Kohti hyvää elämää

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Kohti hyvää elämää

ViestiKirjoittaja Mikki Hiiri päivämäärä 30.5.05 - 21:04

Katsoittekos 6-osaista sarjaa TV ykkösen puolelta nimeltään Filosofia, kohti hyvää elämää, jossa päätösjakso mukaan luettuna esiteltiin suurten filosofien ajatuksia elämäntapakysymyksiin siveellisen vapauden probleemiin littyvien pohdintojen kera?

Friedrich Nietsche vertasi siinä uskontojen suomaa lohdutusta humalahakuiseen alkoholijuomien nauttimiseen samalla ymmärtämällä, että uskonto tarjosi samaa lohdutusta ja henkisten kriisien lievitystä kuin Pubit, mutta ei energiaa ja tarmoa ratkaista näitä kriiejä, joista tuska aiheutui.


Ja tästä johtuen hän piti kristinuskon lohdutusta siinä missä alkoholijuomienkin, turmiollisena, koska kriisit ja niiden voittaminen olivat onnellisuuden savuttamisen edellytyksenä ja vaikutukseltaan ihmistä jalostavia, vaikka kirjoituttikin nuorempana pappisisänsä hautakiveen UT:n sanat: Rakkaus ei koskaan kuole; UT:n hahmoista kaikkein kunniallisimpana hän piti Pontius Pilatusta, ehkäpä siksi, että tämä ei päätöksiään tehdessään ja ongelmiaan ratkaistessaan nojannut uskonnon suomaan väärään lohdutukseen ja rappioittavaa hyvänolontunteeseen, joka ei kehitä ja jalosta ihmistä hänen mukaansa henkisesti, vaan vaikuttaa ihmismieleen pikemminkin regressiivisesti. Emmekä näin pyri epäonnistumisten kautta kääntämään tappioitamme ja vaikeuksiamme voitoksi ja hyödyksemme kokemiemme koettelemusten kautta.
Mikki Hiiri
 
Viestit: 1443
Liittynyt: 27.10.03 - 21:07

ViestiKirjoittaja mélisande päivämäärä 30.5.05 - 21:35

Mainio sarja, saisi tulla hetimiten vielä uusinnan uusintanakin.
Heh, pidin ennen tuota Nietzschen Isäkapinaa isäkapinana, isänsä kun oli luterilainen pappi. Sarjassa kuitenkin mainittiin F. N. menettäneen hänet jo neljävuotiaana. Edith Södergranin runojen kautta Nietzsche tullut tutuksi. Hänet ymmärretty tahallaan ehkä hieman väärin, vedetään aina esiin Hitler ja übermenschit.


Ranskalainen filosofi Michel de Montaigne oli myös mielenkiintoinen tuttavuus.
mélisande
 
Viestit: 356
Liittynyt: 6.2.05 - 23:09

ViestiKirjoittaja Mikki Hiiri päivämäärä 30.5.05 - 21:42

Ainoastaan hiukan kummeksuin, mitä ilmaisulla; syleillä hevosta, tarkoitettiin, kun Nietsche kymmenisen vuotta ennen kuolemaansa joutui teljtyksi mielisairaalaan mainitusta syystä. sodomiaako? Ja mielisairaalassahan hän kuvitteli olevansa vuoroin Jeesus, Napleon tai joku muu tunnettu historian henkilö.Skitsofreniaako? Siis jakomielitautia, jonka ei tulisi ilmetä tällä tavoin nimestään huolimatta.
Viimeksi muokannut Mikki Hiiri päivämäärä 1.6.05 - 18:25, muokattu yhteensä 1 kerran
Mikki Hiiri
 
Viestit: 1443
Liittynyt: 27.10.03 - 21:07

ViestiKirjoittaja mélisande päivämäärä 30.5.05 - 22:04

Tjaa, ei aavistustakaan, en todellakaan perehtynyt N. niin tarkasti.

Sarjan mainio juontaja muuten taisi olla se syvällisin filsofi...

(Kaiken takana on nainen, näköjään N.kin, sisarensa Elisabeth hyödynsi veljensä kirjoituksia ja markkinoi&masinoi hänet natseille..N. parka akkalaumassa kasvanut, vähemmästäkin sairastuu.)
mélisande
 
Viestit: 356
Liittynyt: 6.2.05 - 23:09


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron