YLE Teema

 

Perjantain Kino

Paris, Texas

Julkaistu maanantaina 14.09.2009 2 kommenttia 299 suositusta

Wim Wendersin mestariteos, melankolinen road movie suurista tunteista ja vielä suuremmista pettymyksistä.

perjantai 1.10. klo 21.55

Wim Wendersin mestariteos Paris, Texas (1984) on melankolinen road movie hiljaisesta miehestä, kadonneesta naisesta ja hajonneen perheen yhdistämisestä. Amerikassa kuvattu elokuva kertoo eksyneistä, juurettomista ihmisistä. Se on Wendersin kuuluisin ja ylistetyin ohjaus.

Myyttistä kuvaa Amerikasta olivat Wendersin lisäksi luomassa näytelmäkirjailija Sam Shepard, muusikko Ry Cooder ja kuvaaja Robby Müller. Pääosia esittivät Harry Dean Stanton ja Nastassja Kinski.

Tarina alkaa, kun neljä vuotta kadoksissa ollut Travis (Stanton) ilmestyy autiomaasta Meksikon ja Texasin rajalla. Veli (Dean Stockwell) hakee mykän ja muistinsa menettäneen miehen Kaliforniaan, ja veljensä luota tämä muukalainen löytää seitsemänvuotiaan poikansa (Hunter Carson). Lopulta isä ja poika lähtevät Texasiin etsimään atomeiksi hajonneen perheen äitiä (Kinski).

Paris, Texas on elävän kuvan runoa, jossa ihmiset ja tunnelmat ovat juonta tärkeämpiä. Tienvarsien maisemat muistuttavat Edward Hopperin surumielisiä maalauksia. Wendersin ja Müllerin tyyliä on kutsuttu neonrealismiksi, eikä nokkelassa nimessä ole muuta vikaa kuin se realismi - Wenders kun on nykyelokuvan suuria, parantumattomia romantikkoja.

Joka tapauksessa Paris, Texas on Wendersiä parhaimmillaan: lakonista ja vähäeleisen kaunista kuvausta suurista tunteista ja vielä suuremmista pettymyksistä.

Kuvien lisäksi mieleen jäävät Paris, Texasin äänet. Ry Cooder pohjasi slidekitaralla soittamansa musiikin vanhaan kosmiseen bluesiin Dark was the night, cold was the ground. Parikymmentä vuotta myöhemmin Wenders teki tuon aluperäisen blues-kappaleen säveltäjästä Blind Willie Johnsonista dokumentin The Soul of a Man Teemallakin nähtyyn Blues-sarjaan.

Paris, Texas voitti pääpalkinnon Cannesin elokuvajuhlilla 1984.

Elokuva esitettiin edellisen kerran Teemalla lokakuussa 2009 osana Wim Wendersin elokuvien sarjan avannutta Teemalauantaita.

(kirjoittanut Kati Sinisalo)

Lisätietoa ohjelmasta

Alkuperäinen nimi: Paris, Texas (Länsi-Saksa/Ranska/Britannia 1984). 147 min. Ohjaus: Wim Wenders. Pääosissa: Harry Dean Stanton, Nastassja Kinski, Dean Stockwell.

Suosittele299 Suosittelee

Lähetä linkki

Katso myös...

Mulholland Drive (K15)

David Lynchin arvoituksellinen, painajaismainen mestariteos unelmien kaupungista. Tumma kaunotar selviää pahasta auto-onnettomuudesta mutta menettää muistinsa. Mikä on totta, mikä unta? Pystyykö vaalea Betty ratkaisemaan mysteerin?

9.10. Teemalauantai: David Lynch

Käsittelyssä Villi sydän (K15), David Lynchin villi elokuva rakkaudesta, painajaisista ja väkivallasta. Dokumentin jälkeen nähdään itse elokuva, jossa Nicolas Cage ja Laura Dern näyttelevät karkuteillä olevia rakastavaisia.

Kommentit

Anonyymi

Pakko lisätä hienoon esittelyanalyysiin, että Paris, Texas on myös kuva aikuislapsista. Huolimatta siitä, että keskeinen rooli on pienellä pojalla. Tunne- ja toimintadynamona ovat rikkinäiset aikuiset, joiden kaikki energia menee oman pahan olon parantamiseen; poika on vain väline. JOpa näennäisen onnellisessa lopussa isä toistaa aiemman hylkäämisensä. Hän ei kykene huolehtimaan lapsestaan. MIkään äidin tilanteessa ei myöskään anna ymmärtää, että hän voisi muuttaa elämäänsä. Vanhempiensa välisen rakkauden nimissä poika on kuitenkin viety sieltä, missä oli aitoa turvaa ja aikuista rakkautta häntä kohtaan. Loppu suo tietysti mahdollisuuden ajatella, että äiti ja isän veljen perhe voisivat huolehtia pojasta yhdessä.
Paris, Texasin hienoja elementtejä on se, että suuri osa sen dramaattisista tapahtumista vain kerrotaan meille samalla, kun seuraamme Travisin matkaan oman elämänsä liepeillä.

Anonyymi2

Anonyymi kirjoitti:
Pakko lisätä hienoon esittelyanalyysiin...

Hieno kommentti!


Yllä olevien sanojen tarkoituksena on estää koneellinen roskapostitus. Pahoittelemme lisävaivaa.

Suositelluimmat jutut

Ajalta:
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.
1.
2.
3.
4.
5.


YLE Teema on Facebook