YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 18 - 21 / touko 2011

 

Viikko 18:

 

KOOKOS-BANAANIBROILERI

700 g broilerin rintafileetä

pala purjoa

2 rkl öljyä

1 chilipalko

1 kanaliemikuutio

1 prk kookos-limekermaa

2 banaania

Suikaloi broilerit, purjo ja chili. Ruskista lihat ja purjo. Lisää chili, kanaliemikuutio ja kookoskerma. Hauduta 15 min. Lisää pieniksi kuutioiksi kuutioidut banaanit. Hauduta vielä 5 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

NOPEAMPI PYTTIPANNU

400 g bratwurstia

400 pakaste perunaviipaleita, esim. valkosipuli

2 punasipulia

2 tl currya

2 dl ruokakermaa

1 dl persiljaa silppuna

Kuori ja silppua sipulit. Viipaloi makkarat ja ruskista ne pannulla. Siirrä makkarat pois pannulta ja paista siinä perunat ja sipulit. Lisää curry, kerma ja makkarat. Hauduta 15 min. Tarjoa sinappi-kurkkurelishin kera.

 

TORTILLAVUOKA

6 kpl isoja tortilloja

400 g paistijauhelihaa

1 sipuli

2 rkl öljyä

1 lihaliemikuutio

1 pieni tlk tomaattisalsaa

200 g cheddar-sulatejuustoviipaleita

3 dl maitoa tai kermaa

2 dl mozzarella-juustoraastetta

Valmista jauhelihaseos. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli. Lisää lihaliemikuutio ja salsa. Valmista juustoseos. Kuumenna kerma ja sulata siihen juustoviipaleet koko ajan seosta sekoittaen. Kokoa vuoka. Lado pyöreään tortillojen kokoiseen vuokaan kerroksittain tortilloja, jauhelihaseosta ja juustoseosta. Ripottele pinnalle mozzarella ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 20–25 min.

 

TOMAATTINEN KALAKEITTO

8 dl vettä

1 prk tomaattimurskaa

2 kalaliemikuutiota

2 pakaste pussia (á 250 g) kasvissuikaleita

400 g pakaste seitä

1 dl venäläistä suolakurkkua kuutioina

2 tl sokeria

1 dl tilliä silppuna

Kuumenna vesi, tomaattimurska ja kalaliemikuutiot. Lisää kasvissuikaleet, pilkottu sei, suolakurkut, sokeri ja tilli. Hauduta 15 min. Tarjoa kuumien sämpylöiden kera.

 

KÖYHÄT RITARIT

3 dl maitoa

1 muna

1 rkl vehnäjauhoja

1 rkl sokeria

1 tl vaniljasokeria

8 viipaletta kilopitkoa

paistamiseen voita

lisänä mansikkahilloa ja jäätelöä

Vatkaa maidon joukkoon muna, jauhot ja sokerit. Upota pullaviipaleet maitoseokseen hetkeksi ja paista ne voissa kullanruskeiksi. Tarjoa ne lämpiminä hillon ja jäätelön kera.

 

 

Viikko 19:

 

SITRUUNAINEN UUNIBROILERI

1 kokonainen, maustamaton broileri

2 sitruuna kuoret

1 sitruunan mehu

2 kokonaista valkosipulia

50 g voita

1 tl merisuolaa

1 tl timjamia

2 rkl juoksevaa hunajaa

Raasta sitruunan kuoret ja purista mehu. Sekoita ne voihin. Sekoita voihin myös suola ja timjami. Sivele 1/3 osa voi-mausteseoksesta broilerin pintaan. Kuori valkosipulin kynnet ja laita ne yhdessä lopun voiseoksen kanssa broilerin sisään. Sido broileri. Laita ne kypsymään +200 C:seen uuniin noin puoleksi tunniksi. Sivele sen päälle hunaja ja valunutta voiseosta. Jatka kypsentämistä vielä ½ tuntia broileria välillä valuneella nesteellä valellen. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

JAUHELIHAKEITTO

350 g paistijauhelihaa

1 iso sipuli

1 rkl tomaattisosetta

350 g porkkanaa

100 g juuriselleriä

150 g palsternakkaa

5 perunaa

1 rkl öljyä

2 lihaliemikuutiota

10 maustepippuria

1 laakerinlehti

1 litra vettä

Kuori ja kuutioi kasvikset. Ruskista jauheliha öljyssä kattilassa yhdessä sipulin kanssa. Lisää tomaattisose ja ruskista vielä hetki. Lisää porkkana, juuriselleri ja palsternakka. Ruskista vielä hetki. Lisää lihaliemikuutiot, maustepippurit, laakerinlehti ja vesi. Keitä 10 min ja lisää perunat. Keitä 15 min. Tarjoa tuoreen leivän kera.

 

PERUNA-PEKONIPANNUKAKKU

1 pkt amerikanpekonia

1 vihreä paprika

2 rkl öljyä

500 g pakaste peruna-sipuliseosta

6 dl maitoa

3 dl vehnäjauhoja

3 kananmunaa

1 tl suolaa

1 tl chilimausteseosta

Suikaloi pekoni ja paprika. Ruskista pekoni ja paprika pannulla öljyssä. Sekoita maitoon, jauhot, munat ja suola. Anna turvota 30 min. Lisää seokseen peruna-sipuliseos ja pekoni-paprikaseos ja chili. Levitä seos uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min.

 

NOPEA LOHIWOKKI

400 g lohifileetä

2 rkl öljyä

1 pussi pakaste wok-vihanneksia (thai-sekoitus)

2 banaania

1 sitruunan mehu

1 tl suolaa

1 rkl soijakastiketta

Paloittele lohi ja banaanit. Kuullota vihanneksia hetki wokissa. Lisää lohipalat, banaanit, sitruunamehu, suola ja soijakastike. Hauduta 10 min. Tarjoa keitettyjen nuudeleiden ja raikkaan salaatin kera.

 

ITÄMAINEN SALAATTI

1 tlk säilöttyä paipaijaa

1 dl suolapähkinöitä

2 rasiaa kirsikkatomaatteja

pala purjoa

3 rkl sweet thai chilikastiketta

1 sitruunan mehu

Suikaloi papaija. Halkaise tomaatit. Suikaloi purjo ja yhdistä kaikki ainekset. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa ennen tarjoilua.

 

 

 

Viikko 20:

 

LINDSTRÖMINPIHVIT

400 g raakaa punajuurta

vettä ja suolaa keittämiseen

1 iso sipuli

1 rkl tomaattisosetta

1 lihaliemikuutio

50 g voita

½ dl korppujauhoja

2 rkl vehnäjauhoja

2 kananmunaa

600 g paistijauhelihaa

½ tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 tl paprikajauhetta

Keitä punajuuret kypsiksi. Kuori ne ja raasta karkealla raastinterällä. Kuori ja silppua sipuli. Mittaa mikroaaltouunin kestävään kulhoon sipulisilppu, tomaattisose, lihaliemikuutio ja voi. Kuumenna mikroaaltouunissa täydellä teholla 2 min. Sekoita jauhelihan joukkoon punajuuriraaste, korppujauhot, vehnäjauhot, kananmunat ja mausteet. Lisää jäähtynyt sipuliseos. Muotoile massasta pihvejä ja paista ne pannulla. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera.

 

SIENI-LIHAPATA

700 g naudan sisäpaistia

2 isoa sipulia

300 g porkkanaa

300 g palsternakkaa

100 g juuriselleriä

200 g tuoreita herkkusieniä

3 rkl öljyä

5 dl vettä

2 lihaliemikuutiota

1 tl mustapippuria

1 tl rosmariinia

1 laakerinlehti

1 iso vihreä paprika

2 dl smetanaa

Leikkaa paisti suikaleiksi. Kuori ja lohkoa kasvikset. Halkaise sienet. Ruskista lihasuikaleet pannulla vähän kerrassaan ja siirrä ne pataan. Kuullota kasviksia ja sieniä hetki ja lisää ne pataan. Kaada joukkoon vesi ja lisää mausteet. Hauduta 1½ tuntia. Lisää suikaloitu paprika ja smetana. Keitä vielä noin 15 – 20 min. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.

 

KULTAINEN BROILERIKEITTO

300 g maustamattomia broilerin suikaleita

2 rkl öljyä

1.3 litraa vettä

2 kanaliemikuutiota

1½ rkl currya

pala purjoa

1 keltainen paprika

400 g suikaloituja keittojuureksia, mielellään keltaisia

100 g nuudeleita

Suikaloi purjo ja paprika. Kuullota lihoja öljyssä ja lisää purjo ja paprika. Lisää curry, kanaliemikuutiot ja vesi. Hauduta 5 min ja lisää keittojuurekset. Hauduta 10 min ja lisää nuudelit. Hauduta vielä 5 min ja tarjoa sämpylöiden kera.

 

KALAA INTIALAISITTAIN

700 g lohifilettä

1 dl maustamatonta jogurttia

4 rkl tandoori currytahnaa

1 dl suikaloitua korianteria

Sekoita jogurttiin currytahna ja korianteri. Sivele lohifile mausteseoksella ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia. Ota kala lämpiämään huoneenlämpöön ½ tuntia ennen paistamista. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa keitetyn riisin ja vaalean leivän kera.

 

OMENA-RUSINAMUFFINIT

1½ dl rusinoita

1 dl omenamehua

300 g hapahkoja omenoita

150 g voita

2 dl sokeria

3 kananmunaa

4½ dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl vaniljasokeria

Laita rusinat omenamehuun edellisenä päivänä. Kuori ja raasta omenat. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet, rusinaseos ja omenaraaste. Sekoita ja seos muffinivuokiin. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 15–18 min.

 

 

Viikko 21:

 

NAKKI-PERUNASOSELAATIKKO

2 pss perunasosejauhetta

1 litra vettä

2 dl ruokakermaa

300 g kuorettomia nakkeja

öljyä

1 sipuli

½ dl vettä

1 dl tomaattimurskaa

mustapippuria myllystä

2 dl juustoraastetta

Valmista perunasose pakkauksen ohjeen mukaan koko nestemäärästä. Kuori ja silppua sipuli. Viipaloi nakit ja ruskista ne pannussa yhdessä sipulisilpun kanssa. Lisää pannulle vesi, tomaattimurska ja mustapippuria maun mukaan. Laita voideltuun uunivuokaan puolet muusista ja päälle nakkiseos. Levitä päällimmäiseksi loppu muusi. Ripottele juustoraaste pinnalle ja kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 25 - 30 min.

 

 

KALAKEITTO

500 g pakastekalaa esim. seitä tai turskaa

500 g perunoita

100 g fenkolia

300 g porkkanoita

200 g palsternakkaa

1 dl silputtua tilliä

1 sipuli

1 litra vettä

2 kalaliemikuutiota

ripaus valkopippuria

ripaus chilijauhetta

1 rkl sitruunamehua

Kuori ja suikaloi juurekset, sipuli ja fenkoli. Keitä juurekset puolikypsiksi kalaliemikuution kanssa vedessä. Lisää mausteet ja puolet sipulisilpusta. Kun kasvikset ovat kypsiä lisää paloiteltu kala. Anna kalan hiljaa poreilla kypsäksi, älä keitä. Lisää tillisilppu. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.

 

BROILERIA KASVIKSIEN KERA

1,2 kg maustamatonta broileria, esim. rintapaloja luineen

2 tl suolaa

1/3 tl valkopippuria

2 laakerinlehteä

2 rosmariinin oksaa

2 kokonaista valkosipulia

4 porkkanaa

50 g juuriselleriä

1 iso palsternakka

1 iso kesäkurpitsa

1 keltainen paprika

2 dl omenamehua

paistopussi

Mausta lihapalat. Kuori ja lohkoa juurekset ja muut kasvikset. Laita kaikki ainekset paistopussiin ja kaada mehu myös pussiin. Sulje pussi, laita se uunipellille ja leikkaa sen korkeimpaan kohtaan höyryaukko. Kypsennä +150 C:ssa uunissa 2 tuntia. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

FENKOLI-PORKKANASALAATTI

1 iso fenkoli

1 porkkana

1 omena

kastike:

1½ dl turkkilaista jogurttia

2 tl sitruunanmehua

ripaus suolaa

1 rkl juoksevaa hunajaa

Suikaloi fenkoli. Raasta porkkana ja omena. Valmista kastike sekoittamalla jogurttiin mausteet. Sekoita keskenään kasvikset ja kastike. Anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua.

 

 

MARENKI-RAPARPERIPAISTOS

400 g pakaste murotaikinaa

1½ dl vettä

1 dl sokeria

1,2 kg raparperia

marenki:

4 munanvalkuaista

1 dl sokeria

Sulata taikina ja kauli se isohkon piirasvuoan pohjalle ja hieman reunoillekin. Huuhdo ja viipaloi raparperit. Kiehauta vesi, sokeri ja lisää raparperit. Keitä 10 min ja anna nesteen lähes kokonaan haihtua. Pistele taikina haarukalla, lisää raparperihilloke ja paista +200 C:ssa uunissa noin 20 min. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää sokeri. Levitä valkuaisvaahto raparperitäytteen päälle ja jatka paistamista vielä noin 5 min. Jäähdytä.