YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 49 - 52 / joulukuu 2011

 

Viikko 49:

 

TORTILLA PITSASET

4 vehnätortillaa

kastike:

1½ dl valmista pastakastiketta

2 valkosipulinkynttä

2 tl oreganoa

päälle:

300 g kinkkusuikaleita

juustoraastetta maun mukaan

Valmista kastike. Sekoita pastakastikkeeseen raastettu valkosipuli ja oregano. Levitä seos tortillojen päälle. Ripottele sen päälle kinkkusuikaleet ja juustoraaste. Kypsennä +250 C:ssa uunissa 10 min. Tarjoa heti. Vaihtele täytteitä maun mukaan.

 

EKSOOTTINEN KALAKEITTO

700 g pakaste kalakeittoaineksia

2 dl vettä

4 dl kookoskermaa

2 tl sitruunaruohotahnaa

2 tl murskattuja kuivattuja kaffirlimenlehtiä

1 dl hienonnettua tilliä

180 g kuorittuja katkarapuja

Kiehauta vesi ja kookoskerma. Lisää kalakeittoainekset, sitruunaruohotahna ja kaffirlimenlehdet. Keitä 5 min. Lisää tilli ja katkaravut. Kuumenna ja tarjoa.

 

JAUHELIHA-JUURESVUOKA

400 g paistijauhelihaa

1 sipuli

2 rkl öljyä

1 kg juuressuikaleita, pakaste

1 tl suolaa

3 dl ruokakermaa

pinnalle juustoraastetta

Kuori ja hienonna sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli. Sekoita ainekset keskenään ja kaada ne voideltuun uunivuokaan, ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 45 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

TOMAATI-PAPUSALAATTI

1 tlk kidneypapuja

1 kerä jääsalaattia

200 g salaattijuustokuutioita

1 punasipuli

1 rasia kirsikka tomaattia

2 dl mustia kivettömiä oliiveja

kastike:

½ dl appelsiinimehua

2 rkl sitruunamehua

3 rkl öljyä

2 tl makeaa sinappia

1 tl juoksevaa hunajaa

1/3 tl suolaa

mustapippuria ripaus

Valmista kastike. Mittaa ainekset kannelliseen tölkkiin. Laita kansi kiinni ja ravista huolellisesti. Huuhdo ja valuta salaatti. Suikaloi se. Kuori ja viipaloi punasipuli sekä viipaloi tomaatit. Yhdistä salaatin ainekset laakealle vadille kauniisti asetellen. Kaada salaatinkastike päälle. Tarjoa tuoreiden sämpylöiden kera.

 

MUSTIKKAPANNUKAKKU

2 munaa

7 dl maitoa

5 dl vehnäjauhoja

2 rkl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 tl suolaa

100 g sulatettua voita

5 dl mustikoita

Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna turvota hetki. Sekoita ja kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Paista +200:ssa uunissa 45 min. Tarjoa esim. jäätelön kera.

 

 

Viikko 50:

 

PUNAJUURIKEITTO

7 etikkapunajuurta

1 sipuli

1 hapahko omena

8 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

½ tl rosmariinia

1 pkl hunajaa

lisäkkeeksi:

smetanaa ja suolakurkusta kuutioita

Paloittele punajuuret, kuorittu sipuli ja omena kattilaan, jossa on kiehuvaa kasvislientä. Mausta seos rosmariinilla ja hunajalla. Keitä kunnes kaikki ainekset ovat pehmeitä. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneella. Kuumenna vielä kattilassa ja tarjoile smetanan ja suolakurkun kera.

 

KUHAA BANAANI-SIPULIKASTIKKEESSA

700 g kuhaa fileenä

2 isoa sipulia, makeaa sipulia

1 rkl öljyä

3 banaania

3 dl ruokakermaa

1 tl yrttisuolaa

ripaus valkopippuria

Viipaloi sipulit ja banaanit. Hauduta sipulisuikaleita öljyssä kunnes ne ovat lähes pehmeitä, lisää banaanit ja jatka hetki hauduttamista. Lisää kerma ja mausteet. Paista kuhafileet pannulla, nosta tarjoiluvadille ja kaada kastike päälle. Tarjoa keitetyn tumman riisin ja salaatin kera.

 

KONJAKILLA MAUSTETTUA GRAAVISIIKAA

500 g siikaa ruodottomana fileenä

10 valkopippuria

5 maustepippuria

2½ rkl suolaa

1½ rkl sokeria

½ dl konjakkia

Murskaa pippurit ja yhdistä ne muihin mausteisiin. Hiero mausteet kalaan. Kaada päälle konjakki. Paina fileet tiiviisti yhteen ja kääri tiiviiseen pakettiin. Kiedo paketti folioon ja pakasta. Anna maustua pakastimessa jouluun saakka. Anna sulaa yön yli. Poista ylimääräiset mausteet paperilla pyyhkimällä. Leikkaa ohuiksi viipaleiksi vinottain.

 

KARPALOTORTTU

150 g voita

1½ dl sokeria

2 munaa

2½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

4 dl karpaloita

Lisäksi vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Levitä taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan. Levitä päälle karpalot. Paista torttua +225 C:ssa uunissa noin ½ tuntia. Jäähdytä torttu haaleaksi ja tarjoa vaniljakastikkeen kera.

 

ENGLANTILAINEN JOULUKAKKU

200 g voita

2 dl tummaa sokeria

3 kananmunaa

3 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

½ dl ananasmurskaa

1 dl rouhittuja manteleita

1 dl rouhittuja saksanpähkinöitä

1 dl sukaatteja

½ dl hillottua appelsiinin kuorta

1 dl säilöttyjä kirsikoita

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita keskenään puolet vehnäjauhoista, leivinjauho ja vaniljasokeri. Paloittele kirsikat. Sekoita pienessä kulhossa loppuihin vehnäjauhoihin mantelit, saksanpähkinät, sukaatit, appelsiinin kuoret ja kirsikat. Lisää voivaahtoon kuivat aineet, ananasmurska ja hedelmä-pähkinäseos. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan ja paista +175 C:ssa uunissa noin 50–55 min. Jäähdytä ja pakkaa folioon odottamaan joulua.

 

PIPARKAKKUJÄÄDYKE

4 dl piparkakkumuruja

2 kananmunaa

1½ dl tomusokeria

4 dl Hyla-vispikermaa

400 g maitorahkaa

1 tl kanelia

1 tl maustepipuria

1 tl kardemummaa

Vatkaa munat ja tomusokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa kerma toisessa kulhossa kovaksi vaahdoksi. Mausta rahka. Sekoita rahkan joukkoon piparimurut ja varovasti nostellen kermavaahto. Kaada seos pakastuksen kestävään vuokaan ja peitä foliolla. Pakasta jouluun saakka. Ota sulamaan noin ½ tuntia ennen tarjoilua. Kumoa vadille ja koristele kermavaahdolla ja piparkakuilla.

 

 

Viikko 51:

 

LOHIKERMAHYYTELÖ

600 g lohifileetä

keitinliemi:

1 litra vettä

2 rkl sitruunamehua

2 tl suolaa

1 porkkana

1 sipuli

10 maustepippuria

muuta:

200 g kylmäsavulohta

1 nippu tilliä

8 liivatelehteä

½ dl kalan keitinlientä

½ tl suolaa

1/3 tl cayennepippuria

2 rkl chilikastiketta

2 dl ranskankermaa

2 dl vispikermaa

koristeluun:

1 dl vispikermaa

½ dl mätiä

tuorekurkkua

Valmista keitinliemi. Kuori ja pilko porkkana ja sipuli. Laita kaikki ainekset kattilaan ja kiehauta. Lisää kala ja keitä 8 min. Ota kala pois liemestä ja säästä liemi. Poista kalasta nahka ja ruodot. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Leikkaa kylmäsavulohi kuutioiksi. Hienonna tilli. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi. Laita monitoimikoneen kulhoon keitetty kala, ranskankerma ja mausteet. Hienonna. Kuumenna ½ dl kalan keitinlientä kiehuvaksi ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada seos monitoimikoneeseen koneen käydessä. Ota massa pois koneen kulhosta. Lisää kermavaahto ja kylmäsavulohi. Laita seos tuorekelmulla vuorattuun pitkänomaiseen vuokaan ja anna hyytyä yön yli jääkaapissa. Kumoa tarjolle. Koristele. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää siihen mäti ja valuta seos hyytelön harjalle. Koristele pienen pienillä kurkkukuutioilla.

 

PAISTETTU KALKKUNA

3 kg:n kalkkuna

1 appelsiini

1 rkl suolaa

ripaus valkopippuria

2 tl rosmariinia

2 tl timjamia

½ dl sulatettua voita

1 rkl juoksevaa hunajaa

Sulata pakastekalkkuna hitaasti jääkaapissa. Kuivaa kalkkuna ja hiero sen sisus appelsiinilla ja suola ja mausteiden seoksella. Sekoita keskenään sulatettu voi ja hunaja. Sivele seos kalkkuna pintaan. Pane kalkkuna paistopussiin. Kypsennä 125 C:ssa uunissa noin 4 tuntia, kunnes sisälämpötila paksuimmassa kohdassa on +78 C. Ota kalkkunasta irronnut neste talteen ja valmista siitä karpaloilla ja hunajalla maustettu kastike.

 

KALKKUNA-SINIHOMEJUUSTOSALAATTI

2 kokonaista endiiviä

500 g kypsää kalkkunaa suikaleina

100 g sinihomejuustoa muruina

10 cm pala tuorekurkkua

½ hunajamelonia

1 kypsä papaija

2 dl saksanpähkinöitä

öljykastiketta

Kuutioi kurkku. Ota melonista palloraudalla pallosia. Suikaloi papaija. Asettele endiivin lehdet laakean tarjoiluvadin reunoille viuhkamaisesti. Asettele loput ainekset endiivien päälle. Ripottele kastiketta pintaan.

 

PUNAINEN JOULUSILLI

1 rasvasilli

liemi:

1½ dl punaviiniä

½ dl valkoista balsamicoa

1½ dl sokeria

2 tl rouhittua maustepippuria

1 laakerinlehti

4 kokonaista neilikkaa

1 iso punasipuli

Perkaa ja fileoi silli. Poista siitä nahka ja liota sitä kylmässä vedessä pari tuntia. Valmista liemi. Mittaa kattilaan punaviini, balsamico, sokeri, maustepippurit, laakerilehti ja neilikat. Kiehauta seos. Kuori ja suikaloi punasipuli. Leikkaa sillifileet noin 1 cm:n paloiksi. Lado sillit ja punasipuli kerroksittain purkkiin. Kaada liemi päälle. Anna maustua vuorokauden verran ja tarjoa.

 

JOULUINEN PUNAKAALI

2 rkl öljyä

1 kg punakaalia

2 sipulia

3 valkosipulinkynttä

2 dl punaviiniä

1 tl anista

1 dl vettä

½ tl suolaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

2 rkl punaviinietikkaa

Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi. Suikaloi sipulit ja valkosipulit. Kuullota sipulit ja kaali öljyssä kattilassa. Lisää loput ainekset ja hauduta miedolla lämmöllä 40 min. Tarkista maku ja lisää suolaa tarvittaessa.

 

PIPARKAKKUJÄÄDYKE

5 dl kuohukermaa

2 dl maitoa

1½ dl sokeria

6 keltuaista

12 isohkoa piparkakkua murskattuna

Sekoita keltuaiset ja sokeri. Kaada joukkoon kiehautettu kuuma maito. Kuumenna seosta kattilassa, sekoita koko ajan ja sekoittele kunnes sakenee. Jäähdytä seos. Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää kerma muna-sokeriseokseen yhdessä piparimurujen kanssa. Kaada seos. pakastuksen kestävään vuokaan. Pakasta. Ota puoli tuntia ennen tarjoilua pakastimesta ja tarjoa piparien ja mansikkasoseen kera.

 

 

Vikko 52:

 

KYLMÄSAVULOHINAPPI

10 – 12 ruisnappia

täyet:

150 g kylmäsavulohiviipaleita

½ makeaa sipulia

150 g ranskankermaa

2 rkl limen mehua

2 tl pieniä kapriksia

koristele tillillä

Valmista täyte. Hienonna lohi, silppua sipuli hienon hienoksi. Yhdistä kaikki ainekset. Anna täytteen maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua. Lusikoi lohitäytettä ruisnapeille ja koristele tillillä.

 

UPPOPAISTETUT JÄTTIKATKARAVUN PYRSTÖT

20 kpl kuorittuja jätti katkaravun pyrstöjä

ripaus suolaa ja sitruunamehua

2 valkuaista

50 g ohuita riisinuudeleita

1 litra rypsiöljyä

 dippikastike:

3 rkl ranskankermaa

3 rkl makeaa chilikastiketta

1 tl tuoretta inkivääriraastetta

Valmista dippikastike jääkaappiin maustumaan. Sekoita vain kaikki ainekset keskenään. Sulata ravut. Poista niiden selkäpuolelta tumma suoli. Mausta ne kevyesti suolalla ja sitruunamehulla. Vatkaa valkuaiset kevyesti. Murskaa riisinuudelit. Kuumenna öljy kuumaksi. Kasta ravunpyrstöt ensin valkuaiseen ja sitten riisinuudelimurskaan. Uppopaista, kunnes pinta on saanut kauniin värin. Nosta ne valumaan. Tarjoa lämpiminä.

 

SITRUUNAINEN BROILERIN KOIPINUIJA

10–12 maustamatonta broilerin koipinuijaa

2 sitruunaa

1 dl soijakastiketta

1 kynnetön valkosipuli

2 tl timjamia

2 rkl juoksevaa hunajaa

1 tl suolaa

Raasta sitruunan kuoret ja purista mehu. Raasta valkosipuli. Yhdistä kaikki ainekset. Laita koipinuija seokseen ja anna maustua yön yli. Kypsennä +225 C:ssa uunissa 30–35 min.

 

PAPUSALAATTI

4 dl keitettyjä (kypsiä) valkoisia papuja

1 punasipuli

1 porkkana

2 tomaattia

1 rasia sekasalaattia

kastike:

2 rkl sitruunamehua

½ dl oliiviöljyä

ripaus suolaa ja sokeria

Kuori ja suikaloi punasipuli. Kuori porkkana ja höylää kuoritusta porkkanasta juustohöylällä ohuita lastuja. Lohkoa tomaatit. Laita sekasalaatti laakean vadin pohjalle. Laita loput ainekset sen päälle. Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kastike salaatin päälle.

 

JUUSTOKAKKU

pohja:

400 g digestive-keksejä

1 dl sokeria

150 g sulatettua voita

2 keltuaista

täyte:

400 g maustamatonta tuorejuustoa

400 g maitorahkaa

200 g smetanaa

1 dl sokeria

1 dl vadelmahilloa

4 kananmunaa

päälle:

300 g pakastevadelmia

3 rkl perunajauhoja

3 rkl sokeria

Valmista pohja. Murskaa keksit ja yhdistä muuta aineet muruihin. Painele seos irtopohja vuoan pohjalle ja reunoille. Sekoita täytteen ainekset keskenään sähkövatkaimella. Kaada seos taikinan päälle. Paista +175 C:ssa uunissa 45 min. Yhdistä vadelmiin perunajauhot ja sokeri. Ota kakku uunista ja lisää vadelmaseos pinnalle tasaiseksi kerrokseksi. Jatka paistamista vielä 30 min. Anna kakun jäähtyä yön yli ja ota tarjolle.