjoa jäätelön kera.
viikko 2
JANSSONIN KIUSAUS
1,5 kg jauhoisia perunoita
2 prk anjovisfileitä
2 isoa sipulia
6 dl juuston makuista ruokakermaa
¼ tl rouhittua mustapippuria
Kuori ja suikaloi perunat. Huuhdo ne vedessä ja kuivaa hyvin. Kuori ja silppua sipulit. Kuullota ne kevyesti pannulla. Lado 2/3 osaa perunoista voideltuun uunivuokaan. Lisää sipulit perunoiden päälle. Lisää anjovikset perunoiden päälle vieri viereen. Ripottele pippuri päälle. Lisää päälle loput perunasuikaleet. Kaada puolet kermasta vuokaan ja kypsennä +225 C:ssa uunissa puoli tuntia. Lisää loppu kerma ja hauduta vuokaa +175 C:ssa uunissa vielä noin 45 min. Peitä loppuvaiheessa foliolla. Tarjoa suolakurkun ja punajuuren kera.
JAUHELIHAPIHVI ENGLANTILAISITTAIN
700 g paistijauhelihaa
1½ tl suolaa
½ tl valkopippuria
2 kananmunaa
Leivittämiseen:
1 dl vehnäjauhoja
Pinnalle:
170 g amerikan pekonia suikaleina
1 iso sipuli
1 dl kaprismarjoja
1/3 tl suolaa
Sekoita jauhelihan joukkoon mausteet ja muna. Muotoile seoksesta 8 pihviä ja kierittele ne vehnäjauhoissa. Paista pihvit voissa ja laita ne vadille kuumaan (+200C) uuniin. Valmista sillä välin pekoniseos. Kuori ja suikaloi sipuli. Ruskista pekonia pannulla hetki ja lisää sipuli. Paista seosta hetki ja lisää kaprikset sekä suola. Laita pekoniseos pihvien päälle ja tarjoile keitettyjen perunoiden kanssa.
BROILERIPATA
6 maustamatonta broilerin rintapalaa
2 porkkanaa
100 g hillosipuleita
200 g tuoreita herkkusieniä
1 isohko rosmariinin tuore oksa
1 kanaliemikuutio
3 rkl hillosipuleiden lientä
5 dl punaviiniä
½ dl karpalohyytelöä
Kuutioi liha suurehkoiksi kuutioiksi. Kuori ja paloittele porkkanat. Viipaloi sienet. Lado lihat, porkkanat, sienet, hillosipuli ja riivitty rosmariinin oksa kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Mittaa kattilaan kanaliemikuutio, hillosipulien liemi, punaviini sekö karpalohyytelö. Kuumenna seos kuumaksi ja kaada se vuokaan. Peitä vuoka kannella tai foliolla. Kypsennä +175C:ssa uunissa noin 1 ½ tuntia. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kera.
PALSTERNAKKASOSEKEITTO
600 g kuorittua palsternakkaa
1 sipuli
3 rkl öljyä
1 litra vettä
1 kasvisliemikuutio
2 tl hunajaa
¼ tl mustapippuria
150 g Koskenlaskija sulatejuustoa
Raasta palsternakat ja suikaloi sipuli. Kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää kasvisliemikuutio ja vesi. Keitä ne pehmeiksi. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneessa. Lisää keittoon mausteet ja sulatejuusto. Keitä seosta hiljalleen koko ajan sekoittaen vielä noin 5 min. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
VILLIRUCOLA-KAALISALAATTI
300 g valkokaalia
100 g (1 rasia) villirucolaa
1 tlk (227g) ananasmurskaa
1 dl saksanpähkinöitä
Kastike:
4 rkl öljyä
1 valkosipulin kynsi
2 rkl makeaa chilikastiketta
½ tl suolaa
ripaus pippuria
Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi esim. juustohöylällä. Revi villirucola. Yhdistä salaatin kaikki ainekset keskenään. Valmista kastike sekoittamalla keskenään öljy, murskattu valkosipulinkynsi, chilikastike, suola ja pippuri. Kaada kastike salaatin päälle ja sekoita. Anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.
PUOLUKKAINEN KAHVIKAKKU
200 g voita
2½ dl sokeria
3 munaa
3½ dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Täyte:
3½ dl pakaste puolukoita
½ dl sokeria
2 rkl perunajauhoja
Valmista kakku. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä puolet taikinasta voideltuun ja korppujauhotettuun vuokaan. Sekoita puolukat, sokeri ja perunajauhot. Levitä seos taikinan päälle. Levitä loppu taikina puolukkaseoksen päälle. Paista kakkua +175 C:ssa uunissa noin 45–50 min. Tarjoa haaleana vaniljajäätelön kera.
viikko 3
NOPEA KASVISGRATIINI
2 pussia (1,2 kg) pakaste uunijuureksia tai muita kasviksia
3 dl ruokakermaa
1 tl suolaa
ripaus pippuria
3 dl voimakkaan makuista juustoa raasteena
Sulata kasvikset. Laita ne voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle kerma, mausta suolalla ja pippurilla. Ripottele juusto pintaan ja paista +225 asteisessa uunissa noin 25 min.
MERELLINEN SIKAPATA
300 g porsaan sisäfileetä
300 g katkarapuja kuorittuina
2 rkl öljyä
3 dl ruokakermaa
1 tlk tomaattimurskaa
1 pieni punainen chili
2 rkl hienonnettua persiljaa
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
2 rkl hienonnettua tuoretta korianteria
Poista porsaan lihan kalvot ja viipaloi se ohuiksi viipaleiksi. Sulata katkaravut. Suikaloi chili. Ruskista lihaviipaleet pannulla. Lisää tomaattimurska, chili ja ruokakerma. Hauduta 10 min. Lisää kaikki loput aineet ja hauduta vielä 3 min. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kera.
VÄRIKÄS KALAVUOKA
1 kg tilapia kalaa
2 dl valkoviiniä
suolaa ja pippuria
½ sitruunan mehu
½ dl oliiviöljyä
1 purjo
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
Laita kalat voideltuun vuokaan. Kaada päälle valkoviini ja sitruunamehu. Ripottele pinnalle suolaa ja pippuria. Suikaloi purjo ja paprikat. Hauduta niitä hetki öljyssä pannulla ja kaada seos kalojen päälle vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.
BROILERIVARTAAT
8 broilerin rintafileetä
4 rkl makeaa soijakastiketta
4 rkl suolaista soijakastiketta
2 rkl öljyä
kastike:
1 tlk maapähkinävoita
½ dl ruokakermaa
1 dl maapähkinöitä rouhittuna
Suikaloi lihat ja laita ne muovipussiin. Kaada pussiin myös molemmat soijakastikkeet ja öljy. Anna maustua yön yli pussia välillä käännellen. Valmista kastike. Laita maapähkinävoi kulhoon ja kuumenna sitä mikrossa heti, että se notkistuu. Vatkaa sen joukkoon kerma ja lisää maapähkinärouhe. Kaada tarjoilukulhoon. Ota liha jääkaapista tuntia ennen lämpiämään, pujottele ne vartaisiin ja kypsennä +200 C:ssa uunissa 20 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
MARINOITU MOZZARELLA SALAATTIPEDILLÄ
2 pussia minimozzarelloja
2 rkl hienonnettua ruohosipulia
3 rkl hienonnettua pistaasipähkinöitä (niitä vihreitä manteleita)
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
1 ruukku rapeaa salaattia
Puolita mozzarellapalloset. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Revi salaatinlehdet laakealle vadille ja kaada mozzarellaseos vadille salaatin päälle.
KUNINGATARKUKKO
225 g voita
1 dl sokeria
3½ dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
täyte:
4 dl pakastemustikoita
4 dl pakastevadelmia
1 dl sokeria
½ dl perunajauhoja
Tarjoiluun vaniljajäätelöä
Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Voitele uunivuoka, taputtele 2/3 osaa taikinasta vuoan pohjalle ja hiven reunoillekin. Laita vuokaan keskenään sekoitetut mustikat, vadelmat, sokeri ja perunajauhot. Taputtele lopusta taikinasta kansi vuokaan marjojen päälle. Paista +200 C:ssa uunissa noin 40 min. Tarjoa haaleana jäätelön kera.
viikko 4
KYLJYSVUOKA
5 kpl porsaan kyljyksiä
4 rkl soijakastiketta
1 tl rouhittua mustapippuria
3 rkl öljyä
300 g sipulia
400 g omenoita
1 prk (2½ dl) tomaatti-vuohenjuustoranskankermaa
1 dl kermaa
1 tl rosmariinia
Ruskista kyljykset ja mausta ne soijakastikkeella ja pippurilla. Kuori ja lohkoa sipulit ja omenat. Kuullota niitä öljyssä hetki. Laita kyljykset pataan yhdessä sipulien ja omenoiden kanssa. Kaada päälle keskenään sekoitettu ranskankerma, kerma ja rosmariini. Kypsennä +175 C:ssa uunissa 1 tunti. Tarjoa uuniperunoiden ja salaatin kera.
VAALEANPUNAINEN BROILERI
6 broilerin rintafilettä
2 rkl öljyä
1 tlk ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
1 tlk valutettuja kokonaisia säilyketomaatteja
2 tl paprikajauhetta
2 dl kivettömiä mustia oliiveja
suolaa ja pippuria
Paloittele broileri annospaloiksi. Ruskista lihat padassa ja hauduta hetki. Sekoita keskenään ranskankerma, kerma, tomaatit, paprikajauhe sekä mausta seos suolalla ja pippurilla. Kaada seos pataan ja anna hautua 10 min. Tarjoa keitetyn pastan ja salaatin kera.
NOPEA PORKKANASOSEKEITTO
5 dl vettä
½ kasvisliemikuutio
400 g pakasteporkkanaa viipaleina tai babyporkkanaa
n. 10 cm:n pala purjoa
2 dl ruokakermaa
2 rkl makeaa chilikastiketta
½ dl hienonnettua persiljaa
Kiehauta vesi, lisää kasvisliemikuutio, porkkanat ja paloiteltu purjo. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä. Lisää kerma ja soseuta sauvasekoittimella. Lisää chilikastike ja persilja. Kuumenna keitto ja tarjoa lämpimien juustovoileipien kera.
TOMAATTI-KORIANTERISALAATTI
1 ruukku romainesalaattia
4 isoa kypsää tomaattia
2 valkosipulin kynttä
1 dl hienonnettua lehtikorianteria
2 rkl oliiviöljyä
ripaus suolaa ja pippuria
Kuutioi tomaatit ja murskaa valkosipulinkynnet. Sekoita ne keskenään. Sekoita seokseen korianteri, öljy, suola ja pippuri. Revi salaatti vadille ja kaada tomaattiseos salaatin päälle.
HERKKUVOHVELIT
3 munaa
200 g maitorahkaa
½ sitruunan raastettu kuori
¼ tl suolaa
2 rkl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 dl maitoa
1 dl voisulaa
lisuke:
1 prk maustettua rahkaa
3 rkl juoksevaa hunajaa
3 dl hedelmäpaloja, esim. banaani
Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää rahka, keskenään sekoitetut kuivat aineet, maito ja voisula. Anna taikina turvota hetki. Valmista lisuke. Sekoita rahkan joukkoon hunaja ja hedelmäpalat. Paista vohvelit. Ja tarjoa ne hedelmärahkan kera.