YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 14 - 17 / huhtikuu 2011

 

Viikko 14:

 

POSSUA ROSMARIINI-KONJAKKIKASTIKKEESSA

4 porsaan kyljystä tai kaslerpihviä

3 rkl voita

1 tl suolaa

2 dl kuohukermaa

1 isohko rosmariinin oksa

3 rkl konjakkia

1 rkl tummaa soijakastiketta

mustapippuria myllystä

1 iso banaani soseena

ruohosipulia tai persiljaa viimeistelyyn

Nuiji lihat kevyesti. Sulata voi ja ruskista lihat. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää pannulle kerma, rosmariinin oksa, soijakastike, banaanisose sekä konjakki. Anna hautua kannen alla 30 min. Lisää lopuksi silputtu ruohosipuli tai persilja. Tarjoa villiriisin ja tuoreen leivän kera sekä salaatin kera.

 

NAUTAA ITÄMAISITTAIN

5 rkl osterikastiketta

4 tl maissijauhoa

0,5 tl mustapippuria myllystä

400 g naudan ulkofilettä suikaleina

3 rkl kasvisöljyä

2 valkosipulinkynttä raastettuna

1 sipuli suikaleina

200 g viipaloituja herkkusieniä

1 kesäkurpitsa puolitettuina viipaleina

2 vinosti viipaloitua kevätsipulia

2 dl kanalientä tai vettä

Laita osterikastike, maissijauhot ja mustapippuri pieneen laakeaan kulhoon, sekoita kunnes seos on tasaista. Lisää lihasuikaleet kastikeseokseen ja sekoita, kunnes ovat peittyneet kauttaaltaan kastikkeeseen. Anna marinoitua vähintään 15 min. huoneenlämmössä. Kuumenna öljy wokpannussa tai isossa paistinpannussa, lisää sekaan valkosipulimurska ja sipulisuikaleet ja kuullota ne kullankeltaisiksi. Lisää pannuun lihasuikaleet ja paista niitä 3-4 minuuttia, kunnes liha on ruskistunut ja puolikypsää. Lisää joukkoon sienet, kesäkurpitsa ja kevätsipuli, osterikastikeseos ja kanaliemi. Sekoita hyvin ja hauduta miedossa lämmössä 2 min. Tarjoa ruoka kuumana riisin tai nuudeleiden kera

 

UUNISIIKA

2 siikaa

3 dl ruokakermaa

½ dl tilliä silppuna

2 rkl sitruunamehua

1 tl suolaa

¼ tl valkopippuria

3 rkl rosepippureita

pala purjoa

Perkaa ja suomusta siika. Sivele sitruunamehulla kala sisältä. Ripottele suolaa kalojen sisälle ja päälle, ripottele myös hiukan valkopippuria. Täytä kalat tuoreella tillillä ja rosepippureilla. Kaada kerma päälle. Leikkaa purjosta siivuja ja lisää ne kalojen päälle. Paista uunissa 200 noin 40 min. Tarjoa salaatin ja keitettyjen perunoiden kanssa.

 

VIHREÄ KAALISALAATTI

400 g valkokaalia

½ tuorekurkkua

½ purjoa

100 g vihreitä viinirypäleitä

½ dl tilliä silppuna

½ dl persiljaa silppuna

salaatinkastiketta

Pese, pilko ja suikaloi kurkku ja purjo. Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi viipaleiksi. Halkaise viinirypäleet. Yhdistä kaikki ainekset. Lisää öljyinen salaatinkastike ja anna maustua hetki jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

KARPALO-TOFFEE KÄÄRÖTORTTU

pohja:

4 munaa

1 1/2 dl sokeria

1 dl sihtiruisjauhoja

1/2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

2 1/2 dl vispikermaa

1 prk maitorahkaa (250 g)

5dl kokonaisia karpaloita

1½ dl sokeria

2 tl vaniljasokeria

1 dl toffeekastiketta

4 liivatelehteä

2 rkl vettä

Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita jauhot ja leivinjauhe keskenään ja yhdistä vaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen. Levitä taikina uunipellille leivinpaperin päälle ja paista 225 asteessa noin 6 minuuttia. Ripottele leivinpaperille sokeria ja kumoa kypsä torttu paperille. Irrota paistopaperi ja anna jäähtyä. Valmista täyte. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Soseuta puolukat esim. sauvasekoittimella. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää vaahdon joukkoon maitorahka, karpalot, sokeri, vaniljasokeri ja toffeekastike. Maista täytettä ja lisää tarvittaessa sokeria. Kuumenna vesitilkka kattilassa ja sulata liivatteet siihen. Anna liivateseoksen hiukan jäähtyä ja sekoita se muun täytteen joukkoon. Levitä täyte kääretorttulevyn päälle ja jätä vähän koristelua varten. Kääri torttu rullalle, kääri leivinpaperia ja foliota tortun ympärille ja anna maustua mieluiten seuraavaan päivään. Ennen tarjoilua levitä loput täytteestä tortun päälle ja koristele toffeekastikeraidoilla ja jäisillä karpaloilla.

 

 

Viikko 15:

 

POSSUA SIENIKASTIKKEESSA

500 grammaa porsaan sisäfilettä

3 rkl voita

3 dl ruokakermaa

150 g herkkusieniä

1 sipuli

1 kpl lihaliemikuutio

½ tl mustapippuria

Viipaloi porsaan filee. Ruskista viipaleet pannussa. Lisää ruokakerma, viipaloidut sienet, silputtu sipuli, lihaliemikuutio ja mustapippuri. Keitä 20 min. Voit halutessasi suurustaa kastikkeen esim. valmissuurusteella. tarjoa keitettyjen perunoiden tai perunasoseen ja salaatin kera.

 

BROILERIVUOKA

300 g kukkakaalia

300 g parsakaalia

pala purjoa

400 g maustamattomia broilerin filesuikaleita

3 dl kuohukermaa

50 g voita

1 tl suolaa

1 tl currya

½ tl mustapippuria

3 dl juustoraastetta

Paista pannulla broilerinsuikaleet. Mausta ne suolalla, pippurilla ja currylla. Laita kaalit ja broilerinsuikaleet vuokaan. Kaada kerma vuokaan. Ripottele juustoraastetta päälle ja kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 40 min.

KAALI-PORKKANASALAATTI

1/2 kg keräkaalia

3 porkkanaa

2 valkosipulinkynttä

1/2 dl öljyä

Liemi:

1 dl vettä

1 dl valkoviini etikkaa

1 dl sokeria

1/2 rkl suolaa

Leikkaa tai raasta kaali ja porkkanat ohuiksi suikaleiksi. Kuori valkosipulin kynnet ja viipaloi.

Sekoita kasvikset keskenään ja kaada öljy joukkoon. Kiehauta liemen ainekset ja kaada kuuma liemi kasvisten päälle. Anna jäähtyä viileässä ja säilytä viileässä ainakin yön yli. Tarjoa.

 

KALAKEITTO

500 g nieriää fileenä

500 g perunoita

300 g porkkanoita

200 g palsternakkaa

1 dl silputtua tilliä

1 kpl sipuli silputtuna

200 gr kuorimattomia, kypsiä katkarapuja

100 g jokiravunpyrstöjä

1 litra vettä

1 kalaliemikuutio

ripaus merisuolaa

ripaus valkopippuria

ripaus chilijauhetta

Kuori katkaravut ja keitä kuoria kalaliemessä noin kymmenen minuuttia. Kuori ja suikaloi juurekset. Siivilöi kuoret pois ja keitä juurekset puolikypsiksi syntyneessä liemessä. Lisää vettä tarvittaessa. Lisää mausteet ja puolet sipulisilpusta. Kun perunat, porkkanat ja palsternakat ovat kypsiä lisää paloiteltu nieriä. Anna kalan hiljaa poreilla kypsäksi, älä keitä. Lisää paloitellut katkaravut ja jokiravunpyrstöt sekä tillisilppu. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera ja smetana nokareen kera.

 

 

PUOLUKKAKAKKU

200 g pehmeää voita

2,5 dl sokeria

3 kananmunaa

3 dl puolukoita

1 prk kermaviiliä

4 1/2 dl vehnäjauhoja

2 tl vaniljasokeria

2 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

kuorrutus:

2 dl kuohukermaa

2 dl fariinisokeria

20 g voita

Voitele kakkuvuoka ja korppujauhota. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi, lisää munat yksitellen huolellisesti vatkaten. Sekoita kermaviili ja puolukat taikinan joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne käännellen taikinaan. Paista kakkua + 175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Anna jäähtyä ja kumoa alustalle. Tee kuorrutus. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan. Keitä noin 12 min koko ajan sekoittaen. Lisää voinokare. Anna hetki jäähtyä ja kaada kakun päälle.

 

Viikko 16:

 

KATKARAPUHYYTELÖ ALKUPALA SALAATTI

3 liivatelehteä

kylmää vettä

2 rkl vettä

½ dl silputtua tilliä

½ dl silputtua ruohosipulia

1½ dl kuohukermaa

100 g vuohenjuustoa ilman kuorta

2 rkl kermaa

300 g kuorittuja katkarapuja

1 tl merisuolaa

½ sitruunan raastettu kuori

Lisäksi:

1 rasia villirucolaa

1 rasia keltaisia kirsikkatomaatteja

1 salaattisipuli

Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa toisessa kulhossa vuohenjuusto ja kermatilkka sekaisin pehmeäksi seokseksi. Lisää vuohenjuustoseokseen tilli, ruohosipuli, suola, sitruunan kuori ja katkaravut. Sekoita. Kiehauta 2 rkl vettä ja ota kattila pois liedeltä. Liuota siihen puristetut liivatelehdet ja kaada seos koko ajan sekoittaen vuohenjuustoseokseen. Sekoita lopuksi kerma varovasti nostellen seokseen. Jaa massa annosvuokiin. Anna hyytyä kylmässä. Annostele lautasille rucolaa, halkaistuja kirsikkatomaatteja ja silputtua salaattispulia. Kumoa hyytelö salaatin päälle. Koristele katkaravuilla ja tillillä.

 

LAMMASPATA

700 g kuutioitua, luutonta lammasta

6 salottisipulia

6 valkosipulinkynttä

3 porkkanaa

50 g voita

5 dl vettä

3 rkl vasikan fondia

2 dl vahvaa punaviiniä

1 iso rosmariinin oksa

1 timjamin oksa

5 kokonaista mustapippuria

150 g pitkiä, ohuita papuja pakasteena

Kuori salottisipulit. Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet. Kuori ja paloittele porkkanat. Ruskista liha pienissä erissä padassa. Ruskista myös kasvikset ja lado kaikki muut, paitsi pavut, kerroksittain uunikestävään kannelliseen vuokaan. Kaada vesi, fondi ja punaviini vuokaan. Kypsennä + 175C:ssa uunissa noin 2 tuntia. Lisää pavut ja hauduta vielä 30 min. Tarjoa uuniperunoiden ja salaatin kera.

 

APRIKOOSILISUKE LAMPAALLE

400 g kuivattuja pehmeitä aprikooseja

5 dl appelsiinimehua

300 g vuohenjuustoa

3 rkl kermaa

½ tl merisuolaa

2 rkl pinjansiemeniä

Laita aprikoosit likoamaan mehuun. Anna niiden liota ainakin vuorokausi. Valuta ne ja tee niihin viilto, että ne voi täyttää. Vatkaa vuohenjuusto ja kerma vatkaimella vaahdoksi. Lisää seokseen suola ja pinjansiemenet. Pursota seosta jokaisen aprikoosin sisälle. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

APPELSIINI LOHTA

800 g lohifilettä

1 tl suolaa

50 g voita

2 veriappelsiinia

kastike:

2 dl vettä

½ kalaliemikuutio

2 sokerinpalaa

1 appelsiinin mehu

1 appelsiinin raastettu kuori

30 g voita

vaaleaa kastikesuurustetta

Leikkaa lohifilee annospaloiksi. Sivele ne pehmeällä voilla ja ripottele suola pintaan. Viipaloi appelsiinit ohuen ohuiksi ja lado viipaleet lohien päälle. Kypsennä + 225 C:ssa uunissa noin 20 min. Valmista sillä välin kastike. Mittaa kattilaan vesi, kalaliemikuutio, sokeri, appelsiinin mehu ja raastettu kuori sekä voi. Kiehauta seos ja suurusta. Siivilöi tarjolle.

 

HERNESOSEKEITTO

5 dl vettä

2 kasvisliemikuutiota

400 g pakasteherneitä

1 tl kuivattua kirveliä

1 rkl juoksevaa hunajaa

1 tlk smetanaa

herneen versoja

Mittaa kattilaan vesi, kasvisliemi, herneet ja mausteet. Keitä 10 min ja soseuta keitto sauvasekoittimella. Lisää puolet smetanasta ja sekoita. Annostele tarjolle ja lisää loppu smetana keiton pinnalle herneen verson kera.

 

KEVYEMPI PASHA

5 liivatelehteä

vettä

3 rkl vettä

300 g valkosuklaa-lime maitorahkaa

200 g turkkilaista jogurttia

50 g voita

2 dl sokeria

1 rkl vaniljasokeria

1 sitruunan raastettu kuori

2½ dl vanhanajan vaahtoutuvaa vaniljakastiketta

1 dl mantelilastuja

1 dl sukaatteja

1 sitruunan mehu

Pane liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Sulata voi. Vatkaa maitorahka, jogurtti, sulatettu voi, sokerit ja sitruuna raastettu kuori huolellisesti sekaisin. Vatkaa toisessa kulhossa vaniljakastike kovaksi vaahdoksi. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi. Ota kattila pois liedeltä ja liuota puristetut liivatelehdet veteen. Kaada seos ohuena nauhana hyvin vatkaten rahkaseokseen. Lisää sitruunan mehu ja vaniljakastikevaahto. Kumoa rahkaseos kostutetulla sideharsolla vuorattuun pashamuottiin tai uuteen puhtaaseen kartionmalliseen kukkaruukkuun. Taittele sideharso päälle. Anna pashan seistä jääkaapissa noin vuorokauden. Kumoa pasha tarjoiluvadille ja koristele valkosuklaa ja tumma suklaalastuilla tai pääsiäisrakeilla.

 

 

Viikko 17:

 

JAUHELIHATÄYTTEISET CANNELLONIT

300 g cannelloneja

täyte:

500 g jauhelihaa

1 iso sipuli

3 valkosipulinkynttä

200 – 300 g pakastekasviksia, tomaattisalsaa

3 dl vettä

1 lihaliemikuutio

2 dl juustoraastetta

päälle:

3 dl ruokakermaa

400 g tomaattimurskaa

3 valkosipulinkynttä

3 dl juustoraastetta, mozzarella

Valmista täyte. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha ja sipulit. Lisää tomaattisalsa, vesi, lihaliemikuutio ja hauduta hetki. Lisää juustoraaste ja sekoita. Täytä cannellonit täytteellä ja asettele ne suorakaiteen muotoiseen voiteltuun uunivuokaan. Levitä päälle tomaattimurska, raastetut valkosipulinkynnet ja kerma. Ripottele juustoraaste pintaan. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa 45 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

ANJOVISLAATIKKO

1 kg perunasipuliseosta, pakaste

2 rasiaa anjovista

1 dl silputtua ruohosipulia

2 tlk (á 2½dl) kolmen juuston kermaa

1 dl vettä

anjovistölkkien liemi

Lado ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan. Kaada päälle maustettu kerma ja anjovisliemi. Hauduta + 225 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Peitä loppuvaiheessa foliolla, ettei vuoka kuivu liikaa. Tarjoa salaatin ja tuoreiden sämpylöiden kera.

 

NOPEA KASVISSOSEKEITTO

200 g porkkanaa

100 g juuriselleriä

500 g perunasipuli-seosta

7 dl vettä

3 dl ruokakermaa

2 kasvisliemikuutiota

1 dl persiljasilppua

Kuori ja raasta juurekset. Laita juurekset kiehuvaan veteen ja lisää liemikuutiot. Keitä 10 min. Lisää kerma ja keitä vielä 10 min. Soseuta sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa. Lisää soseen joukkoon persiljasilppu. Ripottele pinnalle mantelilastuja tarjolle vietäessä.

 

BROILERIVUOKA

2 rkl öljyä

2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä

3 valkosipulin kynttä

4 broilerin fileeleikettä

2 rkl limemehua

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

2 rkl sweet thai chilikastiketta

1 pussi thai pakastevihanneksia

Kuumenna öljy inkiväärin ja valkosipulin kanssa. Lisää paloitellut broilerin palat ja ruskista. Lisää limemehu. Lisää mausteet ja kasvikset. Hauduta hetki. Tarjoa keitetyn riisin kera.

 

RAEJUUSTOPAISTOS, VADELMIA JA HUNAJAA

3 kpl munaa

0.5 dl sokeria

0.5 dl vehnäjauhoja

400 g raejuustoa

1 dl mantelirouhetta

2 dl ruokakermaa

Muna ja sokeri vatkataan vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon jauhot, raejuusto, mantelirouhe ja kerma. Kaada seos voideltuun uunivuokaan (halkaisijaltaan noin 28cm). Kypsennä + 175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa pakastevadelmien ja juoksevan hunajan kanssa.