SUO
Ennen oli paremmin, kun eläimet sai olla eläimiä
Tapani Parviainen, Juha Flinkman, Riitta Väisänen ja Nina Stenros puhuvat ihmisen parhaista ystävistä ja kävelevästä biomassasta.

maanantai 17.7.2006 klo 20.00 TV1
uusinta tiistaina 18.7.2006 klo 17.10 TV1

TV1:n kesän keskusteluohjelma SUO on kuin suokaasua henkivä kulju kermeineen. SUOssa puhutaan asioista ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

 

Eläin on ihmisen paras ystävä, joskus lähes ihminen. Toisaalta se - tai hän - on myös herkkuruokien raaka-aine. Ennen Eemelin possuressu ensin syötettiin ja sitten se syötiin. Nyt osa eläimistä tuhkataan ja haudataan, osa on silkkaa biomassaa.

Läänineläinlääkäri Tapani Parviainen sanoo, että kun ihminen ottaa eläimen lemmikikseen tai tuotantoeläimeksi, hänen on taattava sille hyvä elämä ja myös hyvä kuolema. Eläintä on kohdeltava lajinsa mukaisena eläimenä eikä sitä saa lelliä pilalle. Esimerkiksi ylisyötettyjen koirien lihavuus on paha sairauksien syy.

Juha Flinkman on Merentutkimuslaitoksen meribiologi, sukeltaja ja metsästäjä. Hänestä on parempi syödä eläimen elämää vapaassa luonnossa elänyttä, metsästäjän saaliiksi joutunutta riistaa kuin kuoleman ja veren hajussa, kauhun ympäristössä, teurastettua tuotantoeläintä

Riitta Väisänen on suuri eläinystävä, joka kasvattaa hevosia. Hänelle hevosten pito on elämäntapa, johon raviurheilu tuo oman lisänsä. Hevosella on hänelle kuitenkin enemmän tunne- kuin kilpailuarvoa.

Kuten SUOn muissakin aiheissa, tässäkin on pohjimmiltaan kyse ihmisen ja luonnon välisen suhteen katkeamisesta. Kuinka monta senttiä turvetta on tongittava, jotta löydämme sen jälleen? Vai onko kyse vain nostalgiasta, joka kultaa menneisyyden?

SUO suhteellistaa ajan kulumisen. SUOn suossa on Suomen syvin arkisto, jossa on turvetta jopa yli 10 metriä. Antiikin ajoista suo on kasvanut vain miehenmitan turvetta. Sadassa vuodessa sitä kertyy lisää 7 senttiä!

Jatkossa suolla puhutaan ajoista muutama sentti turvetta sitten, silloin kun ei ollut ostosparatiiseja ja opettajatkin olivat parempia. Silloin osattiin nukkua ja meillä oli vain telkkarit eikä mitään harrypottereita.

Suolla keskustelevat Nina Stenros ja ihmiset, joilla on kanttia riisua roolinsa ja painua suolle… Lavastetta, inserttejä, house bandiä ja komennuksesta taputtavaa yleisöä ei SUOlla ole. Vain luojan luoma odottava suo.