YLE Teksti-TV:n reseptit viikot 1 - 4 / tammikuu 2012
Viikko 1:
TALVIPÄIVÄN LIHAPATA
500 g naudan paistia
öljyä
2 isoa sipulia
2 isoa porkkanaa
5–8 katajanmarjaa
200 g herkkusieniä
4 rkl vehnäjauhoja
3 dl vettä
1 2 lihaliemikuutiota
3 dl juustoista ruokakermaa
Kuori ja viipaloi sipulit ja porkkanat sekä sienet. Suikaloi liha. Ruskista lihat padassa pienissä erissä. Laita kaikki ainekset kerroksittain pataan. Sekoita vehnäjauhot veteen ja kaada seos pataan. Murenna lihaliemikuutiot pataan. Hauduta 45 min. Lisää kerma ja hauduta vielä 30 min. Tarjoa kuoripäällisten perunoiden ja salaatin kera.
JOGURTTIMARINOITUA BROILERIA
6–8 broilerin maustamatonta rintapalaa
marinadi:
5 dl maustamatonta turkkilaista jogurttia
1 tl suolaa
3 murskattua valkosipulin kynttä
½ dl oliiviöljyä
1 rkl tomaattisosetta
2 tl juustokuminaa jauheena
2 rkl sitruunamehua
½ tl chilijauhetta
Sekoita marinadin ainekset keskenään. Laita kuivatut broilerin palat marinadiin ja anna marinoitua vuorokausi. Kypsennä hieman pyyhkäistyt lihapalat +200 C:ssa uunissa noin 45 min. Tarjoa keitetyn riisin, luumusoseen tai mangochutneyn kanssa.
SINAPPISIA JAUHELIHAPIHVEJÄ
700 g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
30 g voita
½ dl ranskalaista sinappia
1 dl kapriksia
1 rkl sekalaisia yrttejä hienonnettuna
1 tl suolaa
Kuori ja silppua sipuli. Kuullota sitä voissa hetki. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja anna seoksen maustua hetki. Jaa seos 12 osaan. Paista pannulla pihveiksi. Tarjoa lohkoperunoiden ja salaatin kera tai sämpylöiden välissä hampurilaisten tapaan.
PUNAINEN LINSSIKEITTO
1 sipuli
2 rkl öljyä
2 rkl tomaattisosetta
2 tl paprikajauhetta
3 dl punaisia linssejä
2 isoa jauhoista perunaa
13 dl vettä
2 kanaliemikuutiota
1 rkl sitruunamehua
Kuori ja silppua sipuli. Kuori ja raasta peruna. Kuullota sipulia öljyssä. Lisää paprikajauhe ja tomaattisose. Sekoita ja lisää loput aineet. Hauduta 30 min. Lisää sitruunamehu ja tarjoa tuoreen leivän kera.
RAEJUUSTOPANNUKAKKU UUNISSA
1 litra maitoa
4 munaa
5 dl vehnäjauhoja
¾ tl suolaa
1 rkl sokeria
3 dl raejuustoa
1 dl mantelirouhetta
Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää loput aineet hyvin vatkaten ja anna taikinan turvota 1 tunti. Kaada seos uunipellille leivinpaperin päälle. Kypsennä +175 C:ssa uunissa noin 1 tunti. Tarjoa pakastemarjojen kera
Viikko 2:
BROILERIVARTAAT UUNISSA
800 g broilerin rintafileetä
marinadi:
1 dl soijakastiketta
½ dl seesamin siemeniä
½ dl raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl sokeria
2 rkl tuoretta silputtua chiliä
1½ dl rypsiöljyä
Paloittele liha. Sekoita marinadin ainekset. Laita marinadi ja lihat paksuun muovipussiin. Sulje pussi ja anna marinoitua pussia välillä käännellen yön yli. Liota bambutikut kylmässä vedessä. Pujottele lihat vartaisiin. Kypsennä +225 C:ssa uunissa noin 35 min. Tarjoa keitetyn villiriisin ja salaatin kera.
KALAMUHENNOS
1 sipuli
½ fenkolia
2 rkl öljyä
6 perunaa
1 laakerinlehti
½ dl kuivattua ruohosipulia
½ dl kuivattua persiljaa
4 dl vettä
1½ kalaliemikuutiota
3 dl ruokakermaa
500 g hauki filettä
1 pussi lime-korianteri katkarapuja
1 tlk savusimpukoita
Kuori ja silppua sipuli ja suikaloi fenkoli. Kuullota kasviksia öljyssä isossa padassa. Kuori ja kuutioi perunat. Lisää perunat pataan ja sekoita. Lisää vesi, liemikuutio, laakerinlehdet, ruohosipuli ja persilja. Keitä 10 min. Lisää ruokakerma ja paloitellut haukipalat. Keitä 10 min. Lisää katkaravut ja savusimpukat. Kuumenna. Tarjoa ruisleivän kera.
SIENI-RIISIVUOKA
1 rkl öljyä
7 dl kypsää, suolalla maustettua keitettyä riisiä
400 g pakastettuja suppilovahveroita
1 dl rouhittuja suolapähkinöitä
1 rkl makeaa soijaa (ketjap manis)
2 rkl limetin mehua
4 dl kookoskermaa
Voitele uunivuoka öljyllä. Sekoita kaikki ainekset keskenään ja kaada seos uunivuokaan. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 40 min.
SOIJAROUHEKASTIKE PASTALLE
2 dl soijarouhetta
2 dl vettä
1 tl suolaa
1 sipuli
4 valkosipulinkynttä
3 porkkanaa
½ paprikaa
2 rkl öljyä
1 tlk tomaattimurskaa
½ dl tomaattisosetta
2 tl oreganoa tai muuta yrttiä
1 tl chiliseosta
Liota soijarouhe suola vedessä. Kuori ja silppua sipuli. Raasta valkosipulinkynnet. Kuori ja raasta porkkanat. Kuutioi paprika. Kuullota kasviksia öljyssä. Lisää soijarouhe, tomaattimurska, tomaattisose ja mausteet. Hauduta 15 min. Tarjoa keitetyn pastan kanssa.
VALKOSUKLAAVAAHTO
2 dl kuohukermaa
2 dl turkkilaista jogurttia
100 g valkosuklaata
2 rkl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 dl pakaste karpaloita
Vaahdota kerma vaahdoksi. Lisää joukkoon jogurtti ja sokerit. Sulata suklaa mikroaaltouunissa pienellä teholla tai kattilassa vesihauteessa. Sekoita valkosuklaa kerma-jogurttiseokseen. Jaa vaahto jälkiruokamaljoihin ja koristele karpaloilla.
Viikko 3:
PUOLUKKA-BOSTON
100 g voita
2½ dl maitoa tai vettä
40 g tuorehiivaa
½ tl suolaa
1 dl sokeria
½ rkl jauhettua kardemummaa
noin 7 dl vehnäjauhoja
täyte:
100 g voita
5 dl pakaste puolukoita
1 rkl perunajauhoa
½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
Sulata voi. Liuota kädenlämpöiseen nesteeseen hiiva, lisää suola, sokeri, kardemumma ja puolet jauhoista hyvin vaivaten. Lisää voisula ja sekoita. Alusta loput jauhot joukkoon. Kohota kaksinkertaiseksi. Valmista täyte. Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi sokerin ja perunajauhouhojen kanssa. Kauli taikinasta iso suorakaiteen mallinen pitkä levy. Voitele se voi seoksella ja ripottele puolukat päälle. Rullaa kuten tekisit korvapuustia. Leikkaa 4 cm:n paloiksi ja laita ne pystyyn voideltuun uunivuokaan lähes vieriviereen - jätä kuitenkin kohoamisvaraa. Kohota 30–40 min. Voitele munalla ja paista +200 C:ssa uunissa noin 30–35 min. Jäähdytä ja kumoa pois vuoasta.
SEI-RIISIPIHVIT
2 dl kypsää keitettyä riisiä
400 g seitä
1 kananmuna
1½ rkl perunajauhoa
2 rkl sitruunamehua
2 rkl hummerifondia
1 tl timjamia
1 tl raastettua sitruunan kuorta
1 tl thai-mausteseosta
leivitykseen vehnäjauhoja
Jauha sei hienoksi. Lisää se riisien joukkoon yhdessä muiden aineiden kanssa. Muotoile massasta pihvejä. Painele ne molemmin puolin vehnäjauhoon ja paista öljyssä kypsäksi. Tarjoa ruokaisan kasvissalaatin kera.
KASVISSOSEKEITTO
1 iso sipuli
2 valkosipulin kynttä
400 g porkkanaa
200 g palsternakkaa
100 g juuriselleriä
½ dl öljyä
1½ tl jauhettua juustokuminaa
1 litra vettä
2 kasvisliemikuutiota
3 dl ruokakermaa
1 ruukku ruohosipulia
Kuori ja raasta kaikki kasvikset. Kuullota niitä öljyssä. Lisää juustokumina ja sekoita. Lisää vesi ja kasvisliemikuutio. Keitä 20 min. Soseuta keitto sauvasekoittimella tai monitoimikoneen kulhossa ja siirrä se takaisin kattilaan. Lisää kerma ja silputtu ruohosipuli. Kuumenna ja tarkista maku. Tarjoa paahdetun ruisleivän kera.
BROILERIKASTIKE PASTALLE
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
3 rkl öljyä
2 tl vahvaa currya
300 g maustamattomia broilerin suikaleita
1 keltainen paprika
4 dl vettä
150 g mustaleima Koskenlaskija sulatejuustoa
3 rkl rosépippuria
valkoista kastike suurusta
Kuori ja suikaloi sipuli ja valkosipulin kynsi. Suikaloi myös paprika. Ruskista broilerin suikaleet öljyssä, lisää kasvikset ja kuullota ne. Lisää vesi ja keitä 10 min. Lisää kuutioitu sulatejuusto. Sekoittele kunnes juusto on sulanut. Lisää pippuri. Suurusta kastiketta hieman valkoisella kastikesuuruksella. Tarjoa keitetyn pinaattipastan kera.
POROKIUSAUS
400 g poronkäristyslihaa
50 g voita
500 g pakaste peruna-sipuliseosta
250 g pakaste kasvisuikaleita
1 tl suolaa
4 dl ruokakermaa
Ruskista liha voissa. Mausta se suolalla. Laita kaikki ainekset kerroksittain voideltuun uunivuokaan ja kaada kerma päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 45–55 min. Tarjoa puolukkasurvoksen kera.
Viikko 4:
BANAANI-KALAA
500 g kalafileetä, esim. kuhaa tai turskaa
2 rkl öljyä
1 tl suolaa
2 vihreää paprikaa
200 g purjoa
4 dl ruokakermaa
1 rkl sitruunamehua
400 g banaania
1 dl cashew-pähkinöitä
Kuutioi paprika ja suikaloi purjo. Kuullota ne öljyssä padassa. Lisää kerma, paloiteltu kala ja sitruunamehu. Hauduta 10 min. Kuori ja viipaloi banaanit ja lisää ne pataan yhdessä pähkinöiden kanssa. Tarjoa keitetyn riisin ja salaatin kera.
PEKONI-LIHALAATIKKO
700 g perunasipuliseosta
2 raastettua porkkanaa
1 tl suolaa
400 g paistijauhelihaa
175 g amerikanpekonia
1 dl persiljaa silppuna
3 dl kuohukermaa
Sekoita suola perunasipuliseokseen ja lisää siihen porkkanaraaste. Ruskista jauheliha. Ruskista pekoni ja paloittele se. Yhdistä ainekset vuokaan kerroksittain ja kaada kerma päälle. Kypsennä +200 C:ssa uunissa 1 tunti.
KASVISPASTA
250 g pastaa
kastike:
1 pieni munakoiso
suolaa
½ dl öljyä
1 keltainen paprika
1 kesäkurpitsa
1 tlk tomaattimurskaa
3 valkosipulin kynttä
1 tl sardellitahnaa
10 mustaa kivetöntä oliivia
2 rkl kaprista
Parmesan juustoa lastuina
Viipaloi munakoiso ja suolaa se. Halutessasi voit poistaa paprikasta kuoren. Paloittele paprika ja kesäkurpitsa. Pyyhi munakoisoviipaleet kuiviksi ja kuutioi ne. Kuumenna öljy ja kuullota siinä murskatut valkosipulin kynnet. Lisää sekaan kaikki kasvikset ja kypsennä ne. Lisää tomaattimurska, sardellitahna, oliivit ja kaprikset. Tarkista suolaisuus. Lisää kasvisten joukkoon melkein kypsiksi keitetyt pastat ja kääntele niitä hetki kasvisten joukossa. Tarjoile parmesanin kera.
KASVIS-JUUSTOKEITTO
7 dl vettä
3 dl omenamehua
1 kasvisliemikuutio
500 g pakaste juuressuikaleita
300 g sulatejuustoa (esim. mustaleima Koskenlaskija)
50 g valkosipulituorejuustoa
2 murskattua valkosipulin kynttä
2 rkl vaaleaa kastikesuurusta
Kuumenna vesi ja omenamehu. Lisää joukkoon kasvisliemikuutio, kasvissuikaleet ja kuutioitu sulatejuusto. Kuumenna koko ajan varovasti sekoittaen ja lisää mausteet. Lisää lopuksi kastikesuurus. Tarjoa paahdetun ruisleivän kanssa.
HYVÄN PULLAN PERUSOHJE
5 dl kädenlämpöistä vettä tai maitoa
1½ tl suolaa
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
50 g eli 1 pala hiivaa
200 g voita
12 - 14 dl vehnäjauhoja
Sulata margariini. Lämmitä vesi tai maito. Lisää kulhossa kädenlämpöiseen nesteeseen suola, sokeri, kardemumma ja murennettu hiiva. Sekoita haarukkavatkaimella vispaten. Sekoita kulhoon puolet jauhoista ja sekoita huolellisesti. Lisää kulhoon rasva ja sekoita. Alusta loput jauhot käsin vaivaamalla. Laita kulhon päälle tuorekelmu ja laita kulho lämpimään. Kohota taikina kaksinkertaiseksi. Leivo sen mallisia pullia kun haluat. Kohota leivotut pikkupullat tai pitko kaksinkertaisiksi leivinliinan alla (aikaa kuluu noin 30 min). Liian vähän kohotetut jäävät valmiina kovahkoiksi – eli ei siis niin pehmeiksi pulliksi kuin voisivat. Voitele kohonneet pullat kananmunalla ja ripottele halutessasi raesokeria pinnalle. Kypsennä pikkupullia noin 12–15 min ja pitkoa noin 25–30 min.+225C:ssa uunissa.