SUO
Ennen oli paremmin, kun meissä oli matoja.
Kohtalokas hygienia puhuttaa Tari Haahtelaa, Maria Guzenina-Richardsonia ja Nina Stenrosia.

maanantai 26.6.2006 klo 20.00 TV1
uusinta tiistaina 27.06.2006 klo 17.10 TV1

TV1:n kesän keskusteluohjelma SUO on kuin suokaasua henkivä kulju kermeineen. SUOssa puhutaan asioista ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

 

Astma ja allergia iskivät suomalaisiin 60-luvulla epidemian lailla. Silloin perhekoko pieneni, muutettiin kaupunkeihin ja kansanterveys koheni ruokahygienian myötä. Antibiootit ja rokotukset lannistivat tappavat kulkutaudit…

Iho- ja allergiasairaalan ylilääkäri Tari Haahtela painottaa, että hyvinvoinnin hintana ovat allergiat ja muut krooniset sairaudet. Pesemme hulluina käsiämme, ympäristömme on hygieeninen eikä immuunijärjestelmämme saa tarvitsemaansa harjoitusta. Ihminen reagoi rajapinnoilla, jotka erottavat hänet ympäristöstä: iholla, limakalvoilla, keuhkoilla, suolistolla.

Maria Guzenina-Richardson on äiti ja toimittaja sekä Espoon sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja. Hänestä ylenpalttinen hygienia on esimerkki kokonaisvaltaisesta hysteriasta, jossa lasta varjellaan liikaa. Kun lasta suojellaan menetyksiltä ja pettymyksiltä, aiheutetaan myös "henkistä allergiaa".

Kuten SUOn muissakin aiheissa, tässäkin on pohjimmiltaan kyse ihmisen ja ympäristön välisen suhteen katkeamisesta. Kuinka monta senttiä turvetta on tongittava, että löydämme sen jälleen? Vai onko kyse vain nostalgiasta, joka kultaa matoisenkin menneisyyden?

SUO suhteellistaa ajan kulumisen. SUOn suossa on Suomen syvin arkisto, jossa on turvetta jopa yli 10 metriä. Antiikin ajoista suo on kasvanut vain miehenmitan turvetta. Sadassa vuodessa sitä kertyy lisää 7 senttiä!

Jatkossa suolla puhutaan ajoista muutama sentti turvetta sitten, silloin kun meistä jäi oikeita valokuvia, miehet olivat miehiä eivätkä kokanneet. Kun ei ollut ostosparatiiseja, vain suurostoloita, kun eläimet saivat olla eläimiä ja opettajatkin olivat ihmisiksi. Silloin osattiin nukkua ja meillä oli vain telkkarit eikä mitään harrypottereita.

Suolla keskustelevat Nina Stenros ja ihmiset, joilla on kanttia riisua roolinsa ja painua suolle… Lavastetta, inserttejä, house bandiä ja komennuksesta taputtavaa yleisöä ei SUOlla ole. Vain luojan luoma odottava suo.