Vesa-Matti Loiri: ”Anteeksi, että ette päässeetkään minusta eroon”

Vesa-Matti Loiri: ”Anteeksi, että ette päässeetkään minusta eroon”

Ajankohtaista - Ma 15.11.2010, klo 14.44 - Toimittaja: Airi Saastamoinen

Vesa-Matti Loiri Arto Nybergin haastattelussaVesa-Matti Loiri Arto Nybergin haastattelussa

411
tykkää tästä

Vesa-Matti Loiri lähtee kiertueelle Eino Leino -ohjelmistolla Peter Lerchen bändin kanssa ensi viikolla. Muutaman keikan jälkeen mukaan otetaan jouluohjelmistoa, joten tiedossa on pitkähkö rupeama tien päällä. Loiri on esittänyt Leinon runoihin sävellettyjä kappaleita yli 30 vuotta. Nyt alkavalle kiertueelle on valittu sellaisiakin kappaleita, joita Loiri ei ole pitkään aikaan laulanut.

”Leinon runoissa hieno viesti”, kertoo Vesku Arto Nybergin haastattelussa. ”Kun tuntee Leinon elämää ja olosuhteita, joista huolimatta Leinolla ollut käsittämättömän voimakas tarve sanoa ja laulaa, niin tekstit aukeaa itsellekin aivan uudella tavalla ja niihin syttyy aina vain uudelleen.”

Terveyshuolet helpottaneet

Loirin kunto on parempi kuin pitkään aikaan. ”Mä olin aika loppu viime keväänä ja kesällä”. Veskua itseäänkin harmitti, kun aina kerrottiin hänen sairauksistaan, mutta myöntää olleensa todella huonossa kunnossa.

Loiri kertoo tykkäävänsä tissuttelusta, mutta vähentäneensä alkoholin käyttöä jo keväällä ja yrittäneensä syödä oikein. Siitä huolimatta paino vain nousi tasaiseen tahtiin puoli kiloa viikossa. Vesku epäili, että painon nousun ja pahan olon aiheutti vääränlainen lääkitys. Loiri ei moiti lääkäreitä, mutta toteaa, että liian helposti tulee vaan pyydettyä lääkkeitä ilman tarkempia tutkimuksia. Nyt lääkitys on saatu kohdalleen ja elämän halu on palannut.

”Viime kevään olin käytännöllisesti katsoen pyörätuolissa, mutta nyt käveleminen alkaa taas onnistua ja mähän olen kuin varsa kun mä pääsen kiertueelle.” Paino on pudonnut kymmenisen kiloa ja tämä tuntuu jo omissa polvissa.

Tähän ammattiin ei kuulu eläke

Levyjä Loirilta on viime vuosina ilmestynyt tahtiin levy per vuosi. Ensin tuli kolme levyä suomi-rockin klassikoita, sitten varta vasten Loirille tehtyjä kappaleita sisältävä Hyvää puuta. Loiri kertoo, että kappaleet lähtivät liikkeelle Loirin omasta elämäntarinasta:  ”Mä kerroin jätkille, mitä mulle on sattunut. ” Sitten Kilpeläinen, Koskinen ja Kiiskinen  pitivät Berliinissä loiri-leirin ja tuliaisina oli mittatilauskappale Hyvää puuta vanhalle mestarille.

Kiitetty Skarabee –levy ilmestyi tänä syksynä. Biisin tekijöinä levyllä ovat mukana mm. J. Karjalainen, Paula Vesala, Chisu, Olavi Uusivirta, Timo Kiiskinen, Tuure Kilpeläinen, Markus Koskinen sekä Markus Nordenstreng. Loiri-leirien perinne on siis jatkunut.

Uusi elokuvahankekin on vireillä. Tästä Vesku ei voi vielä kertoa enempää, mutta lähiaikoina kuultanee tarkemmin mistä on kysymys.

 

Elämäkertaa on turha odottaa

Elämäkertaa Vesku ei suostu tekemään. ”Mä en halua loukata ihmisiä enkä puhua kenestäkään pahaa. Sellainen on täysin turhaa.” Veskun mielestä levyt, elokuvat ja Mika Kaurismäen dokumenttielokuva kertovat Veskusta ja Veskun elämästä tarpeeksi.

Vielä vähän aikaa sitten Vesku ajatteli, että esiintyvän taiteilijan ura on ohi ja hän keskittyy pleikan pelaamiseen.  Nyt Veskussa on taas virtaa. Hän pyyteleekin anteeksi sitä, että suomalaiset eivät vieläkään päässeet hänestä eroon. ”Totesin, että tähän ammattiin ei kuulu eläke, kiertuetta odottaessa olen taas aika laukallani.”

Lisää artisteista:Vesa-Matti Loiri

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (4)

Veskulle kiitos Loirista Leinoon konsertista,todella upea konsertti :)

Fani Su 21.11.2010, klo 15.31

Hitto vie, mihinkäs Vesku "vetäytyisi"! Ei, ei. Hienoa, että hän jaksaa painua baanalle ja nousta estradeille. Sen homman hän totisesti osaa.
Voimia tosi taiteilijalle, joka on kyntänyt niin monella saralla, että ihmetellä ja kunnioittaa täytyy!
Tsemppiä Veskulle huomiseen päivään!

aito3 Ke 17.11.2010, klo 09.16

Mahtavaa Vesku ! :) Parasta mahdollista vointia sulle! Olet ihana. Hienoa ,että et ole jäämässä lauluhommista etkä näyttelemisestä eläkkeelle.

Anonyymi Ma 15.11.2010, klo 22.42

Veskulle Tsemppiä ja pitkää uraa ja elämää. Tosi mainio juttu ,että vointi on lähtenyt kohoamaan ja samalla laulun-ja elämänilo.

Anonyymi Ma 15.11.2010, klo 19.01

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä