Jonathan Franzen, Vapaus (Freedom, 2010, suom. Raimo Salminen 2011, 634 s.) - sain viikonlopulla luetuksi loppuun. Vähän piti kuulostella jälkimakuja ennen kuin uskaltauduin mitään järkäleestä virkkamaan.
Vuosituhannen romaaniksi mainittu tiiliskivi saattaa joissain oloissa olla vuosikymmenen romaani, muttei enempää. Juu, on moderneja kerrontatekniikoita käyttävä, moninäkökulmainen katsaus Amerikan Yhdysvaltain muutaman viime vuosikymmenen kehitykseen, joten sikäli - ainakin ameriikkalaiselle lukijalle - Tärkeä Kirja, ja tämän Ameriikan lähihistorian tendenssien hahmottamisen kautta tärkeähkö myös meille muille, ellemme viitsi lukea Amerika-Studien -raportteja Yhdysvaltain kulttuuris-poliittis-taloudellisista kehitystrendeistä.
Kirjan suomennoksen takakannessa mainostetaan, että romaani "kuvaa 2000-luvun rakkautta ja avioliittoa". No, hieman niitäkin, mutta Franzenin pointti on tietenkin kattavamman freskon esittämisessä. Sekä kysymyksissä.
Pää-Henkilöt: Patty & Walter Berglund
Lapset: Joey & Jessica
W:n Ystävä: Richard Katz
Naapurissa (Saint Paulissa): Connie-tytär, Carol-äiti
Ja Monia Muita: sukulaisia, ystäviä, naapureita, vihollisia... Walterilla ainakin 2 veljeä, Pattyllä 2 siskoa ja veli?
Patty on New Yorkista lähtöisin, missä hänen isänsä on lakimies, äitinsä osavaltiotason poliitikko. Patty halusi kauas kotoa, ja lahjakas koripalloilija päätyi opiskelemaan urheilustipendillä Minnesotaan, jossa tapasi Walterin (jonka isoisä oli Ruotsista, kuten nimestä voi arvata - skandinaaveja on ko. seudulla [Minnesota-Wisconsin-Michigan] paljon - paljon enemmän kuin suomalaisia). Onnettomuus estää Pattyä jatkamasta urheilu-uraansa, mutta hänelle riittääkin tulla maailman parhaaksi kotiäidiksi. Sitä hän myös vuosikausia on - kunnes lapset kasvavat teineiksi, ikään joka oli Pattylle paha... Perhe asuu Saint Paulissa, alueella, joka 1970-80 -luvuilla oli rappeutuvaa omakotitaloaluetta, kunnes ensin Berglundit, sitten monet muut edukasta, hyvällä paikalla olevaa taloa hakeneet ihmiset käänsivät alueen sosiaaliseen nousuun.
Osoittautuu, että sinänsä tasapainoisen ja onnellisen perheen sisällä kuitenkin on omat kipunsa. Vaan mistä ne johtuvat? Siinä yksi tarkattava kysymys. Minusta oli kuitenkin kiinnostavampaa tarkata Franzenin esittämää henkisen maailman hahmotusta, sen muutosta 1970-luvulta 2000-luvulle tultaessa. Mukana kuvioissa on jotakuinkin alusta alkaen Walterin opiskeluaikainen kämppis Richard Katz, alternatiivirokkari & vannoutunut naistenkaataja. Samoin naapurin yksinhuoltaja Carol ja tyttärensä Connie esitellään pian. Tarina vie Saint Paulista New Yorkiin ja New Jersey'hin - NYCiin ja Jersey Cityyn - kuin myös Washington DC:n alueelle palatakseen lopussa takaisin pohjoiseen Keski-Länteen.
Rakenne on modernisti hajotettu: Aluksi on johdatusjakso "Hyviä naapureita", jossa esitetään Pattyn ja Walterin taustoja & tilannetta (ss. 11-37), jota seuraa Pattyn - terapeutin suosituksesta - kirjoittama kolmiosainen, omaelämäkerrallinen päänselvennys "Virheitä tuli tehtyä" (ss. 41-218). Sitten seuraa kuusiosainen jakso "2004" (ss. 221-569), jossa esitetään myöhempiä tapahtumia eri henkilöiden, myös lasten, vinkkelistä. Pattyn toinen kirjoitus "Virheitä tuli tehtyä (loppuosa)" on Walterille kirjoitettu (ss. 573-608), ja lopetusluku "Canterbridge Estates Lake" (ss. 611-634) kuvaa Walterin elämää äitinsä mökillä kun Nimettömän järven rannalle oli perustettu hienonniminen nukkumalähiö...
Ei paha, mutta melko raskasta luettavaa. Jotenkin tuli mieleen, että ehkä romaani ei kärsisi, vaikka sen monisanaisuutta keventäisikin... Franzen on hyvä - ei epäilystäkään! - mutten vielä nostaisi häntä Bellow'n, Doctorowin enkä Rothin rinnalle.