YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 9 - 13 / maaliskuu 2011
Viikko 9:
JAUHELIHAKEITTO
400 g paisti jauhelihaa
1 sipuli
1,5 l vettä
10 cm:n pala purjoa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
1 palsternakka
3 porkkanaa
pala juuriselleriä
4 perunaa
öljyä tai voita
1 tl paprikajauhetta
2 liemikuutiota (liha / kasvis)
suolaa (tarvittaessa)
reilusti persiljasilppua
Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli voissa tai öljyssä pannulla. Mausta paprikajauheella. Kuumenna vesi, lisää liemikuutiot, silputtu purjo, valkosipuli ja pieniksi kuutioidut juurekset. Lisää joukkoon myös ruskistetut lihat. Anna kiehua hiljalleen n. 25 min. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Koristele persiljasilpulla.
SINAPPINEN SILAKKAPAISTOS
600 g silakkafileitä
kastike:
3 dl ruokakermaa
2 dl vettä
0,5 dl jauhoja
1½ rkl öljyä
½ tl suolaa
4 rkl sinappia hunaja Dijon-sinappia
3 dl mustaleimaemmentalia raastettuna
Valmista sinappinen kastike. Sekoita jauhot ja öljy kattilassa, lisää vähitellen joukkoon nesteet sekoittaen kunnolla ja keitä 5 min. Lisää suola ja sinappi. Voitele vuoka ja kaada pohjalle hiukan kastiketta jonka jälkeen lado kerros silakoita. Kerroksen päälle kastiketta. Vuorottele loppuaineilla. Kaada loput kastikkeesta päällimmäiseksi ja ripottele juustoraaste päälle. Paista keskitasolla 175 - 200 C noin 40min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja raakaraasteen kera.
KAALI-PORKKANASALAATTI
1 pieni kaali
1 porkkana
1 omena
1 ruukku ruohosipulia
kastike:
1½ dl turkkilaista jogurttia
2 valkosipulin kynttä
2 tl sitruunanmehua
ripaus suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
Raasta kaali, porkkana ja omena. Silppua ruohosipuli. Valmista kastike sekoittamalla jogurttiin mausteet. Sekoita keskenään kasvikset ja kastike. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
MAKSALAATIKKO
1,5 dl puuroriisiä
5 dl vettä
8 dl täysmaitoa
1 tl maustepippuria
2 tl hienoa merisuolaa
1 dl rusinoita
1 iso sipuli
400 g jauhettua maksaa
50 g voita
siirappia
Huuhdo riisit ja keitä ne puuroksi. Kiehauta vesi ja lisää riisit. Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä haudutellen ja ahkerasti sekoitellen noin 30 min. Pilko sipuli ja kuullota se voissa. Lisää sipuli ja mausteet riisipuuroon. Lisää rusinat riisipuuroon. Jäähdytä puuroseos ja lisää jauhettu maksa. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lisää päälle loraus siirappia ja sulatettu voi. Paista laatikkoa 150 C:ssa uunissa noin 1 tunti.
TOMAATTINEN LINSSIMUHENNOS
4 kpl valkosipulin kynttä
2 kpl sipulia
½ dl öljyä
tuoretta basilikaa
tuoretta timjamia
tuoretta persiljaa
5 kpl porkkanaa
2 kpl kasvisliemikuutiota
2 dl punaisia linssejä
1 tlk/purkki yrtti tomaattimurskaa
vettä
Pilko sipulit ja valkosipulit. Paista öljyssä kauniin kullan keltaisiksi. Heitä sekaan myös tuoreet yrtit. Lisää kattilaan vettä n. 1/2 litraa. Lisää veden sekaan kasvisliemikuutiot ja viipaloidut porkkanat. Anna kiehua n. 10 min. Huuhtele linssit ja lisää ne tomaattimurskan kanssa kattilaan. Keitä vielä noin 10 minuuttia. Tarjoa uunimakkaran (hieman mausteisemman) ja perunasoseen sekä salaatin kera.
MANSIKKAINEN VALKOSUKLAA-RAHKAPIIRAS
Valmis pakastemuropiiraspohja
täyte:
3 kpl kananmunia
400 g rahkaa
2 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
150 g kuivattua mansikkaa
2 tl vaniljasokeria
200 g valkosuklaata
Sulata taikina ja taputtele se piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Paloittele kuivatut mansikat pieniksi paloiksi. Sulata valkosuklaa kermaan. Sekoita rahka munien joukkoon. Lisää valkosuklaa-kerma, sokerit ja mansikkarouhe. Kaada täyte piirasvuokaan. Paista 200 C:ssa uunissa n. 20 min. Jäähdytä ja tarjoa.
Viikko 10:
SIPULI-SIENI-PERUNAMUHENNOS
1 kg perunaa, jauhoinen lajike
2 isoa sipulia
150 g tuoreita herkkusieniä
75 g voita
1 ½ dl ruokakermaa
(perunoiden keitinlientä)
Kuori perunat, puolita ne ja laita ne suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Keitä niitä 20 min. Sillä välin kuori ja silppua sipulit ja viipaloi sienet. Kuullota sipulia ja sieniä koko voi määrässä. Kuumenna kerma. Kaada perunoista vesi kulhoon. Soseuta perunat, ei liian hienoksi soseeksi. Lisää sinne sipuli-sieniseos ja sekoita. Lisää kuumennettu kerma ja sekoita. Lisää tarpeen vaatiessa keitinlientä – perunaseos saa olla paksua!
TILLISIIKAA
600 g siikafilettä
1 tl suolaa
ripaus valkopippuria
60 g voisulaa
1 ruukku tilliä
Leikkaa siikafileet annospaloiksi. Suolaa kalapalat. Silppua tilli. Sulata voi pannussa ja paista kalapalat siinä. Lisää tillisilppu ja tarvittaessa vielä hieman voita kastikkeeksi. Tarjoa sipuli-sieni-perunamuhennoksen kera.
LAPAPAISTIA JUUREKSIEN KERA
1 kg porsaan lapaa kuutioina
2 tl suolaa
1/3 tl valkopippuria
2 laakerinlehteä
2 rosmariinin oksaa
2 kokonaista valkosipulia
4 porkkanaa
50 g juuriselleriä
1 iso palsternakka
5 kiinteää perunaa noin 3 dl vettä
paistopussi
Mausta lihapalat. Kuori ja lohkoa juurekset. Kuori ja halkaise perunat. Laita kaikki ainekset paistopussiin ja kaada vesi myös pussiin. Sulje pussi, laita se uunipellille ja leikkaa sen korkeimpaan kohtaan höyryaukko. Kypsennä +150 C:ssa uunissa 3½ tuntia. Tarjoa raikkaan salaatin kera.
BROILERIA VIINISSÄ
1 kokonainen maustamaton jyväbroileri
5 savupekonisiivua
1 tl paprikajauhetta
1 tl suolaa
8 salottisipulia
2 porkkanaa
3 laakerinlehteä
muutama timjamin oksa
1 tl mustapippuria
5 dl valkoviiniä
250 g siemenettömiä vihreitä rypäleitä
150 pieniä kokonaisia, tuoreita herkkusieniä
Sekoita puolet suolasta ja paprikajauhe keskenään. Hiero seos broilerin pintaan. Kuori ja paloittele porkkanat sekä halkaise salottisipulit. Lado kasvikset, sienet ja viinirypäleet uunikestävään vuokaan kerroksittain lopun suolan, mustapippurin ja timjamin kanssa. Kaada viini vuokaan. Laita kaiken päälle broileri. Levitä broilerin päälle savupekoniviipaleet. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1 ½ tuntia – peitä loppuvaiheessa foliolla, jos broileri tummuu liikaa. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
SEESAMINSIEMENSÄMPYLÄT
5 dl vettä
1 dl maitojauhetta
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
½ dl oliiviöljyä
1 dl sesaminsiemeniä
noin 12 dl hiivaleipävehnäjauhoja
pinnalle:
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl kuumaa vettä
sesaminsiemeniä
Sekoita kädenlämpöiseen veteen maitojauhe, hiiva, suola, hunaja, oliiviöljy, sesaminsiemenet ja puolet jauhoista. Alusta kädellä hyvin vaivaten loput jauhot taikinaan ja anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta tasapaksu pötkö, leikkaa se noin 20 osaa ja pyörittele ne sämpylöiksi. Anna leivottujen sämpylöiden kohota kaksinkertaisiksi liinan alla. Valmista voiteluseos. Liota juokseva hunaja kuumaan veteen. Voitele sillä kohonneet sämpylät ja ripottele siemeniä päälle. Paista +200 C:ssa uunissa noin 15 min.
Viikko 11:
PERUNA-PALSTERNAKKASOSEKEITTO
600 g jauhoista perunaa
400 g palsternakkaa
1 sipuli
2 keskikokoista herkkusientä
50 g voita
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 tlk smetanaa
1 tl timjamia
Kuori ja kuutioi perunat ja palsternakat. Kuori ja hienonna sipuli. Hakkaa herkkusienet hienoksi. Kuullota kattilassa voissa sipulit ja herkkusienisilppu. Lisää perunat ja palsternakat. Kuullota hetki ja lisää vesi, liemikuutiot, smetana ja timjami. Keitä 15–20 min, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Tarkista suolaisuus ja tarjoa keitto patongin kera.
HEDELMÄINEN LIHAPATA
1 kg luutonta porsaan paistia
3 rkl öljyä
2 sipulia
4 lehtisellerin vartta
4 porkkanaa
5 dl vettä
1 rkl vasikanfondia
½ tl mustapippuria
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
½ tl inkivääriä
1½ dl kuivattuja aprikooseja
1 dl rusinoita
Kuutioi possu. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Viipaloi varsisellerin varret. Lado kaikki ainekset pataan kerroksittain ja kaada vesi päälle. Peitä pata foliolla tai kannella. Hauduta +125 C:ssa uunissa noin 2 tuntia. Tarjoa raikkaan salaatin ja uuniperunoiden kanssa.
UUUNILOHI KASVISPEDILLÄ
2 pussia suikaloituja pakastevihanneksia
500 g peruna-sipuliseosta
1 tl suolaa
1 kg lohifilettä
½ tl suolaa
1 rkl sitruunamehua
4 dl aurajuustolla maustettua ruokakermaa
Hiero lohifile sitruunamehulla ja suolalla. Anna maustua ½ tuntia huoneen lämmössä. Laita voideltuun vuokaan sekaisin kasvikset suolan kanssa. Kaada päälle maustettu kerma. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Laita lohifile nahkapuoli ylöspäin kasvisten päälle. Ja jatka kypsentämistä vielä noin 20 min. Ota pois uunista ja peitä foliolla. Anna vetäytyä folion alla 10 min. Tarjoa tuoreen leivän kera.
MINIFOCACCIAT
1 pkt (360 g) valmis pitsapohja aineksia
2 dl kädenlämpöistä vettä
4 rkl oliiviöljyä
päälle:
1 rasia kirsikka tomaatteja
10 kokonaista mustaa oliivia
rosmariinia
tilkka oliiviöljyä
sormisuolaa
Vaivaa taikina pakkauksen ohjeen mukaan taikinaksi. Anna sen kohota 30 min. Jaa se 8 osaan. Taputtele palloset leipäsiksi. Kohota ne liinan alla kaksinkertaisiksi. Halkaise tomaatit. Painele tomaatit ja oliivit leipäsiin. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä, ripottele hiven sormisuolaa ja laita muutama rosmariinin lehti. Paista +225 C:ssa uunissa noin 12 min.
OMENATÄYTTEISET OHUKAISET
2 kananmunaa
5 dl maitoa
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
täyte:
4–5 iso hapahkoa omenaa
50 g voita
½ tl kardemummaa
2 rkl tummaa sokeria
½ tl inkivääriä
4 rkl appelsiinimarmeladia
Valmista taikina. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito, jauhot ja mausteet. Anna seoksen turvota 2 tuntia. Valmista täyte. Kuori ja kuutioi omenat. Sulata voi pannulla, paista siinä omenakuutioita. Lisää mausteet ja appelsiinimarmeladi. Ota seos pois pannulta ja jäähdytä sitä hetki. Paista ohukaisia ohukaispannulla. Lisää ensin taikina ja sitten noin ruokalusikallinen täytettä ohukaisen päälle. Paista ja käännä. Tarjoa vaniljajäätelön kera.
Viikko 12:
KYLMÄSAVULOHIPASTA
400 g pastaa
300 g kylmäsavulohta viipaleina
3 dl juustoraastetta
3 dl ruokakermaa
2 tl Aromaattinen Aasia -mausteseosta myllystä
3 tl makeaa sinappia
1 tl ruokasuolaa
0,5 tl mustapippuria rouheena
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi. Kaada puolet pastasta voideltuun uunivuokaan ja lisää päälle kylmäsavulohiviipaleita sekä puolet juustoraasteesta. Lisää loppu pasta sekä kylmäsavulohiviipaleet ja viimeistele pinta lopulla juustoraasteella. Vatkaa kerma, mausteseos, sinappi sekä suola ja mustapippuri sekaisin kulhossa. Kaada kermaseos vuokaan. Paista 180-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.
ERILAINEN MAKKARAKEITTO
6 perunaa
1 rkl ruokaöljyä
1 tl inkivääriä
1 tl juustokuminaa
0,5 tl cayennepippuria
1 pss pakastekeittovihanneksia
1 l vettä
2 kpl laakerinlehteä
10 kpl kokonaista mustapippuria
1 tl ruokasuolaa
400 g mausteista makkaraa esim. krakovanmakkaraa tai bratwurstia
2 dl kookoskermaa
Kuori ja paloittele perunat. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota inkivääriä, juustokuminaa ja cayennenpippuria siinä hetki. Lisää perunat, keittokasvikset, laakerinlehdet ja mustapippurit, suola sekä vesi. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää paloiteltu makkara ja kookoskerma, kiehauta ja tarkista maku. Hauduta hetki ja mausta vielä tarvittaessa suolalla.
BROILERIKASTIKE
1 rasia (450 g) maustamattomia broilerin suikaleita
1 sipuli
1 rkl öljyä
1 1/2 tl cajunmaustetta
1 tl paprikajauhetta
1/2 tl valkosipulijauhetta
ripaus (1/4 tl) cayennepippuria
2 dl ruokakermaa 1 1/2 dl vettä
2 rkl vaaleaa kastikesuurustetta
1 tl hunajaa
3/4 tl suolaa
Hienonna sipuli. Kiehauta cajunmauste, paprikajauhe, valkosipulijauhe ja cayennepippuri paistokasarissa tilkassa öljyä. Lisää broileri- tai kalkkunasuikaleet ja sipuli. Vähennä lämpöä ja paista muutama minuutti, kunnes broilerisuikaleet ovat saaneet kauniin värin. Varo, etteivät mausteet pala. Kaada joukkoon ruokakerma ja vesi. Kiehauta ja lisää kastikesuuruste, hunaja ja suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla reilut viisi minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kera.
YRTTISET -NAUDANLIHAPYÖRYKÄT TOMAATTIKASTIKKEELLA
600 g naudanlihaa
100 g poronkylmäsavurouhe
2 kpl keitettyä perunaa raastettuna
1 sipuli hienoksi hakattuna
3 kynttä valkosipulia raastettuna
3 rkl Heinzin tomato olive sauce
1 rkl pestokastiketta
1 rkl tuoretta timjamin
1 rkl persiljaa silppua
oliiviöljyä
maustepippuria
suolaa
Tomaattikastike:
400 g (1 tlk) murskattuja tomaatteja säilykkeenä
2 rkl soijakastike
1 iso sipuli silputtuna
2 kynttä valkosipulia raastettuna
2 rkl tuoretta basilikaa
1 rkl tuoretta timjamia
½ tl mustapippuria
1 lihaliemikuutio
2 dl vettä
vaaleakastikesuurusta
1 tl sokeria
Kuullota sipuli öljyssä ja lisää sekaan kylmäsavuporo ja yrtit. Hauduta 10 min. ja anna seoksen jäähtyä. Kaada jäähtynyt seos kulhoon jauhelihan joukkoon. Lisää loput ainekset hyvin sekoittaen. Pyörittele pieniä lihapullia ja laita pyörykät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunissa 225 asteessa 20 - 30 min. Valmista tomaattikastike. Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää säilyketomaatit ja loput ainekset. Suurusta kastike kastikesuurusteella. Anna kastikkeen hautua hetki. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.
NOPEA PIIRAS
100 g voita
3 - 4 dl kaurahiutaleita
4 rkl fariinisokeria
päälle :
2 banaania
300 g paiston kestävää marmeladia
1 dl mantelilastuja
Sekoita pehmeään voihin kaurahiutaleet ja fariinisokeri. Levitä seos voideltuun piirasvuokaan. Paista pohjaa noin 10 - 15 minuuttia 200 asteessa. Levitä pohjan päälle viipaloidut banaanit, marmeladi ja mantelilastut. Paista vielä 10 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä esim. jäätelön kera.
Viikko 13:
KASVISSOSEKEITTO
1,5 dl vihreitä linssejä
300 g pakaste herneitä
1 porkkana
1 sipuli silppuna
8 dl vettä
2 kasvisliemi kuutiota
2 dl ruokakerma
Laita linssit likoamaan veteen pariksi tunniksi. Kuori ja raasta porkkana. Laita kaikki muut aineet kattilaan paitsi ruokakerma. Keitä 20 min. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista maku. Nauti tuoreen leivän kera.
JAUHELIHA-PERUNASOSELAATIKKO
2 pss perunasosejauhetta
1 litra vettä
2 dl ruokakermaa
400 g naudan paistijauhelihaa
öljyä
1 pss sipulikeittojauhetta
1,5 dl vettä
1 dl tomaattimurskaa
2 valkosipulin kynttä murskattuna
mustapippuria myllystä
2 dl juustoraastetta
Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan koko nestemäärästä. Ruskista jauheliha öljyssä pannulla. Lisää ruskistuneen jauhelihan sekaan sipulikeittopussi, vesi, tomaattimurska, valkosipuli ja mustapippuria maun mukaan. Laita voideltuun uunivuokaan puolet muusista ja päälle jauhelihakastike. Levitä päällimmäiseksi loppu muusi. Ripottele juustoraaste pinnalle ja kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min.
KALAMUREKEPIHVIT
500 - 600 g kalafileitä (ahven, kuha, hauki jne.)
4 dl vettä
2 laakerinlehteä
1 kalaliemikuutio
5 kokonaista valkopippuria
3 munaa
1 dl ruokakermaa
½ dl keitinlientä
1 sipuli
½ dl korppujauhoa
½ dl tillisilppua
1 tl suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen
Laita kattilaan vesi, laakerinlehdet, kalaliemikuutio ja pippurit. Anna kiehua jonkin aikaa. Ota kalafileistä tutkapiikit pois ja kaikki muutkin ruodot. Laita kalat kiehuvaan veteen ja keitä muutama minuutti, että ovat kypsiä ja antaneet hiukan makua liemeen. Nosta reikäkauhalla kalat jäähtymään. Silppua sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita kalat haarukalla kulhossa muruksi. Lisää munat, sipulisilppu, kerma, keitinliemi, suolaa ja valkopippuria. Sekoita hyvin. Lisää tillisilppu ja korppujauhot. Tee koepaisto pysyykö taikina koossa ja tarkista maku. Lisää korppujauhoa jos on tarvis. Jaa massa tasakokoisiin osiin ja muotoile pihveiksi. Paista pihvit voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa tilli tai valkoviinikastikkeen ja keitettyjen perunoiden kera.
PUOLUKKARAHKA
2dl kuohukermaa
1 purkki maitorahkaa
2 dl pakastepuolukoita
½ dl juoksevaa hunajaa
1 tl vaniljasokeria
1 dl kaurahiutaleita
Vaahdota kerma. Soseuta puolukat. Lisää rahkan joukkoon puolukat, hunaja, vaniljasokeri ja kaurahiutaleet. Ja lopuksi kermavaahto kevyesti nostellen. Jaa annosmaljoihin ja tarjoa puolukoin koristeltuna.
MYSLILEIPÄ
7 dl vettä
3 dl mysliä
0,5 dl perunasosejauhetta
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 tl suolaa
11,5 dl vehnäjauhoja
100 g sulatettua voita
1,5 pss kuivahiivaa
Mittaa ainekset yleiskoneen kulhoon. Sekoita aineksia yleiskoneella n. 10 minuuttia. Anna taikinan levätä 30 minuuttia. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele ne leiviksi. Anna niiden kohota leivinpaperilla uunipelin päällä kaksinkertaiseksi, se kestää noin 40 minuuttia. Sivele leivät kylmällä vedellä ennen uuniin laittamista. Paista 220 C:ssa uunissa 5 minuuttia ja vähennä lämpöä 175 C:seen ja paista kypsäksi, noin 20 - 25 min. Kokeile kypsyyttä koputtamalla leipiä pohjasta, ne ovat kypsiä kun kuuluu kumiseva ääni.