Radio Suomi - plussaa ja miinusta

Radiosta, televisiosta, lehdistä, internetistä ja muista medioista. Mediakritiikki

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 12.1.04 - 18:13

Ei Radio Suomi mitään musiikin erikoisohjelmia kaipaa, vaan YleQ, jonne mm.Euromusat ja Cafe Tropicalit -muiden laadukkaiden ja monipuolisten eri populaarimusiikin alakulttuureja esittelevien ohjelmien tavoin- siirtyivät, kaipaisi valtakunnallistamista. Radio Suomi olkoon ja pysyköön alueiden uuskivana inforasiana, todellinen sisältö kuulukoon Ykköselle ja Q:lle.

Pate kirjoitti:Minun tarpeisiini tärkein radiokanava on kesäkuusta 1990 lähtien ollut Radio Suomi.

Minulle radion päätehtävä on olla reaaliaikainen tiedotusväline, jolle äänimaisemallinen kehys luodaan monipuolisilla, yllättävillä, ajankohtaisilla ja tilanneherkästi hetkeen sopivilla musiikkikappaleilla ja kanavatunnuksilla yms.

Minusta Radio Suomen äänimaisema on miellyttävä kokonaisuus 24 h/vrk. Lähetysvirta koostuu sopivan erimittaisista pätkistä. Kaikkea ei onneksi ole puristettu kolmen minuutin pätkiksi. Onneksi taustamusiikitkin lakkaavat uutisten ja monien haastattelujen ajaksi. On helpompi nauttia varsinaisesta musiikista. Kanavatoimituksen juontajat ovat sopivan persoonallisia ääneltään ja juontotyyliltään. Aidon ja rehellisen tuntuisia tyyppejä kaikki.

Radio Suomen (samoin kuin Yle radio 1:n) erityisansio on minusta arjen ja juhlan selkeä erottuminen. Juhlapyhinä nämä kanavat erottuvat minusta edukseen kaikkein selvimmin. Kansallista juhlatunnelmaa vaaliva rooli on mielestäni eräs tärkeimmistä YLE:n julkisen palvelun tehtävistä. Yltiöyksilöllisten arvojen maailmassa kokonaisen kansakunnan yhteiset juhlat ovat minusta elintärkeitä hetkiä suomalaisen kulttuurin, identiteetin ja kansalaistemme keskinäisen yhteenkuuluvuuden kannalta. Terve ihmisyys kaikkialla tarvitsee arkea ja juhlaa.
Viimeksi muokannut moxu päivämäärä 7.6.06 - 12:54, muokattu yhteensä 1 kerran
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Luontoilta 30 vuotta: tuttua ja turvallista.

ViestiKirjoittaja kasi-kettunen päivämäärä 6.11.05 - 17:42

Onneksi meille kaikille jätettiin sentään Luontoilta,
joka yhdistänee taas tänään monen eri kanavan kuuntelijat Radio Suomen kanavalle klo 18.05.

Siinä ne eivät ole vielä keksineet soittaa iskelmiä puheen väliin...

Muistelen Luontoillan ohjelma-ajan olleen pidemmän ennen kanavauudistusta. Muistanko väärin?
Nyt se tuntuu aina kuin loppuvan kesken lähetyksen ja netitse tulleita kysymyksiä jää aina vastaamatta.

Mitä mieltä yleensä olette siitä, että erilaisissa kontaktiohjelmissa on nykyisin lähes poikkeuksitta mukana netti- ja tekstiviestiyhteysmahdollisuus?

Parin tunnin - Luontoiltaakin lyhetävät Merisää, urheilu ja uutiset - lähetykseen ei kovin paljon edes suoraan puhelimitse esitettäviä kysymyksiä mahdu. Jotenkin koen ainakin tekstiviestikyselymahdollisuuden ihan turhana ohjelma-aikaa vievänä.

Lisäksi ohjelma-aikaa menee harakoille, kun ensin juontajatoimittaja kertoo että nýt Veikko Neuvosen johdolla kokoontuvat jälleen herrat nejane, ja yhteyden ohjelmaan saa seuraavilla kolmella tavalla... Ja kun ohjelma heti sen perään alkaa, Neuvonen toistaa saman rimpsun...

Luontoiltaan on tullut kiireen tuntu: mihinkään kysymykseen ei oikein kunnolla ajan kanssa uskalleta paneutua. (Etteivät kuulijat huomaa ohjelma-ajan loppuvan kesken?)
kasi-kettunen
 
Viestit: 251
Liittynyt: 8.9.04 - 18:41

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 30.1.06 - 18:59

Kuuntelin tänä aamuna Yle Radio Suomen varhaisaamulähetystä. Jos kehissä ei olisi ollut armoitettu humoristi ja sarkastinen veikko Mikko Kekäläinen, ei ohjelmarakenteesta varmaan olisi tullut, kuin sanomista.
Mutta onneksi kehissä sentään olivat klassikot Merisää ja Tänään 50v. Kekäläisen isännöimässä Merisääkaraokessa tuli vierailtua viimevuotisilla venemessuilla, eikä se ollenkaan mahdottomalta luentasessiolta tuntunut...Suosittelen kokeilemaan!
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Re: Luontoilta 30 vuotta: tuttua ja turvallista.

ViestiKirjoittaja Markku_S päivämäärä 30.1.06 - 19:12

kasi-kettunen kirjoitti:Onneksi meille kaikille jätettiin sentään Luontoilta,

Siinä ne eivät ole vielä keksineet soittaa iskelmiä puheen väliin...

Muistelen Luontoillan ohjelma-ajan olleen pidemmän ennen kanavauudistusta. Muistanko väärin?Parin tunnin - Luontoiltaakin lyhetävät Merisää, urheilu ja uutiset - lähetykseen ei kovin paljon edes suoraan puhelimitse esitettäviä kysymyksiä mahdu.

Luontoilta on Radio Suomen ainoita helmiä, eipä sinne muita taida mahtua. Ohjelma oli aiemmin pitempi, taisi olla kolme tuntia 19.00 - 22.00. Tuliko tuolle nyt 30 vuotta täyteen. Muistan kuunnelleeni ensimmäisiä Luontoiltoja mökillä 70-luvun puolivälissä innolla. Raati on pysynyt pitkälle samana.

Ohjelma-aika pitäisi olla ehdottomasti pitempi. Luulisi tuota nyt Radio-Suomeen mahtuvan, kun muuten kanava on aika puppaa. Yleensäkin noita asiaohjelmia voisi Radio-Suomen puolellekin lisätä. Kanavan profiili kohenisi kummasti.
Markku_S
 
Viestit: 285
Liittynyt: 23.12.05 - 9:31

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 21.2.06 - 13:14

Yleisradion Radio Suomen soittolistat kuumentavat tunteita Etelä-Savossa. Neljä tunnettua musiikkimiestä kerää Etelä-Savon radion musiikkitarjonnan vastaista kansalaisadressia.

Osoitteessa http://www.kansalaisadressi.net vaaditaan maakuntaradiota ottamaan paremmin huomioon oman alueen ammattilaisten ja harrastajien tekemä musiikki. Allekirjoituksia on kertynyt 600.
- Alueilla on valtava potentiaali, valtakunnallisen Viihdekuoroliiton mikkeliläinen puheenjohtaja Juha Lindbohm ylistää.
- On harrastajamuusikoita, bändejä, orkestereita. Paikalliset oppilaitokset suoltavat tuotoksiaan. On paikallista osaamista ja nousevia kykyjä. Niitä soisi kuulevansa eetterissä.

Lauantaina Länsi-Savo kirjoitti adressista ison artikkelin otsikolla Kone soittaa, kansa valittaa.


Tässähän on lopultakin osuttu asian ytimeen. Sitten kun asialle vielä ihan oikeasti tehtäisiinkin jotain...
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 21.2.06 - 14:32

Minulla on sellainen käsitys, että soittolistat tulivat aikoinaan vahingossa, vajavaisen tekniikan siivittämänä. Kun studiosta vähennettiin väkeä niin se yksi ainoa jäljellejäänyt toimittajaparka ei enää ehtinyt levysoitinta hoitelemaan ja siksi biisit talletetiin koavlevylle. Kun ne olivat kooltaan pieniä niin eihän niille montaa säveltaiteellista teosta mahtunut ja niin niitä harvoja veivattiin päivästä toiseen. Yöllä pantiin automaatti arpomaan soitettavat kappaleet.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Matti päivämäärä 21.2.06 - 15:28

Soittolistat tosiaan pilaavat senkin vähän mitä Radio Suomen ohjelmissa on jäljellä. Ei tarvitse kuin kuunnella pari kolme kertaa sama ohjelma eri viikkoina, niin jo huomaa miten levyt toistavat samoja kaavoja.

Tätä kansalaisadressia ei voi kuin kannattaa. Vielä saisivat lisätä maakunnallisten puheohjelmien määrää.
Matti
 
Viestit: 103
Liittynyt: 4.12.04 - 12:51

ViestiKirjoittaja k-meleon päivämäärä 21.2.06 - 16:27

moxu kirjoitti:Osoitteessa http://www.kansalaisadressi.net vaaditaan maakuntaradiota ottamaan paremmin huomioon oman alueen ammattilaisten ja harrastajien tekemä musiikki.


Toisaalta noin. Miksei maakunnan ääni saisi maakuntaradiossa kuulua?

Toisaalta taas... Haluaisinko lentää harrastajan rakentamassa ja toisen harrastajan ohjaamassa lentokoneessa? En. Miksi sitten sallisin verovaroin ylläpidettävän Yleisradion siirtyvän entisestäänkin amatöörimäisemmäksi?
Käyttäjän avatar
k-meleon
 
Viestit: 3780
Liittynyt: 2.5.04 - 20:48

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 21.2.06 - 16:54

En lennä. Menen fillarilla, bussilla, laivalla tai junalla.
Mutta Ylen kanavilla on töissä lukuisia ammattitaitoisia toimittajia, joilla on erinomainen musiikintuntemus. Miksi heidän ammattitaitoaan halveerataan pakottamalla heidät joko a)sovittamaan puheensa linjaan älyttömyyksiin menevän soittolistan kanssa tai b)puhumaan asiaansa soittolistalta tulevan, aiheeseen sopimattoman musiikin lomaan?
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Sanomakone tässä hei -

ViestiKirjoittaja puuhaaja päivämäärä 21.2.06 - 17:09

Jokohan muuten musiikkitoimittajat on saneerattu pihalle?

Ensin saivat lähteä busseista rahastajat, myöhemmin lehdistä oikolukijat. Tendenssi on yhden hengen osaamiskeskukset. Vain kone voi enää syrjäyttää semmoisen yksikön.

Voisikin tallentaa kiintolevylle sata yleisintä suomalaista repliikkiä, ja laittaa niitä noitten soittolistojen sopukoihin:

1) Oikein hyvää huomenta kaikille kuulijoille!
puuhaaja
 
Viestit: 777
Liittynyt: 23.12.04 - 11:55
Paikkakunta: Suomen Teksas

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 21.2.06 - 21:53

Minä, vanha porvarisäijä, ylöskuulutan taas ikävääni Tero Heinäsen ja hänen valkovenäläisten ja ukrainalaisten levyjensä perään. Siinä oli sentään omaa tyyliä!
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja VeHy päivämäärä 21.2.06 - 22:57

Tarkennus: piti sanomani, että puolivasemmistolainen vanha porvarisäijä.
VeHy
 
Viestit: 6939
Liittynyt: 4.3.04 - 11:46
Paikkakunta: PK-seutu

ViestiKirjoittaja Puliukko päivämäärä 21.2.06 - 23:51

Puolioikeistolainen Puliukko se kansa kävi allekirjottamassa tämän hienon addressin. Vaan voisia sitä kunnollista musiikkia soittaa myös muualla kun Savossa!
Kynttilät palaa, Cafe Oikeiston lopusta neljä vuotta. http://keskustelu.suomi24.fi/node/3826629
Puliukko
 
Viestit: 3031
Liittynyt: 14.3.04 - 21:21
Paikkakunta: Kauppa-auto kulkee.

Re: Sanomakone tässä hei -

ViestiKirjoittaja Markku_S päivämäärä 23.2.06 - 12:12

puuhaaja kirjoitti:Jokohan muuten musiikkitoimittajat on saneerattu pihalle?

Ensin saivat lähteä busseista rahastajat, myöhemmin lehdistä oikolukijat. Tendenssi on yhden hengen osaamiskeskukset. Vain kone voi enää syrjäyttää semmoisen yksikön.

Näin on käynyt. Yle Radio Suomessa ei musiikkitoimittajia ole näkynyt tai kuulunut vuosiin. Vanhan ajan Rinnakkaisohjelmakanavan aikaan tuolta tuli ihan kohtuullisesti toimitettua ohjelmaa, oli sitten kyseessä vaikka tauoton levykonsertti. Siihenkin toimittaja oli laatinut levyt sydämellä ja järjellä, toisin on tänään soittolistojen aikaan. Kone valitsee parista kymmenestä hitistä jonkun.

Äänitarkkailijoitakaan ei Ylessä enää liene. Toimittaja hoitaa senkin homman ja eipä siinä sitten muuta ehdikään, kuin laukoa tyhjänpäiväisyyksiä koneen valitseman musiikin väliin. Siis näin muilla Ylen kanavilla, paitsi Ykkösellä, jossa taso on sentään kohtalaisen hyvä niin musiikkivalintojen, kuin toimittajan taitojenkin kanssa.
Markku_S
 
Viestit: 285
Liittynyt: 23.12.05 - 9:31

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 23.2.06 - 17:23

Onhan Ylellä musiikkitoimittajia palkkalistoillaan kokonaisen osaamiskeskuksen verran. Lisäksi on kanavien musiikkiprofiileista vastaavia toimittajia.
YleRadio1:llä, YleX:llä ja YleQ:lla on totisesti asiansa osaava musiikkitoimitushenkilöstö, eivätkä he ole yhden kanavan vankeja, vaan potkivat sopivasti myös aisan yli.

http://www.yle.fi/genreportaalit/portaa ... teystiedot
Listalla ovat siis vain ne, jotka ovat Ylen kanssa vakituisessa työsuhteessa, ts.ei free lancereitä.

Se, että jonkun toimittajan erikoistittelinä ei ole musiikkitoimittaja, ei todellakaan tarkoita sitä, ettei hän mitään voisi musiikista ymmärtää, saati sitä tuntea. Ihanhan tässä loukkaantuu kolleegoiden puolesta paristakin syystä:
1) Työnantaja ei anna heidän käyttää ammattitaidostaan kenties merkittävääkin osaamisaluetta ja
2) Kuulijat luulevat, että heille tarjotun musiikkimassan takana on musiikin valinnan suhteen ammattitaidoton toimittaja...
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

EdellinenSeuraava

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron