Keijo Komppa on poissa

Radioteatteri, Radioateljee, radiodokumentit sekä muut genreihin liittyvät aiheet.

Valvojat: Nettitoimitus, Tiedotus

Keijo Komppa on poissa

ViestiKirjoittaja moxu päivämäärä 26.6.09 - 14:42

Teatterineuvos Keijo Kompan (1928-2009) lähtö ei tullut yllättäen, mutta tietysti aina rupeaa muistelemaan, mistä monessa mukana ollut vainaja ensimmäiseksi mieleen palautuu.
Minulle tulee Kompan massiivisesta olemuksesta ja ilmeikkäästä äänestä ensimmäisenä mieleen Reko Lundánin varhaiskauden näytelmä Ettemme harhaan kääntyis Kansiksen Omapohjassa vuonna 1996. Komppa esitti siinä paitsi itseään, myös roolia nimeltä Markkinavoimat. Oivallus oli silloin juuri kansallisen tason läpimurtonsa kynnyksellä olleen Lundánin kantava ajatus koko näytelmälle ja se toimi loistavasti.
Valgan kundi Keijo Komppa, itse pitkää tietä teatterialalle tullut tekijä, oli merkittävä nuoren polven teatterilaisten kouluttaja ja hän koki asiakseen myös osallistua ajan trendeissä kulkemiseen -niinpä hän lähti innolla vielä yli kuusikymppisenä mukaan Jouko Turkankin ohjaukseen asenteella "pitäähän se Turkka vielä minunkin kokea"...

Iso osa Keijo Kompan elämäntyöstä on tallessa -kiitos aktiivisen radiokuunnelma- ja tv-uransa. Niin Knalleissa ja sateenvarjoissa kuin Kantolan perheessäkin Kompalla oli oma, hienosti hoidettu tonttinsa. Television puolelta mies muistetaan Paasikivenä, jota hän esitti teatterissakin.
Ne ovat kaikki
sitä puhetta
joka päivänkin jo
täytyy ymmärtää
(Hannu Mäkelä: Yö soittaa, säv.Säde Rissanen 2007)
___________________________________
Mikko-Oskari Koski
Käyttäjän avatar
moxu
 
Viestit: 4612
Liittynyt: 29.9.03 - 15:33
Paikkakunta: Helsinki

Paikallaolijat

Käyttäjiä lukemassa tätä aluetta: Ei rekisteröityneitä käyttäjiä ja 1 vierailijaa

cron