YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 5 - 8 / helmikuu 2011
Viikko 5:
RUNEBERGIN TORTUT
200 g voita
½ dl sokeria
1 dl fariinisokeria
2 munaa
1 dl kermaa
1 dl mantelijauhetta
3 dl vehnäjauhoja
1½ dl piparkakkumuruja
1½ tl leivinjauhetta
1½ rkl kardemummaa
kostutus:
½ dl mantelilikööriä
2 rkl vettä
pinnalle:
vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutetta
Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Jaa taikina leivosvuokiin ja paista + 175C:ssa uunissa noin 15 - 20 min. Kostuta leivokset likööri-vesiseoksella. Laita päälle vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutuksella rengas hillon ympärille.
PIPARJUURIMADE
1, 5 kg nyljettyä ja perattua madetta
¾ tl suolaa
125 g piparjuurituorejuustoa
1 rkl piparjuuritahnaa
125 g aurinkokuivattuja tomaatteja
pinnalle:
2 dl ruokakermaa
1 dl parmesanjuustoraastetta
Suolaa made. Leikkaa se annospaloiksi. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja sekoita ne tuorejuustoon. Sekoita siihen myös piparijuuritahna. Sivele kalapalat tuorejuustoseoksella ja laita ne voideltuun laakeaan uunivuokaan. Kaada vuokaa kerma ja ripottele juusto päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25–30 min. Tarjoa juuresröstin ja salaatin kera.
JUURESRÖSTI
200 g palsternakkaa
200 g punajuurta
200 g porkkanaa
600 g perunaa
1 litra vettä
½ tl suolaa
1 dl juustoraastetta
1 rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa ja pippuria
paistamiseen voita
Kuori ja raasta juurekset karkealla raastinterällä. Kiehauta suolalla maustettu vesi ja keitä raastetta siinä 6 min. Valuta raaste. Mausta raaste suolalla ja pippurilla ja sekoita siihen vehnäjauhot ja juustoraaste. Paista ohukaispannulla voissa röstikakkusia.
PUNAJUURIKEITTO
500 g valkokaalia
3 porkkanaa
½ purjoa
50 g voita
8 raakaa punajuurta
1½ litraa vettä
3 kasvisliemikuutiota
1 ruukku persiljaa
Kuori ja raasta punajuuret hienon hienolla raastin terällä. Kypsennä punajuuriraastetta 3 min mikroaaltouunissa täydellä teholla. Raasta muut kasvikset karkealla raastinterällä. Kuullota kaikkia kasviksia voissa padassa ja hauduta niitä hetki huolellisesti sekoitellen. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot. Hauduta noin 30 min. Silppu persilja ja lisää se keittoon. Tarjoa smetanan kera.
MAUSTEINEN MAKKARAKASTIKE
2 sipulia
1 punainen paprika
2 valkosipulin kynttä
500 g lenkkimakkaraa, nakkeja tai mausteisia makkaroita
½ dl öljyä
1 dl vehnäjauhoja
1 litra vettä
1 laakerin lehti
1 salvianoksa
2 rkl soijakastiketta
Kuori ja suikaloi sipulit, paprika ja valkosipulit. Viipaloi makkara. Ruskista kevyesti ainekset pannulla. Lisää vehnäjauhot ja jatka ruskistamista. Lisää kylmä vesi ja sekoita hyvin. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja lisää mausteet. Hauduta 30 min. Tarjoa keitettyjen perunasoseen ja salaatin kera.
PINAATTIPASTA
500 g pastaa
2 punasipulia
300 g tuoretta pinaattia
öljyä
2 dl juustoista ruokakermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
200 g murustettua vuohenjuustoa
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja silppua sipuli. Revi pinaatinlehdistä kannat ja suikaloi ne. Kuullota sipuli ja pinaatti pannulla öljyssä. Lisää suola, pippuri ja kerma. Lisää vuohenjuusto ja keitä 5 min. Lisää valutetut pastat ja sekoita. Tarjoa heti.
Viikko 6:
POSSUN SISÄFILEE THAIN TAPAAN
500 g maustamatonta possun sisäfileetä
2 rkl öljyä
½ tl suolaa
ripaus mustapippuria
1 iso sipuli
1 punainen paprika
100 g herneen palkoja
1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna
1 dl suolapähkinöitä
2 dl sweet thai chilikastiketta
2 dl ruokakermaa
Viipaloi ja suikaloi liha. Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi paprika. Ruskista lihasuikaleet wokissa ja mausta ne. Lisää wokkiin kasvikset, chilikastike ja kerma. Hauduta 10 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.
JUUSTOTÄYTTEISET JAUHELIHAPIHVIT
500 g naudan jauhelihaa
½ dl korppujauhoja
1½ dl maitoa
1 muna
1 tl suolaa
1 rkl tomaattisosetta
ripaus mustapippuria
1 tl oreganoa
täyte:
150 g kipparisulatejuustoa
Valmista murekemassa. Sekoita korppujauhot, mausteet, neste ja muna. Lisää jauheliha ja sekoita. Jaa massa 8 osaan ja taputtele ne ohuiksi levyiksi. Laita joka levylle juustoa puoleen väliin saakka ja käännä levy pihviksi ja painele reunat kiinni. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 20 min.
KALAKEITTO
½ litraa vettä
500 g pakaste peruna-sipuliseosta
500 g kirjolohifileetä
1 pussi pakaste herneitä
1 ruukku tilliä
1½ tl suolaa
4 dl kuohukermaa
Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää perunasipuliseos, paloiteltu kala ja herneet. Kiehauta ja lisää silputtu tilli, suola ja kerma. Keitä 5 min.
RUKIISET LETTUSET JA PUOLUKKAHYVE
5 dl maitoa
1 dl ruisjauhoja
1½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
2 munaa
puolukkahyve:
2 dl kermaviiliä
1½ dl puolukkasurvosta
½ dl sokeria
Valmista kettutaikina. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja kuivat aineet hyvin vatkaten. Anna taikinan turvota ½ tuntia. Valmista puolukkahyve. Sekoita kermaviilin joukkoon puolukkasurvos ja sokeri. Paista pienellä ohukaispannulla lettusia. Tarjoa lämpiminä puolukkahyveen kera.
LASKIAISPULLAT
5 dl vettä
50 g hiivaa
2 dl sokeria
1 muna
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
150 g sulatettua voita
noin 1 kg vehnäjauhoja
täyte:
3 dl mantelijauhetta
5 dl tomusokeria
munanvalkuaista
3 dl kuohukermaa
Valmista taikina. Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Sekoita siihen sokeri, suola, muna, kardemumma ja sulatettu voi. Alusta jauhot kädellä hyvin vaivaten joukkoon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa taikina paloiksi ja pyörittele pulliksi. Laita ne uunipellille ja kohota kaksinkertaisiksi. Valmista täyte. Sekoita mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja sen verran valkuaista että saa muotoiltua seoksesta tangon. Voitele pullat ja paista ne +225 C:ssa uunissa kauniin värisiksi. Leikkaa mantelimassatanko viipaleiksi. Halkaise jäähtyneet pullat. Vatkaa kerma vaahdoksi. Asettele viipaleet halkaistun pullan väliin ja pursota kermavaahtoa joka pullalle. Laita pullan ’hattu’ päälle.
Viikko 7:
TULISEMPI PAPUKEITTO
500 g kuivia valkoisia papuja
1 litra vettä liottamiseen ja keittämiseen
500 g jauhelihaa
2 porkkanaa
2 isoa sipulia
2 paprikaa
3 punaista, tulista chilipalkoa
½ dl öljyä
2 lihaliemikuutiota
2 tlk tomaattimurskaa
5 valkosipulin kynttä murskattuna
ripaus fariinisokeria
vettä
Pane valkoiset pavut likoamaan veteen vuorokaudeksi jääkaappiin. Kaada liotusvesi pois ja kypsennä papuja suolalla maustetussa vedessä 1 tunti. Kuori ja raasta porkkanat. Silppua sipulit, suikaloi paprikat ja chili. Ruskista jauheliha öljyssä ja lisää porkkanat, sipuli, paprika ja chili. Hauduta niitä hetki. Lisää lihaliemikuutiot, tomaattimurska, valkosipulit murskattuna ja fariinisokeri. Lisää kypsät pavut liemineen. Lisää tarvittaessa vettä. Anna keiton hautua noin 35 min. Tarkista maku ja tarjoa kuumana juustoleipien ja vihreän salaatin kera.
BROILERI-SIENIPASTA
400 g broilerin fileesuikaleita
10 cm:n pala purjoa
½ paprika
2 rkl öljyä
200 g herkkusieniä
2 dl ruokakermaa
1 rasia tuorepastaa
1 dl parmesanjuustoa raasteena
Suikaloi purjo ja paprika. Ruskista lihat ja lisää, purjo, paprika ja viipaloidut herkkusienet. Hauduta hetki ja lisää kerma ja pasta. Keitä 4 min. Ripottele juusto päälle ja tarjoa heti raikkaan salaatin ja patongin kera.
SILAKKARULLAT SIPULIPEDILLÄ
800 g silakkafileitä
½ tl suolaa
¼ tl valkopippuria
1 purjo
2 punasipulia
3 valkosipulin kynttä
2 tl sokeria
1 ruukku tilliä
50 g voita
1½ dl vettä
Suolaa ja pippuroi fileet. Kääri ne rullalle. Halkaise ja puhdista purjo. Kuori ja halkaise punasipulit. Kuori valkosipulin kynnet. Suikaloi sipulit ja kuullota niitä voissa pannulla. Lisää vesi ja sokeri. Hauduta hetki. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja silppua tilli päälle.. Lado silakkarullat sipuliseoksen päälle uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min ja poista folio. Hauduta vielä 5–8 min. Tarjoa juuressosevuoan ja salaatin kera.
JUURESSOSEVUOKA
500 g perunoita (jauhoisia)
300 g porkkanaa
150 g juuriselleriä
200 g palsternakkaa
3 dl ruokakermaa
2 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2 dl juustoa raasteena
Kuori ja paloittele perunat. Laita ne kerman, veden ja kasvisliemikuution kanssa kattilaan. Keitä 15 min ja soseuta ne sauvasekoittimella. Kuori ja raasta karkealla raastinterällä kaikki muut juurekset. Yhdistä juuresraasteet perunasoseeseen. Kaada seos vuokaan, ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 40 min.
PERUNA-JUUSTO-JAUHELIHALAATIKKO
1 kg perunasipuliseosta
400 g raejuustoa
½ vihreä paprika
400 g jauhelihaa
½ tl suolaa
2 dl juustoraastetta
5 dl kermaa
Suikaloi paprika. Ruskista jauheliha ja paprika. Mausta suolalla. Sekoita keskenään perunasipuliseos, raejuusto ja jauhelihaseos. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle kerma. Ripottele juustoraaste pintaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 60 min.
PÄHKINÄINEN SUKLAAKAKKU
200 g voita
125 g tummaa suklaata (väh. 65 %)
3½ dl sokeria
4 munaa
3 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 dl tummaa kaakaojauhetta
1½ dl saksanpähkinöitä
2 rkl omenamehua tai maitoa
kostutukseen maitoa tms.
Sulata voi ja suklaa. Sekoita joukkoon sokeri ja munat sähkövatkaimella hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitettu kuivat aineet ja saksanpähkinät sekä mehu. Kaada taikina tasapohjaiseen vuokaan ja paista +200 C:ssa uunissa noin 25–30 min. Jäähdytä kakkua hetki vuoassaan ja kumoa sitten leivinpaperin päälle jäähtymään. Kumoa jäähtynyt kakku takaisin vuokaan ja kostuta se maidolla niin, että sen reunat ja pinta kostuvat oikein hyvin. Laita kakku jääkaappiin ja anna vetäytyä yön yli. Tarjoa vaniljajäätelön ja pakaste vadelmien tai lakkojen kera.
Viikko 8:
JUUSTOINEN BROILERI-PASTAVUOKA
1 paprika (punainen)
n. 5-6 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja
1-2 tl öljyä
400 g broilerin fileesuikaleita (esim. hunajamarinoituja)
250 g (n. 4 dl) tummaa makaronia (raakana)
1 prk valio 3 juuston ruokakermaa
3 rkl tomaattisosetta
½ prk creme bonjour cuisine valkosipuli-yrtti ruoanlaittofraichea
1 kanaliemikuutio (+ 1makaronien keitinveteen)
(mausteita maun mukaan)
n. 60 g juustoraastetta
Silppua paprika ja aurinkokuivatut tomaatit. Ruskista broilerinsuikaleet paistinpannulla. Lisää loppuvaiheessa paprikasilppu pehmentymään. Keitä pasta (puoli)kypsäksi. Voit maustaa keitinveden halutessasi kanaliemikuutiolla. Valuta makaroneista vesi ja laita kattilaan sen jälkeen 3 juuston ruokakerma, tomaattisose, ruoanlaittofraiche ja murennettu kanaliemikuutio. Sekoittele, jotta liemikuutio liukenee ruokaan. Lisää broilerinsuikaleet, hienonnettu paprika ja aurinkokuivatut tomaatit joukkoon ja sekoita. Lisää halutessasi mausteita. Voitele uunivuoka ja kaada seos vuokaan. Ripottele juustoraastetta pinnalle. Anna mehevöityä 175 C:ssa uunissa noin puoli tuntia eli sen verran, että juusto saa väriä pintaan. Tarjoile salaatin kanssa.
KALAPUIKOT UUNISSA
1 pkt pakasteseitä
1 prk kevytkermaviiliä
0,5 kalaliemikuutiota
0,5 tl sitruunapippuria
n. 2-3 dl korppujauhoja tai
1 pkt suolakeksejä murusina
Ota sei pakastimesta n. 1/2 tuntia ennen ruoanlaittoa ja leikkaa se noin sormen levyisiksi viipaleiksi, kun se on hieman sulanut. Laita kulhoon kevytkermaviili (tai ranskankerma tai smetana, mutta silloin ei ruoka enää ole niin rasvatonta!) ja sitruunapippuri sekä murenna kalaliemikuutio pieneksi muruksi ja lisää joukkoon. Sekoita kaikki keskenään. Laita kalapuikot seokseen marinoitumaan noin puoleksi tunniksi. Nostele puikot korppujauhojen tai murusiksi möyhentämiesi suolakeksien joukkoon (pussissa kauliminen onnistuu parhaiten hakkaamalla ja kaulitsemalla) ja pyörittele niitä, kunnes ne ovat joka puolelta kuorrutettuja. Asettele puikot uunipellille ja paista noin 20 - 30 min 200 C:ssa uunissa. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.
JAUHELIHAPATA
400 g jauhelihaa
2 sipulia
8 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
1 parsakaali
suolaa
10 kpl maustepippuria
ripaus yrttisuolaa
1 rkl tomaattisosetta
2 dl vettä
Sipuli kuoritaan ja lohkotaan, samoin perunat ja porkkana. Lohkoa parsakaali. Paista jauheliha ja Lisää sipuli, paista hetki. Lisää vesi, viipaloitu porkkana, kuutioidut perunat ja lohkottu parsakaali. Hauduta 10 min. Lisää mausteet ja hauduta vielä noin 10 min.
PIRTEÄN RAIKAS SALAATTI
1 ruukku jäävuorisalaattia
1 rasia luumu/kirsikkatomaatteja
1 keltainen paprika
10 kpl mustia oliiveja
Pese ja pilko salaattiainekset. Lado ne kerroksittain kulhoon. Kaada päälle salaatinkastiketta ja tarjoa heti.
SINIHOMEJUUSTO-KINKKUPIIRAS
pohja:
2 dl kaurahiutaleita
1 dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
75 g margariinia
½ dl maitoa
½ tl leivinjauhetta
täyte:
100 g murustettua sinihomejuustoa
3 munaa
2 dl kermaa
200 g keittokinkkua suikaleina
10 cm:n pala purjoa suikaleina
päälle:
2½ dl juustoraastetta
Valmista pohja. Sekoiteta keskenään kaikki pohjan ainekset ja painele taikina vuoan pohjalle. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjalle. Ripottele juustoraastetta pinnalle. Paista +200 C:ssa uunissa noin 35 min. Tarjoa salaatin kera.
SITRUUNAISET PIKKUPULLAT
6 dl vettä
50 g hiivaa
1,5 tl suolaa
2 dl sokeria
2 munaa
3 tl kardemummaa
n.16 dl vehnäjauhoja
200 g voita
täyte:
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1½ rkl sitruunan raastettua kuorta
hieman sitruunan mehua
2 tl vehnäjauhoja
2 dl sokeria
voiteluun: munaa
pinnalle: mantelilastuja ja raesokeria
Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja munat. Sekoita joukkoon osa jauhoista ja sekoita taikinaa hetki. Lisää loput jauhot ja lopuksi sulatettu voi. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon jauhot, sitruunan raastettu kuori ja hieman mehua. Kauli osa taikinasta levyksi ja levitä sen päälle tuorejuustoseosta. Ripottele päälle sokeria. Kääri levy rullaksi ja leikkaa n. 3 cm:n paloja. Levitä paperiset vuoat pellille ja pane pullat vuokiin. Anna kohota. Voitele munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja ja raesokeria. Paista 225 C:ssa uunissa n. 15 min.