Sara Paavolainen Venla-juhlassa

Näyttelijä Sara Paavolainen istui muutama vuosi sitten Venla-palkintoja jakavassa raadissa. Silloin palkittiin ensi kertaa myös vakavan draaman tekijöitä viihteen tekijöiden ohella. Venla on uudistunut oikealla tavalla, kilpailun profiili on muuttunut ja rikastunut, näyttelijä kehuu.

Tällä erää Sara Paavolainen on gaalaillan juontajana Kaapelitehtaalla. Hän edustaa juontajakaksikosta juuri vakavaa draamaa, johon on oman uransa aikana puhtaasti keskittynyt.

Paavolainen näkee Venlan oivallisena tv-tuotantojen vuotuisena katsauksena, jolloin mitataan nimenoman ohjelmien tasoa. Samalla luodaan standardeja, joihin ohjelmien teossa on hyvä pyrkiä. Tv tavoittaa niin ainutlaatuisella tavalla laajan katsojakunnan, ettei ole yhdentekevää, millaisia ohjelmia lähetettään, hän painottaa. Korkeatasoinen tv-työ on äärimmäisen tärkeää.

Suomalainen tv-draama on kovien haasteiden edessä. Tv-alalla on meneillään suuria rakenteellisia muutoksia ja tuotantobudjetit ovat entistä tiukempia, Paavolainen kuvailee. Tätä todellisuutta vasten tekijöiden täytyy miettiä tarkasti, miten toteuttaa laadukasta draamaa. Määrän kustannuksella ei ole myöskään järkevää vesittää laatua.

Paavolainen nauttii kotimaisen tv-draaman katselusta siinä missä kuka tahansa katsoja. Häntä kiehtovat niin yhteiskunnalliset, historialliset kuin ihmissuhteisiinkin liittyvät aiheet, kunhan niitä on käsitelty taitavasti ja monitasoisesti. Näyttelijän työhönsä hän saa yhtä lailla vaikutteita seuraamalla tv-draamaa kuin elävää teatteriakin.

Venla-juhlan juontamiseen Paavolainen valmistautuu samalla tavalla kuin mihin tahansa esiintymiseen tai esitykseen. Hän tutustuu aiheeseen ja harjoittelee juontonsa huolella. Kun valmistautuminen on tehty hyvin, ei yllättävässäkään tilanteessa tarvitse hämmentyä. Käsikirjoituksen Sara Paavolainen ja Jaakko Selin rakentavat yhdessä ohjelman tuottajan, TV1:n Ykköstoimituksen, kanssa.

Sara Paavolainen nähdään 6.1.2003 alkavan TV1:n Venny-sarjan nimiosassa. Kahdeksanosainen sarja kertoo Venny Soldan-Brofeldtin ja Juhani Ahon elämän kautta kultakauden taiteilijoista.