Jaakko Selin ja tv-viihde


Jaakko Selin edustaa Venla-juhlan juontajista tv-viihdettä. Viihde onkin miestä lähellä, sillä hän on viime kesinä juontanut mm. TV1:n kesäsarjoja Tuuliviiri ja Kesäparatiisi.

Nykyään jos koska hyvä viihde on arvokasta, Selin painottaa. Viihteellisiä ohjelmia tuntuu ehkä tulvivan suurella volyymillä, mutta ei riittävästi sellaisia, joilla olisi katsojille annettavaa, hän huomauttaa. Kuitenkin viihde on tärkeä osa tv-kulttuuria; miltei aiheeseen kuin aiheeseen voi löytää viihteellisen tarkastelukulman.

Selinin mukaan tv:n lajityypit ovatkin nykypäivänä sekoittuneet. Puhdasta draamaa ilman viihteellisyyden vivahdettakaan on vaikea löytää, samoin hyvässä viihteessä on yleensä asiapohja, hän kertoo. Jaakko Selin ei ole muutoinkaan nähnyt ohjelmagenrejä tiukkarajaisina. Hänelle hyvä draamasarja tai kiehtova dokumentti on yhtä lailla viihdettä, jos hän viihtyy niiden seurassa.

Suurimpana ongelmana 2000-luvun viihdekentässä Selin näkee ulkomaisten ohjelmaformaattien ylivallan. Suomeen istutetut kilpailut ja visailut ovat vieneet tilaa omalta viihteeltämme, jonka erikoispiirteitä ei löydy mistään muualta. Jaakko Selin toivoo, että formaattien suosio on vain hetkellinen muoti-ilmiö, joka väistyy aikanaan persoonallisen kotimaisen tv-tarjonnan tieltä.

Jaakko Selin valmistautuu pikku hiljaa Venla-juhlaan. Hän odottaa ilolla puolentoista tunnin suoraa lähetystä juontajaparinaan näyttelijä Sara Paavolainen. Venlan merkitystä on hyvä teroittaa, jotta se erottuu Jussien, Emmojen ja muiden gaalojen joukosta, Selin huomauttaa. Venla-juhlassahan on kysymys nimenomaan tv-ohjelmien palkitsemisesta viihteen ja draaman saroilla.

Tv-ohjelmat otetaan helposti itsestäänselvyytenä. Tv:hän nököttää arkisena joukkoviestimenä olohuoneissamme. Sitä pidetään auki jatkuvana ohjelmavirtana ja samalla vaaditaan, että jokainen ohjelma olisi miltei täydellinen, Selin kuvailee.

Selin on kuitenkin tyytyväinen, ettei Suomessa ole tapahtunut tv-kanavien kesken sisältöjakoa, vaan kaikki kanavat ovat pysyneet moniarvoisina. Yleisradio ja kaupalliset kanavat lähettävät monenlaista ohjelmaa, vaikka yllätyksellisyydessä olisikin toivomista.