Benno Besson poistui ohjaajanpulpetistaan

Radioteatteri, Radioateljee, radiodokumentit sekä muut genreihin liittyvät aiheet.

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Benno Besson poistui ohjaajanpulpetistaan

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 26.2.06 - 18:11

Sveitsiläissyntyinen ohjaaja Benno Besson kuoli Berliinissä 23.2.2006 83-vuotiaana. Hän oli yksi viimeisistä elossa olleista Berthold Brechtin oppilaista ja yksi viime vuosikymmenien arvostetuimmista eurooppalaisista ohjaajista. Hän hallitsi erityisesti commedia dell'arten koukeroita, mutta myös muita tyylilajeja. Oppimestarilta peritty kantaaottavuuskin pysyi mukana.
Besson ja Brecht tapasivat Zürichissä vuonna 1948 ja jo seuraavana vuonna Besson oli mukana maineikkaassa Berliner Ensemblessa assistenttinä. -54 oli sitten oman ohjausdebyytin vuoro, näytelmänä Moliéren Don Juan. Arvostetun teatterin jäsenenä Besson sai suhteellisen suuren kansainvälisen liikkumavapauden DDR:n suljetusta valtiojärjestelmästä huolimatta, olihan Brechtin perinnön vaaliminen ja tiedostavan teatterin levittäminen valtiolle hyvinkin positiivista pr:ää.
Vuonna -77 Besson ryhtyi vapaaksi ohjaajaksi ja päätyi kierroksellaan mm.Italiaan, Ruotsiin ja Ranskaan. Ja olihan Besson tuttu mies myös Suomessa, kenenkäs muun kuin Vivica Bandlerin välittämän tuttavuuden ansiosta. Mm.Lilla Teaternissa hän vieraili ohjaajana useampiakin kertoja, näytelminä mm.Hamlet sekä Hirvikuningas.

Bessonin vaimo Coline Serreau tunnetaan myös merkittävänä teatterintekijänä. Hänen ikimuistoisia tekstejään ovat meilläkin esitetyt Kani Kani ja Välkky&Pölkky sekä leffakäsikirjoitus Kolme miestä ja käärö.
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron