YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 36 - 39 / syyskuu 2011

 

 

Viikko 36:

 

BROWNIES

100g tummaa suklaata

1½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

ripaus suolaa

1 tl vaniljasokeria

1½ dl pieneksi silputtuja vaahtokarkkeja

120 g voita

1 dl sokeria

2 kanamunaa

½ dl vettä

Sulata suklaa vesihauteessa. Sekoita keskenään kaikki kuivat aineet. Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten. Lisää kuivat aineet ja vesi vuorotellen sekoittaen taikinaan. Levitä seos voideltuun ja jauhotettuun vuokaan (20x25 cm). Paista +175 C:ssa uunissa 30 min. Kumoa ja jäähdytä. Leikkaa paloiksi.

 

FETA-KASVISLETUT

350 g kesäkurpitsaa

1 tl suolaa

1 hapan omena

1 sipuli

120 g fetajuustoa

1 dl silputtua tilliä

½ dl korppujauhoja

2 kananmunaa

 Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi ja laita se kerroksittain suolan kanssa siivilään. Anna nesteen valua puolisen tuntia. Purista ylimääräinen neste pois. Laita raaste kulhoon. Raasta omena ja silppua sipuli. Raasta feta. Yhdistä kaikki ainekset. Paista lettupannulla lettusia kauniin ruskeiksi molemmin puolin.

 

PÄHKINÄINEN JUURESRAASTE

300 g naurista tai lanttua

150 g porkkanaa

pala purjoa

kastike:

1 dl vettä

1 dl suolattuja maapähkinöitä

1 tl sambal oelek -chilikastiketta

1 rkl sitruunamehua

2 rkl öljyä

2 rkl hunajaa

Kuori ja raasta juurekset. Suikaloi purjo. Valmista kastike mittaamalla kaikki ainekset monitoimikoneen kulhoon tai tehosekoittimeen. Soseuta kastikeainekset. Kaada kastike kasvisten päälle ja sekoita. Tarjoa broilerin kera.

 

BROILERINKOIPIREIDET UUNISSA

1,5 kg broilerin koipi-reisiä (nuijia)

1½ tl suolaa

1 tl mustapippuria

2 tl rosmariinia

½ dl silputtua persiljaa

3 valkosipulin kynttä

15 mustaa oliivia

20 kirsikkatomaattia

2 rkl oliiviöljyä

Sekoita suola, pippuri, rosmariini, persilja ja murskatut valkosipulin kynnet. Hiero mausteseos lihojen pintaan. Laita koipinuijat voideltuun uunivuokaan. Ripottele niiden sekaan oliivit ja halkaistut kirsikka tomaatit. Valuta öljy vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 45 min.

 

RANSKALAINEN SIPULIKEITTO

400 g keltasipulia

400 g punasipulia

50 g valkosipulia

2 rkl öljyä

1 litra vettä

1 dl punaviiniä

2 kanaliemikuutiota

1 laakerinlehti

1 tl timjamia

ripaus pippuria

4 viipaletta vaaleaa leipää

3 dl mustaleima emmentalia

Kuori ja viipaloi kaikki sipulit. Kuullota ne öljyssä ja lisää vesi, punaviini, kanaliemikuutiot ja laakerinlehti. Hauduta 30 min. Lisää timjami ja pippuri. Hauduta vielä 30 min. Jaa keitto annosmaljoihin ja laita leipäviipale keiton päälle. Ripottele juusto leipien päälle ja kuorruta +250 C:ssa uunissa, kunnes pinta hieman kuplii ja juusto on saanut väriä.

 

SUPPILOVAHVERO-PERUNAVUOKA

700 g perunoita

5 dl perattuja suppilovahveroita

1 rkl öljyä

1 tl suolaa

3 dl ruokakermaa

2 dl juustoraastetta

Kuori ja viipaloi perunat. Paista sienet. Laita perunaviipaleita, sieniä ja suolaa kerroksittain voideltuun vuokaan. Kaada kerma vuokaan ja ripottele juustoraaste pintaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 1 tunti.

Tarjoa salaatin kera.

 

 

Viikko 37:

 

KYLMÄSAVULOHIKASTIKE PASTALLE

1 rkl öljyä

1 pieni sipuli

2,5 dl maustettua ruokakermaa – sinihomejuusto

400 g kylmäsavulohta suikaleina

½ dl silputtua ruohosipulia

400 g keitettyä tuorepastaa

Valmista kastike. Kuori ja silppua sipuli. Kuullota se öljyssä. Lisää ruokakerma ja kylmäsavulohi sekä ruohosipuli. Kuumenna. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta se ja kaada kastike sen päälle. Tarjoa heti.

 

SUPPILOVAHVERO-PERUNALAATIKKO

400 g suppilovahveroita

50 g voita

1 kanaliemikuutio

4 dl ruokakermaa

1 kg perunasipuliseosta, pakaste

pinnalle: 2 dl juustoraastetta

Puhdista ja revi suppilovahverot. Paista ne voissa ja lisää kanaliemikuutio ja kerma. Hauduta hetki. Lado voideltuun uunivuokaan kerroksittain perunasipuliseosta ja sieniseosta. Ripottele juustoraaste pinnalle. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 40 min. Tarjoa raikkaan salaatin kera.

 

SYYSPATA

600 kg possun lapaa luuttomana

3 rkl öljyä

4 sipulia

4 porkkanaa

2 palsternakkaa

pieni juuriselleri

pala lanttua

8 dl vettä

3 lihaliemikuutiota

1 laakerinlehti

5 mustapippuria

2 rkl tomaattisosetta

4 tuoretta aprikoosia

tai ½ dl appelsiinimarmeladia

Kuutioi ja ruskista liha. Kuori ja paloittele kasvikset. Lado kaikki ainekset kerroksittain pataan. Hauduta +150 C:ssa uunissa 2 tuntia. Tarjoa keitettyjen perunoiden ja salaatin kera.

 

MAKKARA-LINSSIKEITTO

2 sipulia

1 kynnetön iso valkosipuli

2 rkl öljyä

2 rkl tomaattisosetta

2 lihaliemikuutiota

1tlk tomaattimurskaa

7 dl vettä

1 tlk vihreitä linssejä suolaliemessä

1 vihreä paprika

1 punainen paprika

400 g tulisesti maustettua lenkkimakkaraa

Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne öljyssä. Suikaloi paprikat ja lisää se kuullottumaan. Lisää tomaattisose, tomaattimurska, liemikuutiota, vesi ja linssit. Keitä 10 min ja lisää paloitellut makkarat. Keitä vielä 5 min.

 

PORKKANAKAKKU

3 munaa

3 dl fariinisokeria

5 dl vehnäjauhoja

2 tl leivinjauhetta

2 tl kanelia

2 tl jauhettua inkivääriä

2 tl vaniljasokeria

1 dl silputtuja rusinoita

1 dl ananastölkin lientä

300 g porkkanaa

225 g ananasmurskaa

150 g juoksevaa margariinia

kuorrutus:

250 g maustamatonta tuorejuustoa

250 g maitorahkaa

½ dl sitruunamehua

1 dl tomusokeria

150 g voita

Laita rusinat ananasmehuun likoamaan pariksi tunniksi. Kuori ja raasta porkkanat. Valmista pohja. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää seos munavaahtoon. Lisää rusinat , porkkanaraaste, ananasmurska ja margariini seokseen. Sekoita. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 50 min. Jäähdytä. Valmista kuorrutus. Vatkaa pehmeän voin joukkoon tuorejuusto, rahka, sitruunamehu ja sokeri. Levitä seos kakun päälle.

 

 

Viikko 38:

 

RUOHOSIPULI-PERUNAMUHENNOS

1 kg jauhoisia perunoita

3 dl ruokakermaa

2 dl vettä

1 tl suolaa

1 ruukku ruohosipulia

50 g voita

Kuori ja kuutioi perunat. Laita ne kypsymään suolalla maustettuun kerma-vesiseokseen. Anna kiehua hiljaisella lämmöllä tiiviin kannen alla, perunat saavat osin hajota, muttei ihan kokonaan. Lisää voi ja silputtu ruohosipuli. Sekoita ja tarjoa.

 

PUNAJUURI-PERUNAPAISTOS

600 g raakoja punajuuria

700 g perunaa

150 g sinihomejuustoa

3 dl ruokakermaa

1 tl timjamia

Kuori ja suikaloi punajuuret ja perunat. Sekoita punajuuret, perunat ja sinihomejuusto. Kaada vuokaan ja kaada kermapäälle. Ripottele timjami pinnalle ja kypsennä +200 C:ssa uunissa 45 min. Tarjoa salaatin ja silakkapihvien kera.

 

KATKARAPUTÄYTTEISET SILAKKAPIHVIT

700 g silakkafileitä

täyte:

½ tl suolaa

150 g yrttituorejuustoa

200 g kuorittuja pieniä katkarapuja

½ dl tilliä silppuna

leivittämiseen:

½ dl vehnäjauhoja

½ dl ruisjauhoja

Valuta ja kuivaa silakkafileet. Sekoita keskenään suola, yrttituorejuusto, katkaravut ja tilli. Levitä puolet silakkafileistä työlaudalle nahkapuoli alaspäin. Levitä täyte fileiden päälle ja lado toinen file nahkapuoli ylöspäin täytteen päälle. Kierittele jauhoseoksessa ja paista voissa kullan keltaisiksi. Tarjoa punajuuri-perunapaistoksen kera.

 

PALAPAISTI

600 g naudan sisäpaistia

170 g amerikanpekonia

2 sipulia

1 rkl paprikajauhetta

2 valkosipulin kynttä

3 rkl tomaattisosetta

3 dl vettä

1½ lihaliemikuutiota

2 vihreää paprikaa

4 dl smetanaa

Suikaloi liha, pekoni ja sipulit. Ruskista lihat padassa, lisää pekoni ja sipulit. Lisää paprikajauhe, valkosipulin kynnet murskattuina, tomaattisose, vesi ja liemikuutio. Hauduta tiiviin kannen alla noin 1 tunti. Lisää suikaloidut paprikat ja smetana. Hauduta vielä noin 30 min. Tarjoa uuni- tai lohkoperunoiden kanssa.

 

PUOLUKKAPIIRAS

pohja:

100 g voita

½ dl sokeria

1 muna

1 dl ruisjauhoja

1 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

täyte:

5 dl puolukoita

1 tlk kermaviiliä

1 kananmuna

2 tl sitruunamehua

½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

Valmista pohja. Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten ja lisää keskenään sekoitetut kuivat aineet. Taputtele taikina voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Valmista täyte. Kaada puolukat vuokaan. Sekoita kermaviilin joukkoon munat, sitruunamehu ja sokerit. Kaada seos vuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa noin 45 min.

 

 

Viikko 39:

 

KALA-KASVISVUOKA

2 pussia (á 250 g) pakastekasvissuikaleita

½ tl suolaa

1 dl hienonnettua tilliä

400 g pakasteseitä

3 dl ruokakermaa

1½ dl juustoraastetta

Kaada kasvikset voideltuun uunivuokaan. Ripottele tilli ja suola kasvisten päälle. Laita sulanut kala vuokaan ja kaada kerma päälle. Ripottele juusto pintaan ja kypsennä +225 C:ssa uunissa 30 min. Tarjoa salaatin kera.

 

LIHAPATA

800 g karjalanpaistilihaa

2 sipulia

4 porkkanaa

pala juuriselleriä

200 g pitkiä vihreitä papuja

1 keltainen paprika

1 vihreä paprika

1 tl suolaa

½ tl mustapippuria

1 tl rosmariinia

vettä

Kuori ja lohkoa sipulit. Kuori ja viipaloi porkkanat ja paloittele juuriselleri. Suikaloi paprikat. Lado kaikki ainekset kerroksittain mausteiden kanssa uunivuokaan. Kaada vettä niin paljon, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Hauduta 175 C:ssa uunissa 1½ tuntia. Tarjoa kuoriperunoiden ja salaatin kera.

 

LIHAPYÖRYKÄT TOMAATTIKASTIKKEESSA

lihapyörykät:

400 g paistijauhelihaa

170 g amerikanpekonia

1 dl korppujauhoja

1 dl vettä

1 kananmuna

2 tl yrttiseosta

1 tl suolaa

2 rkl tomaattisosetta

kastike:

1 porkkana

2 sipulia

1 kynnetön valkosipuli

2 rkl öljyä

2 tlk tomaattimurskaa

½ tl suolaa

1tl sokeria

ripaus mustapippuria

Valmista lihapyörykät. Paista pekonit rapeiksi ja suikaloi ne pieniksi suikaleiksi. Sekoita keskenään korppujauhot, vesi, kanamuna ja mausteet. Sekoita siihen massaan jauheliha ja pekonisuikaleet. Muotoile massasta pitkä tasakokoinen tanko. Jaa tanko yhtä suuriin osiin ja pyörittele öljyisillä käsillä pyöryköiksi. Kypsennä pyörykät. Valmista kastike. Kuori ja raasta porkkana. Kuori ja silppua sipuli ja valkosipuli. Kuullota ne öljyssä ja lisää tomaattimurska ja mausteet. Hauduta 20 min. Lisä kastikkeeseen pyörykät ja keitä hetki. Tarjoa keitetyn pastan kera.

 

KAURA-PUOLUKKARAHKA

2 dl kuohukermaa

2 dl maitorahkaa

1 dl kinuskikastiketta

3 dl puolukoita

1½ dl kaurahiutaleita

Murskaa puolukat ja sekoita ne kaurahiutaleisiin yhdessä kinuskikastikkeen kera. Anna turvota ½ tuntia jääkaapissa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Yhdistä rahkaan kermavaahto ja puolukkaseos. Jaa annoskulhoihin.

 

KESÄKURPITSAMUFFINIT

200 g kesäkurpitsaa

2 munaa

2 dl sokeria

150 g voita

3 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhetta

1 tl kardemummaa

2 tl leivinjauhetta

Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi. Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää ne vuorotellen kesäkurpitsan ja sulatetun voin kanssa taikinaan. Jaa taikina muffinivuokiin. Paista +175 C:ssa uunissa 20 min. Jäähdytä ennen tarjoamista.