YLE Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Tietopalvelu Digitv.fi
Sininen Laulu - Suomen taiteen tarinoita
YLE Teema
Etusivu
Sarjan esittely
Sarjan osat
Teematarinat
Taiteilijat
Haastatellut
Ajan esineet
Pikkutarinat
Lisätiedot
Tekijät
Palaute

Sam Vanni maalaamassa Contrapunctusta
Contrapunctus

Sam Vannin teos Contrapunctus – Kaaoksesta järjestykseen oli ensimmäinen julkisen kilpailun voittanut abstrakti teos.
Kaaos – järjestys

Sam Vannista, joka alkuperäiseltä nimeltään oli Samuel Besprosvanni, tuli ehkä huomattavin suomalaisen abstraktin taiteen edustaja. Kolmiosainen seinämaalaus Contrapunctus (1959-1960) oli Vannin uran huipentuma ja läpimurto abstraktiin, ei-esittävään taiteeseen.

Helsingin kaupungin työväenopistolle hankittavaa taideteosta varten järjestettiin vuonna 1959 taidekilpailu. Vanni voitti kilpailun teoksellaan Contrapunctus, Kontrapunkti. Voitto oli järkytys vanhoillisille taidepiireille. Suomessa elettiin vielä aikaa, jolloin uudet trendit eivät saavuttaneet järin ihastuneita kommentteja.

Vanni itse kuvasi teosta: ”Ensimmäinen osa kuvaa materiaalia kaaoksena, toinen ihmishengen kamppailua ja työtä tämän kaaoksen muuttamiseksi, kolmas ihmisen saavuttamaa harmoniaa ja järjestystä.---Työn rakenteen kannalta perusvastakohta sisältyy ensimmäisen ja kolmannen osan teemoihin: kaaos – järjestys.”

Tunnustus ja julkinen hyväksyntä

Tämän seinämaalauksen toteutuminen merkitsi Suomessa abstraktin taiteen virallista hyväksymistä - ensimmäistä kertaa abstrakti taideteos oli valittu yleisen kilpailun voittajaksi ja se toteutettiin julkisen instituutin rahoittamana. Vaikka teosta voidaan pitää rajapyykkinä niin Vannin uralla kuin abstraktin ja konkreettisen taiteen historiassa Suomessa, siinä on sisällä vielä esittäviä elementtejä.

Contrapunctus, 1960. Kuva: Kuvataiteen keskusarkisto

Pitkä tie ei-esittävyyteen

Ensimmäiset täysin nonfiguratiiviset maalauksensa Vanni toteutti vuonna 1952 ja jatkoi valitsemallaan linjalla kuolemaansa saakka. Kääntymys abstraktiin taiteeseen ei tapahtunut yhdessä yössä. Vanni maalasi tätä ennen parikymmentä vuotta esittäviä maalauksia.

Vanni joutuikin selittelemään teoksensa yhteyttä musiikkiin ja esittävään ilmaisuun keskiosan "kapellimestari"-hahmon kautta. Musiikki oli Vannille hyvin keskeinen elementti varsinkin hänen abstraktissa ilmaisussaan

Arvostelut Suomessa

Vannin ensimmäisen täysin ei-esittävien töiden näyttely pidettiin Galerie Artekissa. Suhtautuminen siihen oli kovin epävarmaa, torjuvaa. Konservatiivisena E.J. Vehmas oli koko suuntausta vastaan. Myös Sigrid Schaumann, joka oli tarkoin seurannut Vannin kehitystä, huomautti että ”Vannilla on epäilemättä monia ongelmia selvitettävänään”.

Abstakti taide saapuu Suomeen

Uusi taiteilijapolvi otti ulkomaiset näyttelyt, kuten Klar Formin innostuneesti vastaan. Haluttiin kiihkeästi luoda jotakin uutta. Virallisissa taidekouluissa ei abstraktia taidetta tai muita uusia suuntauksia opetettu. Vannikin löysi konkretismin pääasiassa ulkomaisten näyttelyiden avulla ja aktiivisen etsinnän kautta.

Suomessa oli valtavirtauksena luonnonekspressionismi ja monella taholla suhtauduttiin suorastaan halveksivasti kansainvälisiin trendeihin. Melkein yksin uudemman taiteen tuomisesta Suomeen vastasi Artek ja Nykytaide r.y. yhdistyksenä. Viralliset taidelaitokset olivat passiivisia eivätkä kannattaneet avantgardea.

Tiennäyttäjä nuorille taiteilijoille

Vanni toimi myös uuden taiteilijapolven kouluttajana ja opettajana. Hän tasoitti tietä monille nykytaiteemme nimille, kuten Silja Rantaselle, Mari Rantaselle ja Lauri Laineelle.

Suomalainen ei-esittävä taide syntyi hiljalleen yksittäisten taiteilijoiden etsinnän kautta. Oma tahto ja usko uuden taiteen tekemiseen olivat Vannin ja Contrapunctus-maalauksen menestystekijöitä.

Artikkelin lähteet

Karjalainen, Tuula: Uuden kuvan rakentajat, Konkretismin läpimurto Suomessa. Porvoo, 1990

Lea Keskitalo

» Alkuun

Sivun sisältö

» Kaaos – järjestys
» Tunnustus ja julkinen hyväksyntä
» Pitkä tie ei-esittävyyteen
» Arvostelut Suomessa
» Abstakti taide saapuu Suomeen
» Tiennäyttäjä nuorille taiteilijoille
» Artikkelin lähteet






| Lähetä sivu tuttavallesi   | Tulosta tämä sivu

© 2003 YLE Teema