YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 5 - 8 / helmikuu 2011

 

Viikko 5:

 

RUNEBERGIN TORTUT

200 g voita

½ dl sokeria

1 dl fariinisokeria

2 munaa

1 dl kermaa

1 dl mantelijauhetta

3 dl vehnäjauhoja

1½ dl piparkakkumuruja

1½ tl leivinjauhetta

1½ rkl kardemummaa

kostutus:

½ dl mantelilikööriä

2 rkl vettä

pinnalle:

vadelmahilloa ja tomusokerikuorrutetta

Vaahdota pehmeä voi ja sokerit. Lisää kananmunat yksitellen hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja lisää ne vaahtoon vuorotellen kerman kanssa. Jaa taikina leivosvuokiin ja paista + 175C:ssa uunissa noin 15 - 20 min. Kostuta leivokset likööri-vesiseoksella. Laita päälle vadelmahilloa ja sokerivesikuorrutuksella rengas hillon ympärille.

 

PIPARJUURIMADE

1, 5 kg nyljettyä ja perattua madetta

¾ tl suolaa

125 g piparjuurituorejuustoa

1 rkl piparjuuritahnaa

125 g aurinkokuivattuja tomaatteja

pinnalle:

2 dl ruokakermaa

1 dl parmesanjuustoraastetta

Suolaa made. Leikkaa se annospaloiksi. Hienonna aurinkokuivatut tomaatit ja sekoita ne tuorejuustoon. Sekoita siihen myös piparijuuritahna. Sivele kalapalat tuorejuustoseoksella ja laita ne voideltuun laakeaan uunivuokaan. Kaada vuokaa kerma ja ripottele juusto päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25–30 min. Tarjoa juuresröstin ja salaatin kera.

 

JUURESRÖSTI

200 g palsternakkaa

200 g punajuurta

200 g porkkanaa

600 g perunaa

1 litra vettä

½ tl suolaa

1 dl juustoraastetta

1 rkl vehnäjauhoja

ripaus suolaa ja pippuria

paistamiseen voita

Kuori ja raasta juurekset karkealla raastinterällä. Kiehauta suolalla maustettu vesi ja keitä raastetta siinä 6 min. Valuta raaste. Mausta raaste suolalla ja pippurilla ja sekoita siihen vehnäjauhot ja juustoraaste. Paista ohukaispannulla voissa röstikakkusia.

 

PUNAJUURIKEITTO

500 g valkokaalia

3 porkkanaa

½ purjoa

50 g voita

8 raakaa punajuurta

1½ litraa vettä

3 kasvisliemikuutiota

1 ruukku persiljaa

Kuori ja raasta punajuuret hienon hienolla raastin terällä. Kypsennä punajuuriraastetta 3 min mikroaaltouunissa täydellä teholla. Raasta muut kasvikset karkealla raastinterällä. Kuullota kaikkia kasviksia voissa padassa ja hauduta niitä hetki huolellisesti sekoitellen. Lisää vesi ja kasvisliemikuutiot. Hauduta noin 30 min. Silppu persilja ja lisää se keittoon. Tarjoa smetanan kera.

 

MAUSTEINEN MAKKARAKASTIKE

2 sipulia

1 punainen paprika

2 valkosipulin kynttä

500 g lenkkimakkaraa, nakkeja tai mausteisia makkaroita

½ dl öljyä

1 dl vehnäjauhoja

1 litra vettä

1 laakerin lehti

1 salvianoksa

2 rkl soijakastiketta

Kuori ja suikaloi sipulit, paprika ja valkosipulit. Viipaloi makkara. Ruskista kevyesti ainekset pannulla. Lisää vehnäjauhot ja jatka ruskistamista. Lisää kylmä vesi ja sekoita hyvin. Kuumenna koko ajan sekoittaen ja lisää mausteet. Hauduta 30 min. Tarjoa keitettyjen perunasoseen ja salaatin kera.

 

PINAATTIPASTA

500 g pastaa

2 punasipulia

300 g tuoretta pinaattia

öljyä

2 dl juustoista ruokakermaa

ripaus suolaa ja mustapippuria

200 g murustettua vuohenjuustoa

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja silppua sipuli. Revi pinaatinlehdistä kannat ja suikaloi ne. Kuullota sipuli ja pinaatti pannulla öljyssä. Lisää suola, pippuri ja kerma. Lisää vuohenjuusto ja keitä 5 min. Lisää valutetut pastat ja sekoita. Tarjoa heti.

 

 

Viikko 6:

 

POSSUN SISÄFILEE THAIN TAPAAN

500 g maustamatonta possun sisäfileetä

2 rkl öljyä

½ tl suolaa

ripaus mustapippuria

1 iso sipuli

1 punainen paprika

100 g herneen palkoja

1 dl tuoretta korianteria hienonnettuna

1 dl suolapähkinöitä

2 dl sweet thai chilikastiketta

2 dl ruokakermaa

Viipaloi ja suikaloi liha. Kuori ja suikaloi sipuli. Suikaloi paprika. Ruskista lihasuikaleet wokissa ja mausta ne. Lisää wokkiin kasvikset, chilikastike ja kerma. Hauduta 10 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

JUUSTOTÄYTTEISET JAUHELIHAPIHVIT

500 g naudan jauhelihaa

½ dl korppujauhoja

1½ dl maitoa

1 muna

1 tl suolaa

1 rkl tomaattisosetta

ripaus mustapippuria

1 tl oreganoa

täyte:

150 g kipparisulatejuustoa

Valmista murekemassa. Sekoita korppujauhot, mausteet, neste ja muna. Lisää jauheliha ja sekoita. Jaa massa 8 osaan ja taputtele ne ohuiksi levyiksi. Laita joka levylle juustoa puoleen väliin saakka ja käännä levy pihviksi ja painele reunat kiinni. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 20 min.

 

KALAKEITTO

½ litraa vettä

500 g pakaste peruna-sipuliseosta

500 g kirjolohifileetä

1 pussi pakaste herneitä

1 ruukku tilliä

1½ tl suolaa

4 dl kuohukermaa

Kuumenna vesi kiehuvaksi. Lisää perunasipuliseos, paloiteltu kala ja herneet. Kiehauta ja lisää silputtu tilli, suola ja kerma. Keitä 5 min.

 

RUKIISET LETTUSET JA PUOLUKKAHYVE

5 dl maitoa

1 dl ruisjauhoja

1½ dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

2 munaa

puolukkahyve:

2 dl kermaviiliä

1½ dl puolukkasurvosta

½ dl sokeria

Valmista kettutaikina. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito ja kuivat aineet hyvin vatkaten. Anna taikinan turvota ½ tuntia. Valmista puolukkahyve. Sekoita kermaviilin joukkoon puolukkasurvos ja sokeri. Paista pienellä ohukaispannulla lettusia. Tarjoa lämpiminä puolukkahyveen kera.

 

LASKIAISPULLAT

5 dl vettä

50 g hiivaa

2 dl sokeria

1 muna

1 rkl kardemummaa

1 tl suolaa

150 g sulatettua voita

noin 1 kg vehnäjauhoja

täyte:

3 dl mantelijauhetta

5 dl tomusokeria

munanvalkuaista

3 dl kuohukermaa

Valmista taikina. Liuota kädenlämpöiseen veteen hiiva. Sekoita siihen sokeri, suola, muna, kardemumma ja sulatettu voi. Alusta jauhot kädellä hyvin vaivaten joukkoon. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Jaa taikina paloiksi ja pyörittele pulliksi. Laita ne uunipellille ja kohota kaksinkertaisiksi. Valmista täyte. Sekoita mantelijauheen joukkoon tomusokeri ja sen verran valkuaista että saa muotoiltua seoksesta tangon. Voitele pullat ja paista ne +225 C:ssa uunissa kauniin värisiksi. Leikkaa mantelimassatanko viipaleiksi. Halkaise jäähtyneet pullat. Vatkaa kerma vaahdoksi. Asettele viipaleet halkaistun pullan väliin ja pursota kermavaahtoa joka pullalle. Laita pullan ’hattu’ päälle.

 

 

Viikko 7:

 

TULISEMPI PAPUKEITTO

500 g kuivia valkoisia papuja

1 litra vettä liottamiseen ja keittämiseen

500 g jauhelihaa

2 porkkanaa

2 isoa sipulia

2 paprikaa

3 punaista, tulista chilipalkoa

½ dl öljyä

2 lihaliemikuutiota

2 tlk tomaattimurskaa

5 valkosipulin kynttä murskattuna

ripaus fariinisokeria

vettä

Pane valkoiset pavut likoamaan veteen vuorokaudeksi jääkaappiin. Kaada liotusvesi pois ja kypsennä papuja suolalla maustetussa vedessä 1 tunti. Kuori ja raasta porkkanat. Silppua sipulit, suikaloi paprikat ja chili. Ruskista jauheliha öljyssä ja lisää porkkanat, sipuli, paprika ja chili. Hauduta niitä hetki. Lisää lihaliemikuutiot, tomaattimurska, valkosipulit murskattuna ja fariinisokeri. Lisää kypsät pavut liemineen. Lisää tarvittaessa vettä. Anna keiton hautua noin 35 min. Tarkista maku ja tarjoa kuumana juustoleipien ja vihreän salaatin kera.

 

BROILERI-SIENIPASTA

400 g broilerin fileesuikaleita

10 cm:n pala purjoa

½ paprika

2 rkl öljyä

200 g herkkusieniä

2 dl ruokakermaa

1 rasia tuorepastaa

1 dl parmesanjuustoa raasteena

Suikaloi purjo ja paprika. Ruskista lihat ja lisää, purjo, paprika ja viipaloidut herkkusienet. Hauduta hetki ja lisää kerma ja pasta. Keitä 4 min. Ripottele juusto päälle ja tarjoa heti raikkaan salaatin ja patongin kera.

 

SILAKKARULLAT SIPULIPEDILLÄ

 800 g silakkafileitä

½ tl suolaa

¼ tl valkopippuria

1 purjo

2 punasipulia

3 valkosipulin kynttä

2 tl sokeria

1 ruukku tilliä

50 g voita

1½ dl vettä

Suolaa ja pippuroi fileet. Kääri ne rullalle. Halkaise ja puhdista purjo. Kuori ja halkaise punasipulit. Kuori valkosipulin kynnet. Suikaloi sipulit ja kuullota niitä voissa pannulla. Lisää vesi ja sokeri. Hauduta hetki. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja silppua tilli päälle.. Lado silakkarullat sipuliseoksen päälle uunivuokaan ja peitä vuoka foliolla. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min ja poista folio. Hauduta vielä 5–8 min. Tarjoa juuressosevuoan ja salaatin kera.

 

JUURESSOSEVUOKA

500 g perunoita (jauhoisia)

300 g porkkanaa

150 g juuriselleriä

200 g palsternakkaa

3 dl ruokakermaa

2 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl juustoa raasteena

Kuori ja paloittele perunat. Laita ne kerman, veden ja kasvisliemikuution kanssa kattilaan. Keitä 15 min ja soseuta ne sauvasekoittimella. Kuori ja raasta karkealla raastinterällä kaikki muut juurekset. Yhdistä juuresraasteet perunasoseeseen. Kaada seos vuokaan, ripottele pinnalle juustoraaste. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 40 min.

 

PERUNA-JUUSTO-JAUHELIHALAATIKKO

1 kg perunasipuliseosta

400 g raejuustoa

½ vihreä paprika

400 g jauhelihaa

½ tl suolaa

2 dl juustoraastetta

5 dl kermaa

Suikaloi paprika. Ruskista jauheliha ja paprika. Mausta suolalla. Sekoita keskenään perunasipuliseos, raejuusto ja jauhelihaseos. Kaada seos voideltuun uunivuokaan ja kaada päälle kerma. Ripottele juustoraaste pintaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 60 min.

 

PÄHKINÄINEN SUKLAAKAKKU

200 g voita

125 g tummaa suklaata (väh. 65 %)

3½ dl sokeria

4 munaa

3 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 dl tummaa kaakaojauhetta

1½ dl saksanpähkinöitä

2 rkl omenamehua tai maitoa

kostutukseen maitoa tms.

Sulata voi ja suklaa. Sekoita joukkoon sokeri ja munat sähkövatkaimella hyvin vatkaten. Lisää keskenään sekoitettu kuivat aineet ja saksanpähkinät sekä mehu. Kaada taikina tasapohjaiseen vuokaan ja paista +200 C:ssa uunissa noin 25–30 min. Jäähdytä kakkua hetki vuoassaan ja kumoa sitten leivinpaperin päälle jäähtymään. Kumoa jäähtynyt kakku takaisin vuokaan ja kostuta se maidolla niin, että sen reunat ja pinta kostuvat oikein hyvin. Laita kakku jääkaappiin ja anna vetäytyä yön yli. Tarjoa vaniljajäätelön ja pakaste vadelmien tai lakkojen kera.

 

 

Viikko 8:

 

JUUSTOINEN BROILERI-PASTAVUOKA

1 paprika (punainen)

n. 5-6 kpl aurinkokuivattuja tomaatteja

1-2 tl öljyä

400 g broilerin fileesuikaleita (esim. hunajamarinoituja)

250 g (n. 4 dl) tummaa makaronia (raakana)

1 prk valio 3 juuston ruokakermaa

3 rkl tomaattisosetta

½ prk creme bonjour cuisine valkosipuli-yrtti ruoanlaittofraichea

1 kanaliemikuutio (+ 1makaronien keitinveteen)

(mausteita maun mukaan)

n. 60 g juustoraastetta

Silppua paprika ja aurinkokuivatut tomaatit. Ruskista broilerinsuikaleet paistinpannulla. Lisää loppuvaiheessa paprikasilppu pehmentymään. Keitä pasta (puoli)kypsäksi. Voit maustaa keitinveden halutessasi kanaliemikuutiolla. Valuta makaroneista vesi ja laita kattilaan sen jälkeen 3 juuston ruokakerma, tomaattisose, ruoanlaittofraiche ja murennettu kanaliemikuutio. Sekoittele, jotta liemikuutio liukenee ruokaan. Lisää broilerinsuikaleet, hienonnettu paprika ja aurinkokuivatut tomaatit joukkoon ja sekoita. Lisää halutessasi mausteita. Voitele uunivuoka ja kaada seos vuokaan. Ripottele juustoraastetta pinnalle. Anna mehevöityä 175 C:ssa uunissa noin puoli tuntia eli sen verran, että juusto saa väriä pintaan. Tarjoile salaatin kanssa.

 

KALAPUIKOT UUNISSA

1 pkt pakasteseitä

1 prk kevytkermaviiliä

0,5 kalaliemikuutiota

0,5 tl sitruunapippuria

n. 2-3 dl korppujauhoja tai

1 pkt suolakeksejä murusina

Ota sei pakastimesta n. 1/2 tuntia ennen ruoanlaittoa ja leikkaa se noin sormen levyisiksi viipaleiksi, kun se on hieman sulanut. Laita kulhoon kevytkermaviili (tai ranskankerma tai smetana, mutta silloin ei ruoka enää ole niin rasvatonta!) ja sitruunapippuri sekä murenna kalaliemikuutio pieneksi muruksi ja lisää joukkoon. Sekoita kaikki keskenään. Laita kalapuikot seokseen marinoitumaan noin puoleksi tunniksi. Nostele puikot korppujauhojen tai murusiksi möyhentämiesi suolakeksien joukkoon (pussissa kauliminen onnistuu parhaiten hakkaamalla ja kaulitsemalla) ja pyörittele niitä, kunnes ne ovat joka puolelta kuorrutettuja. Asettele puikot uunipellille ja paista noin 20 - 30 min 200 C:ssa uunissa. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

JAUHELIHAPATA

400 g jauhelihaa

2 sipulia

8 keskikokoista perunaa

2 porkkanaa

1 parsakaali

suolaa

10 kpl maustepippuria

ripaus yrttisuolaa

1 rkl tomaattisosetta

2 dl vettä

Sipuli kuoritaan ja lohkotaan, samoin perunat ja porkkana. Lohkoa parsakaali. Paista jauheliha ja Lisää sipuli, paista hetki. Lisää vesi, viipaloitu porkkana, kuutioidut perunat ja lohkottu parsakaali. Hauduta 10 min. Lisää mausteet ja hauduta vielä noin 10 min.

 

PIRTEÄN RAIKAS SALAATTI

1 ruukku jäävuorisalaattia

1 rasia luumu/kirsikkatomaatteja

1 keltainen paprika

10 kpl mustia oliiveja

Pese ja pilko salaattiainekset. Lado ne kerroksittain kulhoon. Kaada päälle salaatinkastiketta ja tarjoa heti.

 

SINIHOMEJUUSTO-KINKKUPIIRAS

pohja:

2 dl kaurahiutaleita

1 dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

75 g margariinia

½ dl maitoa

½ tl leivinjauhetta

täyte:

100 g murustettua sinihomejuustoa

3 munaa

2 dl kermaa

200 g keittokinkkua suikaleina

10 cm:n pala purjoa suikaleina

päälle:

2½ dl juustoraastetta

Valmista pohja. Sekoiteta keskenään kaikki pohjan ainekset ja painele taikina vuoan pohjalle. Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada pohjalle. Ripottele juustoraastetta pinnalle. Paista +200 C:ssa uunissa noin 35 min. Tarjoa salaatin kera.

 

SITRUUNAISET PIKKUPULLAT

6 dl vettä

50 g hiivaa

1,5 tl suolaa

2 dl sokeria

2 munaa

3 tl kardemummaa

n.16 dl vehnäjauhoja

200 g voita

täyte:

200 g maustamatonta tuorejuustoa

1½ rkl sitruunan raastettua kuorta

hieman sitruunan mehua

2 tl vehnäjauhoja

2 dl sokeria

voiteluun: munaa

pinnalle: mantelilastuja ja raesokeria

Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja sekoita joukkoon hiiva. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja munat. Sekoita joukkoon osa jauhoista ja sekoita taikinaa hetki. Lisää loput jauhot ja lopuksi sulatettu voi. Alusta taikinaa kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Sekoita tuorejuuston joukkoon jauhot, sitruunan raastettu kuori ja hieman mehua. Kauli osa taikinasta levyksi ja levitä sen päälle tuorejuustoseosta. Ripottele päälle sokeria. Kääri levy rullaksi ja leikkaa n. 3 cm:n paloja. Levitä paperiset vuoat pellille ja pane pullat vuokiin. Anna kohota. Voitele munalla ja ripottele pinnalle mantelilastuja ja raesokeria. Paista 225 C:ssa uunissa n. 15 min.