Riksteaternille lisää suomalaiskumppaneita

Radioteatteri, Radioateljee, radiodokumentit sekä muut genreihin liittyvät aiheet.

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Riksteaternille lisää suomalaiskumppaneita

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 16.8.06 - 12:05

Ruotsissa toimiva valtakunnallinen ammattiteatteri Riksteatern laajentaa yhteistyötään suomalaisten teatterien kanssa. Teatterit päättivät kokouksessaan Tampereen teatterikesän yhteydessä järjestää myös jatkossa ruotsalaisia teatterikiertueita Suomessa. Yhteistyöstä sopivat Espoon, Oulun, Kuopion ja Jyväskylän kaupunginteatterit sekä Tampereen työväen teatteri, Åbo Svenska Teater ja Wasa teater.
Vuonna 1933 perustettu Riksteatern toimii kotimaassaankin isolti kiertuepohjalta. Sen kotinäyttämöistä tunnetuin lienee Tukholman Söderin kukkulalla, Slussenin yläpuolella melkein kirjaimellisesti sijaitseva Södra Teatern, jonka omasta ja vierailevasta ohjelmistosta rakentuvaa koodausta on suositeltu toimintamalliksi myös Aleksanterin teatterin tulevaa käyttöä ajatellen.

- Tämänkeväinen Lars Norénin Terminal -teoksen kiertue oli sellainen menestys, että kaikki osapuolet olivat yhtä mieltä jatkosta. Nyt tähtäämme vuosittaisiin kiertueisiin, ensi kädessä kolmen tulevan vuoden aikana, sanoo Riksteaternin toimitusjohtaja Birgitta Englin.
Suomeksi tekstitetyn ruotsinkielisen näytelmän Terminal näki yhteensä 2 300 henkilöä.
Seuraava kiertue Suomessa on tarkoitus järjestää vuoden 2007 huhtikuun lopussa. Kiertuenäytelmä valitaan syksyn aikana. Samalla Riksteatern aloittaa uudelleen kiertueet, jotka vievät suomalaista teatteria Ruotsiin.(TS)


Riksteaternin omassakin ohjelmassa on ainakin aika ajoin ollut suomenkielisiä esityksiä. Ruotsin suomalaisseuduille suunnatut kiertueet ovat olleet vaihtelevia menestyksiä. -70-luvun alussa Riksteaternin suunnitelmiin kuului luoda kokoaikaista suomenkielistä toimintaa, mutta silloin sitä ei pystytty budjetoimaan -ja niinpä Ralf Långbackan ja Kalle Holmbergin paketti päätyi Turun Kaupunginteatteriin, historiassa tunnetuin seurauksin...
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Re: Riksteaternille lisää suomalaiskumppaneita

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 16.1.10 - 2:08

Kuluvan talvikauden iloisimpiin uutisiin yhteispohjoismaiselta teatteririntamalta on kuulunut se, että Ruotsissa varsinaiseksi hitiksi kiertueella kohonnut Susanna Alakosken upeaan selviytymisromaanin perustuva Svinalängorna, jonka Riksteatern on tuottanut yhdessä helsinkiläisen Blaue Fraun sekä Wasa Teaternin kanssa, tullaan keväällä näkemään kiertueella myös Suomessa (tai pahahan sitä vielä on mennä hehkuttamaan, mutta innolla odotan tämän esityksen näkemistä ja sitä kamalampi voi olla pettymys, jos...).
http://www.riksteatern.se/templates/Pro ... _8643.aspx

Alakosken kirjahan sai aikanaan Strindberg-palkinnon. Ruotsinsuomalaisissa piireissä siihen on tosin suhtauduttu kaksijakoisesti -ilmeisesti pitkälti siksi, että Alakosken katsotaan nonschaleeraavan suomalaisia juuriaan.
Ne ovat kaikki
sitä puhetta
joka päivänkin jo
täytyy ymmärtää
(Hannu Mäkelä: Yö soittaa, säv.Säde Rissanen 2007)
___________________________________
Mikko-Oskari Koski
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki


Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron