Tuomaristo

Venla on kotimaisen TV-draaman ja -viihteen kilpailu.

Kilpailu järjestetään vuosittain parhaiden suomalaisten draama- ja viihdeohjelmien palkitsemiseksi tammi-helmikuussa.

Kilpailuun osallistuvien ohjelmien tulee olla Yleisradion (TV1, TV2, FST), MTV3:n tai Nelosen tuottamia tai tilaamia kotimaisia tuotantoja, jotka ovat saaneet ensiesityksensä edellisen kalenterivuoden aikana. Palkittavien ohjelmien tulee olla ilmaisultaan ja sisällöltään korkeatasoisia, kiinnostavia ja omaleimaisia ja nimenomaan televisiota varten tehtyjä.

Tuomaristo koostuu draaman ja viihteen esiraadeista ja varsinaisista raadeista. Kuhunkin kuuluu 3 jäsentä. Raadit valitsevat keskuudestaan puheenjohtajan. Raadit valitaan yhteisellä päätöksellä kanavien edustajista (max. 2 kustakin) koostuvassa taustaryhmässä. Raatilaisten tulee olla alan asiantuntijoita ja jäävejä ehdolla olevien ohjelmien suhteen.

Kilpailusarja jakautuvat raadeittain seuraavasti:
Draamaraati
-paras draamasarja
-paras tv-elokuva
-paras draamaohjaaja
-paras draamakäsikirjoitus
-paras naisnäyttelijä
-paras miesnäyttelijä

Viihderaati
-paras komediasarja
-paras musiikkiohjelma
-paras esiintyjä
-paras viihdeohjelma

Kanavat voivat ilmoittaa kuhunkin kategoriaan kolme ehdokasta. Esiraadit valitsevat näistä kussakin kategoriassa kolme loppukilpailijaa. Varsinaiset raadit suorittavat lopullisten voittajien valinnan. Kummallakin varsinaisella raadilla on halutessaan mahdollisuus jakaa ylimääräinen Venla-palkinto loppukilpailussa olleiden ehdokkaiden ulkopuolelta.

Näiden palkintojen lisäksi järjestetään yleisöäänestys parhaasta viihdeohjelmasta. Tähän kategoriaan voivat osallistua myös komedia- ja sketsisarjat sekä animaatiot. Kilpailuun saa kukin kanava asettaa ehdolle korkeintaan kaksi ohjelmaa.