VENTTI VENLAA


Venla-kilpailu järjestetään ensi tammikuussa kahdennenkymmenennen ensimmäisen kerran. Siitä, kun joukko suomalaisia viihteentekijöitä kaikilta kanavilta kokoontui lontoolaisen Tavistock-hotellin aulabaariin, on vielä vähän enemmän. Käsityksen ajallisesta perspektiivistä saanee omasta muistikuvastani: kämppäkaverinani oli MTV:n äänittäjä, jolle viikon mittaisen kaskupurskeen jälkeen olin painokkaasti ehdottamassa, että hänen pitäisi siirtyä kameroiden etupuolelle - ja niin Kari Salmelainen tuota pikaa tekikin. No, tuon Neil Hardwickin vetämän, brittiläiseen tv-komiikkaan paneutuvan tutustumisretken aikana heräsi ajatus perustaa viihteentekijöiden oma klubi. Sen pysyvimmäksi aikaansaannokseksi jäi puolestaan aloite kotimaisesta tv-viihdeohjelmakilpailusta, ja siitä Venla sai alkunsa; itse seura kuihtui muutaman vuoden jälkeen. Venla-palkinnot vuodesta 1982 lähtien

Pitkään sai Venla olla pelkän, jotkut sanoisivat: puhtaan, viihteen kilpailu. Sääntöjä rukkailtiin niskat täristen moneen otteeseen. Jarmo Porolan panos kisan kehittelyssä ei ollut kevyttä luokkaa. Ensimmäisen kilpailun isännöi MTV, mutta pian pidettiin parempana, että järjestelyvastuu siirtyy kanavalta toiselle. Ehkä sekään ajatus ei ollut vieras, että näin voisi jokainen vuorollaan vetää kotiinpäin; viihdepalkintojen jakautuminen ei koskaan ole ollut leikin asia. Arvaamattoman elementin koko kisassa ovat vain muodostaneet tuomaristot. Ohjeistettuna tai ei ne ovat ajoittain pyrkineet jäämään historiaan itse ohjelmiakin omaperäisempänä tahona ja päätyneet ratkaisuihin, jotka ovat lyöneet kaikki ällikällä, paitsi palkinnonsaajat. Yhtään pystiä ei ole jätetty ottamatta vastaan tai palautettu - vinkkinä korkeampaa profiilia tavoitteleville artisteille.

Muutama vuosi sitten ryhdyttiin puhumaan myös suomalaisen tv-draaman palkitsemisen tarpeesta. Toistensa kaltaisia gaala-tapahtumia sinänsä tuntui olevan riittävästi, ja syntyi ajatus laajentaa Venla-kisa koskemaan myös tv-elokuvia ja -sarjoja. Omaa fiktiopystiäkin harkittiin nimeä myöten, mutta sitten päädyttiin suunnittelemaan uutta, yhteistä palkintoa entisen otsikon alla. Tämä ajatus toteutuu ensi tammikuussa, kun Simo Salmisen muotoilema Venla-patsas vaihtuu Hannu Peltosen suunnittelemaan Venlan silmäniskuun.

Ketkä ovat olleet voitokkaimpia, mitä palkintoja on jaettu ja missä bailattu? Nämä ovat kysymyksiä, joihin on hankala vastata. Viihdeväki on sen verran huoletonta sakkia, että Venlan virallinen historia on yhä dokumentoimatta, hajallaan siellä sun täällä. Viime talvena tehtiin sentään päätös, että kaikki kilpailuihin liittyvä materiaali kerätään TV2:ssa sijaitsevaan Viihteen osaamiskeskukseen, mikä toimintakehotuksena kaikille jotain vielä muistaville kerrottakoon.

Merkityksellinen ja kannustava instituutio Venla-kilpailu jo joka tapauksessa on. Mikään muu tapahtuma ei kerää alan väkeä yhteen vastaavalla tavalla. Nähdään Kaapelilla tammikuun yhdestoista! Menestystä kaikille!

Kari Kyrönseppä
TV1

Venla-palkinnot vuodesta 1982 lähtien