Sata vuotta eduskuntavaaleja
Vuoden 1906 eduskuntauudistuksessa Suomi sai yleiseen ja yhtäläiseen äänioikeuteen perustuvan yksikamarisen eduskunnan. Käytännössä suomalaisen kansanvallan murros toteutui kuitenkin vasta maaliskuussa vuonna 1907, jolloin suomalaiset ensimmäisen kerran käyttivät äänioikeuttaan yksikamarisen eduskunnan vaaleissa. Maaliskuussa 2007 pidetyt eduskuntavaalit olivat eduskunnan 100-vuotisjuhlavaalit.
Sata vuotta eduskuntavaaleja on 11-osainen ohjelmasarja, jossa käydään läpi kaikki eduskuntavaalit aikajärjestyksessä. Ohjelmasarja valmistui vuonna 2007 Suomen eduskunnan juhliessa 100-vuotista taivaltaan. 11-osainen Sata vuotta eduskuntavaaleja on kuunneltavissa kokonaisuudessaan näillä Sata vuotta eduskuntavaaleja sivuilla.
Sarja esittelee vaaleihin liittyvät poliittiset teemat ja tapahtumat unohtamatta vaalitilastoja äänestysprosentteineen. Sata vuotta eduskuntavaaleja esittelee myös joukon suomalaisia poliitikkoja eri aikakausilta ja käy läpi eduskuntavaaliuurnilla uurastaneet puolueet.
Sata vuotta eduskuntavaaleja –sarjassa on käytetty lähteenä YLEn ääniarkistoa, johon on tallennettu sekä poliitikkojen että kansalaisten autenttisia haastatteluja ja muistelmia aina yksikamarisen eduskunnan ensimmäisistä vuosista lähtien.
Ääniarkiston tallenteet tarjoavat tirkistysaukon eduskuntavaalien 100-vuotiseen historiaan ja näiden äänikuvien kautta rakentuu kuva suomalaisen yhteiskunnan ja kansanvallan kehityksestä, sekä Suomen poliittisen historian murrosvaiheista. Äänessä on suomalaisen politiikan 100-vuotinen henkilökirjo aina tasavallan presidenteistä ja ensimmäisistä naiskansanedustajista tuntemattomampiin rivipoliitikkoihin saakka.
Sata vuotta eduskuntavaaleja on läpileikkaus Suomen eduskunnan historiasta, suomalaisen äänioikeuden historiasta sekä suomalaisen yhteiskunnan kehityksestä aina Suomen suuriruhtinaskunnan ajoilta nykypäivään.
Sarjan on toimittanut Tapio Pajunen.