|
Studiodiskussion om beröring Gäster i solarplexusstudion är professor Kerstin Uvnäs-Moberg från Karolinska Institutet i Stockholm och Universitetet i Uppsala OCH Tage Orenius, klinisk psykolog vid Orton i Helsingfors och med privatpraktik även i Åbo.
Oxytocinforskning
Oxytocin är ett hormon, som i litteraturen har omnämnts enbart som amning- och förlossningshormon. Men Kerstin U-M insåg, då hon själv födde och ammade sina barn att det är något mer som händer i kroppen. Hon fattade att hon kan få samma känsla av lugn och ro också i andra trygga sammanhang och började misstänka bl.a. beröringen.
Efter 20 år av forskning kan hon nu med säkerhet säga att positiv beröring påverkar oxytocinhalten i blodet lika mycket som oxytocintabletter gör.
Pajade råttor på magen
Kerstin U-M , som jobbat med försöksdjur i laboratorietest förut fann en japansk metod, som gick ut på att stryka råttor över magen 40 gg per minut. Då framkallades höga halter av oxytocin och den annars så aggressiva och oroliga råttan hade lugnat ner sig. Då man mätte oxytocinhalten hos de andra råttorna i samma bur fann man till sin överraskning att alla hade fått förhöjda halter av oxytocin.
Detta fenomen kan ha flera förklaringar, säger KUM , men förmodligen heter en förklaring feromoner, luktpartiklar, som djur känner.
Vomeronasalt organ
Också vi människor har ett luktorgan, det vomeronasala organet, för feromoner. Men hos oss når lukterna aldrig medvetandet. Feromonerna förblir för oss på ett omedvetet plan, men ger antagligen oförklarliga känslor av någonting ogripbart, säger KUM. Kanske är det feromonerna som gör att vi mår bra i en del människors sällskap och mindre bra i andras.
Då man vistas i ett rum där någon blir masserad, så påverkas man och blir lugn, fastän man bara tittar på. Det har konstaterats att även massören får förhöjda oxytocinvärden, säger KUM.
Hudminnet
Tage Orenius talar om minnen, som kan väckas vid beröring. Han har otaliga gånger på sin praktik upplevt hur klienter plötsligt får oväntade känslor vid då han berör olika områden på huden. Som exempel uppger han en man, som fick starka känslor av obehag, då axeln vidrördes. Själva minnet till den bakomliggande händelsen dök däremot inte upp omedelbart. Det kom först senare vid ett terapeutiskt samtal. Mannen kom då ihåg hur han några år tidigare han blivit anhållen av polisen och hur obehaglig handen på axeln då hade känts.
Kerstin Uvnäs-Moberg kan komplettera med en självupplevd historia, då hon vid en behandling av halsen och området omkring upplevde smärtsensationer och obehag och t.o.m. kände lukten av eter. Senare kom även hon ihåg att hon som 5-åring blivit opererad i på utsidan av halsen då hennes muskler hade snott in sig i varandra. Hon blev sövd med etermask ( som ju användes förr) och därefter gipsad för flere månader framåt.
Det kom hon ihåg först nu.
Inbesparingsmöjligheter
Om någon bara kunde ana hur stor betydelse beröringen kunde ha i vårdsituationer, utbrister KUM. En patient, som berörs är mottagligare för argument och för vård. En patient, som berörs, känner att hon är viktig, att personalen bryr sig . Hon öppnar sig lättare, och känner tillit. En patient med smärtor, kan bli smärtfri. Svullnader lägger sig. Blodtrycket sjunker.
En lugn patient blir snabbare frisk.
Det är fråga om möjligheter till inbesparing helt enkelt!
redaktör: Melita Tulikoura
Kerstin Uvnäs-Moberg
om boken |
Olika beröringsterapier Naturhälsovårdare Nina Åberg i Borgå, tel.040-5084028
Det är synd om de människor, som inte får någon beröring hemma, säger naturhälsovårdare Nina Åberg. Människan vet uppenbarligen inte heller hur viktig beröringen är, säger hon. När Nina ger Shiatsu-behandling och kommer till armarna så börjar många kvinnor gråta.
Nina Åberg har en gedigen utbildning i olika beröringsteraper och i kinesisk medicin. Hos henne får man allt ifrån vanlig massage, aromterapi och Shiatsu till zonterapi, fytoterapi, Moxa och aurikuloterapi. Också koppning är Nina inkommen i.
Oftast kombinerar hon olika terapier efter ett samtal med klienten där var och ens individuella behov fastställs.
redaktör: Melita Tulikoura
|
Fysioterapeutens och psykologens samarbete ger goda resultat Christina Wiik och Sture Enberg har sin mottagning i centrum av Vasa. Christina är fysioterapeut och Sture är psykolog.
Båda upplevde, då de jobbade med sina respektive yrken på var sitt håll, att något fattades. Christina konstaterade gång på gång att hennes klienter öppnade sig och hade behövt samtala med någon, medan Sture i sin tur insåg att känslorna låg lagrade i kroppen. Christina
Vi brukar säga, Sture och jag, att kroppen fungerar som en minnesbank. Ta nu t.ex. svåra traumapatienter. Om man blivit utsatt för incest är det troligt att man inte minns händelserna med huvudet, medan kroppen minns den kränkning som traumat utsatt den för.
Sture
Om jag jämför vår metod med den jag använde då jag jobbade med familjerådgivnings ärenden och på mentalrådgivningsbyrån, så upplever jag en stor skillnad. Då vi har kroppen med som en extra resurs så ger terapin snabbare resultat. Speciellt för våra två huvudgrupper; traumapatienter och utbrända.
Traumapatienter saknar en naturlig kroppskänsla. För dem är beröring helande. Det har hänt att någon har känt det som om de har återvunnit en arm eller ett ben. De återupptäcker helt enkelt en förlorad kroppslighet. Och det är ju utifrån vår kroppslighet vi upplever livets rikedom, nämligen känslor och förnimmelser. Allt det som ger oss en känsla av att vi deltar i livet.
Christina
Kroppen kan inte ljuga. Verbalt kan man lätt försköna symptom. Och det kan ibland vara nödvändigt. Om det inte finns tillräckligt trygga omständigheter väljer vi ofta att inte möta t.ex. smärta. Men om man vill komma vidare i en terapisituation, så räcker det inte med enbart en verbal kommunikation, utan då måste man också tala med kroppen.
Sture
I behandlingen av svåra trauman måste man fråga sig: Har detta faktiskt hänt eller är det bara en fantasi? Och då vi jobbar med både samtalsterapi och beröring (d.v.s. olika former av massage, taktil stimulans och olika övningar i kroppsmedvetenhet), så kan vi göra en dubbeldiagnos. Dels genom samtal, men främst genom att se spänningar i kroppen.
Christina
När jag behandlar kroppen lägger jag märke till olika spänningar hos klienten som vi sedan diskuterar sinsemellan. Det är viktigt att inte sätta ett problem på en mänska, utan att förhålla sig öppet till klienten. Jag tror att alla har en förmåga att förstå vad spänningar i kroppen hänger ihop med.
Det lär vara så att 70 %av våra muskelspänningar beror på känslomässiga eller stress relaterade orsaker, medan bara 30 % orsakas av fysisk ansträngning och ergonomiska fel.
Då jag behandlar en klient avläser jag hur mycket muskeln ger efter. Ju mer en muskel ger efter desto mer kraftfull blir min beröring. Om en klient har mycket spänningar och stress i kroppen, så använder jag mig av en lättare beröring. En beröring som stimulerar kroppen att producera OXYTOCIN. Oxytocinet kallas också för kroppens eget lugn och ro hormon. Då kvinnor ammar så producerar kroppen oxytocin.
Om jag har en klient med smärta så behöver kroppen ENDORFINER, ett hormon som lindrar smärta. Då använder jag mig av en kraftfullare beröring
Av erfarenhet har jag kommit fram till vissa generella regler. De är givetvis fulla av undantag. Nackspänningar brukar ofta förekomma hos mänskor som är väldigt ansvarstagande och som vill göra bra ifrån sig - mänskor som ”bär sitt ok”. Medan spänningar i övre nacken ofta förekommer hos personer som har ett starkt kontrollbehov.
När man behandlar t.ex. övre delen av nacken där kontrollen sitter, så kunde man säga att man frigör de minnen som sitter just där. Men det viktigaste är att fundera över hur just denna klient har tagit en sådan livshållning. Och att fråga sig vilka erfarenheter som lett till att klienten måste ha den här kontrollen.
Sture
Vi är väldigt noga med bearbetningen. När något medvetandegörs i kroppen, så är vi noga med att följa upp det med samtal. Vi ger helt änkelt känslan en tankemässig ram. Annars kommer man inte åt känslan som blir fritt flytande.
Somliga av oss finner inte ord att beskriva vad vi känner. Då kan kroppen och dess möjligheter vara till stor hjälp. Det kan kännas svårt att formulera vad vi känner i ord, medan det i regel är lättare att tala om hur det känns i kroppen. Och den vägen kommer man åt djupare känslor på ett angenämt och naturligt sätt.
Före behandlingen undersöker Christina och Sture sina klienter utgående från sina traditionella yrkesroller. Alltså en regelrätt hälsoundersökning.
redaktör: Maria Pörtfors
|
Kropp och själ i vården I centrum av Norrköping, i Sverige, ligger Roslagens Praktik. En klinik för stressade nutidsmänskor.
Christina Doctare är läkare och erbjuder klienterna kognitiv terapi, medan Henrik Johansson är leg. massör och står för den fysiska delen. Christina och Henrik talar om hur viktigt det är att integrera både kropp och själ i vården. Därför börjar Henrik med att massera klienten. Sedan är det Christinas tur att möta klienten, som efter beröringen är mer öppen, avspänd och fokuserad.
Christina
Att medicinera kroppen med beröring är en alldeles utmärkt medicin. Beröringen har, i motsats till många mediciner, inte några biverkningar. Den är inte beroendeframkallande och mycket effektiv.
Då man blir berörd händer det saker i hjärnan. Stress reduceras, olika signalsubstanser aktiveras. Främst aktiveras utsöndringen av oxytocin och endorfiner.
Eftersom man kan mäta mängden oxytocin i hjärnan har man kommit fram till hur oxytocinet påverkar oss. Och vi vet att då oxytocinet ökar, ökar vår förmåga till inlärning, vi blir lugna och fokuserade och vår sociala kompetens ökar.
Beröring stimulerar både vår vänstra och högra hjärnhalva. Också frontalloben där vi bearbetar intrycken påverkas.
T.o.m. vår reptilhjärna som finns djupt ner i hjärnans källare påverkas.
Och det här medfödda alarmsystemet som finns i vår reptilhjärnan – den delen av hjärnan som reagerar på faror - det området påverkas också av beröring.
Reptilhjärnan kunde man också kalla för vårt undermedvetna. Och i vårt undermedvetna finns många gamla hotfulla minnen lagrade. Då en klient får en stresslindrande massage kan hon komma i kontakt med de här gamla, kanske traumatiska, minnena. Och när oxytocinet ökar vår känsla av lugn och ro, så blir de här smärtsamma minnena hanterliga. De är inte längre fullt så skräckinjagande.
Henrik
Att vara stressad i nutid är det samma som att vara jagad i urtid. Urtidsmänskan skyddade strupen då han hotades av ett rovdjur eller en annan reell fara.
Idag gör vi exakt samma sak då vi är stressade och drar upp axlarna.
Faran är bara en annan. Den kanske inte alls är reell, utan symbolisk. Men vi reagerar likadant som våra allra första förfäder.
Redaktör: Maria Pörtfors
|
Beröring inom sjukvården Beröring borde dagligen användas i vården av sjuka och gamla, säger närvårdare Eeva Vinberg på Scilla, avdelningen för åldringar på Diakonissanstalten i Helsingfors. Redan då hon promenerar omkring i korridorerna med en gammal människa, så håller hon dem hårt om händerna. Och när hon hjälpt dem i säng sitter hon på sängkanten en stund och stryker dem över håret och ansiktet. ” Som man pajar ett barn”, säger Eeva.
Resultatet är positivt. De oroligaste patienterna har blivit av med sin ångest och sina aggressionsutbrott. Något som har noterats både av personal och anhöriga.
En metod för beröring, kallad taktil stimulering är just nu på frammarsch bland vårdare i vårt land. På Nystugan, Folkhälsans boendeenhet för handikappade i Helsingfors, pågår just nu ett studieprojekt med Chris-Marie Törnroos, som är en av några få utbildade i taktil stimulering i södra Finland.
Taktil stimulering är en lättmassage ( inte djup) där klienten blir medveten om sin kropp. Rörelsen är längsgående, för att markera längden, tvärgående, för att markera bredden och små rörelser, i cirklar, för att markera detaljer. Resultaten har varit positiva, säger Chris-Marie. Hon tycker sig ha märkt att händer och fötter igen vet vad de är till för, att klienten blir medveten om sin kropp, får sitt kroppsmedvetande stärkt. Blickar, som inte har kunnat mötas, möts igen.
Taktil stimulering lämpar sig inom åldringsvården, vården av handikappade och av för tidigt födda barn.
redaktör: Melita Tulikoura Taktil massage
Taktil stimulering
lärare i taktil stimulering (Finland):
e-mail Gun.i finland@beroring.se
tel 050-3728168
Chris-Marie Törnroos, tel. 09-1480 7204
Rosenmethod
Axelsons
Babymassage
Therapeutic touch
Suomen psykofyysisen fysioterapian yhdistys
|
|
|