YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 9 - 13 / maaliskuu 2011

 

Viikko 9:

 

JAUHELIHAKEITTO

400 g paisti jauhelihaa

1 sipuli

1,5 l vettä

10 cm:n pala purjoa

2 valkosipulin kynttä murskattuna

1 palsternakka

3 porkkanaa

pala juuriselleriä

4 perunaa

öljyä tai voita

1 tl paprikajauhetta

2 liemikuutiota (liha / kasvis)

suolaa (tarvittaessa)

reilusti persiljasilppua

Ruskista jauheliha ja silputtu sipuli voissa tai öljyssä pannulla. Mausta paprikajauheella. Kuumenna vesi, lisää liemikuutiot, silputtu purjo, valkosipuli ja pieniksi kuutioidut juurekset. Lisää joukkoon myös ruskistetut lihat. Anna kiehua hiljalleen n. 25 min. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa. Koristele persiljasilpulla.

 

SINAPPINEN SILAKKAPAISTOS

600 g silakkafileitä

kastike:

3 dl ruokakermaa

2 dl vettä

0,5 dl jauhoja

1½ rkl öljyä

½ tl suolaa

4 rkl sinappia hunaja Dijon-sinappia

3 dl mustaleimaemmentalia raastettuna

Valmista sinappinen kastike. Sekoita jauhot ja öljy kattilassa, lisää vähitellen joukkoon nesteet sekoittaen kunnolla ja keitä 5 min. Lisää suola ja sinappi. Voitele vuoka ja kaada pohjalle hiukan kastiketta jonka jälkeen lado kerros silakoita. Kerroksen päälle kastiketta. Vuorottele loppuaineilla. Kaada loput kastikkeesta päällimmäiseksi ja ripottele juustoraaste päälle. Paista keskitasolla 175 - 200 C noin 40min. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja raakaraasteen kera.

 

KAALI-PORKKANASALAATTI

1 pieni kaali

1 porkkana

1 omena

1 ruukku ruohosipulia

kastike:

1½ dl turkkilaista jogurttia

2 valkosipulin kynttä

2 tl sitruunanmehua

ripaus suolaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

Raasta kaali, porkkana ja omena. Silppua ruohosipuli. Valmista kastike sekoittamalla jogurttiin mausteet. Sekoita keskenään kasvikset ja kastike. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

MAKSALAATIKKO

1,5 dl puuroriisiä

5 dl vettä

8 dl täysmaitoa

1 tl maustepippuria

2 tl hienoa merisuolaa

1 dl rusinoita

1 iso sipuli

400 g jauhettua maksaa

50 g voita

siirappia

Huuhdo riisit ja keitä ne puuroksi. Kiehauta vesi ja lisää riisit. Lisää maito ja keitä miedolla lämmöllä haudutellen ja ahkerasti sekoitellen noin 30 min. Pilko sipuli ja kuullota se voissa. Lisää sipuli ja mausteet riisipuuroon. Lisää rusinat riisipuuroon. Jäähdytä puuroseos ja lisää jauhettu maksa. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Lisää päälle loraus siirappia ja sulatettu voi. Paista laatikkoa 150 C:ssa uunissa noin 1 tunti.

 

TOMAATTINEN LINSSIMUHENNOS

4 kpl valkosipulin kynttä

2 kpl sipulia

½ dl öljyä

tuoretta basilikaa

tuoretta timjamia

tuoretta persiljaa

5 kpl porkkanaa

2 kpl kasvisliemikuutiota

2 dl punaisia linssejä

1 tlk/purkki yrtti tomaattimurskaa

vettä

Pilko sipulit ja valkosipulit. Paista öljyssä kauniin kullan keltaisiksi. Heitä sekaan myös tuoreet yrtit. Lisää kattilaan vettä n. 1/2 litraa. Lisää veden sekaan kasvisliemikuutiot ja viipaloidut porkkanat. Anna kiehua n. 10 min. Huuhtele linssit ja lisää ne tomaattimurskan kanssa kattilaan. Keitä vielä noin 10 minuuttia. Tarjoa uunimakkaran (hieman mausteisemman) ja perunasoseen sekä salaatin kera.

 

MANSIKKAINEN VALKOSUKLAA-RAHKAPIIRAS

Valmis pakastemuropiiraspohja

täyte:

3 kpl kananmunia

400 g rahkaa

2 dl kuohukermaa

1 dl sokeria

150 g kuivattua mansikkaa

2 tl vaniljasokeria

200 g valkosuklaata

Sulata taikina ja taputtele se piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Paloittele kuivatut mansikat pieniksi paloiksi. Sulata valkosuklaa kermaan. Sekoita rahka munien joukkoon. Lisää valkosuklaa-kerma, sokerit ja mansikkarouhe. Kaada täyte piirasvuokaan. Paista 200 C:ssa uunissa n. 20 min. Jäähdytä ja tarjoa.

 

 

Viikko 10:

 

SIPULI-SIENI-PERUNAMUHENNOS

1 kg perunaa, jauhoinen lajike

2 isoa sipulia

150 g tuoreita herkkusieniä

75 g voita

1 ½ dl ruokakermaa

(perunoiden keitinlientä)

Kuori perunat, puolita ne ja laita ne suolalla maustettuun kiehuvaan veteen. Keitä niitä 20 min. Sillä välin kuori ja silppua sipulit ja viipaloi sienet. Kuullota sipulia ja sieniä koko voi määrässä. Kuumenna kerma. Kaada perunoista vesi kulhoon. Soseuta perunat, ei liian hienoksi soseeksi. Lisää sinne sipuli-sieniseos ja sekoita. Lisää kuumennettu kerma ja sekoita. Lisää tarpeen vaatiessa keitinlientä – perunaseos saa olla paksua!

 

TILLISIIKAA

600 g siikafilettä

1 tl suolaa

ripaus valkopippuria

60 g voisulaa

1 ruukku tilliä

Leikkaa siikafileet annospaloiksi. Suolaa kalapalat. Silppua tilli. Sulata voi pannussa ja paista kalapalat siinä. Lisää tillisilppu ja tarvittaessa vielä hieman voita kastikkeeksi. Tarjoa sipuli-sieni-perunamuhennoksen kera.

 

LAPAPAISTIA JUUREKSIEN KERA

1 kg porsaan lapaa kuutioina

2 tl suolaa

1/3 tl valkopippuria

2 laakerinlehteä

2 rosmariinin oksaa

2 kokonaista valkosipulia

4 porkkanaa

50 g juuriselleriä

1 iso palsternakka

5 kiinteää perunaa noin 3 dl vettä

paistopussi

Mausta lihapalat. Kuori ja lohkoa juurekset. Kuori ja halkaise perunat. Laita kaikki ainekset paistopussiin ja kaada vesi myös pussiin. Sulje pussi, laita se uunipellille ja leikkaa sen korkeimpaan kohtaan höyryaukko. Kypsennä +150 C:ssa uunissa 3½ tuntia. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

BROILERIA VIINISSÄ

1 kokonainen maustamaton jyväbroileri

5 savupekonisiivua

1 tl paprikajauhetta

1 tl suolaa

8 salottisipulia

2 porkkanaa

3 laakerinlehteä

muutama timjamin oksa

1 tl mustapippuria

5 dl valkoviiniä

250 g siemenettömiä vihreitä rypäleitä

150 pieniä kokonaisia, tuoreita herkkusieniä

Sekoita puolet suolasta ja paprikajauhe keskenään. Hiero seos broilerin pintaan. Kuori ja paloittele porkkanat sekä halkaise salottisipulit. Lado kasvikset, sienet ja viinirypäleet uunikestävään vuokaan kerroksittain lopun suolan, mustapippurin ja timjamin kanssa. Kaada viini vuokaan. Laita kaiken päälle broileri. Levitä broilerin päälle savupekoniviipaleet. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 1 ½ tuntia – peitä loppuvaiheessa foliolla, jos broileri tummuu liikaa. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

SEESAMINSIEMENSÄMPYLÄT

5 dl vettä

1 dl maitojauhetta

50 g hiivaa

1½ tl suolaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

½ dl oliiviöljyä

1 dl sesaminsiemeniä

noin 12 dl hiivaleipävehnäjauhoja

pinnalle:

1 rkl juoksevaa hunajaa

2 rkl kuumaa vettä

sesaminsiemeniä

Sekoita kädenlämpöiseen veteen maitojauhe, hiiva, suola, hunaja, oliiviöljy, sesaminsiemenet ja puolet jauhoista. Alusta kädellä hyvin vaivaten loput jauhot taikinaan ja anna taikinan kohota liinan alla vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi. Leivo taikinasta tasapaksu pötkö, leikkaa se noin 20 osaa ja pyörittele ne sämpylöiksi. Anna leivottujen sämpylöiden kohota kaksinkertaisiksi liinan alla. Valmista voiteluseos. Liota juokseva hunaja kuumaan veteen. Voitele sillä kohonneet sämpylät ja ripottele siemeniä päälle. Paista +200 C:ssa uunissa noin 15 min.

 

 

Viikko 11:

 

PERUNA-PALSTERNAKKASOSEKEITTO

600 g jauhoista perunaa

400 g palsternakkaa

1 sipuli

2 keskikokoista herkkusientä

50 g voita

1 litra vettä

2 kasvisliemikuutiota

1 tlk smetanaa

1 tl timjamia

Kuori ja kuutioi perunat ja palsternakat. Kuori ja hienonna sipuli. Hakkaa herkkusienet hienoksi. Kuullota kattilassa voissa sipulit ja herkkusienisilppu. Lisää perunat ja palsternakat. Kuullota hetki ja lisää vesi, liemikuutiot, smetana ja timjami. Keitä 15–20 min, kunnes kasvikset ovat pehmeitä. Soseuta keitto monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella. Tarkista suolaisuus ja tarjoa keitto patongin kera.

 

HEDELMÄINEN LIHAPATA

1 kg luutonta porsaan paistia

3 rkl öljyä

2 sipulia

4 lehtisellerin vartta

4 porkkanaa

5 dl vettä

1 rkl vasikanfondia

½ tl mustapippuria

1 tl timjamia

1 tl rosmariinia

½ tl inkivääriä

1½ dl kuivattuja aprikooseja

1 dl rusinoita

Kuutioi possu. Kuori ja pilko sipulit ja porkkanat. Viipaloi varsisellerin varret. Lado kaikki ainekset pataan kerroksittain ja kaada vesi päälle. Peitä pata foliolla tai kannella. Hauduta +125 C:ssa uunissa noin 2 tuntia. Tarjoa raikkaan salaatin ja uuniperunoiden kanssa.

 

UUUNILOHI KASVISPEDILLÄ

2 pussia suikaloituja pakastevihanneksia

500 g peruna-sipuliseosta

1 tl suolaa

1 kg lohifilettä

½ tl suolaa

1 rkl sitruunamehua

4 dl aurajuustolla maustettua ruokakermaa

Hiero lohifile sitruunamehulla ja suolalla. Anna maustua ½ tuntia huoneen lämmössä. Laita voideltuun vuokaan sekaisin kasvikset suolan kanssa. Kaada päälle maustettu kerma. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Laita lohifile nahkapuoli ylöspäin kasvisten päälle. Ja jatka kypsentämistä vielä noin 20 min. Ota pois uunista ja peitä foliolla. Anna vetäytyä folion alla 10 min. Tarjoa tuoreen leivän kera.

 

MINIFOCACCIAT

1 pkt (360 g) valmis pitsapohja aineksia

2 dl kädenlämpöistä vettä

4 rkl oliiviöljyä

päälle:

1 rasia kirsikka tomaatteja

10 kokonaista mustaa oliivia

rosmariinia

tilkka oliiviöljyä

sormisuolaa

Vaivaa taikina pakkauksen ohjeen mukaan taikinaksi. Anna sen kohota 30 min. Jaa se 8 osaan. Taputtele palloset leipäsiksi. Kohota ne liinan alla kaksinkertaisiksi. Halkaise tomaatit. Painele tomaatit ja oliivit leipäsiin. Pirskottele pinnalle oliiviöljyä, ripottele hiven sormisuolaa ja laita muutama rosmariinin lehti. Paista +225 C:ssa uunissa noin 12 min.

 

OMENATÄYTTEISET OHUKAISET

2 kananmunaa

5 dl maitoa

2½ dl vehnäjauhoja

½ tl suolaa

täyte:

4–5 iso hapahkoa omenaa

50 g voita

½ tl kardemummaa

2 rkl tummaa sokeria

½ tl inkivääriä

4 rkl appelsiinimarmeladia

Valmista taikina. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito, jauhot ja mausteet. Anna seoksen turvota 2 tuntia. Valmista täyte. Kuori ja kuutioi omenat. Sulata voi pannulla, paista siinä omenakuutioita. Lisää mausteet ja appelsiinimarmeladi. Ota seos pois pannulta ja jäähdytä sitä hetki. Paista ohukaisia ohukaispannulla. Lisää ensin taikina ja sitten noin ruokalusikallinen täytettä ohukaisen päälle. Paista ja käännä. Tarjoa vaniljajäätelön kera.

 

 

Viikko 12:

 

KYLMÄSAVULOHIPASTA

400 g pastaa

300 g kylmäsavulohta viipaleina

3 dl juustoraastetta

3 dl ruokakermaa

2 tl Aromaattinen Aasia -mausteseosta myllystä

3 tl makeaa sinappia

1 tl ruokasuolaa

0,5 tl mustapippuria rouheena

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi. Kaada puolet pastasta voideltuun uunivuokaan ja lisää päälle kylmäsavulohiviipaleita sekä puolet juustoraasteesta. Lisää loppu pasta sekä kylmäsavulohiviipaleet ja viimeistele pinta lopulla juustoraasteella. Vatkaa kerma, mausteseos, sinappi sekä suola ja mustapippuri sekaisin kulhossa. Kaada kermaseos vuokaan. Paista 180-asteisessa uunissa n. 35 minuuttia.

 

ERILAINEN MAKKARAKEITTO

6 perunaa

1 rkl ruokaöljyä

1 tl inkivääriä

1 tl juustokuminaa

0,5 tl cayennepippuria

1 pss pakastekeittovihanneksia

1 l vettä

2 kpl laakerinlehteä

10 kpl  kokonaista mustapippuria

1 tl ruokasuolaa

400 g mausteista makkaraa esim. krakovanmakkaraa tai bratwurstia

2 dl kookoskermaa

Kuori ja paloittele perunat. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota inkivääriä, juustokuminaa ja cayennenpippuria siinä hetki. Lisää perunat, keittokasvikset, laakerinlehdet ja mustapippurit, suola sekä vesi. Keitä kunnes perunat ovat kypsiä. Lisää paloiteltu makkara ja kookoskerma, kiehauta ja tarkista maku. Hauduta hetki ja mausta vielä tarvittaessa suolalla.

 

BROILERIKASTIKE

1 rasia (450 g) maustamattomia broilerin suikaleita

1 sipuli

1 rkl öljyä

1 1/2 tl  cajunmaustetta

1 tl paprikajauhetta

1/2 tl valkosipulijauhetta

ripaus (1/4 tl) cayennepippuria

2 dl ruokakermaa 1 1/2 dl vettä

2 rkl vaaleaa kastikesuurustetta

1 tl hunajaa

3/4 tl suolaa

Hienonna sipuli. Kiehauta cajunmauste, paprikajauhe, valkosipulijauhe ja cayennepippuri paistokasarissa tilkassa öljyä. Lisää broileri- tai kalkkunasuikaleet ja sipuli. Vähennä lämpöä ja paista muutama minuutti, kunnes broilerisuikaleet ovat saaneet kauniin värin. Varo, etteivät mausteet pala. Kaada joukkoon ruokakerma ja vesi. Kiehauta ja lisää kastikesuuruste, hunaja ja suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä kannen alla reilut viisi minuuttia. Tarkista maku. Tarjoa keitetyn riisin ja raikkaan salaatin kera.

 

YRTTISET -NAUDANLIHAPYÖRYKÄT TOMAATTIKASTIKKEELLA

600 g naudanlihaa

100 g poronkylmäsavurouhe

2 kpl keitettyä perunaa raastettuna

1 sipuli hienoksi hakattuna

3 kynttä valkosipulia raastettuna

3 rkl Heinzin tomato olive sauce

1 rkl pestokastiketta

1 rkl tuoretta timjamin

1 rkl persiljaa silppua

oliiviöljyä

maustepippuria

suolaa

Tomaattikastike:

400 g (1 tlk) murskattuja tomaatteja säilykkeenä

2 rkl soijakastike

1 iso sipuli silputtuna

2 kynttä valkosipulia raastettuna

2 rkl tuoretta basilikaa

1 rkl tuoretta timjamia

½ tl mustapippuria

1 lihaliemikuutio

2 dl vettä

vaaleakastikesuurusta

1 tl sokeria

Kuullota sipuli öljyssä ja lisää sekaan kylmäsavuporo ja yrtit. Hauduta 10 min. ja anna seoksen jäähtyä. Kaada jäähtynyt seos kulhoon jauhelihan joukkoon. Lisää loput ainekset hyvin sekoittaen. Pyörittele pieniä lihapullia ja laita pyörykät leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paista uunissa 225 asteessa 20 - 30 min. Valmista tomaattikastike. Kuullota sipulit öljyssä pannulla. Lisää säilyketomaatit ja loput ainekset. Suurusta kastike kastikesuurusteella. Anna kastikkeen hautua hetki. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

NOPEA PIIRAS

100 g voita

3 - 4 dl kaurahiutaleita

4 rkl fariinisokeria

päälle :

2 banaania

 300 g paiston kestävää marmeladia

1 dl mantelilastuja

Sekoita pehmeään voihin kaurahiutaleet ja fariinisokeri. Levitä seos voideltuun piirasvuokaan. Paista pohjaa noin 10 - 15 minuuttia 200 asteessa. Levitä pohjan päälle viipaloidut banaanit, marmeladi ja mantelilastut. Paista vielä 10 minuuttia. Tarjoa lämpimänä tai kylmänä esim. jäätelön kera.

 

 

Viikko 13:

 

KASVISSOSEKEITTO

1,5 dl vihreitä linssejä

300 g pakaste herneitä

1 porkkana

1 sipuli silppuna

8 dl vettä

2 kasvisliemi kuutiota

2 dl ruokakerma

Laita linssit likoamaan veteen pariksi tunniksi. Kuori ja raasta porkkana. Laita kaikki muut aineet kattilaan paitsi ruokakerma. Keitä 20 min. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää kerma ja kiehauta. Tarkista maku. Nauti tuoreen leivän kera.

 

JAUHELIHA-PERUNASOSELAATIKKO

2 pss perunasosejauhetta

1 litra vettä

2 dl ruokakermaa

400 g naudan paistijauhelihaa

öljyä

1 pss sipulikeittojauhetta

1,5 dl vettä

1 dl tomaattimurskaa

2 valkosipulin kynttä murskattuna

mustapippuria myllystä

2 dl juustoraastetta

Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan koko nestemäärästä. Ruskista jauheliha öljyssä pannulla. Lisää ruskistuneen jauhelihan sekaan sipulikeittopussi, vesi, tomaattimurska, valkosipuli ja mustapippuria maun mukaan. Laita voideltuun uunivuokaan puolet muusista ja päälle jauhelihakastike. Levitä päällimmäiseksi loppu muusi. Ripottele juustoraaste pinnalle ja kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min.

 

KALAMUREKEPIHVIT

500 - 600 g kalafileitä (ahven, kuha, hauki jne.)

4 dl vettä

2 laakerinlehteä

1 kalaliemikuutio

5 kokonaista valkopippuria

3 munaa

1 dl ruokakermaa

½ dl keitinlientä

1 sipuli

½ dl korppujauhoa

½ dl tillisilppua

1 tl suolaa

valkopippuria

voita paistamiseen

Laita kattilaan vesi, laakerinlehdet, kalaliemikuutio ja pippurit. Anna kiehua jonkin aikaa. Ota kalafileistä tutkapiikit pois ja kaikki muutkin ruodot. Laita kalat kiehuvaan veteen ja keitä muutama minuutti, että ovat kypsiä ja antaneet hiukan makua liemeen. Nosta reikäkauhalla kalat jäähtymään. Silppua sipuli mahdollisimman pieneksi silpuksi. Sekoita kalat haarukalla kulhossa muruksi. Lisää munat, sipulisilppu, kerma, keitinliemi, suolaa ja valkopippuria. Sekoita hyvin. Lisää tillisilppu ja korppujauhot. Tee koepaisto pysyykö taikina koossa ja tarkista maku. Lisää korppujauhoa jos on tarvis. Jaa massa tasakokoisiin osiin ja muotoile pihveiksi. Paista pihvit voissa kauniin ruskeiksi. Tarjoa tilli tai valkoviinikastikkeen ja keitettyjen perunoiden kera.

 

PUOLUKKARAHKA

2dl kuohukermaa

1 purkki maitorahkaa

2 dl pakastepuolukoita

½ dl juoksevaa hunajaa

1 tl vaniljasokeria

1 dl kaurahiutaleita

Vaahdota kerma. Soseuta puolukat. Lisää rahkan joukkoon puolukat, hunaja, vaniljasokeri ja kaurahiutaleet. Ja lopuksi kermavaahto kevyesti nostellen. Jaa annosmaljoihin ja tarjoa puolukoin koristeltuna.

 

MYSLILEIPÄ

7 dl vettä

3 dl mysliä

0,5 dl perunasosejauhetta

1 rkl juoksevaa hunajaa

2 tl suolaa

11,5 dl vehnäjauhoja

100 g sulatettua voita

1,5 pss kuivahiivaa

Mittaa ainekset yleiskoneen kulhoon. Sekoita aineksia yleiskoneella n. 10 minuuttia. Anna taikinan levätä 30 minuuttia. Jaa taikina kolmeen osaan ja pyörittele ne leiviksi. Anna niiden kohota leivinpaperilla uunipelin päällä kaksinkertaiseksi, se kestää noin 40 minuuttia. Sivele leivät kylmällä vedellä ennen uuniin laittamista. Paista 220 C:ssa uunissa 5 minuuttia ja vähennä lämpöä 175 C:seen ja paista kypsäksi, noin 20 - 25 min. Kokeile kypsyyttä koputtamalla leipiä pohjasta, ne ovat kypsiä kun kuuluu kumiseva ääni.