YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 18 - 21 / touko 2011
Viikko 18:
KOOKOS-BANAANIBROILERI
700 g broilerin rintafileetä
pala purjoa
2 rkl öljyä
1 chilipalko
1 kanaliemikuutio
1 prk kookos-limekermaa
2 banaania
Suikaloi broilerit, purjo ja chili. Ruskista lihat ja purjo. Lisää chili, kanaliemikuutio ja kookoskerma. Hauduta 15 min. Lisää pieniksi kuutioiksi kuutioidut banaanit. Hauduta vielä 5 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
NOPEAMPI PYTTIPANNU
400 g bratwurstia
400 pakaste perunaviipaleita, esim. valkosipuli
2 punasipulia
2 tl currya
2 dl ruokakermaa
1 dl persiljaa silppuna
Kuori ja silppua sipulit. Viipaloi makkarat ja ruskista ne pannulla. Siirrä makkarat pois pannulta ja paista siinä perunat ja sipulit. Lisää curry, kerma ja makkarat. Hauduta 15 min. Tarjoa sinappi-kurkkurelishin kera.
TORTILLAVUOKA
6 kpl isoja tortilloja
400 g paistijauhelihaa
1 sipuli
2 rkl öljyä
1 lihaliemikuutio
1 pieni tlk tomaattisalsaa
200 g cheddar-sulatejuustoviipaleita
3 dl maitoa tai kermaa
2 dl mozzarella-juustoraastetta
Valmista jauhelihaseos. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää lihaliemikuutio ja salsa. Valmista juustoseos. Kuumenna kerma ja sulata siihen juustoviipaleet koko ajan seosta sekoittaen. Kokoa vuoka. Lado pyöreään tortillojen kokoiseen vuokaan kerroksittain tortilloja, jauhelihaseosta ja juustoseosta. Ripottele pinnalle mozzarella ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20–25 min.
TOMAATTINEN KALAKEITTO
8 dl vettä
1 prk tomaattimurskaa
2 kalaliemikuutiota
2 pakaste pussia (á 250 g) kasvissuikaleita
400 g pakaste seitä
1 dl venäläistä suolakurkkua kuutioina
2 tl sokeria
1 dl tilliä silppuna
Kuumenna vesi, tomaattimurska ja kalaliemikuutiot. Lisää kasvissuikaleet, pilkottu sei, suolakurkut, sokeri ja tilli. Hauduta 15 min. Tarjoa kuumien sämpylöiden kera.
KÖYHÄT RITARIT
3 dl maitoa
1 muna
1 rkl vehnäjauhoja
1 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
8 viipaletta kilopitkoa
paistamiseen voita
lisänä mansikkahilloa ja jäätelöä
Vatkaa maidon joukkoon muna, jauhot ja sokerit. Upota pullaviipaleet maitoseokseen hetkeksi ja paista ne voissa kullanruskeiksi. Tarjoa ne lämpiminä hillon ja jäätelön kera.
Viikko 19:
SITRUUNAINEN UUNIBROILERI
1 kokonainen, maustamaton broileri
2 sitruuna kuoret
1 sitruunan mehu
2 kokonaista valkosipulia
50 g voita
1 tl merisuolaa
1 tl timjamia
2 rkl juoksevaa hunajaa
Raasta sitruunan kuoret ja purista mehu. Sekoita ne voihin. Sekoita voihin myös suola ja timjami. Sivele 1/3 osa voi-mausteseoksesta broilerin pintaan. Kuori valkosipulin kynnet ja laita ne yhdessä lopun voiseoksen kanssa broilerin sisään. Sido broileri. Laita ne kypsymään +200 C:seen uuniin noin puoleksi tunniksi. Sivele sen päälle hunaja ja valunutta voiseosta. Jatka kypsentämistä vielä ½ tuntia broileria välillä valuneella nesteellä valellen. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
JAUHELIHAKEITTO
350 g paistijauhelihaa
1 iso sipuli
1 rkl tomaattisosetta
350 g porkkanaa
100 g juuriselleriä
150 g palsternakkaa
5 perunaa
1 rkl öljyä
2 lihaliemikuutiota
10 maustepippuria
1 laakerinlehti
1 litra vettä
Kuori ja kuutioi kasvikset. Ruskista jauheliha öljyssä kattilassa yhdessä sipulin kanssa. Lisää tomaattisose ja ruskista vielä hetki. Lisää porkkana, juuriselleri ja palsternakka. Ruskista vielä hetki. Lisää lihaliemikuutiot, maustepippurit, laakerinlehti ja vesi. Keitä 10 min ja lisää perunat. Keitä 15 min. Tarjoa tuoreen leivän kera.
PERUNA-PEKONIPANNUKAKKU
1 pkt amerikanpekonia
1 vihreä paprika
2 rkl öljyä
500 g pakaste peruna-sipuliseosta
6 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
1 tl suolaa
1 tl chilimausteseosta
Suikaloi pekoni ja paprika. Ruskista pekoni ja paprika pannulla öljyssä. Sekoita maitoon, jauhot, munat ja suola. Anna turvota 30 min. Lisää seokseen peruna-sipuliseos ja pekoni-paprikaseos ja chili. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min.
NOPEA LOHIWOKKI
400 g lohifileetä
2 rkl öljyä
1 pussi pakaste wok-vihanneksia (thai-sekoitus)
2 banaania
1 sitruunan mehu
1 tl suolaa
1 rkl soijakastiketta
Paloittele lohi ja banaanit. Kuullota vihanneksia hetki wokissa. Lisää lohipalat, banaanit, sitruunamehu, suola ja soijakastike. Hauduta 10 min. Tarjoa keitettyjen nuudeleiden ja raikkaan salaatin kera.
ITÄMAINEN SALAATTI
1 tlk säilöttyä paipaijaa
1 dl suolapähkinöitä
2 rasiaa kirsikkatomaatteja
pala purjoa
3 rkl sweet thai chilikastiketta
1 sitruunan mehu
Suikaloi papaija. Halkaise tomaatit. Suikaloi purjo ja yhdistä kaikki ainekset. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.
Viikko 20:
LINDSTRÖMINPIHVIT
400 g raakaa punajuurta
vettä ja suolaa keittämiseen
1 iso sipuli
1 rkl tomaattisosetta
1 lihaliemikuutio
50 g voita
½ dl korppujauhoja
2 rkl vehnäjauhoja
2 kananmunaa
600 g paistijauhelihaa
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl paprikajauhetta
Keitä punajuuret kypsiksi. Kuori ne ja raasta karkealla raastinterällä. Kuori ja silppua sipuli. Mittaa mikroaaltouunin kestävään kulhoon sipulisilppu, tomaattisose, lihaliemikuutio ja voi. Kuumenna mikroaaltouunissa täydellä teholla 2 min. Sekoita jauhelihan joukkoon punajuuriraaste, korppujauhot, vehnäjauhot, kananmunat ja mausteet. Lisää jäähtynyt sipuliseos. Muotoile massasta pihvejä ja paista ne pannulla. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.
SIENI-LIHAPATA
700 g naudan sisäpaistia
2 isoa sipulia
300 g porkkanaa
300 g palsternakkaa
100 g juuriselleriä
200 g tuoreita herkkusieniä
3 rkl öljyä
5 dl vettä
2 lihaliemikuutiota
1 tl mustapippuria
1 tl rosmariinia
1 laakerinlehti
1 iso vihreä paprika
2 dl smetanaa
Leikkaa paisti suikaleiksi. Kuori ja lohkoa kasvikset. Halkaise sienet. Ruskista lihasuikaleet pannulla vähän kerrassaan ja siirrä ne pataan. Kuullota kasviksia ja sieniä hetki ja lisää ne pataan. Kaada joukkoon vesi ja lisää mausteet. Hauduta 1½ tuntia. Lisää suikaloitu paprika ja smetana. Keitä vielä noin 15 – 20 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
KULTAINEN BROILERIKEITTO
300 g maustamattomia broilerin suikaleita
2 rkl öljyä
1.3 litraa vettä
2 kanaliemikuutiota
1½ rkl currya
pala purjoa
1 keltainen paprika
400 g suikaloituja keittojuureksia, mielellään keltaisia
100 g nuudeleita
Suikaloi purjo ja paprika. Kuullota lihoja öljyssä ja lisää purjo ja paprika. Lisää curry, kanaliemikuutiot ja vesi. Hauduta 5 min ja lisää keittojuurekset. Hauduta 10 min ja lisää nuudelit. Hauduta vielä 5 min ja tarjoa sämpylöiden kera.
KALAA INTIALAISITTAIN
700 g lohifilettä
1 dl maustamatonta jogurttia
4 rkl tandoori currytahnaa
1 dl suikaloitua korianteria
Sekoita jogurttiin currytahna ja korianteri. Sivele lohifile mausteseoksella ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Ota kala lämpiämään huoneenlämpöön ½ tuntia ennen paistamista. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitetyn riisin ja vaalean leivän kera.
OMENA-RUSINAMUFFINIT
1½ dl rusinoita
1 dl omenamehua
300 g hapahkoja omenoita
150 g voita
2 dl sokeria
3 kananmunaa
4½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
Laita rusinat omenamehuun edellisenä päivänä. Kuori ja raasta omenat. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, rusinaseos ja omenaraaste. Sekoita ja seos muffinivuokiin. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 15–18 min.
Viikko 21:
NAKKI-PERUNASOSELAATIKKO
2 pss perunasosejauhetta
1 litra vettä
2 dl ruokakermaa
300 g kuorettomia nakkeja
öljyä
1 sipuli
½ dl vettä
1 dl tomaattimurskaa
mustapippuria myllystä
2 dl juustoraastetta
Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan koko nestemäärästä. Kuori ja silppua sipuli. Viipaloi nakit ja ruskista ne pannussa yhdessä sipulisilpun kanssa. Lisää pannulle vesi, tomaattimurska ja mustapippuria maun mukaan. Laita voideltuun uunivuokaan puolet muusista ja päälle nakkiseos. Levitä päällimmäiseksi loppu muusi. Ripottele juustoraaste pinnalle ja kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min.
KALAKEITTO
500 g pakastekalaa esim. seitä tai turskaa
500 g perunoita
100 g fenkolia
300 g porkkanoita
200 g palsternakkaa
1 dl silputtua tilliä
1 sipuli
1 litra vettä
2 kalaliemikuutiota
ripaus valkopippuria
ripaus chilijauhetta
1 rkl sitruunamehua
Kuori ja suikaloi juurekset, sipuli ja fenkoli. Keitä juurekset puolikypsiksi kalaliemikuution kanssa vedessä. Lisää mausteet ja puolet sipulisilpusta. Kun kasvikset ovat kypsiä lisää paloiteltu kala. Anna kalan hiljaa poreilla kypsäksi, älä keitä. Lisää tillisilppu. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.
BROILERIA KASVIKSIEN KERA
1,2 kg maustamatonta broileria, esim. rintapaloja luineen
2 tl suolaa
1/3 tl valkopippuria
2 laakerinlehteä
2 rosmariinin oksaa
2 kokonaista valkosipulia
4 porkkanaa
50 g juuriselleriä
1 iso palsternakka
1 iso kesäkurpitsa
1 keltainen paprika
2 dl omenamehua
paistopussi
Mausta lihapalat. Kuori ja lohkoa juurekset ja muut kasvikset. Laita kaikki ainekset paistopussiin ja kaada mehu myös pussiin. Sulje pussi, laita se uunipellille ja leikkaa sen korkeimpaan kohtaan höyryaukko. Kypsennä +150 C:ssa uunissa 2 tuntia. Tarjoa raikkaan salaatin kera.
FENKOLI-PORKKANASALAATTI
1 iso fenkoli
1 porkkana
1 omena
kastike:
1½ dl turkkilaista jogurttia
2 tl sitruunanmehua
ripaus suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
Suikaloi fenkoli. Raasta porkkana ja omena. Valmista kastike sekoittamalla jogurttiin mausteet. Sekoita keskenään kasvikset ja kastike. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.
MARENKI-RAPARPERIPAISTOS
400 g pakaste murotaikinaa
1½ dl vettä
1 dl sokeria
1,2 kg raparperia
marenki:
4 munanvalkuaista
1 dl sokeria
Sulata taikina ja kauli se isohkon piirasvuoan pohjalle ja hieman reunoillekin. Huuhdo ja viipaloi raparperit. Kiehauta vesi, sokeri ja lisää raparperit. Keitä 10 min ja anna nesteen lähes kokonaan haihtua. Pistele taikina haarukalla, lisää raparperihilloke ja paista +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Levitä valkuaisvaahto raparperitäytteen päälle ja jatka paistamista vielä noin 5 min. Jäähdytä.