Phineas Parkhurst Quimby

Phineas Parhurst Quimbyn ja hänen oppilaittensa ympärille syntyi USA:ssa 1800-luvun lopulla uskonnollinen liike, jota on kutsuttu Uudeksi ajatteluksi (The New Thought). Liike ei ole mitenkään yhtenäinen ja monet sen haarautumat ovat itsenäistyneet kokonaan omiksi uskontokunnikseen. Tunnetuin tällaisista Uuden ajattelun piirissä syntyneistä mutta sittemmin siitä täysin irrottautuneista uskonnoista on Mary Baker Eddyn luoma Kristillinen tiede (Christian Science).

Q:n johtoajatus oli, että vain Henki - josta hän käyttää myös nimityksiä Jumala, Kosminen viisaus, Kosminen laki - on todellista. Aistein havaittava aineen maailma on puolestaan epätodellinen. Koska minä tai me olemme olemassa, olemme osa tuota kaikkivoipaa Henkeä. Koska näin on, me olemme myös kaikkivoipia ja ainakin kaikki meidän kohtaamamme vastoinkäymiset - sairaudet, vaikeudet ihmissuhteissa tai taloudellinen ahdinko - ovatkin itse asiassa jonkinlaisia väärinkäsityksiä, oman mielemme luomia harhoja. Niistä pääsee eroon, jos oppii ajattelemaan uudella tavalla. Sairaudesta paranee, jos alkaa pitää itseään terveenä - taloudellinen ahdinko lakkaa taas silloin, kun ihminen alkaa pitää itseään varakkaana.

Q:n ajattelu on ns. positiivisen ajattelun ja monien muiden nykyaikaisten itseparannus- tai itsensäkehittämisoppien taustalla.

Q:n teoksia ei ole suomennettu. William James kirjoittaa hänestä jonkun verran teoksessaan Uskonnollinen kokemus.

Linkkejä:

Suomen kielellä http://yliopistolehti.helsinki.fi/1997_10/ylart7.htm

Muilla kielillä

http://religiousmovements.lib.virginia.edu/nrms/Newthoug.html http://website.lineone.net/~cornerstone/quimby.htm

Takaisin