YLE Radio 1:n ohjelmauudistus

Keskustelua YLE Radio 1:n ohjelmista

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

YLE Radio 1:n ohjelmauudistus

ViestiKirjoittaja työtön päivämäärä 13.1.05 - 16:32

Ei ole vielä täällä näkynyt kovin paljon kritiikkiä ohjelmauudistuksesta.
Minua ainakin vaivaa, että yle radio1 on poistettu ajankohtaisohjelmat mm. tänään iltapäivänä (taitaa maksaa kunnon ajankohtaisohjelman teko). Sen lähetysajan olisi voinut siirtää vaikka 17 - 18 tai tuntia myöhäsemmäksikin. Silloihan työssäkäyvätkin ovat kotona. Eihän radiouutisia tarvitse tulla kummaltakin kanavalta yhtäaikaa. Yle radio1 on siirtänyt minun paljon kuunteleman puheohjelman maanantaina (mm.runot) alkavaksi klo 16 aikaan ja loppuu jo 17.30, kuka työssäkäyvä ehtii sitä kuuntelemaan. Onko Yle radio1 tarkoitettu eläkeläisille ja työttömille.
Miksi lauantaiseura on lopetettu, oli hyvä ohjelma lauantaisin, kaipaisin ajankohtaistietoa. Ykkösaamu on hyvä, Kiitos siitä mutta se jääkin ainoaksi ohjelmaksi.
Olen huomannut, että ajankohtaisojelmat lopettettu ja musiikkia on lisätty, sehän on halpaa ohjelmantekoa.
työtön
 
Viestit: 1
Liittynyt: 13.1.05 - 16:10

suubert

ViestiKirjoittaja Puliukko päivämäärä 17.1.05 - 11:14

Vingutusta on lisätty koska vingutuseliitti saa aina tahtonsa läpi. Pari vuotta sitten lisäsivät puhetta ja vähentivät sinfoniata, mistä pillastui useita (5-10) sinfoniaihmisiä. Nyt on taas asiat hyvin kun älyllistä puheohjelmata on vähennetty ja ratio soittaa meitille levyjä. Niinkun ei jokaisella olisia levyjä omasta takaa. Siinäpä se onkin syy miksi ykösen pitäisi olla puheratio. Kaikilla on levyjä mutta kenelläkään ei ratioteatteria, vilosofeja, tiedemiehiä ja kahvipöytäkeskustelioita kotona. Vaan ei, vingutusta on lisättävä.
Puliukko
 
Viestit: 3031
Liittynyt: 14.3.04 - 21:21
Paikkakunta: Kauppa-auto kulkee.

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 17.1.05 - 12:28

Uutisia tulee kovin harvoin. Sita saa yleensä tunnin odottaa ennenkuin kello piipittää ja saadaan kuulla uutiskertaus.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Johannes päivämäärä 17.1.05 - 14:10

Mihin perustuu käsitys, että musiikin osuutta yle 1:n ohjelmistossa olisi lisätty? Kaksi vuotta sitten ennen 110103 oli musiikin osuus 67 %, nyt se on 53 %. Näihin prosenttilukuihin sisältyy ylen öinen klassisen musiikin tauoton soittorasia, joten puheohjelmien osuus vuorokauden aikana, jolloin valtaosa sekä aktiivisista kuuntelijoista että passiivisista äänitapetin kuulijoista on valveilla, on huomattavsti korkeampi (näin oli myös ennen "radiouudistusta"). Minulla on edessäni tämän päivän yle 1:n ohjelmatiedot, niiden mukaan klo 6.00 - 24.00 välisenä aikana lähetetään puhetta 12 tuntia 40 minuuttia ja musiikkia 5 tuntia 20 minuuttia. Jos iltahartautta edeltäviä hartaita säveliä ei lasketa mukaan, tulee klo 9.45 - 19.50 välisenä aikana Puliukon tarkoittamaa eliittivingutusta peräti tunti(uudet levyt klo 13.00-14.00, uusinta lauantailta). Loppuilta kahdeksasta kymmeneen on omistettu jazzille (onko jazzkin eliittivingutusta?). Siis klo 6.00-24.00 klassista mahtavat alle kolme tuntia!

Tästä tuli mieleen ketju, jossa keskusteltiin suomalaisten ruotsalaisiin kohdistamasta kateudesta. Minä kadehdin ruotsalaisten yleisradiota, koska heillä on P1, joka lähettää 24tuntia puheohjelmia vuorokaudessa ja P2, joka on keskittynyt muun kuin populaarimusiikin lähettämiseen.
Johannes
 
Viestit: 681
Liittynyt: 26.9.03 - 8:56
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Johannes päivämäärä 17.1.05 - 17:44

Luulisi vingutuksenvihaajien olevan tyytyväisiä, kun faunin iltapäivä tulee enää kolmesti viikossa (maanantaisin sitä ei enää lähetetä puhelinkontaktiohjelman takia), arkiaamujen kulta ja hopea on kutistunut varttitunnilla ja lauantain toivotut jatkaa edelleen 40 minuutin tynkäkonserttina.
Johannes
 
Viestit: 681
Liittynyt: 26.9.03 - 8:56
Paikkakunta: Helsinki

Yle yhden uudistus

ViestiKirjoittaja Kallion Reiska päivämäärä 17.1.05 - 18:58

Johannes kirjoitti:Luulisi vingutuksenvihaajien olevan tyytyväisiä, kun faunin iltapäivä tulee enää kolmesti viikossa (maanantaisin sitä ei enää lähetetä puhelinkontaktiohjelman takia), arkiaamujen kulta ja hopea on kutistunut varttitunnilla ja lauantain toivotut jatkaa edelleen 40 minuutin tynkäkonserttina.


Johanneksen kanssa samaa mieltä,faunit on lyhentyneet ja muuttunut musiikin luonteen kanssa.Ehkä se kultaa ja hopeaa musiikin luonteen muuttumisen voisi pistää siihen piikkiin:että sieltä tulee Malmstenin musiikkia loppukevennyksenä?

Mutta,mutta...Kaikkein suurin ohjelmarikos on,että Lauantain toivottujen
typistetty ohjelma jatkuu vielä,vaikka aikaa rukattiin.Nyt teen pari kysymystä Radio 1:n ohjelmanlaatijalle:Onko niin että Lauantai toivottuihin ei tule niin paljon toivomuksia,että ohjelman aikaa ei saada 55 minuttiseksi?Toinen kysymys on:Mitä "pirua" se tekee siellä Lauantain toivuttejen perässä se Hartaat sävelet.Pois se ohjelma,niin kaikki hyvin !!! :evil: :?:
Kallion Reiska
 
Viestit: 327
Liittynyt: 26.9.03 - 11:23
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja Manuela päivämäärä 17.1.05 - 22:47

Ihanaa! Vingutusta on lisätty radiossa! Valitettavasti en ole sitä itse huomannut, sillä eritoten vinguttajana siitä uudistuksesta ilahtuisin. Eliittiin en ole koskaan osannut lukeutua, mitä lie Puliukko tarkoitat vingutuseliitillä. Onko meillä täällä Pohjan perukoilla sellainen ilmiö?
Ka, hermostuitko päättyneiden viulukilpailujen tuloksesta vai mikä sai karvasi pystyyn?

Niin, mutta, toden totta, Johanneksen yllä luettelemat faktat kyllä kertovat muuta tuosta klassisen puolen lisääntymisestä...
Manuela
 
Viestit: 95
Liittynyt: 15.10.04 - 21:13

ViestiKirjoittaja Puliukko päivämäärä 18.1.05 - 10:52

Lukekaa viestejä parin vuojen takaa kun kanavauudistuksesta tapeltiin niin ymmärrätte mitä tarkottaa vingutuseliitti, se porukka joka sanoopi että ykönen on klassisen musiikin kanava ja sillä selvä. Kyllä sillon nousia kauhea meteli kun sinfonian määrää hiukan vähennettiin.
Puliukko
 
Viestit: 3031
Liittynyt: 14.3.04 - 21:21
Paikkakunta: Kauppa-auto kulkee.

ViestiKirjoittaja Jesper päivämäärä 18.1.05 - 11:58

Puliukko kirjoitti:vingutuseliitti, se porukka joka sanoopi että ykönen on klassisen musiikin kanava ja sillä selvä. Kyllä sillon nousia kauhea meteli kun sinfonian määrää hiukan vähennettiin.

Yksinkertaistat asioita. Klassisen lisäksi hyväksyttiin myös jazz (ja täysin tarpeeton ns. kansanmusiikki). Musiikin lisäksi hyväksyttiin kuunnelmat (kuten täysin tarpeeton Knallin ja sateenvarjon 17. uusintakierros) ja asia- sekä keskusteluohjelmat. Kanavalle ei kuitenkaan haluttu Radio Suomen jaarituksia, ja moni vastusti ajankohtaisohjelmia Ykkösellä (tietohan tunnetusti lisää kärsimystä).

Minkä kustannuksella musiikin tarjontaa tuolloin todella vähennettiin?

Radio Mafiaa oli siivottu jo aiemmin. Kanavan piti alun alkaen olla innovatiivinen ja monipuolinen mm. lasten, nuorten ja nuortenmielisten kanava, mutta siitä tehtiin yksiniitinen rokkikanava jo 1990-luvulla. Parin vuoden takaisessa "uudistuksessa" loputkin ei-ränttätänttä-asiat (kuten toisella palstalla kiitelty "Avaruusromua") poistettiin kanavalta. Pohjimmainen syy on siinä, että entisen Mafian rokkiorientoitunut johto halusi tehdä tuutistaan pelkän rokkituutin. (Operaatiolla tavoiteltiin "parempia kilpailuasetelmia" suhteessa kaupallisiin rokkikanaviin.) Se onnistui tavoitteissaan, koska Ylen johto ja hallintoneuvosto eivät olleet tehtäviensä tasalla.

Mafialta poistettuja ohjelmia tungettiin R. Suomelle/Suomeen (tai kuten meillä sanotaan: Radio Syöpään), josta piti saada lisää prujua Ykköselle. Radio Suomella lisättiin myös maakuntien maalaisliittolaisia puhevirtauksia ja alta piti saada ajankohtaisohjelmia pois. Ne stumpattiin Ykköselle.

Mafian oivallinen profiili tuhottiin lyhytnäköisyys- ja asiantuntemattomuussyistä, Suomen profiili poliittisista syistä.

Em. syistä johtuen Ykkösen toimiva profiili tuhottiin. Tätä vandalismia vastustettiin näillä Radio Ykkösen keskustelupalstoilla kiihkeästi. Kyse ei ollut pelkästä ajatuksesta, että kanava olisi sinfoniakanava.

Ylellä on kolme suomenkielistä ja alueen mukaan vaihteleva määrä ruotsinkielisiä kanavia. Suomenkielisistä yksi on nykyään nuorisolle ja ns. nuorille aikuisille ja muille rokkihenkisille osoitettu rokkirööri, toinen on maakuntien vanhemmille ikäpolville suunnattu iskelmä- ja turinakanava. Kolmas on ykkönen, jolle on tungettu em. kanaville sopimaton ohjelmamateriaali.
Jesper
 
Viestit: 675
Liittynyt: 26.9.03 - 8:32

radio 1:n ohjelmauudistus

ViestiKirjoittaja heilah päivämäärä 18.1.05 - 12:00

Huikean kivaa kun tulee edes hiukan länsimaista taidemusiikkia, jota vinkutukseksi joku mainitsee. Kyllä sitä poppia tulee joiltakin kanavilta ihan tarpeeksi ja puheohjelmista saa tietoja vaikka Jupiterin kuista tai jotakin historiaa ja sikstoisekseen radiossa on ainakin mulla semmottinen painike, että sen saa hiljasekskin ihan - niin että antakaamme kaikkien kanavien kuulua silloin kun kivalta tuntuu.

:D :D :D
heilah
- väriseviä kvarkkeja - meissä kaikissa -
* * * * mitä kieltä puhui Bileamin aasi? * * * *
heilah
 
Viestit: 30
Liittynyt: 27.4.04 - 19:57
Paikkakunta: TKU/FI

ViestiKirjoittaja Kari Vuokare päivämäärä 18.1.05 - 12:11

Jesper, kyllä sinäkin yksinkertaistat ja esität mielipiteitäsi liian yksioikoisina totuuksina. Esimerkiksi Knallin uusintakierros ei ole 17:s (ymmärsin kyllä, että tarjosit vitsiksi) eikä "täysin tarpeeton" - uusiakin kuuntelijoita on ja lopultakin esim. minä älyän äänittää ne kaikki talteen. Olen tästä Knalli-kierroksesta tyytyväisempi kuin yhdestäkään aikaisemmasta.

Millä perusteella kansanmusiikki on "täysin tarpeetonta"? En minäkään siitä välitä enkä sitä ymmärrä, mutta luulisi tuollaisen kansankulttuurin osan olevan jollakin tavalla merkityksellinen.

Perustelu "tieto lisää kärsimystä" antaa kyllä vähän erikoisen kuvan ajankohtaisohjelmien vastustajista. Ikään kuin kyse olisi kyvyttömyydestä olla kuuntelematta tai tarpeesta koteloitua omaan pikku maailmaansa.

Minusta Ykkönen on nykyään selvästi entistä parempi radiokanava - lopultakin kanava, jolta ei tarvitse muualle poiketa kuin ehkä Luontoillan ajaksi Radio Suomeen. Sopivasti musiikkia, sopivasti uutisia, sopivasti puheohjelmia. Musiikkiohjelmien lajeja on tullut lisää: esimerkiksi tämä Avaruusromua on kiintoista lisä, johon olen vasta nyt tutustunut. Jos muuta musiikkia kaipaan, niin kirjastosta minä sitä haen tai levykaupasta, hyvänen aika.

En oikein tiedä, onko puhe- ja musiikkikanavienkaan erottaminen hyvä idea. Siinä molemmat osapuolet herkästi eristyvät omalle puolelleen ja paljon kiinnostavaa jää kuulematta. Puhumattakaan siitä, että seuraavaksi alkavat valittaa nämä minunkaltaiseni, joiden mielestä on parasta kun kaikki hyvä saadaan yhdessä paketissa.
Kari Vuokare
 
Viestit: 314
Liittynyt: 26.9.03 - 7:30
Paikkakunta: Siilinjärvi

ViestiKirjoittaja laulu.lintu päivämäärä 18.1.05 - 12:35

Voin olla Karin kanssa suureksi osin samaa mieltä: tarkasti perustelit.

Minä kirjoitin aikanaan palautetta YLElle mm. siitä, että TV1:n Lauantaisauna lähetettiin tunnin tauon päästä Radio1:ssä. Se oli täysin tarpeetonta: se joka sen tahtoi kuulla, saattoi pitää tv:nsä auki, jopa välillä katsoa. Miksi tuhlata radioaikaa sellaiseen, ja onhan Peili. Nyt se poistettiin, mistä kiitos.

Ei se meistä tyhmiä tee, ettemme halua kaikenlaista asiaohjelmaa Radio1:een (toinen tällainen oli TIP, se kierrätettiin Suomelta Ykköseen lopetettavaksi). Kyse onkin siitä, että Ykkönen on ollut ja toivon mukaan on vastakin se kanava, josta saa syvennettyä tietoa, pohdintaa, keskustelua. Uutisia ja ajankohtaisohjelmia ainakin minä seuraan enemmän telkkarista.

Musiikin ja puheen vuorottelu on Radio1:n valtti. Olin innoissani, kun huomasin digiboksin ostettuani, että tv:n kautta voin kuunnella YLEn Klassista. Enpä ole kuitenkaan paljon vielä kuunnellut. Pelkkä musiikki puuduttaa, hyvä ei enää erotu paremmasta. Kuuntelen paljon musiikkia ja nautin esim. oopperailloista, Sävel on vapaa -lähetyksistä. Helmiä ovat olleet ne kaksi iltaa, joissa kuulijat ovat voineet toivoa musiikkia sovitettuna johonkin tyyliin tai genreen. Mahdottomasta tehtiin mahtavaa.

Kansanmusiikkia minä en juurikaan kuuntele, en vain ole oppinut kuuntelemaan tuota hilipatiaa. Pitäisi varmaan mennä jonakin kesänä Kaustiselle. Mutta ymmärrän sen paikan juuri Radio1:ssä: se on osa tämän kansan omaa, elävää perinnettä, mutta myös tätä aikaa.
Laululintu
Käyttäjän avatar
laulu.lintu
 
Viestit: 796
Liittynyt: 4.1.05 - 22:24

ViestiKirjoittaja Puliukko päivämäärä 18.1.05 - 13:29

Sovitaanko että kaikki on tarpeetonta niin päästään tässäkin kovussa eteenpäin.
Puliukko
 
Viestit: 3031
Liittynyt: 14.3.04 - 21:21
Paikkakunta: Kauppa-auto kulkee.

ViestiKirjoittaja laulu.lintu päivämäärä 18.1.05 - 13:48

kovussa?? Puliukko, en ymmärrä!
Laululintu
Käyttäjän avatar
laulu.lintu
 
Viestit: 796
Liittynyt: 4.1.05 - 22:24

suomen lehtori opetti

ViestiKirjoittaja Puliukko päivämäärä 18.1.05 - 13:51

Suukopu, suukovussa.
Puliukko
 
Viestit: 3031
Liittynyt: 14.3.04 - 21:21
Paikkakunta: Kauppa-auto kulkee.

Seuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron