Hae YLEstä:
Uutismixi
  Etusivu Juttuarkisto Taustajutut Viikon kysymys Tekijät Kysymykset ja Palaute  
 

LÄHETYS


torstaisin TV1
klo 10.15

UUSINNAT


torstaisin
TV1 klo 12.35
Teema klo 15
TV2 klo 15.55
YLE24 klo 16.20
tähti
Juttuarkisto

EGYPTIN TEINIT


10.2.2005
Suomessa teini-ikään kuuluu hengailu. Egyptissä puolestaan on viime vuosiin asti menty naimisiin ja hankittu lapsia. Vasta parin viime vuoden aikana muslimiperinteet ovat murtuneet, ja nuorilla on nyt aikaa bändeille, lehdille ja musiikkivideoille.

MTM on kevään kuumin nimi egyptissä. Bändi laulaa asioista, joista tässä muslimivaltiossa on aiemmin visusti vaiettu. MTM edustaakin uutta egyptiä. Muutamassa vuodessa maahan on noussut nuorisolle omaa kulttuuria eli bändejä, radiokanavia ja lehtiä. Ensimmäinen hittikanava perustettiin pääkaupunki Kairoon vuosi sitten.

Hittikanava Nugum FM:n suosio johtuu siitä, että kuulijat saavat soittaa tai lähettää tekstiviestejä studioon. Miljoonille egyptiläisnuorille tämä on henkireikä, sillä moni istuu kiltisti kotona - aina siihen asti kun menee naimisiin.

Kairolaisen Ahmedin mukaan:"Nugum FM on tosi hyvä asema, koska sieltä tulee paljon uutta musiikkia. Kuuntelen sitä kaikkialla: autossa ja kotona".

Vielä pari vuotta sitten nuorille ei ole ollut omia bändejä saati radiokanavia. Oli joko lastenohjelmaa tai ohjelmaa aikuisille. Muutoksen aloitti Teenstuff -lehti. Se värväsi reporttereikseen 15 vuotiaita, pisti aiheet uusiksi ja suosio oli taattu. 47:13

Reportteri Doaa kirjoittaa suhteestaan vanhempiinsa ja ystäviinsä sekä rakkaudesta. "Tyttö- ja poikakaverijutuista." hän virnistää.

Mutta kaikesta ei edelleenkään saa puhua. Valtio kieltää politiikoista ja uskonnosta kirjoittamisen. Eikä seksikysymyksiäkään saa vielä kysymyspalstoilla näkyä.

Linkkejä aiheesta:
TIETOA EGYPTISTÄ>>

LASTEN TYÖTÄ


10.2.2005

350 miljoonaa lasta - iältään viidestä seitsemääntoista - tekee päivittäin työtä. Tamperelainen Jari Kivelä on tavannut heistä tuhansia ympäri maailmaa, ja ottanut näistä lapsista kymmeniätuhansia valokuvia. Vaikka aihe on ahdistava, Jari haluaa kuviinsa toivoa. Hänen kohteensa, nauravat, hymyilevät, huitovat - vaikka he tekevät kuvissa kaikkea muuta kuin leikkivät. Kuvat ovat toiveikkaita, ja jaksavat uskoa siihen että lapset saavat paremman koulutuksen kuin vanhempansa ja pääsevät kunnon töihin.

Jari Kivelä asuu Tampereella vanhassa maalaistalossa. Ahdistavinta on se, että hän on poissa kotoa lähes puolet vuodesta. Kolme tytärtä odottavat lähes jatkuvasti isäänsä kotiin. Kotiin Kivelän on joskus vaikea sopeutua, elämä matkoilla on niin erilaista. Kotona lapset valittavat joskus vääränlaisista muroista, kaukomaiden työtätekevät lapset joutuvat tekemään työtä jotta perhe saisi tarpeeksi elantoa.

Jari Kivelän valokuvia voi käydä ihailemassa näyttelyssä. Yksi oli jo Helsingissä, toinen on tulossa lähiaikoina Tampereelle.


Linkkejä aiheesta:
JARIN KUVIA>>
LASTEN TYÖNTEOSTA>>


AIEMPIEN JUTTUJEN ARKISTO

Katso lähetys
Osallistu keskusteluun
Koostamo
 
   
Päätoimittajat | Palaute | YLE24:n online-uutiset
|YLE|24 ©2005
Tämä sivu on optimoitu 1024x768 resoluutiolle.