|
Prostatacancer - en ny folksjukdom? Prostatacancer är den nya folksjukdomen i Finland. Över 3000 män insjuknar årligen. Trots det talas det ganska lite om sjukdomen. Vårdmetoderna förorsakar nämligen ofta både impotens och inkontinens, dvs att vuxna män måste gå med blöja.
Sjukdomen är också svårdiagnostiserad. Dels är det vanligt med godartade förändringar i prostatakörteln som ger upphov till ”falskt alarm”, dels är männen som insjuknar ofta så gamla att de hinner dö av andra orsaker. Därför anser en del forskare att man borde tona ner diskussionen och försöka undvika att våra patienter ”i onödan”. De som har insjuknat anser ofta att sållningstest borde göras på alla män över 50 år. Mellan raderna kan man ana antydningar om åldersrasism.
Många patienter tycker att undersökningarna är pinsamma och att det finns stora brister i informationsgången mellan läkare och patient. Speciellt svårt tycker patienterna att det är att ta ställning till de behandlingsmetoder som erbjuds. Det är nämligen så många patienter upplever situationen: att de själva skall välja.
Det bästa sättet att diagnostisera prostatacancer är det s.k. PSA-testet som mäter mängden ProstataSpecifik Antigen i blodet.
Behandlingsmetoder:
-radikal operation där man avlägsnar prostatakörteln helt och hållet
-hormonbehandling
-strålbehandling
-brachyterapi, som är ett slags inre, lokal strålbehandling
Studiogäster:
Mirja Ruutu, professor i urologi
Ulf-Håkan Stenman, professor i klinisk kemi
John Vikström, ärkebiskop emeritus och ordförande i Finlands prostatacancerförening
Leena Rosenberg, sexolog
Mirja Ruutu berättar om prostatakörtelns funktion: att producera vätskan som sädescellerna lever i. Hon anser att PSA-testet är överreklamerat och att förkortningen kunde stå för Prostata Specific Anxiety.
Ulf-Håkan Stenman berättar att PSA-värdet är den bästa tumörmarkören. T.o.m. mycket små tumörer ger tydliga utslag. Problemet är att bara en tredjedel av de positiva resultaten faktiskt är cancer. Börjar man screena alla män över 70 hittar man för många fall av cancer som aldrig hinner utvecklas till egentlig sjukdom.
John Vikström säger att det var PSA-testet som räddade honom. Han är nöjd med både testet och den behandling han har fått.
Det finns många stödgrupper för prostatapatienter och det är tydligt att männen får och ger varandra verkligt stöd i grupperna.
Finlands prostatacancerförening (09) 135 331 prostata@cancer.fi
Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry. 040 828 00 00
Impotens kan förstås förorsakas av många faktorer. En är andropausen, mannens motsvarighet till kvinnans menopaus.
Sexologen Leena Rosenberg berättar att många av hennes patienter är just prostatapatienter. Hon vill krossa myten om den finländska mannen som inte pratar om sina känslor.
redaktör: Erik M. Snellman Finlands prostatacancerförening (09) 135 331 prostata@cancer.fi
Eturauhassyöpäpotilaiden tuki ry. 040 828 00 00
Cancer
Cancerregistry |
Prostatacancer - om vården, om hoppet, om kamraterna Fyra män berättar sin historia.
Alla fyra männen hör till en stödgrupp för prostatapatienter, närmare sagt till ETURAUHASSYÖPÄPOTILAIDEN TUKI ry. De har telefonjour dygnet runt , vilket innebär att en ångestfylld patient kan ringa dem också då det brukar vara som värst – om natten! Telefon 040 –828 0000.
Stödgruppen möts varje tisdag på Tölögatan 33 i Helsingfors.
Gruppen vädrar precis allt. Potensproblem, rädslor för döden, olika vårdformer, inkontinens och blöjor! Många i gruppen uttrycker sin stora tacksamhet gentemot sina ödeskamrater. En del har depression och får depressionsmediciner. Somliga dricker konjak för att stävja ångesten. Och många säger att gruppen är det som behövs för att man ska orka.
Urolog Martti Alaopas berättar om olika vårdformer. Johan Backman, 56
”Jag måste gå upp för att kissa flera gånger per natt. Och då jag just hade varit på toaletten så måste jag gå genast igen. Blåsan liksom inte tömdes ordentligt.
Då allt är bra och man är frisk, så har man ju inte en aning om vad ett PSA prov är. Varför skulle man sysselsätta sina tankar med sådant?
I dag vet jag att ett normalt PSA värde borde ligga på 2-3. Redan 4 är ett förhöjt värde.
I själva verket var jag inlagd på sjukhus för hjärtproblem. Det var i samband med det som jag sade till sjukskötaren att det nog finns ett annat problem också. Det var då de tog mitt PSA.
Det var 40. Idag är det ännu högre, över 100!
De kan inte operera mig på grund av hjärtat. Tre strålbehandlingar har jag fått och äter nu hormoner.
Min situation är nog inte alls bra. Läkaren har just gett mig beskedet att cancern har spridit sig och syns i skelettet.
Det är klart att man funderar, och klart att jag är deprimerad. Lusten har försvunnit och potensen är borta. Man kan inte låta bli att tänka ”varför just jag”. Somliga dagar känns det litet bättre, men så kommer det ett bakslag igen! Det är inte lätt.
Tack och lov att jag kan prata om det här hemma. Det gör vi varenda dag. Annars vet jag nog inte hur jag skulle orka.
Tänk, jag som aldrig tidigare har varit sjuk och plötsligt kommer allt på en gång.”
Henry Elmgren, 70
” Det var en ung kvinnlig och vacker läkare, som vid en rutinundersökning bad mig dra ner byxorna och låta henne kolla prostatan. Jag var jättegenerad och sade att jag nog kan gå till min egen husläkare (som just då var på semester). Men hon var envis, så det var bara att lyda. Det var då hon konstaterade att min prostata var förstorad. Det togs en provbit och det var cancer.
Beskedet fick jag hem, per brev! Det var inte alls sympatiskt, att få beskedet cancer och dessutom per brev.
Jag fick strålbehandling 35 gånger, varje dag utom söndagar och det var nog tungt. Jag blev trött men fick egentligen inga andra besvär. Många av mina ödeskamrater har fått problem med tarm och mage.
Men brösten växte och blev ömma. Dessutom drabbades jag av samma besvär som kvinnor i klimakteriet lider av. Jag svettades så mycket om nätterna att jag ibland tvingades byta pyjamas 2-3 gg per natt.”
Rauno Aaltonen, 59
”Jag fick kallelse till en sållningsundersökning ( det sållningsexperiment, som för närvarande är på gång i vårt land) och gick i väg glad i hågen. Tänkte att det säkert är bra också med normalresultat att jämföra med… Inte hade jag ju några symtom heller och ansåg mig vara kärnfrisk.
Det var cancer.
Det gjordes en radikaloperation, där magen öppnades från naveln neråt och hela prostatan togs bort. Operationen var svår och lång. Den räckte åtta timmar och jag förlorade fyra liter blod. Blodbristen gjorde att trycket försvann, Hb och pulsen likaså. Konvalescensen blev
lång och jobbig, men resultatet positivt. Enligt nuvarande uppgifter har man fått bort cancern helt och hållet.
Jag anser faktiskt att sållingsundersökningar borde genomföras i Finland, precis som kvinnorna har sina mammografier. Men eftersom det knappast kommer att genomföras här i landet, så skule jag uppmana varje man, som fyllt 50 att regelbundet låta mäta sitt PSA värde på privatlaboratorium.”
Jorma Koski, 53
” Jag gick på en vanlig kontroll , privat, och bad dem också kolla mitt PSA. Det var förhöjt och cancer kunde konstateras. Jag har haft förmånen att få en vårdform, som är rätt sällsynt i Finland. Den är nämligen dyr. Det är Brachyterapi, då man får strålning invärtes. Under ingreppet, som utförs under narkos, förs stavar med Jod 125 in i prostatan, kapas av och lämnas därinne. Man ligger i gynekologstol.
Jag åkte in en måndag eftermiddag då jag förbereddes för operationen, fick tarmsköljning och sådant. Följande dag utfördes ingreppet. På onsdag eftermiddag fick jag åka hem. Tre dagar, enkelt. Lätt. Och jag mår bra.”
Martti Ala-Opas, urolog
” Jag är själv en anhängare av Brachyterapi, eftersom jag är med i den arbetsgrupp, som har utfört ingreppet i vårt land. Jag var först i Kuopio, där man är riktiga Brachyexperter, och numera jobbar jag på Maria Sjukhus i Helsingfors.
En radikaloperation är ett stort och besvärligt ingrepp. Riskerna är betydligt större än med andra åtgärder, i synnerhet om patienten lider av andra besvär, som problem med hjärtat eller diabetes t.ex.
Brachy är ju bara ett kortvarigt ingrepp, som klaras av med en narkos.
Klart att radikaloperation som åtgärd är billigare. Det är också hormonbehandling och strålbehandling. Men om det uppstår komplikationer efter operationen, så blir det genast dyrare. Om man räknar med resersättningarna till en 35 gg omgång strålbehandlingar, så blir det också dyrt. Räknat på det sättet är Brachyterapi inte alls dyrare.”
Fast, det är ju klart att jag talar för ”min sjuka mor”! Kirurgerna förespråkar operation, röntgenläkarna strålbehandling och urologerna sitt eget område…”
redaktör: Melita Tulikoura
ETURAUHASSYÖPÄPOTILAIDEN TUKI ry.
Telefon 040 –828 0000.
Stödgruppen möts varje tisdag på Tölögatan 33 i Helsingfors. |
Läkarstationen "Mies" - endast för män! I två års tid har läkarstationen Mies haft sina dörrar öppna för män med intima hälsoproblem. Kliniken som är privat strävar till att behandla mannen som en helhet.
Aarne Koskimies, specialläkare i kvinnosjukdomar och förlossningar, specialist i gynekologisk endokrinologi. Han har också en docentur i andrologi. Andrologi betyder studier i mannens intima hälsoproblem med undersökning och behandling av det manliga könsorganet.
Aarne Koskimies förklarar hur det kom sig att man grundade en läkarstation enbart för män.
”Iden att grunda lääkäriasema Mies kom organiskt fram. Jag är till utbildningen gynekolog och många kvinnor som kommit till min mottagning har undrat om det inte finns något ställe dit mannen kan gå med sina intima besvär.
För männen är det ju många gånger svårare att uppsöka en läkare än vad det är för kvinnor. Det hör kanske inte till mansrollen att öppna sig inför främmande mänskor. Jag tror att det beror på vårt kulturklimat.”
Fertilitetsproblem, erektionsstörningar och andropaus
Till kliniken söker sig män i alla åldrar. Aarne Koskimies delar in dem i två huvudsakliga grupper. Till grupp ett hör yngre män med fertilitetsproblem och erektionsstörningar, medan grupp två består av män i övre medelåldern, de män som kommit in i andropausen.
Erektionsstörningar är vanligare än vad man tror
”Det händer att unga par söker sig till min mottagning för att behandla sitt fertilitetsproblem. Och då jag undersöker mannen är det inte ovanligt att det kommer fram att det rör sig om något annat än om fertilitetsproblem. Ofta visar sig problemet vara erektionsstörningar.
Då det gäller erektionsstörningar och yngre män är det mer sälsynt att problemet skulle vara organiskt. Oftare ligger det psykologiska orsaker bakom problemet.
Erektionsstörningar är oftast tillfälliga. Och de är också mycket svårare att årgärda då potensbesvären fortgått en längre tid. Jag råder alla att söka hjälp så fort som möjligt.
Om erektionsstörningarna är organiska kan vi lindra dem med hjälp av medicinering. Psykologiska orsaker kan vi komma åt genom att konsultera en psykiater.”
Andropausen - nedsatt testosteronutsöndring
Andropausen betyder att mannens testosteron utsöndring minskar.
Man vet att testosteron värdena minskar med en procent per år efter fyrtio års ålder. Men det finns de män som får lägre testosteronvärden än normalt och de får ofta s.k. andropaus symptom.
Andropaus symptomen påminner mycket om dem i kvinnans menopaus. Men de är trots det två skilda metabolismer. Symptomen är t.ex. svettning, koncentrationssvårigheter, diffus svaghet, sömnstörningar, irritation, depression, nedsatt sexuallust och erektionsstörningar. Det finns epidemologiska undersökningar som indikerar att tio till tjugo procent av män över femtio år visar tecken på andropaus.
”En aktiv man som under ett par år har märkt att aktiviteten är nedsatt mår bra av att veta att det finns substitution. Hormonet testosteron kan tas i pillerform, som plåster och injektion.
Testosteron har lite biverkningar. En biverkning är en förstoring av prostata. Prostatan växer naturligt med åldern. Men testosteron preparatet kan göra att prostatan växer för snabbt. Och då måste man sluta med preparatet.
Om testosteronvärdena är mycket låga kan hormonpreparatet i viss mån höja sexuallusten och potensen. Men det viktiga, som jag ser det, är att livskvaliteten blir bättre. Men det är klart - ungdomen kan vi inte ge tillbaka.”
redaktör: Maria Pörtfors
|
|
|