SUO
Ennen oli paremmin, kun ei ollu ostosparatiiseja.
Annina Avoranta-Salminen, Pasi Mäenpää ja Leena Lehtolainen johdattavat Nina Stenrosin shoppailun saloihin

maanantai 24.7.2006 klo 20.00 TV1
uusinta tiistaina 25.7.2006 klo 17.10 TV1

TV1:n kesän keskusteluohjelma SUO on kuin suokaasua henkivä kulju kermeineen. SUOssa puhutaan asioista ennen, nyt ja tulevaisuudessa.

 

SUO suhteellistaa ajan kulumisen. SUOn suossa on Suomen syvin arkisto, jossa on turvetta jopa yli 10 metriä. Antiikin ajoista suo on kasvanut vain miehenmitan turvetta. Sadassa vuodessa sitä kertyy lisää 7 senttiä! Ja vain muutaman sentin syvyydessä ovat ne ajat, jolloin kuluttaminen oli pienen yläluokan yksinoikeus.

Tämän päivän urbaanit ihmiset retkeilevät mieluiten ostoskeskuksessa. Sinne matkataan perhekunnittain, ystävien kanssa tai äiti-vauva-porukoissa. Joskus mukaan tarttuu enemmän, joskus vähemmän ostoksia.

Annina Avoranta-Salminen on himoshoppaaja, joka on tutkinut muita kaltaisiaan. Hänestä shoppailu on harrastus siinä kuin muutkin, rahaa voi käyttää ostamiseen tai vaikka laskuvarjohyppelyyn.

Kaupunkisosiologi Pasi Mäenpää sanoo, että me olemme kyltymättömiä, emme koskaan saa tarpeeksemme kuluttamisesta. Nykyihmisen tarpeet ovat niin suuret, että kuluttaminen on tehtävä tehokkaaksi. Nopeimmin se sujuu kauppakeskuksessa, jossa saman katon alta saa kaiken mahdollisen ja mahdottoman.

Kirjailija Leena Lehtolainen tunnustautuu huonoksi naiseksi, kun hän ei nauti vaatteiden hypistelystä, vaan ahdistuu ostoskeskusten informaatiotulvasta ja painuu mieluummin suolle.

Jatkossa SUOlla kysytään, oliko ennen paremmin, kun opettajat olivat ihmisiä. Silloin osattiin nukkua ja meillä oli vain telkkarit eikä mitään harrypottereita.

Onko kyse vain nostalgiasta, joka kaunistaa ja antaa unohtaa tosiasiat vai olemmeko loitonneet olennaisesta ja hukanneet jotain arvokasta tulevaisuutta kohti rymistäessämme?

Suolla keskustelevat Nina Stenros ja ihmiset, joilla on kanttia riisua roolinsa ja painua suolle… Lavastetta, inserttejä, house bandiä ja komennuksesta taputtavaa yleisöä ei SUOlla ole. Vain luojan luoma odottava suo.