YLE YLE TV1 Uutiset Urheilu Ohjelmaopas Palaute
 
Suuret suomalaiset
Finalistit
100 Suurinta suomalaista
Tulosseuranta
Tiedotteet
Kampanjakalenteri
In english
Etusivu
Keskustele
Lähetä e-kortti
Palaute
Finalistit
Ehdokkaat

A  B  C  E  F  G  H  J 
K  L  M  N  O  P  R  S 
T  V  W  Y  Kaikki

Oma Ehdokas

Sari Baldauf
Ehdokas Ehdokas

Erno Paasilinna
1935 - 2000
Kirjallisuuden toisinajattelija, sananvapauden puolustaja
Ehdokas numero 60

Ehdokas 60

ERNO PAASILINNA

Erno Paasilinna on suomalaisen kirjallisuuden äänekäs toisinajattelija, yhteiskunnallisesta kritiikistään tunnettu kirjoittaja ja keskustelija, vihainen "epäkirjailija", jonka tuotanto käsittää mm. aforismeja, esseitä, dokumentteja, artikkeleita, satiireja, elämänkertoja ja antologioita. Paasilinnan teoksissa ja puheenvuoroissa yhdistyvät terävä älyllinen analyysi ja taitava suomen kielen käyttö. Hän on tarkastellut muun muassa suomalaista sananvapautta, ihmisten tasapäistymistä ja virkavaltaisuutta.

Lapin kansankorkeakoulun kasvatti aloitti uransa lehtimiehenä. Paasilinna toimitti Oulussa 60-luvulla aikakauslehti Pohjoista. Vuonna 1967 ilmestyi esikoisteos Kylmät hypyt. Luottamustehtäviä Paasilinna hoiti 1970-luvulla mm. Suomen kirjailijaliitossa. Moninkertaisesti palkittu Paasilinna sai valtion kirjallisuuspalkinnon kahdesti (1971 ja –78) ja Finlandia-palkinnon 1985.

Hänen pääteoksiinsa lukeutuvat mm. Alamaisen kyyneleet, Kadonnut Armeija sekä Yksinäisyys ja uhma. Muistelmat Tähänastisen elämäni kirjaimet (1996) herättivät suurta kohua, mikä ei miellyttänyt valokeilojen ulkopuolella viihtyvää kirjailijaa. Paasilinnan tuotanto sisältää kolmisenkymmentä romaania ja viitisentoista toimitettua teosta. Hänen satiireja ja esseitään on käännetty kaikkiaan 13 kielelle.

Syntyi 14.3.1935 Petsamossa
Kuoli 30.9.2000 Tampereella


Lähteet:
Pirkanmaalaisia nykykirjailijoita, Tampereen kaupunginkirjaston www-sivut

Kuva: Suomen Kuvapalvelu

YLE ©2004