YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 44 - 48 / marraskuu 2011

 

Viikko 44:

 

LAMMAS-PERSILJAKEBAKOT

500 g lampaan jauhelihaa

½ dl korppujauhoja vaaleasta leivästä

200 g turkkilaista jogurttia

1 kananmuna

1 tl suolaa

2 murskattua valkosipulin kynttä

3 rkl hienoksi silputtua anjovista

1 rkl anjovislientä

1½ dl silputtua lehtipersiljaa

Sekoita kaikki ainekset yhteen ja anna taikinan maustua tunti jääkaapissa. Jaa taikina 12 osaan ja muotoile ne pitkänomaisiksi tangoiksi. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 20 min. Tarjoa keitetyn pastan ja tomaattikastikkeen kera.

 

TOMAATTIKASTIKE PASTALLE

1 sipuli

1 valkosipulin kynsi

1 ruukku ruohosipulia

½ punainen chili

1 munakoiso

½ dl öljyä

2 tlk tomaattimurskaa

½ tl rouhittua mustapippuria

½ sitruunan raastettu kuori ja mehu

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet sekä hienonna chili. Raasta munakoiso karkeaksi raasteeksi. Kuullota kasviksia öljyssä. Lisää tomaattimurska ja pippuri. Hauduta 15 min. Lisää sitruunan kuori ja mehu. Hauduta vielä hetki ja tarjoa keitetyn pastan kastikkeena.

 

HOI-SIN PERHONEN LOHESTA

6 lohesta leikattua perhosta

ripaus suolaa

1½ dl hoi sin -kastiketta

2 limettiä

öljyä paistamiseen

Ripottele lohiperhosille hieman suolaa. sivele ne hoi sin -kastikkeella. Paista 3 min kummaltakin puolelta ja valuta limemehua päälle. Tarjoa tillimuusin kera

 

KOOKOS-BROILERIKEITTO

300 g broilerin fileesuikaleita

2 rkl öljyä

400 g erilaisia pakastevihanneksia (maissia, pitkiä vihreitä papuja, herneen versoja, porkkanaviipaleita tai esim. thaivihanneksia)

4 dl kookoskermaa

4 dl vettä

1 kalaliemikuutio

2 tl inkivääritahnaa

1 rkl kaffirlimenlehtiä murskattuna

½ tl kuivattua korianteria

2 annospussia nuudeleita

Paista lihat. Lisää kasvikset, kookoskerma, vesi, kalaliemikuutio ja mausteet. Keitä 10 min. Lisää nuudelit ja hauduta 3 min. Tarjoa.

 

MINTTU-SUKLAAPANNACOTTA

2 liivatelehteä

4 dl kuohukermaa

1½ dl maitoa

½ dl sokeria

150 g tummaa suklaata

muutama tippa piparminttuaromia

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Kuumenna kerma ja maito kattilassa. Lisää joukkoon sokeri ja paloiteltu suklaa. sekoita kunnes suklaa on sulanut – älä keitä. Ota kattila pois liedeltä ja lisää sinne puristetut liivatelehdet. Mausta pannacotta piparminttuaromilla. Jaa seos tarjoiluastioihin ja anna hyytyä jääkaapissa yön yli.

 

 

Viikki 45:

 

KAALI-JAUHELIHAKEITTO

1 litra vettä

2 lihaliemikuutiota

500 g valkokaalia

4 perunaa

250 g pakaste keittokasviksia

300 g jauhelihaa

1 rkl tomaattisosetta

½ tl suolaa

1/3 tl mustapippuria

Suikaloi kaali. Kuori ja kuutioi perunat. Keitä kaali ja perunat lihaliemessä melkein kypsiksi. Ruskista jauheliha ja mausta se. Lisää pakastevihannekset ja jauhelihaseos keiton joukkoon. Keitä 5 min.

 

BROILERIA VIINIRYPÄLEKASTIKKEESSA

2 sipulia

2 rkl öljyä

3 broilerin rintafileetä

1,5 tl suolaa

2 tl paprikajauhetta

0,5 tl mustapippuria

4 dl vettä

1 kanaliemikuutio

1 keltainen paprika

2 rkl suurustetta ruskeille kastikkeille

2 dl siemenettömiä viinirypäleitä

Kuori ja hienonna sipulit. Kuutioi broilerin fileet. Paista broilerin fileet kullanruskeiksi. Lisää sipulit ja paista kevyesti, kunnes sipulit pehmenevät. Mausta ja lisää vesi sekä liemikuutio. Keitä miedolla lämmöllä n. 15 minuuttia. Pese paprika, poista siemenet ja viipaloi se. Lisää se kastikkeeseen ja keitä noin 5 minuuttia. Suurusta kastike suurusteella. Halkaise viinirypäleet ja lisää ne kastikkeeseen. Kuumenna ja tarjoile ruoka riisin kanssa.

 

LOHIMUREKEPIHVIT

600 g fileoitua kirjolohta tai lohta

1 tl suolaa

1 muna

0,5 dl hienonnettua tuoretta tilliä

10 vihreää kivetöntä oliivia

1 rkl sitruunamehua

1 rkl sitruunankuori raastetta

paistamiseen:

1 dl vehnäjauhoja

voita

Leikkaa nahaton kalafilee paloiksi. Hienonna lohi monitoimikoneella tai sauvasekoittimella suolan kanssa. Lisää muut aineet koneen käydessä ja sekoita vielä hetki. Muotoile kostutetuilla käsillä massasta pihvejä ja kierittele ne vehnäjauhoissa. Paista ne pannulla molemmilta puolilta kauniin ruskeiksi.

 

 

KURKKUSALAATTI

tuorekurkku

3 rkl etikkaa

1½ rkl juoksevaa hunajaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 iso ruukku rapeaa keräsalaattia

1 dl persiljasilppua

 Viipaloi kurkku ohuen ohuiksi viipaleiksi. Sekoita etikka, juokseva hunaja ja mausteet. Kaada seos kurkkuviipaleiden päälle. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa. Suikaloi rapea salaatti ja yhdistä se persiljaan. Laita seos laakea vadin pohjalle. Kaada kurkkuseos päälle.

 

 

APPELSIINIVAAHTO

4 dl vispikermaa

1 dl hyytelösokeria

1 rosmariininoksa

2 appelsiinin mehu

1 appelsiinin kuori

Kiehauta kattilassa puolet kermasta ja rosmariinin oksa. Jäähdytä seos ja ota rosmariinin oksa pois. Lisää joukkoon appelsiinin mehu ja appelsiininkuoriraaste. Vaahdot loput kermasta ja yhdistä varovasti nostellen kaikki ainekset sekaisin.

 

 

SUKLAAKAKKU ISÄLLE

200 g voita

200 g tummaa suklaata

5 kananmunaa

1 dl sokeria

3 tl perunajauhoja

Sulata voi ja suklaa. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita munavaahtoon perunajauhot ja voi-suklaaseos. Kaada taikina voidellun ja korppujauhotettuun vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 15 – 20 min. Tarjoa marjojen kera.

 

 

Viikko 46:

 

THAIKUHAA

500 g kuhafilettä

marinadi:

1 dl öljyä

1 rkl murskattuja, kuivattuja kaffirlimen lehtiä

½ rkl kalakastiketta

2 rkl sitruunaruoho-vinaigrettea

1 tl sitruunamehua

Sekoita marinadin ainekset. Paloittele kuhafile annospaloiksi. Laita ne marinadiin ja anna maustua pari tuntia. Paista pannulla. Tarjoa keitetyn itämaisen riisin ja kasviswokin kera.

 

KASVIS-PÄHKINÄWOKKI

100 g cashewpähkinöitä

1 kukkakaali

1 punasipuli

1 pieni kiinankaali

200 g pakastepapuja

3 rkl öljyä

kastike:

2 rkl makeaa chilikastiketta

2 rkl makeaa soijakastiketta

1 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

Valmista kastike. Yhdistä aineet ja anna maustua. Suikaloi kasvikset. Paahda kasvikset, pähkinät ja pavut pannulla. Lisää kastike ja kiehauta. Tarjoa heti.

 

BROILERILASAGNE

12 kpl lasagne levyjä

broilerikastike:

2 sipulia

600 g broilerin jauhelihaa

2 rkl öljyä

1 tlk tomaattimurskaa

1 dl vettä

1½ tl timjamia

1 tl suolaa

juustokastike:

3 rkl öljyä

4 rkl vehnäjauhoja

9 dl maitoa

250 g emmental-juustoraastetta

Valmista broilerikastike. Kuori ja silppua sipulit. Ruskista sipulit ja broilerin jauheliha. Lisää tomaattimurska, vesi ja mausteet. Hauduta 15 min. Valmista juustokastike. Sekoita kattilassa öljy ja jauhot. Sekoita siihen maito. Kuumenna koko ajan sekoittaen kunnes sakenee. Keitä 5 min. Lisää juustoraaste ja sekoita. Kokoa kerroksittain voideltuun lasagnevuokaan ja ripottele päälle juustoraastetta. Anna turvota huoneenlämmössä 2 tuntia. Kypsennä +200 C uunissa 40 min. Tarjoa salaatin kera.

 

VUOHENJUUSTOISET JAUHELIHAPIHVIT

400 g paistijauhelihaa

1 muna

½ dl korppujauhoja

200 g vuohenjuustoa muruina ilman kuorta

½ tl mustapippuria

1 rkl tomaattisosetta

1 dl persiljasilppua

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Muotoile pihveiksi ja paista pannulla. Tarjoa sinappisen cole slaw -salaatin kera.

 

SINAPPINEN COLE SLAW -SALAATTI

400 g valkokaalia

1 makea sipuli

2 porkkanaa

½ tl suolaa

½ dl majoneesia

Suikaloi kaali ohuen ohuiksi. Kuori ja raasta porkkanat. Kuori ja suikaloi sipuli. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

 

Viikko 47:

 

ARABIALAINEN MAUSTEKAKKU

taikina:

3 munaa

3 ¾ dl sokeria

200 g voita

2 dl kermaa

5 dl vehnäjauhoja

¼ tl leivinjauhetta

½ tl soodaa

¾ tl suolaa

1 tl muskottia

2 tl kanelia

2 tl kardemummaa

2 tl vaniljasokeria

1 ½ rkl kaakaojauhetta

päällys:

80 g pehmeää voita

1 keltuainen

1 pkt tomusokeria

1 ½ rkl kaakaojauhetta

1½ rkl kuumaan vahvaa kahvijuomaa

Sulata ja jäähdytä voi. Sekoita keskenään kuivat aineet. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munavaahtoon loput aineet vuorotellen sekoittaen. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Kumoa ja jäähdytä. Valmista päällys. Vatkaa pehmeä voi ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää keltuainen ja mausteet. Levitä seos jäähtyneen kakun päälle ja anna päällyksen kovettua.

 

 

JUUSTOINEN JAUHELIHA-KASVISPATA

400 g paistijauhelihaa              

1 rkl voita         

1 iso sipuli        

1 dl esikypsytettyjä, rikottuja ohrasuurimoita                        

1 lihaliemikuutio                        

7 dl vettä         

1 kg kaalia        

1 pussi (500 g) pakaste juureskuutioita         

1 prk (70 g) tomaattipyreetä

1 tl pippurisekoitusta               

1/2 tl suolaa    

1/2 pak (à 400 g) sulatejuustoa

Ruskista jauheliha Oivariini rasvassa tilavassa kattilassa. Lisää joukkoon hienonnettu sipuli. Lisää hetken päästä ohrasuurimot, liemikuutio, vesi ja hienonnettu kaali. Keitä hiljalleen n. 15 min. Lisää pakastejuurekset. Mausta tomaattipyreellä, suolalla ja pippurilla. Keitä välillä sekoittaen n. 20 min. tai kunnes kypsää. Lisää lopuksi sulatejuusto. Sekoittele, kunnes juusto sulaa. Lisää tarvittaessa vettä.

 

AURA KINKKUKASTIKE PASTALLE

1 rkl voita         

200 g pieniä kinkkukuutioita tai -suikaleita  

100 g sipulisilppua                     

1dl silputtuja herkkusieniä    

1prk (2,5 dl) aura-juusto kermaa

Mittaa rasva pannulle. Lisää kinkku, anna ruskistua hiukan. Lisää sipuli. Alenna lämpöä ja kuullota vielä hetken. Lisää esikäsitellyt, hienonnetut sienet. Lisää lopuksi kerma. Anna kiehua pari min. Tarjoa pastakastikkeena.

 

LIME-KORIANTERI LOHI

850 g lohta      

2 rkl limettimehua                    

1 rkl korianterin siemeniä

¼ tl mustapippuria

2 dl juustoa raasteena

kastike:

2 dl vettä

2 dl ruokakermaa

¼ tl kurkumaa

2 rkl vaaleaa suurustetta

2 rkl limettimehua

2 rkl hienonnettua persiljaa  

Laita ruodottomaksi ja nahattomaksi perattu filee pienehköön, suunnilleen fileen kokoiseen uunivuokaan. Valele kala limettimehulla. Rouhi morttelissa korianterin siemenet. Hiero kalan pintaan. Jauha pinnalle mustapippuria. Ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä uunin keskiosassa 175 asteessa n. 25 min tai kunnes kala on lähes kypsä. Laita grillivastus päälle. Kypsennä vielä 3 - 5 min eli kunnes kala saa väriä. Tarkkaile paistumista, ettei pinta kuitenkaan pääse palamaan. Mittaa kattilaan vesi ja ruokakerma. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita joukkoon murennettu liemikuution puolikas, kurkuma ja suurustejauhe. Anna kiehua hiljalleen 1 min koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi limettimehu ja hienonnettu persilja. Ripota lohen pintaan aivan hienoksi leikattua persiljaa. Tarjoa lohen kanssa kastiketta, perunoita ja kasviksia.

 

RAIKAS TOMAATTI-PUNASIPULISALAATTI

1 punasipuli    

1 rasia pisara- tai miniluumutomaatteja

½ dl paahdettuja kurpitsan siemeniä

kastike:            

                            

1 pieni valkosipulin kynsi        

1/2 dl avokadoöljyä                  

1/2 dl appelsiinimehua           

2 rkl balsamicoa                         

2 tl makeaa sinappia                

2 rkl juoksevaa hunajaa

Valmista ensin kastike: sekoita kaikki kastikeainekset keskenään sauvasekoittimella mittakannussa. Leikkaa punasipulit aivan ohuiksi renkaiksi. Mikäli sipuli on voimakasta, mikrota sitä ensin hetken aikaa, että sen maku mietonee ja rakenne pehmiää (täysteholla 30 - 60 sek). Lisää sipuleille kastike, anna marinoitua mielellään n. 1/2 t. Puolita tomaatit. Kokoa ainekset kerroksittain tarjoiluvadille tai annossalaattimaljoihin. Paahda kurpitsansiemenet kuivalla puhtaalla pannulla keskilämmöllä. Ripota siemenet salaatin päälle.

 

 

Viikko 48:

 

PERUNA-MÄTIALKUPALA

500 g peruna-sipuliseosta

2 tlk maustettua rahkaa, makea ja tulinen maku

2 munaa

1 1/3 tl suolaa

½ tl mustapippuria

pinnalle:

siianmätiä ja tilliä

Sekoita keskenään rahka, munat ja mausteet. Sekoita seokseen peruna-sipuliseos. Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen lasagnevuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 45 min. Jäähdytä. Jaa levy pieniin annospaloihin. Annostele jokaiselle mätiä ja tilliä. Tarjoa salaatin kera.

 

GRATINOIDUT LOHIKÄÄRÖT

300 g parsakaalin kukintoja

vettä ja suolaa

300 g graavilohta viipaleina

kuorrutus:

1 dl majoneesia

ripaus mustapippuria

2 munaa

2 dl juustoraastetta

Keitä parsakaalinkukinnot melkein kypsiksi. Valuta ne. Kiedo niiden ympärille lohi ja asettele ne voideltuun uunivuokaan. Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään ja lusikoi ne kääröjen päälle. Kuorruta +225 C:ssa uunissa kunnes pinta on saanut kauniin värin. Voit tarjota alku- tai iltapalana.

 

PORONJAUHELIHAKEITTO

50 g poron jauhelihaa

2 rkl öljyä

1 iso sipuli

3 pala juuriselleriä

pala palsternakkaa

6 perunaa

1½ tl suolaa

10 maustepippuria

2 laakerilehteä

6 katajanmarjaa

1 litra vettä

Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi kasvikset. Ruskista jauheliha öljyssä. Lisää sipuli ja kuullota se. Lisää paloitellut kasvikset ja paista hetki. Lisää mausteet ja vesi. Keitä 20 min. Tarkista vielä maku ennen tarjoilua.

 

HIEMAN EKSOOTTISEMPI UUNIBROILERI

4 maustamatonta broilerin rintapalaa

1 tl suolaa

2 tl currya

½ dl sweet thai chilikastiketa

½ dl limemehua

½ dl juoksevaa hunajaa

2 dl maustamatonta ruoanvalmistus jogurttia

Mausta broilerin rintapalat suolalla ja anna maustua pari tuntia. Sekoita loput ainekset keskenään. Laita broilerin palat uunivuokaan ja kaada jogurttiseos päälle. Kypsennä +175 C:ssa uunissa 1 tunti ja tarjoa keitettyjen vihannesten kera.

 

MINTTU-SUKLAAJUUSTOKAKKU

pohja:

400 g minttu Dominokeksejä

100 g voita sulatettuna

täyte:

5 liivatelehteä

12 pätkis minttusuklaapatukkaa

250 g maustamatonta tuorejuustoa tai philadelphiaa

2½ dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

½ dl vahvaa kuumaa kahvijuomaa (miel. espressoa)

Murenna keksit monitoimikoneessa ja lisää koneen käydessä sulatettu voi. Painele massa irtopohjavuokaan pohjalle. Laita liivatelehdet runsaaseen kylmään veteen likoamaan. Vaahdota vaniljakastike. Hienonna pätkikset monitoimikoneessa. Sekoita suklaa tuorejuuston joukkoon. Lisää siihen vaniljakastike. Kuumenna kahvi. Liuota kuumaan kahviin liivatelehdet. Kaada seos ohuena nauhana koko ajan sekoittaen juustomassaan. Kaada seos keksipohjan päälle ja laita kakku jääkaappiin hyytymään. Anna hyytyä yön yli ja laita tarjolle.