YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 40 - 43 / loka 2011

 

Viikko 40:

 

YRTTI-JAUHELIHAPULLAT

1 dl korppujauhoja

1 dl vettä

2 valkosipulin kynttä murskana

150 g fetajuustoa muruina

2 muna

½ tl jauhettua mustapippuria

2 rkl persiljasilppua

2 rkl timjamia

3 rkl silputtua ruohosipulia

500 g paistijauhelihaa

Sekoita kulhossa leipämuruihin, vesi, valkosipulin kynnet, fetamurut, munat ja mausteet. Sekoita ja lisää jauheliha. Sekoita hyvin ja muotoile massasta tanko. Jaa tanko 40 yhtä suureen osaan ja pyörittele pulliksi. Paista +225C:ssa uunissa noin 15 min. Tarjoile salaatin ja perunasoseen kera.

 

LAMMASHÖYSTÖ

700 g luutonta lampaan lapaa

½ dl öljyä

2 iso sipulia

500 g valkokaalia

4 porkkanaa

150 g vihreitä papuja

1 punainen paprika

2 lihaliemikuutiota

2 rkl tomaattisosetta

½ tl valkopippuria

5 dl vettä

2 rkl juoksevaa hunajaa

Kuutioi liha. Puhdista ja kuutioi kasvikset. Ruskista liha padassa. Lisää kasvikset, liemikuutio, tomaattisose, valkopippuri, vesi ja hunaja. Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 tunti. Tarjoa salaatin kera.

 

KUHAA SINAPPIKASTIKKEESSA

1 kg kuhafilettä

1½ tl suolaa

1 iso sipuli

2 rkl öljyä

2 tlk smetanaa

1 dl ruokakermaa

1 dl vahvaa makeaa sinappia (Dijon)

2 tl rakuunaa

Mausta kala suolalla. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se öljyssä pehmeäksi. Levitä sipuliseos voidellun uunivuoan pohjalle. Laita kalafileet sen päälle. Sekoita keskenään smetana, kerma, sinappi ja mausteet. Kaada seos kalan päälle ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min. Tarjoa keitetyn tuorepastan kera.

 

NOPEA PERUNA-PURJOKEITTO

1,5 litraa vettä

2 kasvisliemikuutiota

500 g pakaste peruna-purjoseosta

200 g Koskenlaskijasulatejuustoa (aura)

ripaus chilijauhetta

Kiehauta vesi ja lisää kasvisliemikuutiot ja perunaseos. Keitä kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää kuutioitu sulatejuusto ja sekoittele kunnes juusto on sulanut. Mausta keitto ja tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.

 

VADELMA-MURU-PULLAVANUKAS

200 g pullan viipaleita

1 dl vadelmahilloa

1 dl pakaste vadelmia

1 muna

3 dl maitoa

1 tl vaniljasokeria

päälle:

3 dl kaurahiutaleita

1 dl fariinisokeria

100 g sulatettua voita

Vatkaa munan rakenne rikki, lisää maito ja vaniljasokeri. Kasta pullasiivut siihen ja lado ne pariin kerrokseen voideltuun uunivuokaan hilloa ja vadelmien kera. Sekoita keskenään kaurahiutaleet, fariinisokeri ja voi. Kaada seos vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min.

 

 

Viikko 41:

 

PERINTEINEN JAUHALIHAKASTIKE

400 g naudan jauhelihaa

1 sipuli

50 g juuriselleriä

1 porkkana

400 g tomaattimurskaa

2 dl vettä

2 rkl tummaa sokeria

1 lihaliemikuutio

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja raasta juuriselleri ja porkkana hienon hienoksi raasteeksi. Kuullota jauheliha padassa ja lisää kasvikset. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet. Hauduta 30 min. Halutessasi voit suurustaa kastikkeen tummalla kastikesuurusteella. Tarjoa pastan kera.

 

MOZZARELLA-KAALIPIIRAKKA

taikina:

2 dl vehnäjauhoja

1 dl ruisjauhoja

½ tl suolaa

125 g leivonta margariinia

3 rkl kylmää vettä

täyte:

1 sipuli

800 g valkokaalia

50 g voita

1 dl silputtua persiljaa

ripaus mustapippuria ja suolaa

250 g mozzarellaa

3 munaa

3 dl kerma-maitoa

Valmista taikina. Nypi kuivat aineet kylmään margariiniin. Sekoita siihen vesi ja anna taikinan levätä hetki. Painele taikina leivinpaperille (ei ihan uunipellin kokoiselle pellille). Valmista täyte. Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi kaali. Hauduta sipuli ja kaali voissa pehmeäksi. Lisää persilja, mustapippuri ja suola. Viipaloi mozzarella. Vatkaa munien rakenne rikki ja sekoita siihen kerma-maito. Levitä sipuli-kaaliseos vuokaan. Levitä päälle juustoviipaleet ja kaada muna-maito päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 45 - 50 min.

 

SUPPILOVAHVEROKEITTO

350 g suppilovahveroita

1 sipuli

2 rkl öljyä

3 rkl vehnäjauhoja

1 litra vettä

2 kanaliemikuutiota

50 g sinihomejuustoa murusina

1 tlk smetanaa

½ dl ruohosipulisilppua

Hienonna sienet ja sipuli. Kuullota ne öljyssä ja lisää jauhot. Sekoita ja lisää vesi ja liemikuutiot. Keitä 10 min ja lisää sinihomejuusto. Soseuta keitto monitoimikoneen kulhossa tai sauvasekoittimella. Lisää smetana ja kuumenna. Kaada ruohosipulisilppu pinnalle.

 

PAISTETTUA KUHAA FENKOLIPEDILLÄ

500 g kuhaa

½ tl suolaa

1 dl hienonnettua tilliä

fenkolipeti:

500 g fenkolia

1 iso sipuli

2 rkl öljyä

1 dl vettä

1 rkl juoksevaa hunajaa

½ tl suolaa

1 rkl sitruunamehua

Valmista fenkolipeti. Suikaloi fenkolit ja sipuli. Kuullota ne öljyssä. Lisää vesi ja mausteet. Hauduta 10 min. Kaada seos voidellun uunivuoan pohjalle. Lado kuhafileet fenkolipedille ja mausta ne. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 15 min.

 

VIHREÄ SALAATTI

3 erilaista salaattia

10 cm:n pala purjoa

1 vihreä paprika

2 dl herneitä

1 dl silputtua persiljaa

öljykastiketta

Suikaloi tai revi salaatit. Suikaloi purjo ja paprika. Yhdistä ainekset ja valuta öljykastiketta päälle.

 

OMENAPAISTOS

100g voita

1 dl sokeria

2 kananmunaa

2½ dl vehnäjauhoja

1½ tl leivinjauhetta

1 tl kardemummaa

1 tl jauhettua inkivääriä

5 dl omenakuutioita

Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja levitä taikina vuokaan. Kaada päälle omenakuutiot ja kypsennä +200 C:ssa uunissa 30 - 35 min. Tarjoa vaniljakastikkeen kera.

 

 

Viikko 42:

 

CASHEW-BROILERI

500 g broilerin fileetä

2 dl cashew-pähkinöitä

1 pieni purjo

2 dl bambunversoja

2 pientä tulista chiliä

öljyä

marinadi:

3 rkl öljyä

1½ rkl sesam-öljyä

3 murskattua valkosipulin kynttä

2 rkl osterikastiketta

2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

2 rkl juoksevaa hunajaa

2 rkl seesamin siemeniä

2½ rkl soijakastiketta

Sekoita marinadin ainekset keskenään. Suikaloi broileri ja laita lihat marinadiin. Anna maustua yön yli. Suikaloi purjo ja halkaise chilit pitkittäin. Kuullota kasvikset öljyssä ja ota ne pois pannulta. Paista broilerinpalat vähän kerrallaan. Hauduta lihoja 10 min. Lisää purjo, bambunversot, chili ja cashewpähkinät. Hauduta 3 - 4 min. Tarjoa jasmiiniriisin kera.

 

ERILAINEN SILAKKALAATIKKO

1 kg peruna-sipuliseosta

600 g perattuja silakoita

1 dl mätitahnaa

4 dl suikaloituja purjoja

3 munaa

3 dl ruokakermaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

Levitä peruna-sipuliseos voidellun uunivuoan pohjalle. Täytä silakat mätitahnalla ja lado se kokonaisilta näyttävinä perunoiden päälle. Ripottele purjo päälle. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää kerma ja mausteet. Kaada muna-kermaseos vuokaan ja kypsennä +200 C:ssa uunissa 1 tunti. Tarjoa punajuurisalaatin kera.

 

PUNAINEN LINSSIKEITTO

1 iso sipuli

2 rkl öljyä

2 tl paprikajauhetta

2 rkl tomaattisosetta

3 dl punaisia linssejä

1,3 litraa vettä

2 kanaliemikuutiota

ripaus mustapippuria

Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota se öljyssä. Lisää paprikajauhe, tomaattisose ja sekoita hetki. Lisää linssit, vesi ja liemikuutiot. Keitä keittoa 35 min. Lisää pippuri. Tarjoa juustoleipien kera.

 

LAMPAAN JAUHELIHAPIHVIT

400 g lampaanjauhelihaa

2 kypsää perunaa hienona raasteena

2 munaa

½ tl maustepippuria

½ dl hienonnettua persiljaa

1 tl suolaa

1 rkl makeaa sinappia

tilkka vettä

Sekoita jauhelihaa kaikki ainekset. Ja lisää sen verran vettä, että seos on muovailtavissa. Paista pannulla pienehköjä pihvejä. Tarjoa ruohosipuliperunasoseen ja salaatin kera.

 

TALONPOJAN OMENAPIIRAS

pohja:

4 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

150 g kylmää voita

 4 rkl kylmää vettä

täyte:

8 isohkoa omenaa

1½ dl aprikoosimarmeladia

1 rkl vettä

1 rkl konjakkia

1 dl sokeria

4 rkl voita

Valmista pohja. Nypi jauhot, sokeri ja voi. Sekoita siihen nopeasti kylmä vesi ja anna taikinan levätä hetki. Kauli taikina piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kuori ja lohkoa omenat ohuiksi lohkoiksi.

Sekoita marmeladiin vesi ja konjakki. Lado omenaviipaleet vuokaan taikinan päälle. Sivele päälle marmeladia. Ripottele päälle sokeria ja pikkuruisia voinokareita. Kypsennä +175 C:ssa uunissa 45 - 50 min.

 

 

Viikko 43:

 

BANAANI-BROILERI

500 g broilerin maustamatonta rintaa

2 rkl öljyä

1 tl suolaa

2 keltaista paprikaa

200 g purjoa

4 dl ruokakermaa

1 rkl sitruunamehua

400 g banaania

1 dl suolapähkinöitä

Kuutioi lihat ja ruskista ne öljyssä padassa. Kuutioi paprika ja suikaloi purjo. Lisää ne pataan ja sekoita. Lisää kerma ja sitruunamehu. Hauduta 10 min. Kuori ja viipaloi banaanit ja lisää ne pataan yhdessä suolapähkinöiden kanssa. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

PEKONI-SILAKKALAATIKKO

500 g perunasipuliseosta

1 tl suolaa

300 g silakkafileitä

175 g amerikanpekonia

1 dl ruohosipulia silppuna

3 dl kuohukermaa

Sekoita suola perunasipuliseokseen. Ruskista pekoni ja paloittele se. Poista silakkafileistä nahka. Yhdistä ainekset vuokaan kerroksittain ja kaada kerma päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 1 tunti.

 

 

MAKKARAGRATIINI

½ dl öljyä

1 dl vehnäjauhoja

5 dl maitoa

4 munaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 ruukku basilikaa

2½ dl mozzarellajuustoa raasteena

300 g grillimakkaraa

2 sipulia

4 tomaattia

Mittaa kattilaan öljy ja jauhot. Sekoita. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja lisää maito voimakkaasti vatkaten. Keitä 5 min. Ota kattila pois liedeltä. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa ja lisää ne kastikkeen joukkoon. Hienonna basilika lisää se kastikkeen joukkoon yhdessä juustoraasteen kanssa ja sekoita. Kuori ja suikaloi sipulit. Kuutioi makkarat. Levitä voidellun uunivuoan pohjalle sipulit ja makkarat. Paista seosta +225C:ssa uunissa 15 min. Ota vuoka pois uunista ja levitä kastike makkaroiden päälle. Jatka kypsentämistä 25 min. Viipaloi tomaatit ja levitä ne valmiin ruoan pinnalle. Tarjoa salaatin kera.

 

PORSAALIHAKÄÄRYLEET

8 ohutta viipaletta porsaanpaistia

ripaus suolaa ja mustapippuria jokaiseen

1 rkl makeaa sinappia

1 viipale proscuittokinkua/ porsaanpaistiviipale

öljyä

4 dl vettä

1 lihaliemikuutio

2 rkl vehnäjauhoja

1 dl kuohukermaa

Nuiji porsaanpaistiviipaleet ohuiksi. Ripottele niille suolaa ja pippuria. Sivele jokaiseen hieman sinappia ja laita kinkkuviipale. Rullaa viipaleet ja kiinnitä cocktailtikulla. Ruskista ne öljyssä ja lisää pataan vesi ja liemikuutio. Hauduta tiiviin kannen alla 1 tunti. Sekoita vehnäjauhot kermaan ja kaada seos pataan. Hauduta vielä hetki ja poista kääryleistä tikut. Tarjoa kuoriperunoiden ja raikkaan salaatin kera.

 

MEHEVÄ KAALISALAATTI

300 g valkokaalia

200 g omenaa

100 g porkkanaa

ripaus suolaa

2 tl sitruunamehua

3 rkl vinegrette-salaatinkastiketta

Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi juustohöylällä. Kuori ja raasta omenat ja porkkanat. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

OMENAKEIKAUSKAKKU

100 g voita

1 dl fariinisokeria

700 g hapahkoja omenoita

taikina:

150 g voita

2 dl sokeria

2 munaa

2½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 tl vaniljasokeria

1 rkl kardemummaa

Voitele tasapohjainen kakkuvuoka. Levitä kaikki rasva vuoan pohjalle. Ripottele fariinisokeri päälle. Kuori ja kuutioi omenat ja laita ne vuokaan. Laita vuoka +175 C:seen uuniin 20 min. Valmista taikina. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten ja sekoita sitten kuivat aineet joukkoon. Lisää taikina vuokaan omenoiden päälle ja jatka paistamista vielä noin 45 min. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Tarjoa vaniljajäätelön kera.