Aateliset 1800-luvulla

Kulttuurista ja Radio 1:n kulttuuriohjelmista

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Aateliset 1800-luvulla

ViestiKirjoittaja Mikki Hiiri päivämäärä 13.11.04 - 17:03

Onko kellään historian opiskelijalla tietoa, oliko 1800-luvulla tai 1900-luvun alussa mahdollista jonkun aatelissukuun kuuluneen henkilön, vaikka nyt jonkun korkea-arvoisen vierasmaalaisen upseerin, tai sotilas-attassean, avioitua, alempisäätyisen naisen kanssa ja vastavaasti jonkin ruhtinattaren tai kenraalin tyttären avioitua jonkin alempiarvoisen upseerin, kapteenin tai everstin kanssa? Ihmettenpä vain. onhan ollut mahdolista myös aateloida koko suku, vaikka vain toinen aviopuliso alunperin oli kuulunut vanhaan aatelissukuun, kuten kävi esim. Katariina Suuren aikana. Ja sekin hiukan ihmetyttää, että tuohon aikaan oli tapana nyperspektiivistäkin katsottuna varsin heppoisin perustein riistää itseltään henki, esim. jonkun neidon rakastuttua sisarensa mieheen, tai upseerien joutua kaksintaisteluun loukatun kunniansa kiillottamiseksi ja sovittamiseksi, joka sittemmin kait kiellettiinkin, kun liian monta hyvää upseeria tällä tavoin menetettiin. kyllähän heitä kuoli muutenkin varsin nuorena Krimin sodassa, Karpaateilla tai haavoittui 1. maailmansodassa . Silloin saattoi jopa jonkun vaimo menettää järkensä nähtyään miehensä silvotun ruumiin vallankumouksen aikana Venäjällä. Eikös Pushkinkin kuollut juuri tällä tavoin kunniaansa puolustaessaan, mikäli oikein muistan, suuri venäläinen kirjailija?
Viimeksi muokannut Mikki Hiiri päivämäärä 13.11.04 - 17:08, muokattu yhteensä 1 kerran
Mikki Hiiri
 
Viestit: 1443
Liittynyt: 27.10.03 - 21:07

Re: Aateliset 1800-luvulla

ViestiKirjoittaja Mikki Hiiri päivämäärä 13.11.04 - 17:07

Mikki Hiiri kirjoitti:Onko kellään historian opiskelijalla tietoa, oliko 1800-luvulla tai 1900-luvun alussa mahdollista jonkun aatelissukuun kuuluneen henkilön, vaikka nyt jonkun korkea-arvoisen vierasmaalaisen upseerin, tai sotilas-attassean, avioitua, alempisäätyisen naisen kanssa ja vastavaasti jonkin ruhtinattaren tai kenraalin tyttären avioitua jonkin alempiarvoisen upseerin, kapteenin tai everstin kanssa? Ihmettenpä vain. Onhan ollut mahdollista myös aateloida koko suku, vaikka vain toinen aviopuliso alunperin olisi kuulunut vanhaan aatelissukuun, kuten kävi esim. Katariina Suuren aikana. Ja sekin hiukan ihmetyttää, että tuohon aikaan oli tapana nyperspektiivistäkin katsottuna varsin heppoisin perustein riistää itseltään henki tai upseerien joutua kaksintaisteluun loukatun kunniansa kiillottamiseksi ja sovittamiseksi, joka sittemmin kait kiellettiinkin, kun liian monta hyvää upseeria tällä tavoin menetettiin. kyllähän heitä kuoli muutenkin varsin nuorena Krimin sodassa, Karpaateilla tai haavoittui 1. maailmansodassa . Silloin saattoi jopa jonkun vaimo menettää järkensä nähtyään miehensä silvotun ruumiin vallankumouksen aikana Venäjällä. Eikös Pushkinkin kuollut juuri tällä tavoin kunniaansa puolustaessaan, mikäli oikein muistan, suuri venäläinen kirjailija.
Mikki Hiiri
 
Viestit: 1443
Liittynyt: 27.10.03 - 21:07

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 14.11.04 - 0:06

Ei kai vaan arvoisa Hiiremme ole kärttämässä itselleen aatelisarvoa jonkin muinaisen seka-avioliiton perusteella? Sehän olisi upeata kun suvussa on jo runoilijoita ja säveltäjiäkin (vai mitä ne nyt olivatkaan?)!
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 2 vierailijaa

cron