SUO
Ennen oli paremmin, kun Suomi ei hukkunut paskaan
Kirsi Tuominen ja Sauli Rouhinen puhuvat Nina Stenrosin kanssa jätteistä.

maanantai 5.6.2006 klo 20.00 TV1

TV1:n kesän keskusteluohjelma SUO on kuin suokaasua henkivä kulju kermeineen. SUOssa puhutaan asioista ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

 

Oliko ennen paremmin, kun Espoon korkein paikka ei ollut Ämmässuon kaatopaikka? Vai olemmeko kulkemassa kohti aikoja, jolloin törsäämistä pidetään moukkamaisena? Onko sillä mitään väliä, kun Venäjältä paahtaa ehtaa tavaraa yli rajan? Ja kuluttajalla on oikeus, jopa velvollisuus, kuluttaa?

Kirsi Tuominen on Marttaliiton erikoisneuvoja, puutarhaopettaja ja pääkaupunkiseudun kierrätyskeskuksen hallituksen jäsen. Hänen mukaansa kompostointi on laiskan miehen ympäristönsuojelua.

Ympäristöneuvos Sauli Rouhinen ympäristöministeriöstä on Suomen kestävän kehityksen strategikko, joka puhuu materiaalin ripulitaloudesta. Materiaalien käyttöikä pitäisi saada pidemmäksi, sillä myös kierrätysjärjestelmä kuormittaa luontoa.

SUO suhteellistaa ajan kulumisen. SUOn suossa on Suomen syvin arkisto, jossa on turvetta jopa yli 10 metriä. Antiikin ajoista suo on kasvanut vain miehenmitan turvetta. Sadassa vuodessa sitä kertyy lisää 7 senttiä!

Jatkossa suolla puhutaan ajoista muutama sentti turvetta sitten, silloin kun meissä oli matoja ja meistä jäi oikeita valokuvia, miehet olivat miehiä eivätkä kokanneet. Kun ei ollut ostosparatiiseja, vain suurostoloita, kun eläimet saivat olla eläimiä ja opettajatkin olivat ihmisiksi. Silloin osattiin nukkua ja meillä oli vain telkkarit eikä mitään harrypottereita.

Onko kyse vain nostalgiasta, joka kaunistaa ja antaa unohtaa tosiasiat vai olemmeko loitonneet olennaisesta ja hukanneet jotain arvokasta tulevaisuutta kohti rymistäessämme?

Suolla keskustelevat Nina Stenros ja ihmiset, joilla on kanttia riisua roolinsa ja painua suolle… Lavastetta, inserttejä, house bandiä ja komennuksesta taputtavaa yleisöä ei SUOlla ole. Vain luojan luoma odottava suo.