Radio Suomen kuuntelijoiden muistoja Kari Tapiosta, osa 2

Radio Suomen kuuntelijoiden muistoja Kari Tapiosta, osa 2

Ajankohtaista - Pe 10.12.2010, klo 13.25 - Toimittaja: Susanna Kuhanen

Radio Suomen ohjelmassa "Kari Tapio muistoissamme" muisteltiin koko kansan suosikkia ja tunteiden tulkkia 8.12.2010. Kahden tunnin lähetyksessä kuultiin vain murto-osa ohjelmaan lähetetyistä Kari Tapio –muistoista. Kuuntelijoiden lähettämät tarinat ja muistot ovat koskettavuudessaan ainutlaatuisia.

352
tykkää tästä

Tapasimme hänet viimeksi 16.11.2009 Hartwall Areenalla Cliff Richardin konsertissa.
Tauolla Kari näki meidät ja tuumasi: "Ette kai te sieltä Lapista lähteneet ihan tätä varten?" Sanoin hänelle, että olen kuunnellut Cliffiä ja Shadowsia 40 vuotta, joten kerran elämässä pitää nähdä livenä.
Keskustelumme lomassa Kari hymähti ja sanoi. "Eipä uskoisi, että jätkät ovat seitsenkymppisiä ja ovat kuin nuoret sällit lavalla " tarkoittaen Cliffiä ja yhteyttä.
Erotessamme tuli tuttu käden heilautus ja jämäkkä toivotus: "Nähdään, ja pysykää terveenä".
Nyt Kari on poissa. Mutta ihminen, joka elää muistoissamme, ei ole kuollut.

-Tuomo ja Pirjo



Kesällä -81 oli lavatanssit Mäntän Kirstinharjun lavalla. Esiintymässä oli Kari Tapio. Olin silloin työvuorossa nuorena poliisin planttuna ja päätimme käydä partiokaverin kanssa tansseissa huvivalvonnassa. Menin sisälle lavalle yhdessä mukanani olleen poliisikoiran kanssa. Asetuin erääseen nurkkaan koiran kanssa tarkkailemaan lähelle esiintymislavaa. Kari Tapio oli laulamassa ja tauko oli alkamassa. Jostain syystä koirani haukahti pari kertaa ja tauolle menossa ollut Kari huomasi minut ja koirani. Hän tuli heti juttusille ja alkoi heti kysellä koirasta. Ei niinkään sen työstä vaan yleensä koirasta. Hän kertoi itse tykkäävänsä koirista ja että hänellä on itselläänkin koira. Rotua en enää muista. Siinä sitten juteltiin koirista koko se 15 minuutin tauko, kunnes Kari huomasi, että orkesteri oli jo palannut tauolta ja oli aloittamassa uutta settiä ja hän kiirehti
takaisin lavalle ja tauko meni siinä.
15 vuotta myöhemmin näin Karin kun hän oli laulamassa Keuruulla ja olin itse siellä tanssimassa. Menin lopuksi Karin juttusille ja kysyin muistaako hän ko. tapahtumaa vielä. Ei hän tietenkään muistanut, mutta
itselläni tapaus jäi lähtemättömästi mieleeni. Karista jäi siitä kerrasta mieleen se, kuinka kiireettömästi hän kuunteli ja jutteli, vaikka takana oli jono nimmarin pyytäjiä samaan aikaan.

-Jouko


Olin Libanonissa 1984, palvelin Unifilin joukoissa, perhe oli lähettänyt musiikkikasetin Suomesta. Lähdin ajamaan autolla lumisille vuorille ja laitoin kasetin autossa soimaan. Kappale joka sieltä kuului oli Kari Tapion "Olen suomalainen". Kaukana kodista ja isänmaasta herkistyin Karin tulkinnasta syväsi. Siitä lähtien Kari on ollut yhdessä Suomen lipun kera minulle suuri suomalainen.

-Erkki


Tulkitsija pienen ihmisen nyt lähtenyt on. Sain kuunnella ja nähdä hänet Pietarsaaressa kaksi vuotta sitten. Vaimoni on ruotsinkielinen, mutta Karin sympatia on lumonnut myös ruotsinkielisen porukan.

-Ari


Muistelen tässä yhden esimerkin valossa, miten taiteilija pystyy vangitsemaan koko yleisönsä hyvin vähin elkein:

Menimme juhannuspäiväntanssiaisiin vuonna 2006 Somerniemen VPK:n Ämyrin lavalle vain Kari Tapion vuoksi. Halusimme nähdä Karin, koska olemme kuunnelleet aina automatkoillamme hänen levyjään. Tanssilattia oli aivan täynnä. Yhtäkkiä tauon jälkeen Kari kertoo seuraavaksi laulavan ”Myrskyn jälkeen”. Ihmiset kerääntyvät lavan ympärille ja kuuntelevat vain laulun sanoja. Kukaan ei tanssi.  Muutaman tovin jälkeen tanssit taas jatkuivat.

-Ellen


Olen kuullut on kaupunki tuolla" on yksi Kari Tapion kappaleista, jonka yhdessä isäni kanssa olemme laulaneet aina tavatessamme, yleensä kesämökillä jo monen vuoden ajan. Kari Tapio soi kyllä yleensäkin juuri mökillä tauotta. Upea sinivalkoinen ääni joka nyt on valitettavasti vaiennut. Onneksi musiikkinsa jää kuitenkin soimaan.

-Poika Pohjanmaalta


Kari Tapio on ollut aina SUURIN SUOMALAINEN LAULAJA suurella L-kirjaimella! Ei hänen vertaistaan ole Suomessa - äänensä vuoksi hän oli omaa luokkaansa. Hänen musiikillinen tyylitaju oli aivan loistavaa.

Muistan kuinka hän oli erittäin kriittinen omasta äänestään ja sen soundista. Hän tiesi mitä haki äänellään ja miltä sen piti kuulostaa. Hänellä oli omat PA-laitteet keikkaillessaan 80-luvulla, jolloin hänellä ei ollut omaa bändiä vielä. Häntä säestäneenä muutamilla keikoilla on vain jäänyt loistavat muistot. Ääni hänellä vain parani iän myötä ja laulujen tulkinta oli loistavaa. Hän myös tunsi elämän ja uskoi korkeimpaan voimaan.

-Jorma


Kari oli loppuun asti nöyrä kansanmies. Viime kesänä saapuessaan meidän musiikkifestivaaleille Etelä-Pirkanmaalle, niin itse mestarin raiderissa luki toiveena: kotiruokaa ja hedelmiä + bändin pojille pari olutta. Ei ollut siis suuren tähden elkeitä ollenkaan.


Olimme nykyisen aviomieheni kanssa Poikeljärven paviljongilla -lavatansseissa 90-luvun loppupuolella, nimenomaan Karia kuuntelemassa Oli kaunis kesäilta. Väliajalla menin juttelemaan Karin kanssa, että sydän sykähtää aina kun hän laulaa Portugalin huhtikuun. Ei tullut mieleenikään pyytää häntä sitä esittämään.   Mutta hän esitti sen - soitti itse kitaraa ja lauloi! En unohda sitä koskaan! Kari oli hieno mies - ei lainkaan ylpeä vaan jutteli avoimesti ja oli kohtelias HERRASMIES!

-Riitta


Muistan kun hän oli 80-luvun lopulla ostamassa mannaryynejä masalalaisessa ruokakaupassa. Yllään hänellä oli Suomi-verkkaripuku ja hänellä oli kiire viedä jauhot Pia vaimolle.

-Pike


Soitin luokassani oppilaille kappaletta ”Myrskyn jälkeen” World Trade Centerin iskun jälkeen seuraavana päivänä. Se lohdutti minua ja meitä kaikkia kauheassa ja traagisessa hetkessä. 
Sinä päivänä laulu soi usein ja kappaleesta tuli minulle elämää suurempi kappale ja en koskaan voi unohtaa sen sanoman viisautta.

-Hannu


Yksin suurimmista idoleista pienestä pojasta lähtien on poissa. Kartsa on antanut ison panoksen omaankin muusikon uraan. Onneksi tuli monet keikat käytyä katsomassa.

-Tero77


Äitini, joka edesmeni 2,5 vuotta sitten, antoi minulle tehtäväksi kysyä Kari Tapiolta, kun hänet tapaan joskus "rauhallisissa merkeissä", että miten hän prässää niin hienosti housunsa ja valitsee aina niin tyylikkäät asunsa, pukunsa ym. Nyt valitettavasti tämäkin kysymys jäi tekemättä. Piti tehdä se ensi kesänä mahdollisuuksien mukaan Riutaharjun tanssilavalla, jossa näin vaimoni kanssa maestron ensi kerran.

-Pekka ja Marja


Olimme Hämeenlinnan konsertissa. Saimme kuulla voimakkaan tulkinnan kappaleesta ”Kuin taivaisiin”.
Kappaleen alussa Kari Tapio sovitti mikrofonin sopivalle korkeudelle, hakien koko kehostaan lähtevän soinnin laululleen, voimakkaalle, tunteikkaalle, salin täyttävälle laululle joka jää mieleemme ja sydämeemme.

-Esa ja Liisa


Kari Tapio esiintyi Vaasan Yliopiston juhlasalissa reilu vuosi sitten. Sali oli onneksi tullessamme jo niin täynnä, että pääsin mieheni kanssa aivan salin eturiville. Hänen ammattitaitoinen ja charmikas olemus sai kuulijan heti mukaansa. Tuntui kuin sydän olisi pysähtynyt hänen laulaessaan viimeisenä kappaleenaan ”Myrskyn jälkeen”.
Mieheni tiesi, että olen Kari Tapion suuri ihailija, jota myös itsekin on, järjesti konsertin loputtua minulle ihanan yllätyksen. Karin tultua käymälästä, pyysi mieheni, että hän voisi ottaa Karista ja minusta kuvan, jos se vain hänelle kävisi. Näin tapahtui ja sain muistoksi kameraani kuvan tästä tunteikkaasta ja välittömästä laulajasta. Hänen tavallisuutensa oli aitoa.

-Sinikka


Pari vuotta sitten edesmennyt veljeni toivoi siunaustilaisuudessaan soitettavan "Enkeleitä seitsemän". Hän oli suuri Kari Tapion ihailija. Toivon tämän kappaleen välityksellä voimia lähiomaisille. Meille Karin ihailijoille jää varmasti lähtemätön muisto hänen hyvästä musiikistaan ja nöyrästä asenteestaan työhönsä.


Muistan ikuisesti, kun poikani ensimmäisinä sanoinaan alkoi yhtäkkiä laulamaan: ”una kuukee, una kuukee, una kuukee...” Kyseessä oli siis tietenkin Kari Tapion kappale ”Juna kulkee”, joka oli ahkerassa radiosoitossa noihin aikoihin. Meillä oli radio aina päällä ja kas kummaa, poika, 1v oppi ensimmäisenä Karin kappaleen sanat.

-Kristian


Tapasin Kari Tapion viimeinkin lokakuussa 2009 kirja- ja musiikkimessuilla, jossa hänen 10 CD:n levypakettinsa julkaistiin. Kari oli radiohaastattelussa eli nimmariaika oli mennyt ohi, mutta odotin että hän vapautui ja sain sekä omistuskirjoituksen että kädenpuristuksen. Se on tosi arvokas muisto.

Tätä ennen olin missannut monta kertaa Kari Tapion esiintymisen Laukaan Savion lavalla lähellä kesäpaikkaani. Se harmittaa vieläkin. Paikkasin tämän menemällä noin 5 vuotta sitten Karin tanssikeikalle Vanhan Kellariin Helsingissä. Se oli loistava ja ainoa pitkä keikka jonka näin. KT oli rennosti pukeutunut, esitti rokkia ja kantriakin. Tämä oli minusta luontevampaa Karille kuin se tumma puku päällä esiintynyt Kari. Tällaisen muiston pidän mielelläni hänestä.

Kolmas tapaaminen oli se ensimmäinen: Kari esiintyi Helsingin matkamessuilla noin 5-6 vuotta sitten. Samalla lavalla oli myös Halavatun Pappojen Pappa-Tunturi. Pyysin Karin sen sarviin ja valokuvaan, ja hänhän suostui! Sain pari loistavaa mutta epätarkkaa kuvaa. Viimeinen oli tarkka mutta Kari oli jo vähän kärsimätön tohelointiini. Mutta Karista jäi todella hieno kuva: hän suostui pyyntööni mielihyvin. Mikä asenne!

Juureni ovat Savossa vain noin 80 km Karin juurista. Olen käynyt Suonenjoen Kolikkoinmäellä josta Kari taisi olla kotoisin. Se pitäisi jokaisen fanin nähdä ymmärtääkseen mistä Kari lähti. Olen ylpeä ollessani samaa heimoa Karin kanssa.

-Pekka


Kari Tapion charmi ylsi yli sukupolvien.

Olen 22-vuotias opiskelija Rovaniemeltä, mutta nuori ikäni ei estänyt ihastumasta Kari Tapani Jalkaseen.
Kolme vuotta sitten Karin vetovoima sai minut täysin pauloihinsa. En ollut kuullut kenelläkään niin komeaa ääntä ja olemusta kuin Karilla.

Viimeiset kolme vuotta odotin pääseväni hänen keikalleen. Hän kävi sinä aikana muutaman kerran Oulussa ja Rovaniemellä, mutta niillä kerroilla eivät opiskelijan rahat riittäneet lippuihin. Minulla oli hätä päästä keikalle ennen kuin Kari Tapio lopettaa hienon uransa ja siirtyy ansaitulle eläkkeelle.

Torstaina 16.12 hänen tuli esiintyä Oulussa, olin kerännyt rahat lippuun ja lippu oli ostettu hyvissä ajoin. Olin innoissani ja onnellinen, viimein näkisin hänet livenä!

Eilen illalla puhelimeni täyttyi tekstiviesteistä.  "Kari Tapio on poissa!" Järkytys oli suuri.  Itku, suru ja paha mieli.

-Mira


Ensimmäinen kuulemani laulu, joka sykähdytti ja Kari Tapion nimi painui mieleeni, oli varmaan 80-luvulta. Kuljin koulutuksissa Kuopiossa ja aamulla linja-autossa oli radio auki. Laulu ”Kaipuu” tuli joka aamu radiosta silloin kun matkustin. Se sattui sydämeeni varmaan sen aikaisen elämäntilanteen vuoksi, ja on säilynyt sydämessäni siitä saakka.

-Ulla


Olen varttunut Kari Tapiota kuunnellen. Ajattelin, että tässä miehessä on jotain, mitä ei muista taiteilijoistamme löydy. Hänellä oli sellainen ääni ja tulkinnan taito, että se sai nuoren teini-ikäisenkin ihmetyksen valtaan. Kun sitten olin sen verran vanha, että pääsin ravintoloihin ja tanssilavoille, häntä kuuntelemaan, koin ihmeellisiä asioita hänen seurassaan, hänen laulujensa ja tulkintojensa kautta. Konserteissa, löysin hänestä uusia puolia, aina vain hän jaksoi yllättää osaamisellaan. Hän oli aina ystävällinen, jaksoi jakaa nimmareita ihan viimeiseen asti, vastasi katseisiin ja tervehdyksiin kohteliaasi! Hän antoi minulle niin paljon musiikillaan!

-Ikuinen fanisi Nina


Muistan Kari Tapion erityisesti iloisena ja hänellä ei ollut koskaan kiire. Hän oli konserttikiertueella Kajaanissa vuonna 1997, kun menin kihloihin edesmenneeni mieheni kanssa. Myös hänen laulunsa oli meillä häävalssina. Eräänä kesänä hän oli myös keikalla Naapurivaaran huvikeskuksessa, jolloin minulla oli mahdollisuus ojentaa hänelle isäni tekemä uistin. Kari Tapiohan oli myös innokas kalastaja vapaa-aikana. Sovimme, että hän ilmoittaa sitten joskus oliko kyseisellä uistimella saanut kalaa. Sitä mahdollisuutta ei koskaan enää tule.


Noin 8 vuotta sitten Petikon Iskun huonekalujen noutopaikassa: Kari Tapio tarjoutui nostamaan meidän kulma-astiakaappiamme autoon ja kertoi samalla itse noutavansa kirjoituspöytää. Siitä lähtien olemme kutsuneet kyseistä kaappia "Kari Tapio" -kaapiksi ja meillä on nyt pysyvä muisto hänestä.

-Virpi, Kari ja Kati


Liftasin nuoruudessa paljon. Muistot Kari Tapiosta ovat vuodelta 1977, kun hän otti minut kyytiin Vetelin Pulkkisen tienhaarasta valtatie 13 varrelta. Kari Tapio oli menossa silloin Kokkolaan Rexin eli Raimo Keron studiolle. Rexi levytti silloin kappaleen puhtaat purjeet.

-Liisa


Ensi kosketus ja niin sanottu herääminen Karin musiikkiin on varmaan 70-luvun puolivälistä 5-6 vuotiaana, kun radiosta kuulin "Laula kanssain", "Viisitoista kesää" ym. Karin suuret hitit. Siitä asti Kari Tapion musiikki on aina seurannut mukana elämän teillä. Myöhemmin 2000-luvun alussa ravintolassa ohjelmavastaavana työskennellessäni on ollut suuri etuoikeus tehdä töitä Karin kaltaisen suuren ihmisen kanssa, jolla oli aina ymmärrystä asioihin ja joka rauhallisella puhetyylillään sai asiat rullaamaan.

-Marko


Tapasin Karin muutaman kerran keikoilla ja konserteissa ja aina kaiken kiireenkin keskellä hänellä riitti aikaa vaihtaa muutama sana.

-Tuomo


Noin 10 vuotta sitten Kari Tapio tuli pitämään konserttia paikallisen pankin edustalle kävelykadulle Hämeenlinnassa. Konsertin alkamisaika oli klo 16. Konsertti ei alkanut silloin vaan alkoi kova kuurosade. Konsertti alkoi myrskyn jälkeen noin 30 minuuttia myöhässä kappaleella "Myrskyn jälkeen". Se oli sykähdyttävä kokemus.

-Helvi ja Ari


Koko syksyn olen odottanut konserttia, joka piti olla Kokkolassa 15.12.2010. Päivä on ollut jo kauan merkittynä almanakkaan, sillä liput hankittiin jo syyskuun alussa. Konserttia ei nyt sitten koskaan tule, eikä tule sellaista ääntä kuin mitä Kari Tapiolla oli.  Onneksi hänen musiikkinsa elää.


Olen tuntenut Karin vuodesta -78 lähtien ja olen ollut hänen konserttien suurkuluttaja. On heitetty tikkaa Louhelassa puniksessa jne. Oltu niin hyvillä ja ehkä vähemmän hyvillä teillä, mutta Kari on ollut aina yhtä sydämellinen ihminen.

-Olli


Kari-Tapion vahva, karismaattinen, teeskentelemätön upea ääni on merkinnyt minulle erittäin paljon vuosien varrella. Olen saanut iloa, lohtua, elämän uskoa ja voimaa hänen esityksistään.
Kauan sitten olin paikalla, kun hän esiintyi Mäntyharjun Mäntymotellilla, juuri näihin aikoihin joulun alla. Artisti ja orkesteri lähtivät tauolle pitkän setin jälkeen. Päätin lähteä jo kotiin päin ja nautiskelin vielä mielessäni Kari-Tapion lauluista.  Ulko-ovelta käveltyäni pienen matkaa, vasemmalta oven suusta kuului Kari-Tapion ääni ”Joko nyt pois?” hän kysyi poltellen rauhallisesti piippuaan kevyen pakkaslumen sataessa.  Kiittelin esityksestä häntä ja sanoin saaneeni jo mitä tulin hakemaan: kauniin musiikkielämyksen. Hän kohotti tapansa mukaisesti kättään, kumarsi kevyesti ja sanoi "Oikein rauhallista joulua." Tämä pieni asia on
jäänyt lähtemättömästi mieleeni.

-Riitta


Kari on myös saksalaisen mieheni suomalainen lempilaulaja ja varsinkin hänen laulujensa ”Myrskyn jälkeen” ja ”Paalupaikka”. Sanat ovat koskettavia ja kuin Karin testamentti meille kaikille. Eläkäämme niiden mukaan.
-Eija ja Frank, Pohjois-Saksa talvella ja Punkaharju kesällä


Olen Kari Tapion suuri ihailija. Edesmennyt mieheni oli rekkakuski ja kuunteli kans Karia mennen tullen. Aikoinaan tytöille sanoi, että kun hän kuolee ja on hautajaiset niin siellä pitää soittaa Kari Tapion ”Kun sen aika on”. No 2006 heinäkuussa tuli tämä tilanne sitten esille ja aloimme etsiä nuottia kyseiseen lauluun. Mistään ei löytynyt, niin soitin Joonalle ja sain orkesterin kosketinsoittajan Sepon numeron. Soitin hänelle ja hän teki nuotit ja laittoi meille (kiitos vielä hänelle.)

- Ritva


Olen itse pop, rock ja heavy musiikin ystävä, mutta myös iskelmää on tullut kuunneltua. Jostain syystä Kari Tapion ääni ja tulkinta ovat aina ns. "kolahtaneet".


Olin juuri aikuistumisen kynnyksellä, kun kuulin kappaleen ”Laula kanssain” ensimmäistä kertaa. Tunteellisena ihmisenä sanat ja tietty melodia yhdessä kolahtivat välillä kovaa - niin myös tämäkin. Myöhemmin myös kappale ”Kaipuu” soi kasettisoittimessani lukemattomia kertoja. Karaokesta ei ollut tietoa, mutta kappaleiden päälle laulettiin mukana täysin rinnoin.

Vuosien saatossa hänen äänensä kuului usein eetterissä ja omia levyhankintojakin oli tullut tehtyä. Hänen musiikki ja tulkinnat paranivat kuin viini vanhetessaan.

Suuri suru osui kohdalleni, kun äitini kuoli syksyllä 2002. Siitä toivuttuani suru iski kovemmin kesällä 2003, kun menetin ainoan veljeni äkillisesti 53-vuotiaana.

Siunauspäivän muistotilaisuudessa Kari Tapion ”Valoon Päin” - albumi soi soittimessa, joka toi kyyneleet silmiin yhä uudelleen ja uudelleen koskettavien sanoitusten ja loistavan tulkinnan johdosta. Myös veljeni piti Kari Tapion musiikista valtavasti.

Aina, kun kuulen erään kappaleen tuolta levyltä, tulee veljeni niin elävästi mieleeni. Pääsin asiasta kertomaan Klabbiselle henkilökohtaisesti, sillä minulla oli kunnia tuntea hänet. Hän oli hyvin otettu siitä, että hänen musiikkinsa antoi lohdutusta.

-Anne


Toivoisin kuulevani illan toivekonsertissa Kari Tapion ”Lintu ja Maria”. Se on yks parhaimmista joululauluista mitä tiedän.
Kun poikamme Osku joka nyt on 11v oli pieni se oli hänen lempilaulunsa ja äitini osti Oskulle pienen valkoisen posliini linnun, jonka aina näin joulun aikaan kaivamme esille. Tänäkin jouluna tuo pieni lintu saa jakaa joulumme.

-Johanna

Lisää artisteista:Kari Tapio

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (0)

Ei kommentteja.

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä