Eri esittäjiä: Balkan Fever Helsinki

Eri esittäjiä: Balkan Fever Helsinki

Levyarviot - To 22.12.2011, klo 14.09 - Toimittaja: Harri Tuominen

Balkan Fever HelsinkiBalkan Fever Helsinki

195
tykkää tästä

Keväällä 2009 poikkesin Helsingin Punavuoren Dubrovnik-baariin katsastamaan Balkan Fever -klubin avajaisiltaa. Heti ovella nenän alle teipattiin tekoviikset. Laatu oli huono; viikset putoilivat, ihmiset aivastelivat ja illan mittaan viiksikarvoja tarttui vaikka minkälaisiin kehon kohtiin.

Mutta heti oli selvää, että tänne tullaan pitämään hauskaa eikä poseeraamaan. Leikkiviikset kyllä ovat omiaan riisumaan liiallista elvistelyasennetta. Ilman täytti Balkanin ja mustalaisten musiikki: tuhdisti törähtelevät torvet, vaikertavat viulut, rämisevät kitarat, tanssilattian tömistys ja estoton, jopa hikinen punk-asenne.

Monessa liemessä marinoitunut dj-kaksikko Borzin ja Levy oli todennut, että Suomen tanssiklubiväelle on syytä tarjota Balkan-meininkiä. Nyt tämä omista lähtökohdista kehitelty tyyli on vakiintumassa osaksi 2000-luvun klubikulttuuria. Monenlaista ikä- ja ammattirajoja rikkovaa yleisöä kuulemma piisaa.

Balkan Beat -villitys alkoi melkein kaksikymmentä vuotta sitten, pian rautaesiripun murtumisen jälkeen. Serbialaiselokuvaohjaaja Emil Kusturican elokuvat toivat balkanilaista musiikkia uuden nuoren yleisön eteen.

Robert Soko -niminen dj alkoi kohta Bosniasta Berliiniin muuttonsa jälkeen järjestää uudessa kotikaupungissaan tanssiklubi-iltoja otsikolla Balkan Beats. Paikalliset himobailaajat ja entisestä Jugoslaviasta Berliiniin muuttaneet siirtolaiset löysivät tiensä näiden tapahtumien maanläheisen riehakkaaseen ja positiiviseen tunnelmaan.

Näiden Balkanin rytmien raaka energia, slaavien ja romanien melodioiden melankolinen voima on laajentunut kohta jo maailmanlaajuiseksi tanssiklubivillitykseksi pitkälti länsimaisten dj:tten ja tuottajien innostuksen avulla.

Balkan beat -ilmiö ei ole ollenkaan musiikillisesti tarkkaa maantiedettä, musiikillinen kattaus voi liikkua Intian ja Jamaikan välillä, poiketen välillä vaikka Persiaan. Autenttisuus ei ole oleellista. Riittää kun ainakin ajatus koskettaa Balkania.

Tärkeintä on rehvakka tunnelma. Musiikki on fuusiota ja cross-overia sanojen varsinaisessa merkityksessä. Se on niin sanotusti jotain muuta, ei koskaan kulunutta diskoa ja rockia.

Eikä kyseessä ole pelkästään äänilevymusiikki; balkanilaiset isot puhallinorkesterit on kaivettu kansanperinnenurkkauksesta ja nostettu klubien soittolavoille bailuvaatteet päällä.

Slaavilaisen soiton kaiho ja voima ovat varsinkin suomalaisille tuttuja. Mustalaismusiikki on noussut vuosien varrella valtajulkisuuteen sellaisten esiintyjien kautta kuin Anneli Sari, Taisto Tammi, Markus Allan, Taisto Ahlgren ja Hortto Kaalo -yhtye.

Kohta kolme vuotta Suomessa toiminut Balkan Fever -tanssiklubi kokoaa balkanilaisen ja romanimusiikin luontevasti saman sateenvarjon alle. Klubin aloitteesta julkaistu "Balkan Fever Helsinki" -cd kokoaa yhteen siellä esiintyneitä ja ehkä tulevaisuudessa esiintyviä kokoonpanoja.

1970-luvun romaniyhtye Hortto Kaalon arkistoista on kaivettu ennen julkaisematon "Mustalaiseks olen syntynyt". Tamperelainen Slobo Horo on soittanut balkanilaista musiikkia 1980-luvulta alkaen.

Kaihoisan iskelmällinen rovaniemeläinen Jaakko Laitinen & Väärä Raha -yhtye tarjoilee maistiaisen ensi keväänä julkaistavalta albumiltaan. Alamaailman Vasarat osallistuu bileisiin klezmer-punkillaan.

Hip hoppiin Balkania yhdistävät Jätkäjätkät ja Paleface. Lilja Loiston Jamaika-kompilla esittämä "Säkkijärven polkka" on myös kelpuutettu mukaan, samoin kuin intialaista bhangraa soittava Shava maahanmuuttajan näkökulmasta tehdyllä "Suomenmaalla". Afrocola puolestaa tulkitsee Matin ja Tepon "Näitä polkuja tallaan" -kappaleen hervottomalla senegalilaisella tyylillä.

Tämä kokoelma antaa mainion kuvan tuoreesta ilmiöstä: balkanilainen hauskanpitopoljento lutviutuu suomalaiselle yhtä mallikkaasti kuin vodkapullo kainaloon ja tekoviikset nenän alle.

Hei kaikki Satumaan kävijät!

Satumaa-palvelun ylläpito ja toimittaminen loppui 7.6. ja artikkelien kommentointi on suljettu.
Kiitos aktiivisuudestanne ja näkemisiin jatkossa uudessa palvelussa http://yle.fi/musiikki

Kommentit (2)

Mahtavaa menoa!

Anonyymi Ti 3.1.2012, klo 15.28

Ihmettelin, että missä klubilla tämä arvostelija on käynyt. Minäkin olen käynyt tuolla klubilla, mutta Dubrovnik on kyllä keskellä Kamppia, eikä missään Punavuoressa. Punavuori sijaitsee Bulevardin eteläpuolella.

Anonyymi Ma 26.12.2011, klo 17.29

Uusimmat

Muualla Yle.fi:ssä