SUO
Ennen oli paremmin, kun meistä jäi oikeita kuvia
Nina Stenros, Seija Ulkuniemi, Hannu Vanhanen ja Kira Gluschkoff puhuvat valokuvista

maanantai 3.7.2006 klo 20.00 TV1
uusinta tiistaina 4.7.2006 klo 17.10 TV1

TV1:n kesän keskusteluohjelma SUO on kuin suokaasua henkivä kulju kermeineen. SUOssa puhutaan asioista ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

 

SUO ei ole muuttunut miksikään sinä aikana, jona valokuvaus on digitaalikameroiden myötä mullistunut lähes täysin. Kuvan ja valokuvaamisen merkitys on muuttunut, kun kuvaamisesta on tullut arkista ja halpaa.

Seija Ulkuniemi on taiteen tohtori Lapin Yliopistosta. Hän on tutkinut perhevalokuvan perinteitä. Kun ennen vanhaan kuvat otettiin harkiten ja tapahtumaan valmistautuen, räpsitään kuvat nykyään tässä ja nyt ja niiden äären pysähdytään vain harvoin. Lisäksi kuvia ei enää tulosteta, vaan ne säilötään erilaisilla levykkeille ja tiedostoihin, joita tulevaisuudessa, tekniikan vaihtuessa, ei ehkä saa edes auki.

Tampereen yliopiston kuvajournalismin professori Hannu Vanhanen pitää hyvänä digikuvaamisen rentoutta. Kuvia ei tarvitse ottaa otsa rypyssä eikä säästellä filmiä. Valokuvaaminen on demokratisoitunut ja siitä on tullut koko kansan huvia. Kun kuvia vielä laitetaan verkkoon kavereiden nähtäville, on niillä enemmän katsojia kuin parikymmentä vuotta sitten.

Kira Gluschkoffia tituleerataan yhdeksi maailman nuorimmista oikeista muotikuvaajista. Hän arvostaa "aitoa", vanhalla tekniikalla kuvattua valokuvaa eikä hyväksy kuvan käsittelyä jälkikäteen. Hän kaipaa myös sitä yllätysmomenttia, kun odottelun jälkeen saa käsiinsä kehitetyn kuvan. Valokuvaus menettää mystisen viimeisen hetkensä, jos kuvan näkee suoraan digikamerasta.

Olivatko asiat oikeasti paremmin 2 senttiä turvetta sitten? Onko kyse vain nostalgiasta, joka kaunistaa ja antaa unohtaa tosiasiat vai olemmeko loitonneet olennaisesta ja hukanneet jotain arvokasta tulevaisuutta kohti rymistäessämme?

SUO suhteellistaa ajan kulumisen. SUOn suossa on Suomen syvin arkisto, jossa on turvetta jopa yli 10 metriä. Antiikin ajoista suo on kasvanut vain miehenmitan turvetta. Sadassa vuodessa sitä kertyy lisää 7 senttiä!

Jatkossa SUOlla kysytään, oliko ennen paremmin, kun miehet olivat miehiä eivätkä kokanneet? Kun ei ollut ostosparatiiseja, vain suurostoloita, kun eläimet saivat olla eläimiä ja opettajat olivat ihmisiä. Silloin osattiin nukkua ja meillä oli vain telkkarit eikä mitään harrypottereita.

Suolla keskustelevat Nina Stenros ja ihmiset, joilla on kanttia riisua roolinsa ja painua suolle… Lavastetta, inserttejä, house bandiä ja komennuksesta taputtavaa yleisöä ei SUOlla ole. Vain luojan luoma odottava suo.