Kirjoittaja k-meleon päivämäärä 6.10.11 - 16:04
Kyllä on taipunut säästökuurilla Yleisradiokin, kun Ykköseltä saa kuulla mitä kummallisimpia turinoita. Kuten tänäkin aamuna. Ensin Rönkkö raportoi Berlinistä, että [toittavasti muistan oikein...] Süddeutsche Zeitung (SZ) olisi "vasemmistolainen" ja die Tageszeitung (taz) "äärivasemmistolainen".
SZ lienee lähinnä liberaali, alla mainittavan frankfurtilaislehden lailla - molemmathan on perustettu miehityshallinnon aikana ja niiden toimintaa ohjaavat selkeät avoimeen yhteiskuntaan, demokratiaan ja kansalaisvapauksiin sitovat säännöt, mikä ei tietenkään tee ko. lehdistä oikeistoporvarillisia sillä me vasemmistoporvarithan allekirjoitetaan samat arvot. Juttu on vain niin, että Baijerissa ei vasemmistolehti olisi noussut yhdeksi valtakunnan suurimmista sanomalehdistä.
taz on alternatiivi-anarkistinen, tai ainakin oli sitä 30 vuotta sitten. Eräänlainen berliniläisversio meidän Kompostista. Rönkköä ehkä kauhistuttaa se, että lehteä kustantaa osuuskunta, millä omistusmuodolla ahne monikansallinen riistokapitalisti pidetään ko. lehdenteon ulkopuolella. (Minäkin mietin joskus 1990-luvulla osuuden hankkimista, mutta juttu tuntui hieman hassulta, kun lehden tilaaminen Suomeen olisi ollut turhan tyyristä...)
Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) tosiaan on porvarillis-liberaalinen laatulehti (vs. demareita lähellä oleva Frankfurter Rundschau), mutta Neues Deutschland lähinnä "äärivasemmistolainen" - ja "sosialistinen", sikäli kuin syöksykierteinen Linke pitää sosialismista enää kiinni.
Eikä siinä kaikki. Rönkkö ei tasapuolisuuden puutteessaan edes leimannut oikeistofasistista Bildiä (ent. Bild-Zeitung), joka usutti murhamiehet mm. opiskelijavaikuttaja Rudi Dutschken perään. Lystikästä sinänsä, että taz majailee nykyään Rudi Dutschke -kadulla puolustamassa sananvapautta ja objektiivillista tiedonvälitystä...
Heti Rönkön raportin perään kuultiin seuraavassa puheohjelmassa, että Steve Jobs (Apple) "toi PC:n joka kotiin". Eikä tuonut. IBM antoi meille PC:n: "Personal Computer" tarkoitti IBM:n mikrotietokonetta ja sen mallin mukaan tehtyjä tietokoneita, joita vauhditti Intelin prosessori ja Microsoftin käyttöjärjestelmä (ensin dos, sitten Windos, lopulta Windows). Applen Mac-kone käytti aluksi Motorolan, sitten IBM:n Applen ja Motorolan yhteisprojektia, PowerPC-prosessoria. 2000-luvulla Apple siirtyi Intel-prosessoreihin (tai niiden klooneihin, dunno). Macin käyttöjärjestelmä oli vastaavasti tyystin toisenlainen kuin PC:n: jo varhain MacOS omasi standardina ns. graafisen käyttäjäliittymän ja mahdollisuuden ohjata toimintoja hiirellä. Jobsin tultua 1990-luvun jälkipuolella Applelle takaisin ajoi hän käyttisuudistuksen, jolloin unix-pohjainen OS X otettiin käyttöön.
The clash of ideas is the sound of freedom. -Lady Bird Johnson