YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 27 - 30 / heinäkuu 2011

 

Viikko 27:

 

KANTTARELLIPIIRAS

120 g hapankorppuja

70 g voita sulatettuna

täyte:

350 g - 400 g kanttarelleja

50 g voita

ripaus merisuolaa

5 cm pala purjon valkoista osaa

100 g halloumijuusto raasteena

1 prk (2½ dl) tatti-herkkusieni creme bonjouria

2 munaa

¼ tl mustapippuria

Valmista pohja. Hienonna hapankorput ja lisää siihen sulatettu voi. Taputtele seos voidellun irtopohjavuoan pohjalle ja hieman ylös reunoille. Valmista täyte. Puhdista sienet ja silppua niitä hieman. Suikaloi purjo. Kuullota sieniä hetki pannulla, kunnes enin neste haihtuu. Lisää purjo ja jatka hauduttamista. Jäähdytä seos. Sekoita kulhossa munat, pippuri ja creme bonjour. Sekoita siihen juustoraaste ja sieniseos. Kaada seos vuokaan ja paista +200 C:ssa uunissa noin 25 min. Tarjoa kirpeän hillokkeen ja salaatin kera.

 

LAMMASVARTAAT

1 kg karitsan paahtopaisteja tai ulkofileetä

6 grillivarrastikkua

marinadi:

½ dl oliiviöljyä

½ dl balsamicoviinietikkaa

2 rkl juoksevaa hunajaa

3 oksaa rosmariinia hienonnettuna

4 valkosipulinkynttä murskattuna

kastike:

3 dl turkkilaista jogurttia

3 rkl minttuhyytelöä

1 rkl limetinmehua

ripaus suolaa

Leikkaa liha 2 x 2 cm kuutioiksi. Sekoita marinadin ainekset. Laita lihat kestävään muovipussiin ja kaada marinadi päälle. Sulje pussi ja anna lihojen marinoitua yön yli välillä pussia käännellen. Valmista kastike. Sekoita kastikkeen ainekset ja anna maustua jääkaapissa pari tuntia ennen tarjoilua. Ota lihat lämpiämään pari tuntia ennen grillaamista. Pujottele lihat kylmässä vedessä liotettuihin varrastikkuihin. Grillaa vartaat ja tarjoa kastikkeen sekä salaatin kera.

 

AHVENET SITRUUNA-TILLIKASTIKKEESSA

600 g ahvenfileitä

1 tl hienona merisuolaa

ripaus mustapippuria

paistamiseen voita

kastike:

2 dl ruokakarmaa

1 kalaliemikuutio

2 tl sitruunan raastettua kuorta

1 rkl sitruunan mehua

1 dl hienonnettua tilliä

Suolaa ja pippuroi ahvenfileet. Valmista kastike. Keitä kermaa ja kalaliemikuutiota 5 min. Lisää loput ainekset ja kiehauta. Paista ahvenfileet voissa. Tarjoa kesäperunoiden kera.

 

RUCOLA-KESÄPERUNAT

1 kg uutta siikliä, pieni kokoisia

2 uuden sadon pientä sipulia

2 dl rucolasilppua

½ tl hienoa merisuolaa

50 g voita

Keitä perunat juuri ja juuri kypsiksi. Silppua sipulit. Sulata voi kattilassa, lisää perunat ja sipulisilppu. Kääntele ja paista niitä hetki. Lisää rucola ja suola ja paista vielä hetki. Tarjoa heti ahvenfileiden kera.

 

MANSIKKAINEN RIISISUKLAAKAKKU

170 g tummaa suklaata

4 dl riisimuroja

1 litra jäätelöä, esim. vanhanajanvanilja

1 litra tuoreita mansikoita

Sulata suklaa vesihauteessa ja sekoita siihen riisimurot. Levitä seos leivinpaperille kahdeksi samankokoiseksi neliöksi. Nosta kylmään kovettumaan. Leikkaa jäätelö viipaleiksi. Nosta toinen pohja tarjoiluvadille ja lado puolet jäätelöstä sen päälle. Nosta toinen pohja jäätelön päälle ja lado loput jäätelöt pinnalle. Laita kakku pakastimeen. Ota se sieltä noin 30 min ennen tarjoilua huoneen lämpöön ja viipaloi mansikat päälle.

 

 

Viikko 28:

 

MUSTIKKAKUKKO

250 g voita

1 dl tummaa sokeria

4 dl ruisjauhoja

½ dl ohrajauhoja

½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 litra mustikoita

½ rkl perunajauhoa

1 dl sokeria

Valmista taikina. Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Painele 2/3 osaa taikinasta voideltuun korkeareunaiseen uunivuokaan pohjalle ja reunoille. Sekoita mustikoihin perunajauhot ja sokeri. Kaada seos vuokaan. Kauli lopputaikina levyksi mustikoiden päälle. Paista +200 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa vaniljajäätelön kera.

 

MANGO-BROILERIA

500 g broilerin fileepihvejä

1 tl suolaa

maustevoi:

50 g voita

1 dl mangochutneytä

2 rkl limettimehua

1 tl kurkumaa

Suolaa lihat. Valmista maustevoi. Sekoita pehmeän voinjoukkoon mangochutney, limetinmehu ja kurkuma. Tee syviä viiltoja lihoihin noin sentin välein. Täytä viillot maustevoilla. Kypsennä joko uunissa +225 C ja 20 min tai grillaa folion sisällä nyytiksi kiedottuna.

 

RANSKALAINEN MAALAISSALAATTI

300 g broilerinmaksaa

ripaus suolaa

200 g amerikanpekonia

4 kanamunaa

1 ruukku rapeaa salaattia

1 ruukku rucolaa

5 kypsää uutta perunaa

1 iso punasipuli

4 tomaattia

½ dl pinjansiemeniä

cecar-salaatinkatiketta

Sulata maksat ja valuta ne. Suolaa maksat. Kiedo jokainen maksa pekoniin. Kypsennä ne +225 C:ssa uunissa noin 20 min. Keitä kanamunat kypsiksi. Lohkoa munat. Revi salaatit laakean vadin pohjalle. Lohkoa tomaatit ja suikaloi punasipuli. Viipaloi perunat. Asettele kaikki ainekset vadille. Laita viimeisenä lämpimät maksat ja ripottele pintaan pinjansiemenet. Tarjoa maalaisleivän kera.

 

LOHI-KERMAKASTIKE PASTALLE

pastaa ja vettä sen keittämiseen

kastike:

30 g voita

½ dl vehnäjauhoja

2 dl vettä

2 dl ruokakermaa

1 kalaliemikuutio

½ rkl makeaa hunaja-dijonsinappia

300 g kylmäsavulohta

½ dl hienonnettua tilliä

Sulata voi ja lisää vehnäjauhot. Sekoita. Lisää vesi, kerma ja liemikuutio. Keitä 5 min. Lisää sinappi, suikaloitu lohi ja tilli. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää pasta kastikkeenjoukkoon ja sekoita. Tarjoa heti.

 

KESÄKEITTO

7 dl vettä

4 dl ruokakermaa

2 kasvisliemikuutiota

150 g kukkakaalia

150 g parsakaalia

150 g porkkanaa

150 g kuorittuja herneitä

5 uutta perunaa

Puhdista ja lohkoa kasvikset. Kiehauta vesi ja kerma. Lisää liemikuutiot, porkkanat ja perunat. Keitä 5 min ja lisää loput ainekset ja hauduta vielä noin 15 min. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.

 

 

Viikko 29:

 

SAVULOHI-RUCOLAPASTA

1 pkt tuorepastaa

vettä ja suolaa keittämiseen

2 dl ruokakermaa

300 g savulohta

1 ruukku rucolaa

3 rkl tilliä

ripaus mustapippuria

1 sitruunan raastettu kuori

parmesanjuustoa raasteena tarjoiluun

Valmista kastike. Paloittele lohi ja poista ruodot. Hienonna tilli ja pilko rucolaa hieman. Kuumenna kerma kiehuvaksi. Lisää siihen kalat, rucola, tilli, mustapippuri ja sitruunan kuori. Sekoita ja tarjoa juuri keitetyn pastan ja parmesanjuuston kera.

 

PUNAJUURIPAISTOS

800 g raakoja punajuuria

1 rkl oliiviöljyä

2 dl ruokakermaa

1 tl timjamia

200 g vuohenjuustoa

Kuori ja viipaloi punajuuret ohuiksi viipaleiksi. Lado ne voideltuun vuokaan ja kaada kermapäälle. Ripottele timjami pinnalle ja kypsennä +200 C:ssa uunissa 45 min. Viipaloi vuohenjuusto ja levitä viipaleet punajuurienpäälle ja jatka kypsentämistä vielä 15 min. Tarjoa salaatin kera tai liharuoan lisukkeena.

 

KUKKAKAALIKEITTO

500 g kukkakaalia

1 kevätsipuli

5 dl vettä

1 kanaliemikuutio

1 dl ruokakermaa

100 g sinihomejuustoa

Paloittele kaali hienoksi. Kuumenna vesi, kanaliemikuutio ja kerma. Lisää kukkakaalit ja keitä 15 min. Soseuta sauvasekoittimella ja lisää sinihomejuusto. Kuumenna kiehuvaksi. Tarjoa paahdetun leivän kera.

 

VÄLIMERELLISET LIHAPYÖRYKÄT

500 g paistijauhelihaa

1 dl korppujauhoja

½ dl maitoa

1 kananmuna

1 tl raastettua sitruunan kuorta

1 tl jeeraa

1 tl jauhettua korianteria

3 valkosipulin kynttä

1 tl suolaa

kastike:

2 valkosipulinkynttä

1 iso sipuli

2 rkl öljyä

1 dl säilykepaprikaa

1 tlk tomaattimurskaa

2 dl vettä

15 mustaa oliivia

Valmista lihapyörykät. Sekoita korppujauhoon maito, muna ja kaikki mausteet. Kuori ja raasta valkosipulinkynnet seokseen. Lisää jauheliha ja sekoita. Muotoile massasta isohkoja pyöryköitä ja laita ne voideltuun uunivuokaan. Valmista kastike. Kuori ja raasta valkosipulinkynsi. Kuori ja hienonna sipuli. Kuullota ne öljyssä ja lisää paprika, tomaattimurska, vesi ja oliivit. kiehauta ja kaada seos lihapullien päälle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 25–30 min.

 

VILLI SALAATTI

5 dl pieniä/nuoria voikukanlehtiä

½ ruukku frisee-salaattia

1 punasipuli

1 kukkakaali

kastike:

1 rkl makeaa sinappia

3 rkl öljyä

1 rkl sitruunamehua

ripaus suolaa ja pippuria

Kuori ja suikaloi punasipuli. Pilko kukkakaali pieniksi kukinnoiksi. Valmista kastike. Mitta kaikki kastikkeen ainekset kannelliseen tölkkiin ja ravista voimakkaasti. Pilko salaatit ja yhdistä kaikki salaatin ainekset. Kaada kastike päälle. Tarjoa heti.

 

MAMMAN MARJAPIIRAS

pohja:

100 g voita

½ dl sokeria

1 muna

1 dl grahamjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

4 dl mustikoita

1 tlk kermaviiliä

1 kananmuna

2 tl sitruunamehua

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Valmista pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kaada mustikat vuokaan. Sekoita kermaviilinjoukkoon munat, sitruunamehu, ja sokerit. Kaada seos vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 40 min.

 

 

Viikko 30:

 

SEESAMIHÄRKÄÄ

400 g naudan ulkofileetä

3 rkl seesamin siemeniä

1 parsakaali

1 punainen paprika

½ purjoa

3 rkl öljyä

1 chilipalko

2½ dl lihalientä

1 rkl maissitärkkelystä

1 tl sokeria

3 rkl soijakastiketta

2 rkl hoi sin -kastiketta

Leikkaa filee ohuen ohuiksi viipaleiksi. Sekoita niihin kulhossa seesaminsiemenet. Paloittele parsakaali ja suikaloi paprika. Kuori ja suikaloi sipuli ja chilipalko. Kuumenna öljy wokissa ja paista siinä kasvikset. Ota kasvikset pois wokista ja paista siinä lihat. Lisää pannuun kasvikset. Sekoita lihaliemeen maissitärkkelys, sokeri, soija- ja hoi sin -kastike. Kaada seos wokkiin ja kypsennä muutama minuutti. Tarjoa keitettyjen nuudeleiden kera.

 

PINAATTILETUT

4 dl maitoa

2 kananmunaa

2½ dl vehnäjauhoja

1 tl suolaa

150 g pakastepinaattia

lisukkeeksi:

2 keitettyä kananmunaa

1 tlk anjovista

1 dl ranskankermaa

½ dl ruohosipulia

Valmista lettutaikina. Vatkaa munien rakenne rikki, lisää maito, jauhot, suola ja pinaatti. Anna taikinan turvota tunti. Valmista lisuke. Hienonna keitetyt kananmunat ja silppua anjovikset. Sekoita kaikki lisukkeen ainekset yhteen ja anna maustua jääkaapissa hetki. Paista ohukaispannulla pinaattiletut ja tarjoa anjovislisukkeen kera.

 

KAALILAATIKKO

1 kg uuden sadon valkokaalia

400 g jauhelihaa

1 sipuli

2 rkl öljyä

150 g sinihomejuustoa

3 dl ruokakermaa

1/3 tl mustapippuria

Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi. Kuori ja silppua sipuli. Ruskista jauheliha ja sipuli padassa. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 1 tunti. tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

VARHAISKAALI SALAATTI

400 g varhaiskaalia

1/3 tl suolaa

2 porkkanaa

1 keltainen paprika

öljykastiketta

Suikaloi kaali ohuen ohuiksi suikaleiksi juustohöylällä. Suolaa se ja anna nesteen irrota. Purista ylimääräinen neste pois. Kuori ja raasta porkkanat karkealla raastinterällä. Suikaloi paprika. Yhdistä ainekset ja kaada kastiketta päälle.

 

VADELMAHYYTELÖ KOOKOSKASTIKKEELLA

9 dl vadelmia

3½ dl vettä

1 dl hyytelösokeria

kastike:

2 dl turkkilaista jogurttia

2 dl kookoskermaa

½ dl tummaa sokeria

2 tl vaniljasokeria

Jaa marjat annosmaljoihin. Kuumenna vesi ja valmista hyytelösokeripakkauksen ohjeen mukaan hyytelö. Kaada hyytelö marjojen päälle. Laita annosmaljat hyytymään jääkaappiin. Valmista kastike. Sekoita jogurttiin kookos ja sokerit. Tarjoa kastike erikseen.