SUO
ennen oli paremmin, kun vanhat 30v. ei pitäny farkkuja
Nina Stenrosin kanssa keskustelevat Veeti ja Sonja Iltanen

maanantai 29.5.2006 klo 20.00 TV1, uusinta tiistaina 30.05. klo 17.05

TV1:n kesän keskusteluohjelma SUO on kuin suokaasua henkivä kulju kermeineen. SUOssa puhutaan asioista ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

 
Ennen vanhat kolmekymppiset eivät pukeutuneet farkkuihin eivätkä johtajat kulkeneet kravatitta. Ihmisen iän, varallisuuden, aseman ja koulutuksenkin saattoi päätellä vaatteista, nykyään ei aina edes sukupuolta. Nyt kaikki pukeutuvat farkkuihin ja me uskottelemme itsellemme, ettei pukeutumiskoodilla ole enää väliä. Kuitenkin ihminen merkkaa itsensä vaatetuksellaan ja ympäristö tulkitsee pukeutumiskoodeja - halusimme tai emme.

Rockmarginaalista on tullut valtakulttuuria, työhön ja vapaa-aikaan ei enää pukeuduta eri lailla, äidit ja tyttäret kulkevat samoissa vetimissä. Iän rooli pukeutumisessa on suuri, ikää rakennetaan ja peitetään. Nuoret haluavat näyttää vanhemmilta ja vanhemmat yrittävät parhaansa mukaan vanhentua nuorekkaasti - vaan ei liian nuorekkaasti.

Onko pukeutumisen vapautuminen illuusiota ja itse asiassa kahle? Voimmeko olla erilaisia vain olemalla erilaisia samalla tavalla kuin muut? Muuttuuko minäkuvamme vaatteiden myötä? Onko pukeutumisesta tullut itsepetoksen ja roolituksen väline? Mistä retro kertoo? Mitä me oikein yritämme?

Laulaja-näyttelijä Veeti muistaa hyvin ensimmäiset farkkunsa. Hän on pukeutunut moniin eri rooleihin ja tuntenut millaista on kantaa niiden vaatteita. Sonja Iltanen on Taideteollisen korkeakoulun tutkija. Hän on perehtynyt suurten ikäluokkien naisten pukeutumiseen ja sen taustoihin.

Jatkossa SUOlla kysytään, oliko ennen paremmin, kun Suomi ei hukkunut paskaan eikä Espoon korkein paikka ollut Ämmässuon kaatopaikka? Silloin, kun miehet olivat miehiä eivätkä kokanneet, meissä oli matoja ja meistä jäi oikeita valokuvia? Kun ei ollut ostosparatiiseja, vain suurostoloita, kun eläimet saivat olla eläimiä ja opettajat olivat ihmisiä. Silloin osattiin nukkua ja meillä oli vain telkkarit eikä mitään harrypottereita.

SUO suhteellistaa ajan kulumisen. SUOn suossa on Suomen syvin arkisto, jossa on turvetta jopa yli 10 metriä. Antiikin ajoista suo on kasvanut vain miehenmitan turvetta. Sadassa vuodessa sitä kertyy lisää 7 senttiä!

Olivatko asiat paremmin 2 senttiä turvetta sitten? Onko kyse vain nostalgiasta, joka kaunistaa ja antaa unohtaa tosiasiat vai olemmeko loitonneet olennaisesta ja hukanneet jotain arvokasta tulevaisuutta kohti rymistäessämme?


Suolla keskustelevat Nina Stenros ja ihmiset, joilla on kanttia riisua roolinsa ja painua suolle… Lavastetta, inserttejä, house bandiä ja komennuksesta taputtavaa yleisöä ei SUOlla ole. Vain luojan luoma odottava suo.