YLE Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Tietopalvelu Digitv.fi
Sininen Laulu - Suomen taiteen tarinoita
YLE Teema
Etusivu / Taiteilijat / Musiikki / Rautavaara Tapio
Etusivu
Sarjan esittely
Sarjan osat
Teematarinat
Taiteilijat
Haastatellut
Ajan esineet
Pikkutarinat
Lisätiedot
Tekijät
Palaute

Tapio Rautavaara. Kuva: Pressfoto
Rautavaara Tapio

Tapio Rautavaaran henkilössä ruumiillistuu kaksi suomalaista lähinnä olevaa vapaa-ajan vieton aluetta: urheilu ja viihde.

Tapio Rautavaaran henkilössä ruumiillistuu kaksi suomalaista lähinnä olevaa vapaa-ajan vieton aluetta: urheilu ja viihde. Tässä valikoimassa hänen hahmonsa on puuttuva rengas - kuten hänen taiteensa alue oli puuttuva rengas suomalaisen "kevyen musiikin" kokonaisuudessa, sillä laulelman tulkitsijana hän oli paitsi Suomen oloissa ainutlaatuinen - korkeinta kansainvälistä tasoa - myös ainoa. Hän ei toiminut iskelmän - jota hän nimitti "hetkelmäksi" - piirissä, ja ehkä juuri tästä syystä hän on niin korvaamaton jäsen nyt ilmestyvässä kokonaisuudessa.

Karismaattinen esiintyjä

Vaikka urheilusaavutukset - heiveröisestä lapsesta tuli vuonna 1948 Lontoon olympiakisojen vanhin yleisurheilun kultamitalimies - varmasti auttoivat, Rautavaara oli laulajana ja esiintyjänä suvereeni jo ilman sitä sivustatukea mitä urheilijan ura sinänsä merkitsi. Samalla on helppo nähdä, että samat henkiset ominaisuudet ovat tehneet hänestä niin vaikuttavan molemmilla elämänalueilla. Vain Olavi Virran vaikutus säteilee suureen yleisöön yhtä voimakkaasti ja kestävästi, aivan kuin kuoleman rajaa ei olisi olemassa lainkaan. Rautavaara lauloi ihmisenä ihmiselle vielä silloin kun ympärille oli jo kasvanut diskojen ja tietokonemusiikin maailma ja vapaa ajan kulutustottumuksia järjestettiin kuin hiirikoetta. Kaiken tämän keskellä hänen persoonansa rehellisyys säväytti ehkä vielä enemmän kuin aikaisemmin.

Rautavaara oli aikansa tavan mukaan väistämättä myös "filmitähti", mutta hänen parikymmentä elokuvaansa eivät ole kovin vakuuttavia muuten kuin epäsuorasti tai välähdyksinä. Hänet pantiin "näyttelemään" sen sijaan että - kuten suuressa maailmassa - olisi ymmärretty että paras esiintyjä olisi ollut hän itse, omana minänään - tähänhän perustui elokuvan suurten aikojen Gary Cooperin tai John Waynen esiintyvä mahti.

Mietiskelijä joka välitti ihmisistä

Mielenrauha ja epäily, tieto ihmisten ristiriidoista ja suvaitsevaisuus, ei vivahteeton optimismi, vaan hienoisen surumielen sävyttämä toivo - nämä olivat Tapio Rautavaaran ominaisuuksia kansakunnan seremoniamestarina. Hän viihtyi parhaiten puitteissa, joissa jokainen kuulija oli yksilönä läsnäoleva ja tavoitettavissa. Jossain suhteessa hän muistutti Frans Eemil Sillanpäätä: heidän jälkeensä hyvin harva suomalainen on osannut puhua elämän perusasioista tavalla, joka on runollinen, syvältä jotain olennaisinta meissä kouraiseva.

Tapio Rautavaara pystyi hiljentämään täydellisesti monisataisen nousuvaiheessa olevan yleisön Sinisen unen tai Päivänsäteen ja menninkäisen tapaisten runoelmien edessä. Tunteen ja ilmaisun aristokraatti oli omaa luokkaansa harjannostajaisissa. Hänellä oli runoilijan tuntumaa rakentajien mielialoista, ja niin hän oli itseoikeutettu esiintyjä areenalla, jossa vilppiä ja pintaliitoa vähiten hyväksytään. Hänen katseessaan ja äänessään on vavahduttavaa viattomuutta sekä maailmastamme melkein kadonnutta tunteellisuutta.

Peter von Bagh

Tuotanto/Ura

Tunnetuimpia levytyksiä

Päivänsäde ja menninkäinen, 1949/1965
Reissumies ja kissa, 1949
Kulkuri ja joutsen, 1950
Isoisän olkihattu, 1951/1964
Ontuva Eriksson, 1951
Sininen uni, 1952
Juokse sinä humma, 1953
Kulkuriveljeni Jan, 1956
Yölinjalla, 1962
Tuopin jäljet, 1963
En päivääkään vaihtaisi pois, 1979

Elokuvarooleja

Kultamitalivaimo, 1947
Salakuljettajan laulu, 1952
Me tulemme taas, 1953
Villi Pohjola, 1955

Urheilusaavutuksia

Keihäänheiton Suomen mestaruus 1944-45, 1947-49, EM-pronssi 1946, olympiakulta 1948

Jousiammunnan Suomen mestaruus 1955, joukkuemaailmanmestaruus 1958,
useita Suomen ennätyksiä


Kirjavinkit

Rautavaara, Tapio (kert.) & Numminen, Juha (kirj.): En päivääkään vaihtaisi pois. Kirjayhtymä 1978.

Muuta

Veikko Myller: "Kulkurin uni", Tapio Rautavaaran muistomerkki (2000) sekä Tapio Rautavaaran puisto (1981), molemmat Helsingin Oulunkylässä

» Alkuun

Sivun sisältö

» Karismaattinen esiintyjä
» Mietiskelijä joka välitti ihmisistä
» Tuotanto/Ura
» Kirjavinkit
» Muuta
Henkilötiedot

Rautavaara, Kai Tapio
8.3.1915 - 25.9.1979

Ammatti:
Muusikko, lauluntekijä, viihdetaiteilija
Koulutus:
6 luokkaa kansakoulua






| Lähetä sivu tuttavallesi   | Tulosta tämä sivu

© 2003 YLE Teema