SUO
Ennen oli paremmin, kun miehet oli miehiä eikä kokannu
Jenni Janatuinen, Markku Uusipaavalniemi, Tommi Hoikkala ja Nina Stenros ihmettelevät miehiä

maanantai 10.7.2006 klo 20.00 TV1
uusinta tiistaina 11.7.2006 klo 17.10 TV1

TV1:n kesän keskusteluohjelma SUO on kuin suokaasua henkivä kulju kermeineen. SUOssa puhutaan asioista ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

 

Miehinen suomalainen mies on tuntenut suonsa, mutta keittiöön hänellä ei ollut asiaa. Naisten töihin ei saanut mennä, ei käydä navetalla eikä puhua lehmistä. Sen sijaan sai käyttää karskia kieltä ja olla äreä.

Näin ainakin Kalle Päätalon maailmassa, jota Jenni Janatuinen on tutkinut. Miehenä olo oli karua hommaa, työn teko oli olemisen tarkoitus ja urheilu turhaa harrastelua.

Markku Uusipaavalniemi, Mister Curling, sai aikoinaan kuulla kuittailuja kulkiessaan harja olalla tekojääradalle. "Ihan naisten hommaa toi siivoominen" oli asenne neljännesvuosisata sitten. Nyt se on muuttunut niin curlingissa kuin yhteiskunnassa yleisestikin.

Tommi Hoikkala on SUOlla sosiologina. Hän kysyy, miten miesten käy, kun nykyisissä pakettitaloissa ei ole enää edes autotallia, miehen viimeistä linnoitusta, ja rautakaupatkin ovat muuttuneet sisustuskaupoiksi. Kokkaus on miehille helpoimmin lähestyttävä puhde, ruoka ja grillit käyvät puheenaiheiksi mainiosti.

SUO suhteellistaa ajan kulumisen. SUOn suossa on Suomen syvin arkisto, jossa on turvetta jopa yli 10 metriä. Antiikin ajoista suo on kasvanut vain miehenmitan turvetta. Päätalon aikoihin pääsee raaputtamalla muutaman sentin!

Jatkossa SUOlla kysytään, oliko ennen paremmin, kun ei ollut ostosparatiiseja, vain suurostoloita, kun eläimet saivat olla eläimiä ja opettajat olivat ihmisiä. Silloin osattiin nukkua ja meillä oli vain telkkarit eikä mitään harrypottereita.

Suolla keskustelevat Nina Stenros ja ihmiset, joilla on kanttia riisua roolinsa ja painua suolle… Lavastetta, inserttejä, house bandiä ja komennuksesta taputtavaa yleisöä ei SUOlla ole. Vain luojan luoma odottava suo.