YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 31 - 35 / elokuu 2011
Viikko 31:
KUORRUTETTU SIENIMUNAKAS
Pohja:
6 munaa
2 dl ranskankermaa
1/2 tl suolaa
Täyte:
1 l kantarelleja
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 dl ruokakermaa
1/2 tl suolaa
1/2 dl silputtua ruohosipulia
Kuorrutus:
2 dl mustaleima emmentalia
Valmista täyte. Puhdista ja paloittele sienet. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sienet ja sipuli pannulla. Lisää kerma ja suola. Hauduta hetki ja lisää ruohosipuli. Valmista munakas. Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää loput aineet. Lisää massa kuumalle öljytylle paistinpannulle. Levitä munakkaan toiselle puoliskolle sienimuhennos ja kumoa munakas vadille. Ripottele juusto munakkaan päälle ja paista munakasta 250-asteisessa uunissa kunnes juusto on saanut hieman väriä. Tarjoa salaatin kera.
SMETANAMARINOITUA BROILERIA
8 broilerin rintaleikettä
2 tl suolaa
2 tl currya
pala tuoretta inkivääriä
7 dl vettä
Marinadi:
1 prk smetanaa
5 valkosipulinkynttä
2 tl rouhittua viherpippuria
1/2 tl suolaa
Valmista marinadi. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet. Mittaa smetanan joukkoon mausteet ja anna maustua hetki. Mittaa kattilaan vesi ja mausteet. Keitä rintaleikkeitä 20 min. Sekoita lihat lämpiminä marinadin joukkoon ja anna maustua yön yli. Pyyhi ylimääräinen marinadi pois ja grillaa leikkeisiin kaunis pinta nopeasti.
KOOKOSKALAA PAKETISSA
1 kg tilapia-filettä
1 punasipuli
1 vihreä paprika
1/2 tl suolaa
1/2 dl makeaa chilikastiketta
1 dl hienonnettua tuoretta korianteria
2,5 dl kookoskermaa
Sekoita suola, chilikastike ja kookoskerma. Kuori ja viipaloi punasipuli ja suikaloi paprika. Leikkaa foliosta neliöitä 6 kpl. Laita jokaiselle neliölle kalaa, punasipuli ja paprikaa. Nosta jokaisen neliön reunoja hieman ylöspäin ja kaada kookosseosta kalan päälle. Sulje nyytti ja kypsennä 225-asteisessa uunissa noin 25 - 30 min. Anna kalannyytin hetki levätä ja tarjoa patongin kera.
KURKKU-PERUNASALAATTI
1 kg uusia perunoita keitettyinä
1 pieni tuorekurkku
pala purjoa
1 tlk kapriksia
1 tlk punaista pestoa
1/4 tl suolaa
Paloittele keitetyt perunat. Kuutioi kurkku ja suikaloi purjo. Yhdistä kaikki ainekset ja tarjoa grillatun makkaran tai lihan kera.
NOPEA KUNINGATARPIIRAS
4 dl piimää
4 dl sokeria
150 g voita sulatettuna
6 ½ dl vehnäjauhoja
1 rkl leivinjauhetta
6 dl vadelmia
6 dl mustikoita
Sekoita keskenään kuivat aineet. Sekoita piimä, sokeri ja sulatettu voi ja lisää joukkoon kuivat aineet. Kaada taikina leivinpaperille uunipellin päälle. Ripottele marjat pinnalle ja kypsennä 220-asteisessa uunissa 25 - 30 min.
Viikko 32:
KAALIPATA
500 g valkokaalia
3 porkkanaa
1 vihreä paprika
1 sipuli
400 g sika-nautajauhelihaa
2/3 dl puuroriisiä
4 dl vettä
1 lihaliemikuutio
3 rkl soijakastiketta
3 rkl makeaa chilikastiketta
Suikaloi kaali, porkkanat, paprika ja sipuli. Ruskista jauheliha padassa ja lisää kasvikset. Sekoittele hetki ja lisää loput aineet. Hauduta tiiviin kannen alla noin 45 min miedolla lämmöllä. Tarjoa puolukkasurvokset kera.
MANGO-MARINOIDUT BROILERINRINTALEIKKEET
6 broilerin rintaleikettä
öljyä paistamiseen
marinadi:
1 dl öljyä
2 dl mangososetta tölkistä
1 rkl currya
1 tl paprikajauhetta
2 tl suolaa
vuokaan lisäksi:
2 dl mangoviipaleita
Valmista marinadi. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Ruskista broilerin rintafileet ja siirrä ne vuokaan tai vahvaan muovipussiin. Kaada marinadi päälle ja anna maustua yön yli jääkaapissa. Laita broilerinrintapalat, mangoviipaleet ja marinadi voideltuun uunivuokaan. Hauduta +200 C:ssa uunissa 45 min. Tarjoa keitetyn riisin kera.
MARINOITUA LOHTA KASTIKKEESSA
500 g lohifilettä
marinointiliemi:
1 dl vettä
2 dl valkoista balsamicoa
4 tl hienoa merisuolaa
1 tl sokeria
kastike:
2 tlk smetanaa
2 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
1 dl silputtua ruohosipulia
ripaus suolaa
Valmista marinointiliemi sekoittamalla kaikki ainekset keskenään. Kuutioi lohi ja kaada marinointiliemi lohen päälle. Anna marinoitua yön yli. Valmista smetanakastike. Sekoita smetanan joukkoon inkivääri, ruohosipuli ja suola. Valuta lohisuikaleet marinadista. Sekoita smetanaseos lohisuikaleisiin ja tarjoa paahdetun ruisleivän ja keitettyjen uusien perunoiden kera.
PEKONI-HERKKUSIENET UUNISSA
120 g lämminsavupekonia
2 dl sipulisilppua
6 rkl mustaleima Koskenlaskija-sulatejuustoa
6 isoa portobello-herkkusientä
Poista herkkusienistä kannat ja lakista pieni viipale, jotta se pysyy paremmin vuoassa. Silppua savupekoni ja herkkusienien kannat sekä lakin palanen. Ruskista ne pannussa yhdessä sipulisilpun kera. Lisää juusto ja hauduta hetki. Laita sienet voideltuun uunivuokaan. Jaa pekoni-seos tasaisesti jokaiselle sienelle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 35 - 40 min. Tarjoa salaatin kera iltapalana.
VIHREÄ SALAATTI
1 pussi tai rasia sekalaisia salaattilaatuja
100 g vihreitä pitkiä papuja (pakaste)
1 punasipuli
1 dl silputtua persiljaa
kastike:
½ dl parmesanjuustoa raasteena
1½ rkl sitruunamehua
1 valkosipulin kynttä
1 rkl makeaa sinappia
1½ rkl vaaleaa balsamicoa
1 kanamunan keltuainen
1 dl öljyä
Sulata pavut ja paloittele ne kolmeen osaan. Kuori ja suikaloi sipuli. Yhdistä kaikki salaatin ainekset. Valmista kastike. Mittaa kaikki muut ainekset tehosekoittimeen paitsi öljy. Käynnistä tehosekoitin ja lisää öljy ohuen ohuena nauhana koneen käydessä. Vatkaa hyvin. Kaada kastike salaatin päälle.
Viikko 33:
MUSTAHERUKKA-TORTTU
15 kpl Digestive keksiä
½ dl hasselpähkinä rouhetta
100 g voita
täyte:
5 liivatelehteä
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
200 g maustamatonta tuorejuustoa
½ sitruuna mehu
pinnalle:
1 litra perattuja mustaherukoita
2½ dl vettä + ½ dl mustaherukkatäysmehua
1 dl hyytelösokeria
Valmista pohja. Murskaa keksit ja lisää murskaan pähkinärouhe ja sulatettu voi. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle ja hieman reunoillekin. Laita liivatelehdet likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Purista liivatelehdet kuiviksi ja sulata kuumaan sitruunamehuun. Vatkaa tuorejuusto notkeaksi. Lisää sen joukkoon muut ainekset ja lopuksi liivateseos hyvin sekoittaen. Kaada seos vuokaan ja hyydytä kylmässä. Kaada peratut mustaherukat vuokaan. Kuumenna vesi ja mehu. Valmista hyytelöliemi pakkauksen ohjeen mukaan. Kaada seos vuokaan mustaherukoiden päälle. Anna hyytyä jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
RATATOUILLE
400 g kesäkurpitsaa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
4 tomaattia
200 g vihreitä papuja
2 sipulia
1 dl oliiviöljyä
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
1 tl rosmariinia
1 dl tuoretta basilikaa silppuna
1 ruukku villirucolaa
1 rkl valkoista balsamicoa
Paloittele pavut ja kuutioi muut kasvikset. Kuullota niitä öljyssä hetki ja lisää mausteet. Hauduta 20 min. Lisää revitty rucola ja balsamico. Tarjoa paistetun lihan tai kalan kanssa.
PESTO AHVENET
800 g ahvenfileitä
1/3 tl suolaa
1 dl vihreää pestoa
1 dl parmesanjuustoa raasteena
Lado puolet kalafileistä leivinpaperin päälle. Ripottele suola ja sivele pesto fileisiin. Lado loput fileet pestofileiden päälle. Ripottele pinnalle juusto ja kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 30 min. Tarjoa perunasoseen kera.
PAAHTOPAISTISALAATTI
1 ruukku rapeaa salaattia
1 ruukku lollo rossoa
1 punasipuli
1 iso hapahko omena
1 herkkukurkku
500 g paahtopaistia ohuen ohuina viipaleina
kastike:
1 valkosipulin kynsi
3 rkl punaviinietikkaa
2 tl rouheista sinappia
ripaus suolaa
1 dl öljyä
Puhdista ja revi salaatit laakealle vadille. Kuori ja suikaloi sipuli ja omena. Suikaloi myös kurkku. Asettele ainekset vadille. Lado päälle ohuen ohuet paahtopaistiviipaleet. Valmista kastike. Raasta valkosipuli kannelliseen tölkkiin ja mittaa sinne kaikki muutkin ainekset. Ravistas voimakkaasti kunnes ainekset ovat sekaisin ja kaada kastike salaatin päälle.
JAUHELIHAKASTIKE
400 g naudan jauhelihaa
1 sipuli
1 rkl öljyä
50 g juuriselleriä
100 g porkkanaa
1 tlk tomaattimurskaa
2 rkl tomaattisosetta
1½ dl vettä
1 rkl fariinisokeria
2 tl oreganoa
1 lihaliemikuutio
Kuori ja raasta sipuli, juuriselleri ja porkkana. Ruskista jauheliha ja lisää kasvikset. Lisää tomaattimurska, tomaattisose, vesi, fariinisokeri, oregano ja lihaliemikuutio. Hauduta kannen alla noin 30 min. Tarkista maku ja tarjoa keitetyn pastan kera.
Viikko 34:
SYKSYINEN FOCACCIALEIPÄ
2½ dl vettä
5 dl vehnäjauhoja
1½ dl durum-vehnäjauhoja
½ tl suolaa
20 g hiivaa
½ dl oliiviöljyä
2 dl puolukoita
kidesuolaa
Murenna hiiva kädenlämpöiseen veteen, lisää jauhot, suola ja öljy. Vaivaa taikinaa noin 15–20 min. Kohota leivinliinan alla noin 30 min. Kauli taikina levyksi ja siirrä se leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Painele sormilla pieniä reikiä puolukoita varten. Ripottele suola pintaa ja kypsennä +200 C:ssa uunissa 30 min. Sivele uunista ottamisen jälkeen öljyllä.
PUNAJUURI-AURAGRATIINI
800 g punajuuria
1 pieni sipuli
1 omena
1 dl omenamehua
2 dl kuohukermaa
130 g sinihomejuustoa
ripaus mustapippuria
Kuori aja suikaloi tai raasta punajuuret. Kuori ja silppua sipuli. Kuoria ja raasta omena. Yhdistä kaikki ainekset kulhossa ja kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä +150 C:ssa uunissa noin 1½ tuntia.
Tarjoa paistetun lihan ja salaatin kanssa.
LINSSI-JAUHELIHAKEITTO
2 rkl öljyä
1 iso sipuli
400 g jauhelihaa
500 g bataattia tai porkkanaa
1 tl inkivääriä
1,2 litraa vettä
2 lihaliemikuutiota
1 laakerilehti
1 tlk tomaattimurskaa
2 dl punaisia linssejä
150 g sulatejuustoa
1 dl silputtua persiljaa
Kuori ja hienonna sipuli. Kuori ja kuutioi bataatti tai porkkanat. Kuumenna kattilassa öljy ja ruskista siinä sipuli ja jauheliha. Lisää kasvikset, inkivääri, vesi, mausteet, liemikuutio ja tomaattimurska. keitä ½ tuntia. Lisää sulatejuusto ja sekoittele kunnes se sulaa. Lisää lopuksi persilja ja sekoita. Tarjoa juustopatongin kera.
KAHDEN KAALIN SAVULOHIPAISTOS
600 g kukkakaalia
600 g parsakaalia
1 litra vettä
1 tl suolaa
400 g lämminsavulohta perattuna
pala purjoa
½ tl mustapippuria
3 dl ruokakermaa
200 g raastettua mozzarellaa
Keitä kaalien nuppuset puolikypsiksi suolalla maustetussa vedessä. Laita ne voideltuun uunivuokaan. Suikaloi purjo ja laita vuokaan myös purjo ja kala. Ripottele pippuri pintaan. Kaada kerma vuokaan ja ripottele juustoraaste pinnalle. Paista +225 C:ssa uunissa 20 min.
KAALI-MAKKARAPATA
700 g valkokaalia
2 rkl öljyä
2 rkl sinappijauhetta
1 iso sipuli
2 porkkanaa
400 g hapankaalia
1 valkosipulin kynsi
1 prk Valion Kipparimaustettua kermaa
200 Chirizo-makkaraa
Suikaloi kaali, sipuli ja porkkanat. Kuullota ne öljyssä ja lisää sinappijauhe ja murskattu valkosipulin kynsi. Lisää huuhdottu hapankaali ja hauduta 10 min. Lisää paloiteltu makkara ja kerma. Hauduta tiiviin kannen alla miedolla lämmöllä 1 tunti.
Viikko 35:
KASVISPAISTOS
4 perunaa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
4 tomaattia
1 pieni munakoiso
suolaa
pieni nippu rosmariinia
300 g mozzarella-juustoa viipaleina
Kuori ja viipaloi perunat. Suikaloi paprikat, tomaatti ja munakoiso. Lado ainekset suolan juuston kanssa kerroksittain uunivuokaan. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä +225 C:ssa uunissa 40–45 min. Tarjoa paistetun kalan tai lihan kanssa.
BROILERIVUOKA
6 broilerin rintafileetä
200 g tuoreita herkkutatteja
2 tlk smetanaa
1 tlk säilyketomaattia
1 rkl paprikajauhetta
½ dl silputtua tuoretta basilikaa
1 tl suolaa
2 dl kivettömiä mustia oliiveita
Paloittele broilerin rintapalat kolmeen osaan. Viipaloi tatit. Lado ainekset kerroksittain kannelliseen pataan ja hauduta miedolla lämmöllä kypsäksi. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kanssa.
PUNAINEN KALAKEITTO
600 g vaaleaa kalafilettä
1 pussi pakaste juuressuikaleita
2 rkl öljyä
10 cm pala purjoa
1 salottisipuli
1 valkosipulin kynsi
1 keltainen paprika
1 tuore, pieni chili
noin 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
2 tlk tomaattimurskaa
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
5 dl vettä
2 kalaliemikuutiota
Suikaloi purjo, salottisipuli, valkosipuli, paprika ja chili. Kuullota niitä öljyssä hetki. Lisää inkivääri, tomaattimurska, timjami, vesi ja kalaliemikuutiot. Keitä 10 min. Lisää paloiteltu kala ja juurekset. Hauduta vielä 10 min.
MARINOIDUT TOMAATIT SALAATTIPEDILLÄ
1 ruukku friseesalaattia
4 täysin kypsää tomaattia
marinadi:
2 valkosipulinkynttä
3 rkl hienonnettuja tuoreita yrttejä
1 kuivattu chili tai pala tuoretta
3 rkl oliiviöljyä
1 rkl vaaleaa balsamicoa
1 tl juoksevaa hunajaa
ripaus merisuolaa
Huuhdo tomaatit ja lohkoa ne. Valmista marinadi. Kuori ja murskaa valkosipulin kynnet ja hiero ne tahnaksi muiden ainesten kanssa. Sekoita marinadi tomaatteihin ja anna niiden maustua pari tuntia. Revi salaatti vadinpohjalle ja kaada tomaattiseos salaatin päälle. Tarjoa heti.
VALKOSUKLAA-LIMETORTTU
1 valmis kakkupohja (pieni) tai torttulevy
täyte:
1 dl kuohukermaa
1 liivatelehti
1½ rkl vettä
1 rkl sitruunamehua
2 rkl sokeria
1 rkl valkosuklaa-limerahkaa
4 tuoretta aprikoosia
1 dl valkosuklaarouhetta
kostutukseen sitruunavettä ja koristeeksi valkosuklaalastuja
Valmista täyte. Laita liivatelehti likoamaan runsaaseen kylmään veteen. Poista aprikooseista kivet ja kuutioi ne. Sekoita ne rahkaan yhdessä sokerin, sitruunamehun ja suklaarouheen kanssa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen puristettu liivatelehti. Sekoita ja kaada seos ohuena nauhana rahkaseokseen. Sekoita. Kokoa kakku laittamalla täytettä kostutettujen kakkupohjien väliin ja päälle tai jos käytät torttulevyä, levitä täyte levyn päälle. Koristele valkosuklaalastuilla. Anna hetki vetäytyä jääkaapissa ja tarjoa.