Mortimer kirjoitti:Klassisen musiikin kuunteleminen näkyisi olevan "maallikoille" jossakin määrin ikäkysymys: tiettyyn kypsyysasteeseen tultuaan moni ihminen saattaa alkaa kelpuuttaa klassisen musiikin, etenkin orkesterimusiikin, tai jopa alkaa pitää siitä niin paljon, että lähtee konsertteihin.
Uskon että näin on. Suurempi askel on siirtyä taidemusiikin piirissä klassisesta kamasta modernismiin ja nykymusiikkiin. Se on hieman kuin opettelisi uutta kieltä - edellyttää omaa työtä. Olen kuunnellut klassista ja maltillista modernia nuoresta alkaen - en vain ole saanut makua oopperaan. Suon kuitenkin mielelläni julkisin varoin tuetun oopperan heidän ilokseen, jotka villiintyvät veerdistä.
Ihmettelen kuitenkin muutaman muun kulttuurin alueen huonoa kohtelua:
1. Jumppamaikka Kalliomäki on ilmoittanut, että valtio ei ole kiinnostunut rahoittamaan tiedejärjestelmää nykyistä enempää, vaan pohtii keinoja sen amerikkalaistamiseksi (mm. verohelpotuksia tutkimusta rahoittamille yrityksille). Maikan muisti on lyhyt - OPM:n tiedebudjetti raiskattiin jo 1990-luvun lamaleikkauksissa. Kun olisi aika saattaa se kans.väl. tasolle, niin suomipelle - anteeksi... suomipoliitikko vetää valtiota vastuusta ja ehdottelee että muut hoitaisivat sen tehtävät! On ikävää, että ministereiksi pannaan ihmisiä, joiden ymmärryshorisontti on aivonsa pilanneiden, nyrkkeilijöiksi kutsuttujen veteraalihiekkasäkkien tasolla. Sano "Kalliomäki" kun haluat kaaosta!
2. Suomalainen elokuva on alkanut näyttää "kansainväliseltä", mutta muutamia hyviä poikkeuksia lukuunottamatta on se sliipatusta näöstä huolimatta tylsää teevee-elokuvamaista pölöstelyä. Minuun se ei ole erityisemmin purrut. Vaan onhan se ollut ajoittain suorastaan taloudellisesti menestyksekästä - tuottanut jopa voittoa! En näe tylsälle standardi-inhorealismille muuta olemassaolon oikeutusta kuin sen, että se edes tuo omat kustannuksensa takaisin katsojatulojen muodossa. Sen sijaan edellyttäisin, että ns. taide-elokuvantekijöille taattaisiin säälliset työskentelyolot. Mikä tarkoittaa: edes ajoittaista mahdollisuutta tehdä elokuvaa.
3. Peruskoulun asiat ovat onnettomasti, kun luokkakoko nostettiin lamaleikkauksissa takaisin 40 oppilaaseen. Vauriot ovat elämänikäisiä, kun kasvuikäisten kohdalla säästetään. Mikä pahempaa, kustannukset moninkertaistuvat kun huomioidaan häiriökäyttäytymiseen sosiaalistuneiden ihmisten elämänkulun kokonaisyhteiskunnallisia kustannuksia: (a) päihde-elämän inhimilliset kustannukset (omalla kohdallaan) ovat periaatteessa mittaamattomat, (b) hoitokustannukset parantoloissa, sairaaloissa ja vankiloissa ylittävät ylittävät moninkertaisesti peruskoulutuksessa saadut säästöt, (c) he vahingoittavat ympäristöään & muita ihmisiä ja tätä kautta todellisia seurannaiskustannuksia on ehkä mahdoton arvioida.
Ennen lauloivat, että ensin tehdään sairaita, sitten sairaala. Tänään suomijärjestelmä tekemällä tekee sairaita, muttei halua kustantaa sairaaloita.