YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 22 - 26 / kesäkuu 2011
Viikko 22:
RAIKAS SALAATTI
1 litra kuorittuja vesimelonin paloja, pienehköjä kuutioita
2 dl fetajuustoa kuutioina
2 dl punasipuli silppua
2 dl hienonnettua tuoretta minttua tai lehtipersiljaa
Mittaa kaikki ainekset salaattikulhoon ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua pari tuntia.
KUORRUTETTU PORSAAN SISÄFILEE
600 - 800 g porsaan sisäfileetä
30 g voita
½ tl suolaa
kuorrutus:
300 g makeita tomaatteja
4 paahtoleipä viipaleen sisus
2 valkosipulin kynttä
3 rkl Dijon-hunajasinappia
1 dl raastettua parmesanjuustoa
Ota filee huoneenlämpöön pari tuntia ennen kypsentämistä. Ruskista filee voissa ja hiero se suolalla kauttaaltaan. Valmista kuorrutus. Kalttaa tomaatit. Kuutioi ne pieniksi kuutioiksi. Hienonna leivän sisus. Kuori ja raasta valkosipulin kynnet. Sekoita tomaattikuutiot, hienonnettu leipä, valkosipulit, sinappi ja juustoraaste. Levitä seos fileen pintaan ja työnnä lihaan paistomittari. Kypsennä + 175 C:ssa uunissa kunnes sisälämpö on 70 astetta. Anna fileen levätä 15 min ja leikkaa se viipaleiksi tarjolle. Tarjoa persilja-perunoiden kera.
PERSILJAPERUNAT
1 kg jauhoisia perunoita
3 dl ruokakermaa
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 ruukku persiljaa
50 g voita
Kuori ja kuutioi perunat. Laita ne kypsymään suolalla maustettuun kerma-vesiseokseen. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä tiiviin kannen alla, perunat saavat osin hajota, muttei ihan kokonaan. Lisää voi ja silputtu persilja. Sekoita ja tarjoa.
UUNIKALAA JULIENNE
800 g pakaste seitä
4 porkkanaa
200 g palsternakkaa
1 kesäkurpitsa
1 keltainen paprika
1 vihreä paprika
20 cm:n pala purjoa
2 rkl tomaattisosetta
50 g voita
2 dl vettä
1 kalaliemikuutio
2 rkl sitruunamehua
1 dl hienonnettua tilliä
Kuori ja suikaloi kasvikset ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuullota niitä voissa pannulla. Lisää vesi, kalaliemikuutio ja sitruunamehu. Laita kasvikset voideltuun uunivuokaan. Asettele kalat päälle annospaloksi leikattuna. Kypsennä + 200 C:ssa uunissa noin 35 min. Ripottele tilli pinnalle.
PANNACOTTA
4 liivatelehteä
5 dl kuohukermaa
3 dl tomusokeria
1 vaniljatanko
1 dl maitoa
hilloke:
5 dl viipaloituja raparpereja
2dl vettä
1 dl sokeria
Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Kaada kerma ja sokeri kattilaan. halkaise vaniljatanko ja kaavi siitä siemenet kattilaan ja tiputa myös tangon puolikkaat kattilaan. Kuumenna seosta koko ajan sekoittaen. Jäähdytä pieni hetki. Purista liivatelehdistä liika neste pois ja lisää ne kerman joukkoon. Sekoita. Jaa seos annosvuokiin ja anna jäähtyä jääkaapissa. Valmista hilloke. Mittaa kattilaan kaikki ainekset ja keitä kunnes raparperi on pehmennyt. Jäähdytä seos. Lusikoi hilloketta pannacottien päälle ennen tarjolle vientiä.
FOCACCIA –LEIPÄ
1 pkt (360 g) pitsapohja-aineksia
2½ dl kädenlämpöistä vettä
¾ dl oliiviöljyä
pinnalle:
tuoretta rosmariinia
sormisuolaa
20 kpl kivettömiä kalamata-oliiveja
20 kpl kirsikkatomaatteja
Valmista taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Vaivaa hyvin. Anna taikinan levätä hetki ja levitä se käsillä painellen leivinpaperille uunipellin päälle. Kohota liinan alla kaksinkertaiseksi. Sivele sen pinta öljyllä. Painele siihen tomaatit ja oliivit. Riivi rosmariinin lehtiä pinnalle. Paista +225 C:ssa uunissa noin 15 min. Pirskottele vielä hieman oliiviöljyä pintaan ja ripottele sormisuolaa pinnalle.
Viikko 23:
LIHA-PEKONIVARTAAT
500 g naudan ulkofileetä
170 g pekonia
1 dl BBQ-marinadikastiketta
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
20 grillivarrastikkua
Mausta marinadikastike inkiväärillä. Leikkaa filee viipaleiksi ja nuiji viipaleet. Suikaloi viipaleet ja marinoi niitä pari tuntia kastikkeessa. Suikaloi pekonit pitkittäin ja kääri fileesuikaleet pekoniin. Pujota lihat vartaisiin. Grillaa 5–8 min. Tarjoa grillattujen kasvisten ja salaatin kera.
ERILAINEN KALAKEITTO
200 g ahvenfileetä
200 g kuhafileetä
200 g turska fileetä
2 valkosipulinkynttä
2 isoa salottisipulia
2 rkl oliiviöljyä
pala purjoa
1 fenkoli
2 tomaattia
1 tl timjamia
¼ tl sahramia
½ dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 dl silputtua tilliä
6–8 dl vettä
Suikaloi kaikki ainekset ja lado ne kerroksittain kattilaan. Kaada vesi päälle ja hauduta hiljalleen poristen noin 13–15 min. Tarjoa lämpimän, tuoreen leivän kera.
KESÄKURPITSA-JAUHELIHAPAISTOS
700 g kesäkurpitsaa
2 rkl öljyä
täyte:
2 sipulia
400 g jauhelihaa
3 tomaattia
1 rkl tomaattisosetta
½ tl chilijauhetta
1 tl basilikaa
1½ tl savusuolaa
pinnalle:
3 dl juustoraastetta
Valmista täyte. Kuori ja silppua sipulit. Ruskista sipuli ja jauheliha. Lisää kuutioitu tomaatti, tomaattisose ja mausteet. Hauduta hetki. Viipaloi kesäkurpitsat ja paista ne öljyssä molemmin puolin. Lado kesäkurpitsaviipaleista puolet voidellun vuoan pohjalle. Lisää jauhelihaseos. Lado loput kesäkurpitsat pinnalle ja ripottele päälle juustoraaste. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 40 min.
ANJOVISJÄÄDYKE
120 g anjovista
2 dl kuohukermaa
1 prk smetanaa
1 rkl sitruunamehua
½ dl hienonnettua tilliä
½ dl hienonnettua punasipulia
1 tl raastettua sitruunan kuorta
Pilko anjovikset. Vatkaa kerma kovaksi vaahdoksi ja lisää sen joukkoon loput aineet. Kaada jäädyke rengasvuokaan ja pakasta. Anna jäätyä yön yli. Tarjoa uusien perunoiden ja saaristolaisleivän kera.
ISOÄIDIN SALAATTI
2 ruukkua lehtisalaattia
kastike:
2 keitettyä kananmunaa
1 dl kermaviiliä
1 dl ranskankermaa
½ tl sokeria
¼ tl suolaa
2 tl Dijon-hunajasinappia
2 tl valkoviinietikkaa
1 dl ruohosipulia silppuna
Huuhdo ja valuta salaatti. Kuori munat ja erota keltuaiset ja valkuaiset. Hienonna keltuaiset haarukalla. Hiero sekaan kermaviili ja ranskankerma. Lisää mausteet. Revi salaatti laakealle vadille. Kaada salaatinkastike päälle. Ripottele pinnalle pilkotut valkuaiset sekä ruohosipuli. Tarjoa heti.
RAPARPERITORTTU RANSKALAISITTAIN
75 g voita
1 dl fariinisokeria
450 g raparperia viipaleina
taikina:
100 g voita
½ dl sokeria
1 kananmuna
2½ dl vehnäjauhoja
Puhdista ja paloittele raparperit. Levitä pyöreäpohjaisen kakkuvuoan pohjalle voi ja fariinisokeri. Lado raparperin palaset päälle. Paista niitä +200 C:ssa uunissa noin 35 min. Valmista taikina. Vatkaa margariini ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmuna hyvin vatkaten. Sekoita jauhot joukkoon. Laita taikina hetkeksi jääkaappiin lepäämään. Kauli taikina vuoan kokoiseksi pyöreäksi levyksi. Laita taikinalevy raparperien päälle ja jatka kypsentämistä vielä noin 25 min. Jäähdytä torttu ja kumoa se tarjolle. Tarjoa torttu vaniljajäätelön kera hieman haaleana.
Viikko 24:
SIITAKELASAGNE
400 g pinaatti lasagnelevyä
1 litra kiehuvaa vettä
sieniseos:
2 rasiaa siitakesieniä
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 tlk valkosipuli-tomaattimurskaa
2 tl yrttimausteseosta
1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl suolaa
2 tl sokeria
juustokastike:
60 g voita
1 dl vehnäjauhoja
1 litra maitoa
1 kanaliemikuutio
150 g juustoraastetta
150 g pakaste pinaattia
pinnalle:
100 g juustoraastetta
Valmista sieniseos. Viipaloi sienet ja silppua sipuli. Kuullota niitä öljyssä. Lisää tomaattimurska ja mausteet. Keitä 5 min. Valmista juustokastike. Sulata voi, lisää jauhot ja sekoita. Lisää maito ja sekoita. Keitä 5 min. Lisää liemikuutio, juustoraaste ja pinaatti. Sekoittele kunnes juusto sulaa. Kasta lasagnelevyt kiehuvaan veteen hetkeksi. Kokoa lasagne. Ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä +175 C:ssa noin 1 tunti.
BROILERIKASTIKE
500 g rintafileetä
3 rkl öljyä
150 g parsakaalin kukintoja
1 keltainen paprika
3 rkl punaista currya
3 dl kookosmaitoa
2 tl suolaa
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 dl silputtua tuoretta korianteria
Suikaloi liha ja paprika. Ruskista lihat. Lisää parsakaalit, paprika, curry, kookosmaito ja mausteet. Hauduta 10 min. Tarjoa keitetyn riisin ja naan-leivän kera.
PESTOLOHI
600 g ruodotonta lohta annospaloina
8 rkl punaista pestoa
½ sitruunan mehu
100 g parmesanjuustoa raasteena
Sekoita pestoon sitruunan mehu ja juusto. Levitä seos lohipalojen päälle. Anna maustua jääkaapissa 2 tuntia ennen paistamista. Kypsennä +200C:ssa uunissa 15 min.
PAPRIKA-SELLERISALAATTI
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl sitruunan mehua
1 chilipalko
½ tl suolaa
2 punaista paprikaa
1 vihreä paprika
3 sellerin vartta
1 dl hienonnettua tuoretta lehtipersiljaa
Kuori ja hienonna sipulit ja raasta valkosipulit. Silppua chili. Sekoita niihin sitruunamehu ja suola. Sekoita ja anna tekeytyä 1 tunti jääkaapissa. Suikaloi paprikat ja sellerin varret. Yhdistä kaikki ainekset keskenään ja tarjoa.
TOMAATTI-POROMUFFINI
2 munaa
1 dl öljyä
1 dl vettä
3 dl vehnäjauhoja
1 dl pieniä kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
½ tl suolaa
2 dl juustoraastetta
1 dl aurinkokuivattuja tomaatteja suikaleina
150 g kylmäsavuporoa suikaleina
Valmista taikina. Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää öljy, vesi ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Ja lopuksi lisää juustoraaste, tomaatti- ja porosuikaleet. Jaa taikina amerikanmuffinivuokiin (10 kpl) ja paista +200 C:ssa uunissa 15–18 min.
SACHERLEIVOKSET
150 g tummaa suklaata
150 g voita
4 munaa
2 dl sokeria
2½ dl vehnäjauhoja
1 rkl kaakaojauhetta
1½ tl leivinjauhetta
Kuorrutus:
200g tummaa suklaata
1 dl vadelmahilloa
1 dl kuohukermaa
koristeeksi:
suklaaraastetta
Valmista taikina. Paloittele suklaa. Sulata voi ja lisää suklaa. Sekoita kunnes suklaa on sulanut. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää voi-suklaa seos ja sekoita. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet ja sekoita. Kaada taikina puolikkaaksi rajatulle uunipellille. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 4 min. Jäähdytä levy. Valmista kuorrutus. Paloittele suklaa. Kuumenna kerma, lisää siihen hillo ja suklaa. Kuumenna seos lähes kiehuvaksi ja sekoita. Jäähdytä seosta hieman sitä välillä sekoitellen. Kaada seos levylle ja anna jäähtyä. Ripottele suklaaraaste pintaa ja paloittele ihan kylmänä pikku leivoksiksi.
Viikko 25:
LOHI-PINAATTILAATIKKO
1 kg peruna-sipuliseosta
300 g graavilohta viipaleina
200 g pakastepinaattia
2 kananmunaa
3 dl ruokakermaa
ripaus suolaa ja mustapippuria
Lado voideltuun vuokaan kerroksittain peruna-sipuliseos, lohi ja pinaatti. Vatkaa munien rakenne rikki, vatkaa siihen kerma ja mausteet. Kaada seos vuokaan ja kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min.
KEBAKOT GRILLISSÄ
500 g lampaan jauhelihaa
500 g naudanjauhelihaa
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattisosetta
2 rkl öljyä
2 kananmunaa
1 dl hienonnettua tuoretta korianteria
1 dl hienonnettua tuoretta persiljaa
1 tl suolaa
1 tl jauhettua juustokuminaa
2 rkl vehnäjauhoja
3 rkl pinjansiemeniä
Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipuli. Kuullota niitä öljyssä ja lisää tomaattisose. Jäähdytä seos. Sekoita lihat, sipuliseos, kananmunat, ja loput ainekset. Muotoile massasta noin 7 cm pituisia tankoja ja laita niihin vedessä liotettu varrastikku. Grillaa kypsiksi. Tarjoa grillattujen maissin tähkien, kaalisalaatin ja mangosalsan kera.
KAALI-AIOLISALAATTI
500 g uuden sadon valkokalia
1 hapahko iso omena
1½ dl suolapähkinöitä
kastike:
1½ dl majoneesia
2 kynnetöntä valkosipulia
1 tl sokeria
Valmista kastike. Kuori ja raasta valkosipulit. Sekoita raaste hunajan kanssa majoneesiin. Suikaloi kaali juustohöylällä ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja raasta omena. Yhdistä ainekset ja sekoita kastike joukkoon.
MANGOSALSA
1 tlk mangoja sokeriliemessä
1 pieni vihreä paprika
1 iso punasipuli
1 chilipalko
1/4 tl suolaa
3 rkl öljyä
Valuta ja kuutioi mangot. Kuori ja silppua punasipuli hienoksi hakkelukseksi, kuten myös chilipalko. Kuutioi paprika pieniksi kuutioiksi. Yhdistä kaikki ainekset ja anna maustua jääkaapissa parisen tuntia ennen tarjoilua.
BROILERINYYTIT
700 g broilerin rintafileitä
300 g kivettömiä viinirypäleitä
70 g voita
1 tl suolaa
4 rkl konjakkia
Suikaloi liha. Halkaise viinirypäleet. Sulata voi ja sekoita siihen suola ja konjakki. Leikkaa foliosta 4 isohkoa palaa. Laita jokaisen folion palan päälle lihasuikaleita, viinirypäleitä ja voiseosta. Kääri nyytti tiukasti kiinni
ja grillaa miedolla lämmöllä noin 30–40 min. Tarjoa uuniperunoiden kera.
GRILLILEIVÄT
6 viipaletta maalaisleipää
300 g kypsiä ja hieman pehmeitä kirsikkatomaatteja
2 valkosipulin kynttä
¾ dl oliiviöljyä
1/3 tl suolaa
2 rkl tuoretta timjamia
Viipaloi kirsikkatomaatit. Kuori ja raasta valkosipulin kynnet. Sekoita siihen öljy, suola ja hienonnettu timjami. Sekoita siihen myös tomaattiviipaleet. Anna maustua hetki. Sivele leipäviipaleet öljyllä. Grillaa ne molemmin puoli rapeiksi ja levitä niiden päälle tomaattiseosta. Tarjoa heti alkupalana.
Viikko 26:
SINIHOMEJUUSTOBORSSKEITTO
300 g uuden sadon valkokaalia
1 iso porkkana
100 g juuriselleriä
pala purjoa
4 isoa raakaa punajuurta
1 iso yksikyntinen valkosipuli
50 g voita
½ dl tomaattisosetta
1 litra vettä
2 kanaliemikuutiota
2 tl rosmariinia
100 g sinihomejuustoa
1 tlk smetanaa
Suikaloi tai raasta karkealla raastinterällä kasvikset. Kuullota niitä voissa hetki. Lisää tomaattisose ja sekoita. Lisää vesi, liemikuutiot ja mausteet. Keitä noin 1–1½ tuntia. Lisää sinihomejuusto ja sekoita. Kiehauta ja tarjoa smetanan ja paahdetun ruisleivän kera.
POSSURULLAA GRILLISSÄ
4 possun lehtipihviä
4 rkl sinappia
ripaus mustapippuria
täyte:
2 dl kesäkurpitsan kuutioina
2 dl tomaattia kuutioina
1 dl mustia oliiveja kuutioina
3 rkl öljyä
1 rasia ruohosipulituorejuustoa
Valmista täyte. Kuullota kasvikset pannulla öljyssä. lisää tuorejuusto ja keitä hetki, jotta neste haihtuu. Sivele pihvit sinapilla ja ripottele mustapippuria hieman päälle. Jaa kasvisseos pihvien päälle. Rulla ne rullalle, kiinnitä cocktailtikuilla ja grillaa kuumassa grillissä paistopinta. Kääri rullat folioon ja hauduta kypsiksi.
JAUHELIHAKASTIKE
500 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
2 rkl öljyä
20 g juuriselleriä
1 porkkana
400 g yrttistä tomaattimurskaa
½ dl tomaattisosetta
2 dl vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa
1 lihaliemikuutio
Kuori ja raasta kasvikset. Silppua sipuli. Ruskista jauheliha ja kasvikset padassa. Lisää tomaattimurska, tomaattisose, vesi, hunaja sekä liemikuutio. Keitä 20 min. Tarjoa keitetyn pastan ja salaatin kera.
NOPEA MARJAPIIRAS PULLATAIKINAA
1 annos pakastepullataikinaa
täyte:
3pakastepussia puolukoita
muruseos:
1 dl fariinisokeria
2 dl vehnäjauhoja
100 g voita
Levitä sulanut pullataikina piirasvuokaan tai hieman rajatulle uunipellille. Voitele taikinan reunat kananmunalla. Levitä sulaneet puolukat taikinan päälle. Valmista muruseos. Sekoita pehmeään voihin fariinisokeri ja vehnäjauhot. Ripottele seos puolukoiden päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 35 min.
PAKASTEMARJA-TUOREPUURO
200 g pakaste marjoja
1 pieni banaani
4 dl rasvatonta piimää
4 dl kaurahiutaleita
½ dl juoksevaa hunajaa
Sulata marjat. Soseuta ne yhdessä banaanin kanssa, lisää piimä ja hunaja. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet. Anna turvota jääkaapissa yön yli ja nauti.