YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Johan Gadolin
Akseli Gallen-Kallela
Maiju Gebhard
Ehdokas Ehdokas

Heidi Hautala
s. 1955
Vihreän liiton vahva vaikuttaja
Ehdokas numero 24

Ehdokas 24

HEIDI HAUTALA

Vihreän liikkeen uranuurtaja Heidi Hautala on ajanut ympäristön ja tasa-arvon asiaa toimittajana, paikallispolitiikassa, kansanedustajana ja Euroopan parlamentissa. Maa- ja metsätaloustieteiden maisteri Hautala muistetaan myös vuoden 2000 presidentinvaaleissa keskustelua terävöittäneenä ehdokkaana.

Puutarhatieteen opiskelijana Hautala oli synnyttämässä legendaarista Kasvis-ravintolaa, joka oli liikeyritystä enemmän vaihtoehtoisen elämäntavan ja työllistämisen koelaboratorio. 1980-luvun puolivälissä Hautala oli perustamassa Vihreää liittoa. Puolueeksi rekisteröityneen liiton puheenjohtajana hänestä tuli vihreiden läpimurron keulakuva.

EU-jäsenyyden alusta lähtien ympäristövastuullista lainsäädäntöä, politiikan avoimuutta ja globaalin oikeudenmukaisuuden asiaa ajanut Hautala on ollut näkyvimpiä europarlamentaarikkojamme. Toisissa EU-vaaleissaan Hautala oli Suomen äänikuningatar, joka ensimmäisenä suomalaisena nousi myös europarlamenttiryhmänsä johtoon. ”Tapaus Hautala”, voitto asevienti-asiakirjan salaamiseen pyrkineistä EU-ministereistä EY-tuomioistuimessa, on kirjattu merkittävänä ennakkotapauksena päätöksenteon avoimuutta koskevaan lainsäädäntöön.

Hautala on aktiivinen toimija myös kansalaisjärjestöissä. Persoonallaan hän on ollut luomassa modernin, maanläheisen ja ideologialleen uskollisen päätöksentekijän kuvaa.

Syntyi 1955 Oulussa


Lähteet:
Vihreän Liiton www-sivut
Heidi Hautalan www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004